Moet Wout van Aert het WK veldrijden rijden? Twee inspanningsfysiologen geven hun oordeel

woensdag 29 december 2021 om 13:38
Moet Wout van Aert het WK veldrijden rijden? Twee inspanningsfysiologen geven hun oordeel

foto: Cor Vos

Wout van Aert heerst momenteel in het veld: de renner van Jumbo-Visma won alle vijf wedstrijden waar hij aan de start stond. Toch is het nog maar de vraag of hij eind januari ook het WK in Fayetteville gaat rijden. Het is mogelijk dat Van Aert ervoor kiest om het wereldkampioenschap laat schieten, zodat hij zich optimaal kan voorbereiden op het wegseizoen. Twee inspanningsfysiologen, Peter Hespel en Jan Bourgois, leggen in een gesprek met Het Nieuwsblad uit waarom dit een serieuze optie is.

Peter Hespel, die als inspanningsfysioloog verbonden is aan de KU Leuven, was in het verleden trainer van Zdeněk Štybar, die op een zeker moment eveneens moest kiezen tussen het WK veldrijden en zijn voorbereiding op de wegcampagne. Hespel weet dus hoe moeilijk een dergelijke keuze is. Toch is Van Aerts situatie momenteel anders, volgens Hespel: “Niemand verwachtte destijds van Zdeněk dat hij in het voorjaar de Ronde van Vlaanderen zou winnen. En toen hij als ’tussendoortje’ toch dat WK reed, verwachtte ook niemand dat hij de wereldtitel zou pakken. Voor Wout is dat anders.”

“Overal waar hij start, moet hij ook winnen. Tegen tegenstanders die zwaarder wegen dan die van Štybar: we gaan Mathieu van der Poel niet vergelijken met Nys. Een WK veldrijden is voor Van Aert nooit een tussendoortje. En het is voor een atleet onmogelijk om overal fysiek en mentaal top te zijn”, legt hij uit.

Jan Bourgois, een collega van Hespel en werkzaam bij de Universiteit Gent, vult aan. “Van Aert moet in het voorjaar bijna zes weken na elkaar zijn beste niveau halen. Dat kan alleen maar met een heel grote basis. Die maakt of breekt je voorjaar. En om een basis te leggen moet je kilometers malen. Met het veldritprogramma dat Van Aert nu heeft – bijna elke dag een wedstrijd – kan je dat trainingsvolume onmogelijk halen. Sowieso boet hij doorheen het cross-seizoen aan basis in. Ik denk dat hij zich dit jaar ook iets specifieker op het crossen heeft voorbereid. Met het niveau dat hij nu haalt, kan dat bijna niet anders.”

Vervolgens maakt Bourgois een rekensom. “We rekenen dat je zes weken nodig hebt om de basis te leggen voor een specifiek competitieblok. Als je na een WK nog een weekje rust incalculeert, dan weet je dat de Omloop Het Nieuwsblad (26 februari) altijd te vroeg komt. Beginnen in Milaan-Sanremo (19 maart) moet wel perfect haalbaar zijn”, is zijn conclusie.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Gebruikersnaam 29 december 2021 om 13:47

Ben het er niet meteen mee eens dat Van Aert 6 weken zijn beste niveau moet halen, eigenlijk is dat maar 1 week. Volgend jaar 2 omdat de AGR er nog tussen zit.

Hij was het voorbije jaar vaak een paar weken te vroeg in topvorm (Tirreno in plaats van Vlaanderen, laatste week Tour in plaats van OS, ronde van GB in plaats van WK/PR), misschien helpt zo’n onverwacht WK om die piek dan per ongeluk te vroeg én te laat te leggen, waardoor het wel eens accuraat is.

0
bartp25 29 december 2021 om 13:59

Als je WvA een beetje kent weet je dat hij het hele voorjaar wil scoren, tuurlijk staan Rvv en PR boven aan het wensenlijstje maar dat betekent niet dat hij de andere wedstrijden niet wil winnen.

0
bloemist 29 december 2021 om 14:27

Wat was er verkeerd met Wout zijn Olympische wegrit, op een parcours te zwaar voor renners van het voor jaar ? En verder de twee betere in Vlaanderen reden geen door de wind loodzware Wevelgem.Liefst 185 km in de aanval met de grote versnelling, geen toeval dat Mathieu los rijden in DDVL verkoos in aanloop naar de Ronde. Van de top zeven in Wevelgem reed alleen Wout prijs in Vlaanderen.

0
Michelangelo 29 december 2021 om 14:38

@bloemist,
Dat is wat ik hieronder ook bedoel met die 20%. Vanuit de trainingsleer had hij misschien niet zo diep moeten gaan in Gent Wevelgem, maar je weet nooit wat er nog komt. Je komt ergens ook op het punt dat je moet pakken wat je kunt pakken: als je alles op 1 wedstrijd zet, dan is de kans groot dat je een Sep Vanmarckescenario krijgt, waarbij je met superbenen tegen het asfalt smakt en alles om zeep is.

En voor hetzelfde geld had het in de finale andersom gewerkt; de gedachte dat je al een mooie zege hebt behaald, waardoor alles wat er nog bij komt bonus is. Met daarbij de aantekening dat zowel MvdP als Asgreen overigens ook al hun voorjaars-vis hadden binnengehengeld.

0
Michelangelo 29 december 2021 om 14:07

Ten eerste: ik ben benieuwd wat de sponsoren zeggen als ze deze vraag voorgelegd krijgen: Cervelo en Jumbo, zouden die ook zo twijfelen? Of zouden die hem dolgraag in de VS zien fietsen?

Ten tweede: inspanningsfysiologie is een wetenschap. Maar uiteindelijk denk ik dat “hoogvorm” voor pakweg 80% te realiseren is met de perfecte trainingsopbouw, maar voor de overige 20% moet je gewoon geluk hebben. Geen slechte nachtrust hebben de dag voor de wedstrijd, niet toevallig ergens een pijntje voelen of mentaal geknakt worden door een tegenstander.

Als je met een goed gevoel (en met een trui) terug kunt keren uit de VS, dan is je trainingsbasis misschien wat minder, maar de eerste “hoofdprijs” is dan wel in de pocket. Stukje mentale rust kan ook onderdeel zijn van die 20%.

En verder vraag ik me af of het heel specifiek crossen slecht gaat zijn voor Wout. Misschien heeft hij vorige winter wel te veel aan zijn basis gewerkt, en kwam hij vaak te kort op de explosieve klimmetjes. Maar da’s natuurlijk wijsheid vanuit de zetel…

Ik hoop dat Wout gewoon de oversteek gaat maken. Al is het maar omdat we dan in ieder geval 1 van de 2 beste renners op het WK hebben, en niet het gevoel krijgen zoals bij de trui van het Europees kampioenschap…

0
Murcia 29 december 2021 om 15:49

Kan ik mij bij aansluiten, natuurlijk is de wetenschap super belangrijk maar je kunt niet alles vangen in data. Vorig jaar werd zijn campagne op de weg mede een succes doordat hij Strade won na een voorbereiding die door Covid een tikje anders was aangepakt en daardoor in de beroemde flow kwam. Nu zou een eventuele WK cross titel ook voor een mentale boost kunnen zorgen. De sponsoren hebben een belang bij veel publiciteit vooral in Vlaanderen en daar past de cross prima in. Je zou zelfs kunnen stellen dat een uitstapje naar de VS mits succesvol wat druk van de ketel haalt die je anders wel hebt bij een volledige focus op de weg. Daarbij vind ik nu juist de Omloop niet echt de wedstrijd waar hij klaar voor moet zijn. Daar kunnen Benoot, Laporte en een Van der Sande prima de honneurs waarnemen. Maar voor mij persoonlijk hoeft hij niet naar de VS te gaan. In de cross hebben zowel hij als Matthieu niks meer te bewijzen.

