Juan Sebastián Molano klopt Olav Kooij na chaotische massasprint in UAE Tour

donderdag 23 februari 2023 om 13:30
Juan Sebastián Molano klopt Olav Kooij na chaotische massasprint in UAE Tour

foto: Cor Vos

Niet Tim Merlier, Dylan Groenewegen of Caleb Ewan, maar Juan Sebastián Molano heeft de vierde etappe in de UAE Tour op zijn naam geschreven. De Colombiaan van UAE Emirates wist een chaotische massasprint naar zijn hand te zetten, al was het verschil met Olav Kooij (2e) en Sam Welsford (3e) zeer nipt. Remco Evenepoel gaat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement.

Na de eerste krachtmeting tussen de klimmers op Jebel Jais, was het vandaag weer sprinten geblazen. Voor de vierde etappe zakte de UAE Tour af naar het emiraat Dubai, voor een 174 kilometer lange fietstocht richting de finish in de haven van Dubai, over het opgespoten palmboomvormige eiland Palm Jumeirah. Het leek op het eerste gezicht een ideale etappe voor de snelle mannen, en dus was het uitkijken naar onder meer Tim Merlier, Caleb Ewan, Sam Bennett, Olav Kooij, Mark Cavendish en Dylan Groenewegen.

foto: Cor Vos

Drie koplopers
Maar eerst ging de aandacht uit naar drie andere renners. De jonge Fransman Alex Baudin van AG2R Citroën trok al vroeg ten aanval en kreeg het gezelschap van twee Italianen van Green Project-Bardiani CSF-Faizanè, Alessandro Tonelli en Samuele Zoccarato. Deze drie vluchters wisten een maximale voorsprong te vergaren van net geen drie minuten. In het peloton was men niet van plan om de koplopers al te veel ruimte te geven, dat werd al snel duidelijk.

In het peloton namen de mannen van Jumbo-Visma, in dienst van Olav Kooij, hun verantwoordelijkheid. De Nederlandse formatie kreeg op een bepaald moment ook steun van Lotto Dstny en BORA-hansgrohe, de ploegen van Caleb Ewan en Sam Bennett. Hierdoor liep de voorsprong langzaam maar zeker terug, maar desalniettemin hielden de drie koplopers erg goed stand. Pas op drie kilometer van de finish was het verhaal van Tonelli, Zoccarato en Baudin uitgespeeld, en konden we ons écht gaan opmaken voor de sprint.

foto: Cor Vos

Vijf Nederlanders bij de eerste zeven
Geen enkele ploeg wist echt de bovenhand te houden in de laatste kilometers, waardoor we een behoorlijk chaotische voorbereiding kregen op de sprint. Topsprinters als Ewan, Bennett en Cavendish lieten zich wegdrummen en kwamen er uiteindelijk niet aan te pas. Fernando Gaviria kreeg wel de ruimte om te sprinten, maar kwam veel te vroeg op kop en werd zo nog overvleugeld door Sam Welsford. De rappe Australiër van Team DSM werd op de streep echter nog geklopt door Kooij en bovenal Molano. Die laatste wist zijn wiel net iets eerder over de streep te drukken.

Kooij kwam net te kort en moest dus genoegen nemen met de tweede plaats, Welsford werd derde. Met Kooij, Arvid de Kleijn (4e), Dylan Groenewegen (5e), Danny van Poppel (6e) en Marijn van den Berg (7e) kleurt de top-10 erg Nederlands. Vrijdag krijgen mannen als Groenewegen, Ewan en Merlier normaal gesproken weer een herkansing, aangezien de vijfde etappe van de UAE Tour ook weer zo goed als vlak is.

Dit artikel delen:

20 Reacties

fietsvriend 23 februari 2023 om 13:36

Kooij vindt zijn weg makkelijk – mooi!

1
Federico Bahamontes 23 februari 2023 om 13:39

Kooij is echt verschrikkelijk goed qua positionering inderdaad. Dat is misschien wel zijn grootste pluspunt ten opzichte van bijvoorbeeld een Groenewegen.

1
Lennimator 23 februari 2023 om 15:59

Vijf Nederlanders bij de eerste zeven in een UWT koers. Dat moet een unicum zijn.

1
Wheely 23 februari 2023 om 16:05

Zekers, en dat in de UAE!

1
mauri 23 februari 2023 om 19:43

Heeft Nederland voor het moment ook niet vooral sprinters? Ook anderen natuurlijk maar in de sprint zijn ze wel nummer één.

1
Dave Dubbeldammer 23 februari 2023 om 23:06

Wat een geweldige prestatie.

0
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 23 februari 2023 om 13:47

Leuke uitslag voor Arvid de Kleijn ook. Goede sprinters achter hem.

0
MZ89 23 februari 2023 om 13:55

Wat een ge-wel-dige finishfoto, zo mag ik ze graag zien!
Persoonlijk vind ik dit mooier dan een afgetekende sprint overwinning met een fietslengte voorsprong.

0
Pietspeed 23 februari 2023 om 22:03

Dit is niet de echte finishfoto, hoewel deze afgebeelde een paar keer getoond is. Tussendoor kwam er één 'echte' in beeld, waarbij te zien was dat zowel Kooij als Molano exact gelijktijdig de lijn 'aantikten'. A la Merlier en Ewan. Hoogstwaarschijnlijk ter voorkoming van een kwartiertje wachttijd en of dat de thuisploeg ook nog ééntje bij afwezigheid van Pogacar 'moet' winnen, werd deze niet meer getoond. Regelrechte aanfluiting van UCI, organisatie.

0
peterwinnen 23 februari 2023 om 14:09

Chaotisch, chaotisch…..wat dit eigenlijk niet gewoon een sprint zoals je hem graag ziet?

0
Geit in mijn Kelderman 23 februari 2023 om 14:10

Veel van de snelle mannen die je bij zo’n finish verwacht (Ewan, Cavendish, Merlier, Bennett, Gaviria) waren nergens te bekennen. Knap van Molano om in dit deelnemersveld te winnen, toch qua topsprinters een van de best bezette koersen van het jaar.

0
Cochise 23 februari 2023 om 14:21

Gaviria ging nochtans gewoon als eerste (en veel te vroeg) aan met Merlier in het wiel.

0
Anton van Valouwe 23 februari 2023 om 15:22

Welsford kwam te vroeg op kop, Kooij deed dat beter, helaas nipt geklopt!

0
Wheely 23 februari 2023 om 16:00

Kooij wel mooi in het groen nu.

0
Marik 23 februari 2023 om 16:04

Ik heb met interesse naar deze massasprint gekeken, maar dat chaotische heb ik bijna niet gezien.

0
Binda 23 februari 2023 om 16:31

Heeft Bennett de lead-out gedaan voor van Poppel dit keer?

0
Cochise 23 februari 2023 om 19:40

Had ik twee Colombiaanse ritzeges moeten voorspellen hier was ik niet voor Molano en Rubio gegaan…
Hoopgevende tekenen van leven met Bernal, Uran, Quintana en Lopez aan de verkeerde kant van de gelukslijn.

0
Mystieke_Monnik 23 februari 2023 om 13:39

Bedankt voor de clickbait titel, schrok alweer van een mogelijke valpartij.

-1
JohnDeere 23 februari 2023 om 13:47

De titel klopt wel degelijk. Er was in de laatste kilometer geen enkele trein meer en hierdoor was de lead-out chaotisch.

4
Mystieke_Monnik 23 februari 2023 om 14:53

Er stond eerst ‘vloert’ ipv ‘klopt’. Dit in combinatie met ‘chaotisch’ deed mij het ergste vermoeden, maar het dus inmiddels aangepast. In de URL staat het nog wel, maar dat kan ik begrijpen.

2

Net binnen

Populair

Materiaalzone