Morton beste vluchter in Utah, Hermans behoudt leiderstrui
foto: Cor Vos
zondag 18 augustus 2019 om 07:19

Morton beste vluchter in Utah, Hermans behoudt leiderstrui

Lachlan Morton is al lang en breed uitgeschakeld voor een goed klassement, maar de Australiër heeft vandaag wel de vijfde etappe gewonnen in de Tour of Utah. De renner van EF Education First versloeg in Canyons Village medevluchter Hayden Mccormick. De leiderstrui blijft met nog één etappe te gaan om de schouders van Ben Hermans.

Elf vluchters krijgen de ruimte 
Ben Hermans heeft de touwtjes stevig in handen in deze Tour of Utah, maar de Belg moest vandaag opletten in en rond Canyons Village, aangezien de finale bijzonder explosief was met meerdere beklimmingen. De renner van Israel Cycling Academy zag al vrij snel een groep van elf renners wegrijden. Zo wisten onder meer Morton, Mccormick, Marco Canola (ritwinnaar in Salt Lake City) en Simone Velasco een mooie voorsprong uit te bouwen.

De elf vluchters kregen een maximale voorsprong van ruim vijf minuten, maar Israel Cycling Academy reed lange tijd op kop van het peloton om het verschil binnen de perken te houden. Toch begonnen de koplopers met een geruststellende voorgift aan de laatste kilometers, waardoor de winnaar niet uit het peloton kwam. Het was uiteindelijk Morton die de eerste serieuze versnelling wist te plaatsen.

Morton geeft zijn Tour of Utah kleur 
De Australische klimmer – drie jaar geleden nog eindwinnaar van de Tour of Utah – zag de Nieuw-Zeelander Mccormick aan zijn wiel zitten, maar de rest moest toch duidelijk passen. Morton en Mccormick werkten daarna voorbeeldig samen om de voorsprong te vergroten. De twee aanvallers mochten enkele kilometers laten sprinten in de straten van Canyons Village. De 27-jarige Morton bleek net dat tikkeltje sneller.

In het peloton was het wachten op een aanval van de nummer vier in het klassement: Kyle Murphy. De Amerikaan van Rally UHC Cycling moest veertig seconden goedmaken op Niklas Eg en ruim één minuut op James Piccoli, maar wist aan de finish geen tijd te pakken. Leider Hermans hoefde alleen maar te volgen, maar de Belg voelde zich blijkbaar goed genoeg om nog wat extra secondes te pakken op Piccoli en Eg.

foto: Cor Vos

Hermans begint met mooie voorsprong aan slotetappe 
De 33-jarige Hermans begint met een geruststellende voorsprong aan de slotetappe naar Park City. Het verschil tussen hem en Piccoli bedraagt nu 46 seconden, terwijl Eg al op meer dan één minuut volgt. In de beslissende etappe koersen de renners nog over de gevreesde Empire Pass (12,8 km aan 7,6%), gevolgd door een snelle afdaling naar Park City.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
3 Reacties
Sorteer op:
18 augustus 2019 08:36
Morton is een held. Ik raad iedereen aan om de video over de GBDuro 2019 van EF Gone Racing te kijken, staat op youtube.
18 augustus 2019 13:16
Andermaal schitterende etappe!

En moet je dat asfalt daar zien!

Reacties zijn gesloten.