UCI seponeert zaak van Moscon en Reichenbach

UCI seponeert zaak van Moscon en Reichenbach

foto: Sirotti (archief)

woensdag 20 juni 2018 om 08:45

Gianni Moscon wordt niet gestraft voor het vermoedelijk met opzet van de fiets rijden van Sébastien Reichenbach. Er is onvoldoende bewijs aanwezig dat de Italiaan dit daadwerkelijk gedaan heeft bij de Zwitser, dat melden bronnen aan La Gazzetta Dello Sport. Het incident vond in oktober van vorig seizoen plaats tijdens de Tre Valli Varesine.

Het begon met een bericht op Twitter van Reichenbachs werkgever FDJ. Daarin werd Moscon als schuldige aangewezen voor de valpartij waarbij de Zwitserse klimmer zijn elleboog en bekken brak. Het incident volgde enkele maanden nadat Moscon het ook al aan de stok kreeg met FDJ vanwege racistische uitingen richting Kévin Reza. Daarop volgden excuses en een interne schorsing vanuit Sky.

In de weken na Tre Valli Varesine bleven de gemoederen zich bezighouden. Moscon ontkende Reichenbach geduwd te hebben, terwijl Reichenbach een officiële klacht indiende en een schadevergoeding eiste. De Zwitser was namelijk maanden uitgeschakeld door de elleboog- en bekkenbreuk. In januari liet de UCI weten dat Moscon zich moest verantwoorden bij de disciplinaire commissie. Daarvoor hadden Reichenbach en enkele getuigen al hun verhaal gedaan.

‘Niemand zei iets tegen Moscon’
Een van de belangrijkste verklaringen kwam volgens La Gazzetta van Nicola Gaffurini (Sangemini-MG.Kvis). Hij gaf aan dat hij Reichenbach zag vallen aan de rechterkant van de weg. De Zwitser was de enige renner die viel. Na die val zei niemand iets tegen Moscon, wat volgens Gaffurini normaal gesproken wel gebeurt als een renner iemand anders laat vallen.

Moscon hing een een schorsing van één tot zes maanden boven het hoofd vanwege het ‘gedragen op een gewelddadige manier’, maar omdat er een gebrek aan bewijs is, wordt hij vrijgesproken van elke beschuldiging.


Update 10.10 uur – Sky bevestigt: UCI seponeert zaak tegen Moscon
De UCI heeft de zaak tegen Gianni Moscon geseponeerd. Dat schrijft Sky in een statement. “Sky verwelkomt deze beslissing van de UCI. Het is een lang proces geweest waarin een onafhankelijk panel bewijs verzamelde van alle partijen. Zij kwamen tot het besluit dat er geen zaak was om antwoord op te geven”, aldus Sky.

“Dit zijn serieuze beschuldigingen geweest, waar Gianni en de ploeg altijd sterk bestreden hebben. Wij staan achter Gianni en hij kan op onze steun rekenen. We zijn blij dat hij nu weer kan gaan koersen en een streep onder dit hoofdstuk kan zetten”, schrijft de Britse formatie. “Hij een een heel getalenteerde, jonge renner die de komende maanden en jaren veel zal bijdragen aan ons team.”

Lees hier: Alle berichten over het ‘Incident Moscon-Reichenbach’

Dit artikel delen:

41 Reacties

xistnc 20 juni 2018 om 11:13

Edit redactie: Bedankt, is iets aan toegevoegd.

0
Col du Bramont 20 juni 2018 om 11:21

Ofschoon ik bepaald geen fan vd Sky ploeg ben en vind dat de zaak Froome veel te lang duurt, lijkt me deze zaak helder.
Geen bewijs dus niet schuldig. Een renner bewust ten val brengen is een zware beschuldiging, daar moet je wel bewijs voor hebben.

0
OscarV 20 juni 2018 om 11:32

Reichenbach (of de ploegleider, ik weet het niet meer precies) gaf indertijd aan dat er wel degelijk renners waren die het voorval gezien hadden. Waar zijn die dan gebleven?
Ik ben erg benieuwd naar de reactie van FDJ.
Als de verklaring van Gaffurini de belangrijkste was om te concluderen dat er niks is gebeurd, dan is dat een enorm zwakte bod. Zeg dan gewoon dat er geen bewijs is. Nu lijkt het alsof er is beslist dat Moscon niks heeft gedaan, wat dus niet zo beslist is.

0
Romāns Vainšteins 20 juni 2018 om 11:43

Vanaf het begin een kansloze missie waarbij FDJ, ongeacht wat er nou precies gebeurd is, veel en veels te hard heeft lopen bleren.

0
vluggejapie 20 juni 2018 om 11:56

FDJ en Reichenbach niet aangeklaagd voor laster?

0
Frits des Jeux 20 juni 2018 om 12:26

Heb het idee dat er bij FDJ ook deels gehandeld is op basis van oud zeer in de Reza affaire.

0
Man met de hamer 20 juni 2018 om 12:42

FDJ moet de rekening maar op een andere manier vereffenen.

0
Handige Harry 20 juni 2018 om 12:52

Waarom geloven er hier zoveel mensen Reichenbach op zijn mooie, blauwe ogen?

0
Jungle Man 20 juni 2018 om 12:55

waar rook is, is vuur.
Voorval is vergelijkbaar met voetbal: duwen is toegestaan, zolang de scheidsrechter het niet ziet.
Overigens begrijp ik wel dat het moeizaam aan te tonen is wat er daadwerkelijk aan de hand was (itt Froome zaak)

0
nickdt 20 juni 2018 om 13:01

Tja. Vrijspraak. Wat moet je daar nou van denken? Dat Sky en Moscon FDJ en Reichenbach niet aanklagen voor laster suggereert dat Reichenbach de waarheid spreekt.

0
SprintMaster 20 juni 2018 om 13:03

Hoeveel geld hebben ze betaald?

0
Zjoske 20 juni 2018 om 13:12

Het gebruikelijke Sky gejank weer in dit topic. Schijnbaar kunnen mensen dingen niet meer los van elkaar zien als Sky erbij betrokken is.

0
Romāns Vainšteins 20 juni 2018 om 13:27

Ik wel, wat mij betreft verkast Moscon ook snel naar een mooie, Italiaans georienteerde equipe alwaar hij de bink is. Misschien Bahrein als tovenaarsleerling van Nibali, die komen er wel uit lijkt me.

0
montventoux 20 juni 2018 om 15:11

@Zjoske Klopt. Helaas. Geeft wel aan hoe schadelijk het is dat de Sky-affaire doorsuddert.
@dikkechaap lekker belangrijk (van die vis); hoort niet in een dolfinarium thuis en ook niet op het shirt van deze ploeg.

0
girardengo 20 juni 2018 om 15:11

Deze zaak is wel relatief “snel” afgehandeld.

0
Bikeage 20 juni 2018 om 22:54

Der UCI hat es nicht gewußt.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone