Misbruik schildklierhormoon, Teutenberg, Van Goethem, Degenkolb

donderdag 2 augustus 2018 om 20:00
Misbruik schildklierhormoon, Teutenberg, Van Goethem, Degenkolb

foto: Sirotti

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over Brian van Goethem, misbruik van schildklierhormoon in de Nederlandse topsport, Ina-Yoko Teutenberg en John Degenkolb.

Verontrustend misbruik schildklierhormoon in Nederlandse topsport

Schildklierhormonen blijken in de Nederlandse topsport misbruikt te worden omdat deze medicijnen gewichtsverlies zouden veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en het Noordhollands Dagblad. Experts luiden nu de noodklok omdat het gebruik ervan zonder medische noodzaak gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Ook is de prestatiebevorderende werking niet bewezen. De Dopingautoriteit heeft onlangs een brief verstuurd naar het WADA waarin wordt gevraagd het medicijn op de dopinglijst te zetten. De brief is tevens ondertekend door het NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het misbruik van schildklierhormoon zou vooral een probleem zijn binnen de schaatswereld, maar zou ook voorkomen in de wielersport en triatlon.


Oud-topsprintster Teutenberg aan het hoofd van vrouwenploeg Trek

Ina-Yoko Teutenberg (43) komt aan het hoofd te staan van de vrouwenploeg van Trek. Volgens de ploeg is de Duitse die als professional meer dan tweehonderd overwinningen behaalde, “de perfecte keuze om het nieuwe damesteam te leiden.” Trek ziet in Teutenberg bovendien een rolmodel voor oud-rensters om na hun carrière actief te blijven in de wielersport, waarin de ploeg een flinke groei ziet van het vrouwenwielrennen. “Ze is een natuurlijke leider en is altijd één van de meest gerespecteerde rensters in het peloton geweest”, schrijft de ploeg. Teutenberg zette in 2013 een punt achter haar loopbaan nadat ze tijdens de Drentse 8 van Dwingeloo zwaar ten val was gekomen. Ze is daarna jonge Amerikaanse rensters gaan begeleiden.

Trek bevestigde op de rustdag in de Tour de France dat het volgend jaar met een vrouwenploeg start. De ploeg wordt gebouwd rond oud-wereldkampioene Lizzie Deignan. Zij keert in 2019 terug na haar zwangerschap. Onder meer Ellen van Dijk wordt genoemd als mogelijke versterking. De samenwerking met de bestaande Trek-Drops ploeg gaat stoppen.


Brian van Goethem enkele dagen aan de kant

Brian van Goethem moet enkele dagen rust houden nadat hij in de slotetappe van de Tour de Wallonie ten val kwam. De 27-jarige renner van Roompot-Nederlandse Loterij liep daarbij enkele verwondingen op aan zijn bovenbeen door een tandwiel en moest in de rit naar Waremme noodgedwongen de strijd staken.


John Degenkolb is fiets kwijt

John Degenkolb moet al ruim een dag zonder zijn fiets doen, schrijft hij op Twitter. De Duitser, winnaar van de Tourrit naar Roubaix, heeft gisteren twee uur staan wachten op het vliegveld van Frankfurt tot hij na een vlucht zijn tweewieler terug zou krijgen, maar een dag later is hij hem nog altijd kwijt. “Beste Lufthansa en Frankfurt Airport, ondertussen zou ik toch wel graag willen weten waar mijn geliefde Trek is! Ik moet trainen en heb dus dringend mijn fiets nodig.”


Zorgen om veiligheid renners in snikheet Portugal

Dat Portugese zomers warm zijn, mag geen verrassing heten. Volgens de weersvoorspellingen zullen de temperaturen deze week echter de pan uitreizen. Met een gemiddelde temperatuur van liefst 47(!) graden Celsius, is de kans groot dat er een nieuw hitterecord wordt gevestigd.