0
Thijs E 29 december 2021 om 14:13

Het perspectief is nu wel dat WvA er mijlenver bovenuit steekt, Matje wrs niet rijd tof niet in vorm is en Pidcock nog niet de uitzonderlijke crosser is die hij na zijn gouden MTB medaille leek te gaan worden.

0
Gerben Smits 29 december 2021 om 14:21

Ze halen het mentale aspect aan, maar dat kan mijns inziens ook een boost krijgen door een wereldtitel. Bovendien is de druk er dan misschien al wat vanaf. Ook dat hij pas bij Sanremo in topvorm zou zijn lijkt me geen probleem. Strade is mooi maar staat al op het palmares, alle échte doelen komen later. Laat hem dan starten in Parijs-Nice en zich verder in vorm rijden daar in dienst van Roglic en co.

0
Koers 29 december 2021 om 15:03

Het meest belangrijke: wat wil de sponsor? In de cross is het normaal dat je vrijwel uitsluitend de voorste crossers ziet, kortom je bent bijna een uur in beeld. Dat is niet slecht voor Jumbo die in België wil uitbreiden, als voor de vele andere Nederlandse sponsoren die worden gezien in NL (animo hangt natuurlijk wel af van het meedoen van vdp). Ook de fietssponsor wil natuurlijk dat zijn fiets wint. Meedoen op de weg kan daarnaast gewoon nog, en niet onverdienstelijk als je rvv van 2020 mag geloven.

In de berekening moet je ook altijd de winkansen meenemen: die zullen altijd (vele malen) hoger zijn in de cross. Helemaal als vdp niet meedoet, of een slechte voorbereiding heeft. Daarnaast kan er altijd in de tussentijd iets gebeuren, als je het wk overslaat maar vervolgens tijdens een training valt heb je mogelijk niets. (natuurlijk kan dat ook tijdens het wk gebeuren).

Gewoan meedoen juh, wat kan het skele!

0
Derierre de la course 29 december 2021 om 20:10

Dat kan je ook andersom beredeneren:
Wat maakt 1 extra cross in de VS Jumbo nou uit? Hij rijdt al 10 crossen in de kijker, met die ene extra cross vergeten de fans Jumbo echt niet. Andersom een WK levert volgend jaar ook extra aandacht op.
Is Cervelo echt gehaaid op de verkoop van zijn crossfietsen? Kan hij niet beter extra in vorm zijn voor succes (RVV en/of PR) op de racefiets. Dat hij daar met de Cervelo Caledonia of R5 (of S5?) boven zijn hoofd over de lijn loopt?

0
Alfons Haavers 29 december 2021 om 15:18

3 of 4 wereldtitels in het veld maakt het verschil eigenlijk niet. Waarom niet gewoon de ideale opbouw volgen richting klassiekers?

Anderzijds hypothekeert het WK rijden (eventuele jetlag + 3 weken langer in crossmodus blijven) nu wellicht ook niet het hele voorjaar.

De conditie is al goed nu, hier kan hij op verder bouwen richting hoofddoelen in
april. Een goeie winter doormaken zonder al te veel tegenslag is de basis voor een sterk seizoen. Tirreno of Parijs-Nice niet elke dag à bloc gaan en het komt wel goed. WK of niet maakt daarin wellicht niet zóveel verschil, maar waarom het risico nemen?

Dan zet hij de bordjes weer gelijk met Mathieu en hij crosst gewoon graag, maar het gaat straks toch vooral om de periode van Sanremo tot Roubaix.

0
Franco Ballerini 29 december 2021 om 18:30

Mijn voorspelling: het WK gaat of niet door of er komen dusdanige quarantaine regels dat vrijwel niemand de oversteek wil maken.

0
Fast Freddy 29 december 2021 om 21:06

MvdP zie ik niet meer crossen dit seizoen. Ik hoop dat WVA wel naar het WK gaat, anders krijgt Pidcock opnieuw een dikke vis in de schoot geworpen.

0
de adelaar 30 december 2021 om 07:29

Wat wij vinden is niet belangrijk volgens Wout….. die trekt zijn eigen plan ….

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone