Motard die Eekhoff volgde, doet getuigenis: “So what”

zaterdag 28 september 2019 om 10:58
Motard die Eekhoff volgde, doet getuigenis: “So what”

foto: Cor Vos

Motard Marnik Vansevenant heeft het opgenomen voor Nils Eekhoff. De Belg volgde de renner vanaf de eerste rij, toen die terugkeerde naar het peloton na een valpartij. De jury rekende het hem zwaar aan dat hij dat achter de volgauto deed. “So what”, reageerde Vansevenant.

Marnik Vansevenant, motard van de VRT, volgde Nils Eekhoff toen die na een val terugreed naar de staart van het peloton. Een achtervolging die de jury de Nederlander na de wedstrijd duur zou aanrekenen. In een statement op zijn social media geeft de Belg zijn visie. “De beelden kwamen van onze moto, ik reed met de cameraman achterop”, schrijft Vansevenant, die zelf ook heeft gekoerst en begin jaren tachtig Belgisch kampioen bij de nieuwelingen was.

“Ik maak al 41 jaar deel uit van het wielerpeloton”, gaat hij verder. “De duizenden renners die na pech of een val terecht op mensenkracht terugkeren tot de plaats waar ze zaten voor hun voorval, wil ik geen eten geven. Ik was gisteren geen twintig meter uit de buurt van die jongen tijdens zijn achtervolging. Een kleine bidon-collé (een plakbidon, red) en gebruikmaken van de ploegwagen als haas is datgene wat hij deed om na kilometers achtervolgen terug te keren in het peloton.”

“So what!”, vraagt hij zich hardop af. “Hij werd bij de favorieten gerekend en de regisseur besliste terecht dat we bij hem bleven om zijn terugkeer in beeld te brengen. En dan dit. Wat zal dit geven als we met onze camera de komende dagen verschijnen en er zondag iets met een topfavoriet gebeurt? Willen we als supporter niet weten hoe hij gekwetst is of niet en hoe hij terugvecht om zijn plaats te heroveren? Je hebt gevochten als een leeuw, Nils. Proficiat champ”, sluit hij af.

Dit artikel delen:

35 Reacties

Guushovd 28 september 2019 om 11:01

Ik zou de reactie van de UCI hierop graag horen.

Panache 28 september 2019 om 12:01

Hoezo? Voegt toch niets toe? Dat er veel willekeur is (vaak straffen, nog vaker gedogen) is al bekend.

the student 28 september 2019 om 11:08

Haha het klinkt bijna alsof hij zegt. Tja volgende keer wil ik ze eigenlijk niet meer filmen, want voor je het weet worden ze gedeklasseerd.

Guushovd 28 september 2019 om 11:10

Ja, dat zegt hij zeker.

hanzul 28 september 2019 om 11:13

Ben er na een nacht slapen. Ook gewoon nog steeds boos over. Ook over de reactie van Veneberg namens de KNWU. Liefst zou ik eigenlijk mijn lidmaatschap willen opzeggen.

vanSpringel 28 september 2019 om 11:34

Ik had precies hetzelfde vanacht. Ga zeker mijn lidmaatschap bij de KNWU opzeggen.

Johan110 28 september 2019 om 12:27

De reactie van Thorwald Veneberg vind ik het ergste van allemaal !! Heel de Nederlandse ploeg is benadeeld door deze absurde beslissing en Veneberg denkt alleen aan z’n eigen carrière. Baantjeszieke gladjakker !!

Marik 28 september 2019 om 11:19

Dit bericht lijkt mij afdoende. Bijna niets meer aan toe te voegen. Behalve dat de UCI blijkbaar gevoelig is voor druk vanuit bepaalde landen.

Joachim Agostinho 28 september 2019 om 11:20

Leuk maar je koopt er niets voor.
Wat ik interessanter vind, is dat de jury heeft verklaard dat niemand een protest tegen Nils heeft ingediend, terwijl Veneberg van het tegenovergestelde uitgaat.

Marik 28 september 2019 om 11:34

Dat geloof ik niet, ik heb toch gisteren duidelijk gelezen dat er protesten van meerdere landen waren binnen gekomen

SterkHoor 28 september 2019 om 11:27

Tsja, als de UCI woord gaat houden, en dit gaat handhaven, dan heeft deze man geen leven meer.

Ben je naast cameraman de Gestapo van het peloton. Lekker werken is dat.

leegloper 28 september 2019 om 11:42

Volgens mij houdt de regie het soms ook expres uit beeld. Ik herinner me nog eens dat Frank of Andy Schleck in de AGR werd teruggebracht, nadat hij minuten op de grond lag. Volgens mij reed hij stayerend zelfs geloste plukken renners voorbij. Toen zeiden de commentatoren ook dat het vaker gebeurde, maar meestal niet in beeld werd gebracht.

edit: Hij bleef meer dan 2 minuten liggen: https://www.youtube.com/watch?v=Z3nFtOw9avk

leegloper 28 september 2019 om 12:00

Trouwens, over jurys die in gang schieten nadat mensen gaan protesteren van wat ze op TV zien: https://wielersport.slogblog.nl/post/1/5892
Over WK 1979 Valkenburg, renners die aan broeken hangen, een regisseur die problemen heeft met een ploegleider, de intrede van het slow-motion apparaat en Jean Nelissen die het land en Raas redt en voorkomt wat Eekhoff overkwam.

maklukzat 28 september 2019 om 12:01

Die camera doet Eekhof nu wel de das om. Het is algemeen geaccepteerd binnen het peloton bij pech of lekke band, maar blijkbaar wilde de UCI de regels nog eens benadrukken op het eigen WK. Niet zo handig gedaan.

Sephiroth 28 september 2019 om 12:13

Slechtste aan het UCI argument is dat het imago van de sport beschadigd zou worden…. Door beelden die niet op tv waren… Ze richten nu veel meer schade aan.

Covadonga 28 september 2019 om 12:14

Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat. In een Belgische koers worden dus geen Belgen meer geflilmd en in een Franse koers zien we geen Fransen meer op tv. Of gaan we speciale camaeraploegen krijgen? En moet er dan om het eerlijk te houden bij iedere renner/groep een camera en een jurylid?

Mogen juryleden en cameramensen trouwens gokken op wieleruitslagen? Wie weet, speelt dat nog een rol. Dat is zeker het onderzoeken waard.

leegloper 28 september 2019 om 12:31

En mogen amateurbeelden gebruikt worden?

Samlambeej 28 september 2019 om 12:38

Kan het Belgencomplex nu voor eens en voor altijd de prullenbak in?
Zag hier gisteren weer een idioot moord en brand schreeuwen over Sporza…

Mooie laatste woorden. Hoe meer mensen met een stem het opnemen voor Nils, hoe beter. Wegspoelen dat wrange gevoel.

xistnc 28 september 2019 om 12:46

Waarom, omdat er één goeie tussen zit?

Samlambeej 28 september 2019 om 12:50

o jeee … (zucht)

EddyB1958 28 september 2019 om 12:54

@ xisje, ja nu reed de motard er achter…dat is niet goed voor je motardcomplex.

Man met de hamer 28 september 2019 om 12:38

Iedereen voortaan alles filmen, vanuit de teamauto’s, vanuit het publiek, met drones, tien onafhankelijke cameramotoren. De uitslag wordt dan drie weken na de finish officieel bekend gemaakt, na vele correcties. Mooie sport.

de nieuweMerckx 28 september 2019 om 12:53

Maar ventje toch, het is exact hetzelfde met doping (een onschuldiger want minder efficiënte vorm van bedrog). Mocht het een Italiaan geweest zijn die gedeklasseerd werd ten voordele van een Hollander, dan zou je het er volmondig mee eens zijn. Die mentaliteit van liegen en bedriegen zit zeer diep ingebakken in de wielersport, blijkt maar weer eens uit de reactie van die motard. Mij niet gelaten, maar dan laat je Moscon ook gewoon verder rijden en iedereen die doping pakt.

Man met de hamer 28 september 2019 om 13:23

Merckxje toch, ik kan er geen touw aan vast knopen.

EddyB1958 28 september 2019 om 12:50

Sorry, maar hij spreekt van kilometers achtervolgen Hoeveel zijn dat er? Als een renner ongeacht zijn nationaliteit kilometers stayert en bidonnetjes vasthoudt speelt hij vals of dat nu Eekhof, van der Poel, Evenepoel, Van Avermaet of een Inuit is.

Kelder is de Man 28 september 2019 om 13:40

Kilometers achtervolgen, niet kilometers achter een auto. Het lijkt dat het er staat, maar dat doet het niet.

assen 28 september 2019 om 12:57

Morgen alle camera’s op de Italianen. En dan 1 voor 1 uit de koers nemen na stayeren of aannemen van een bidon. ;-)

Werd Nibali trouwens gedist toen hij 4e werd in het WK dat gewonnen werd door Costa? Toen hield Nibali zich vast aan een auto geloof ik, veel erger dan gisteren.

Mathieu Moller 28 september 2019 om 13:15

Nibali in de Vuelta was nog altijd het ergste, waar hij hangend aan de auto wegreed van de groep.

H Jetten 28 september 2019 om 13:21

De UCI moet de spelregels gaan veranderen. Bij een valpartij moet de wedstrijd stil worden gelegd doen ze bij voetballen ook.
Regels veranderen er mag niemand door een auto of motor teruggebracht worden in het peloton. je zult dit op eigen kracht moeten doen of met behulp van je ploeggenoten. Je mag de volgauto’s alleen links passeren en niet rechts en je houden aan de verkeersregels.
Je mag niet meer een bidon aannemen vanuit de volgauto maar wel van de motorrijder. Dan is dat vasthouden aan de bidon ook afgelopen. Houdt jij niet aan de regels dan moet je direct uit de wedstrijd worden genomen anders kan je de uitslag beïnvloeden.
Als het in dit geval een grote renner met naam was geweest dan was dit nu niet gebeurt. Kijk eens in de Vuelta naar Roglic veel bla bla en ze grijpen niet in. Waarom met 2 maten meten? Of hebben ze dit gedaan om een Engelsman op het podium te krijgen.

Romāns Vainšteins 28 september 2019 om 16:45

Stayeren gedogen was de regel al, wielrennen lijdt aanbedriegersparanoia

Lennimator 28 september 2019 om 23:07

Nog steeds ‘a fucking disgrace’. Voor het aanzien van de sport…

Baukema Tomoulin 29 september 2019 om 09:17

Iedereen die valt of pech heeft moeten we vanaf nu preventief diskwalificeren. Door gebrek aan camera's en juryleden kunnen we niet altijd nagaan of terugkeren eerlijk is gegaan dus moeten we van het ergste uitgaan denk ik.

west 29 september 2019 om 19:04

Feit is dus dat een cameraman pertinent geen jurylid is, en ook nog eens partijdig, want een topper filmen is voor hem (de omroep) interessanter ( en daar kan je het woord financieel- aan hangen) dan een knecht filmen. Maar dus wel over de koers beslist.

Als je met het argument van partijdigheid van de camerabeelden van de videojury naar het CAS gaat, dan ben ik benieuwd of de regels omtrent de videojury te houden zijn…

Headlines

Materiaalzone

Populair