De vraag is of dit invloed heeft op de koers. Sinds woensdag is namelijk de tachtigste editie van de Volta a Portugal aan de gang. Eminent wielervolger Mikkel Condé plaatst op Twitter zijn vraagtekens bij het mogelijk doorgaan van de wedstrijd. “Experts zeggen zelfs dat je leven in gevaar is als je bij deze temperaturen te lang in de zon blijft. Het is toch zonneklaar dat de Volta a Portugal niet door kan gaan. Rennersvakbond?”, doet hij een oproep.


Chris Froome opnieuw vader

Chris Froome is voor de tweede keer vader geworden. De renner van Sky – die onlangs naast zijn vijfde Touroverwinning greep – toont op Instagram trots zijn dochter Katie. In 2015 kregen Froome en zijn vrouw Michelle al een zoon genaamd Kellan.

Froome heeft de komende weken de tijd om luiers te verschonen en slaapliedjes te zingen, want de Brit zal niet aan de start staan van de Vuelta a España, die op 25 augustus begint.

Welcomed my little girl Katie to the world yesterday 💝

Een bericht gedeeld door Chris Froome (@chrisfroome) op

Dit artikel delen:

24 Reacties

west 2 augustus 2018 om 20:08

Wordt ook wel eens tijd dat iemand van een dopinginstantie zijn pijlen gaat richten op de Nederlandse schaatswereld.

Tom Opheij 2 augustus 2018 om 20:17

Proficiat Froomies!

Bazzz 2 augustus 2018 om 21:10

Froome heeft een behoorlijk groot voorhoofd op die foto zeg.
Verder gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter!

ah-ja 2 augustus 2018 om 21:19

Dus na astma hebben wielrenners het ook aan hun schildklier?

Als je de Ronde van Portugal nu gaat annuleren voor wat zon wordt dit een precedent en zien we over 20 jaar geen koers meer tijdens de Europese zomer. Niet doen.

Proficiat Chris!

@Bazzz, groeihormoon?

Mwielerfan 2 augustus 2018 om 21:22

Extreme weather protocol?!

Inderdaad die hypocriete schaatsers maar zeiken op kulushnikov. Terwijl overduidelijk meldonium maanden nog in je lichaam bleef en er dus geen overtreding had plaatsgevonden.

bommie 2 augustus 2018 om 21:39

@Mwielerfan: Dat slaat nergens op. Meldonium bleef inderdaad nog maanden in je lichaam zitten. Daarom zijn alle sporters 4 maanden voordat het middel verboden werd geinformeerd. En Kulizhnikov is op 17-jarige leeftijd ook al betrapt op doping.
By the way: het schildklierhormoon staat niet op de dopinglijst. Dus ze mogen het gewoon gebruiken.

Stenalic 2 augustus 2018 om 22:00

Perfect uitgerekend door de Sky-computers, leuke troostprijs voor Chris.

Covadonga 2 augustus 2018 om 22:04

Ze zeggen dat een hoog voorhoofd getuigt van intelligentie. Froome is dan wel superslim.

sukhoruchenkov 2 augustus 2018 om 22:11

De pan uitreizen?

Random wielerliefhebber. 2 augustus 2018 om 22:15

Heeft degenkolb geen reserve fiets? Of is t een grapje

John Bidon 2 augustus 2018 om 22:15

@ahja, te dom voor woorden je opmerking over Portugal. Is levensgevaarlijk om topsport te bedrijven in 40 graden of warmer.

kleomantre 2 augustus 2018 om 22:17

dat schildkliergedoe stak toch al de kop op rond Mo Farah tijdens OS in Londen?

thijssss 2 augustus 2018 om 22:20

@sukhoruchenkov

afhankelijk van de grootte van de pan kan het een flinke reis zijn..

Jacco van Stierop 2 augustus 2018 om 22:41

Zou Chris 9 maanden geleden ook steeds op zijn metertje hebben gekeken?

Kraanwater 2 augustus 2018 om 22:45

@kleomantre ja dat klopt! Zijn toenmalige trainer salazar was er wel fan van. Zijn team nike Project Oregon lijkt een beetje op Sky. Zo gebruikte zijn groep ook flinke injecties L Carnatine

Tuubke 2 augustus 2018 om 22:54

@Stenalic. Klopt, de Tour was precies op tijd afgelopen zodat Chris thuis mee kon puffen!

Joachim 2 augustus 2018 om 23:09

Ik heb precies al vaker gelezen dat fietsen vervoeren via luchthavens voor problemen zorgt, jammer genoeg.

Mwielerfan 2 augustus 2018 om 23:19

@bommie je opmerking klopt niet. Men werd geïnformeerd dat het per 1 jan verboden is. Tot die tijd was het legaal om te nemen.
Naderhand werd pas duidedat het veel langer in je lichaam bleef. Doping instanties waren daar niet van op de hoogte en moesten daarom alle testen de eerste maanden schrappen. Het is natuurlijk onzin om kulushnikov te verwijten dat hij een middel neemt op het moment dat het legaal is. Ziedaar hypocriet…
Voor die jeugdzonde is hij gewoon gestraft en voordat hij ging winnen was het geen enkel probleem om tegen hem te schaatsen. Nogmaals hypocriet.
Ik verbaasde me hoe knullig die doping bestrijding was, dat er nauwelijks bewijs is voor prestatie verbetering en nauwelijks kennis van opsporing voordat het verboden wordt.
Nu ook weer wordt er gelobbyd voor dat hormoon op de doping lijst terwijl het effect totaal onduidelijk is. Puur om gezondheid te beschermen. Topsport is sowieso ongezond dus om daarom een middel te verbieden is echt onzin. Al die middelen die niet werken opsporen kost allemaal geld, dat gebruikt had moeten worden om echte doping op te sporen.

Mwielerfan 2 augustus 2018 om 23:28

Froome kreeg whatsapp berichtjes van zn vrouw over de zwangerschap op zn wattage meter tijdens de tour. Daarom checkte hij die de hele tijd.
Daarom was hij ook afgeleid en werd ie derde. Tijdens die laatste tijdrit moest hij zn ontvanger telkens goed zetten voor bereik…

Titaantje 3 augustus 2018 om 00:03

Je zou toch denken dat prof renner wel meer dan 1 fietsje hebben om op te trainen?

leegloper 3 augustus 2018 om 00:26

Zeker een kopman.

Fast Freddy 3 augustus 2018 om 07:17

Het lijkt me logischer dat die schildklier medicatie in het wielerpeloton wordt gebruikt dan bij schaatsers. Wat hebben schaatsers nu met gewichtsverlies? Als je die anorexia armpjes in het peloton ziet bij de meeste klimmers, zou ik het eerder daar zoeken. Zijn dit marginal gains?

Col du Bramont 3 augustus 2018 om 08:30

@FF,

Mee eens. Ik hoorde gisteren de Nederlandse schaatscoach van Japan zeggen dat ook voor schaatsers geldt dat ze zo hoog mogelijk moeten zitten kwa W/kg. Dat lijkt me niet correct, het absolute vermogen en hoe lang je dat vol kan houden is wel van belang maar het gewicht speelt minder een rol d.i. je moet natuurlijk als schaatser goed afgetraind zijn maar vooral spiermassa en ausdauer hebben.
Een schaatser hoeft nu eenmaal de zwaartekracht niet te overwinnen een klimmer bij het wielrennen wel.
Wat het goedje doet is nog maar de vraag, het zou ook goed werken bij de opbouw van spiermassa, maar ook dat is niet bewezen.

Heeft veel weg vd Sky way of working, de marginal gains. Formeel geen doping met een medisch attest kan het een positief effect hebben.

Zjoske 3 augustus 2018 om 16:44

@Bazzz
Redelijk wat mobieltjes hebben een groothoeklens als camera, dat zou het grote voorhoofd van Froome kunnen verklaren.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone