Mikel Landa ziet Giro als kantelpunt in carrière

zondag 31 mei 2015 om 12:50
Mikel Landa ziet Giro als kantelpunt in carrière

Foto: Sirotti

Mikel Landa is één van de revelaties van de Ronde van Italië. De Spanjaard won twee etappes en gaat op het podium in Milaan eindigen. “Dit is een kantelpunt in mijn carrière”, aldus de Astana-renner tegenover Cyclingnews. “Ik zal dingen voortaan vanuit een ander perspectief bekijken. Mijn volgende doel wordt de Ronde van Spanje.”

Landa leek zaterdag op weg naar een derde zege, maar dat ging niet door. “Ik zou graag hebben gewonnen, maar de ploegleiders hebben mij doen wachten.” Hij zat samen met Ilnur Zakarin (Katusha) voorop. “Zij dachten dat we de Giro nog konden winnen met Aru en ik moest de orders volgen.” Contador was op Colle delle Finestre gelost en Astana wilde zoveel mogelijk tijd terug pakken.

“Misschien hadden we eerder iets moeten proberen”, kijkt Landa terug. “Maar Contador leek in orde, aangezien hij goed reageerde op aanvallen van Kruijswijk en Hesjedal. Dat intimideerde ons een beetje.” De Spanjaard is volgens Landa desondanks de terechte winnaar. “Hier wint altijd de beste.”

Dit artikel delen:

48 Reacties

Romāns Vainšteins 31 mei 2015 om 14:48

@ LL > Eens, klimmen zat Kruijswijk vanaf geboorte in het bloed, die tijdrit was daarentegen waanzinnig.

albertooo 31 mei 2015 om 14:56

@Lyndalid
Het is zeker verdacht als een renner zo’n sprong maakt, maar net als bij vele andere revelaties zullen we er vanzelf aan wennen. Behalve als een renner een ‘Santa’ doet, en meteen wordt neergehaald.

orogenese 31 mei 2015 om 14:57

@LyndaLid

Precies!.
Ik wil er nog aan toevoegen dat het jaar daarvoor, 2010, Kruijswijk als jonge debutant Mollema over het hooggebergte heeft getrokken.

achilles 31 mei 2015 om 15:01

@Profronde
Kruijswijk werd op zijn 23ste toch al 8ste? Kon toen als een van de weinigen op bepaalde momenten mee met Contador. Nou nou verwonderend dat hij op zijn 27ste als wielrenner nog wat beter voor de dag komt.

Als je dat vergelijkt met Landa, hoogste plaats ergens rond de top 30.

Trouwens je ziet toch wel duidelijk dat Landa nog van een ander kaliber als Kruijswijk is. Splijtende aanvallen, wegrijden en wegblijven, spelenderwijs bergop, 2 ritten winnen, berenwerk voor Aru in de eerste week en dan nog bij de eersten binnenkomen.

LyndaLid 31 mei 2015 om 15:02

Voor mij is het zo neer te zetten:

Ik zou minder verbaasd zijn als blijkt dat dit onzuiver is gegaan, dan dat ik nu verbaasd ben geweest over de prestaties van Landa.

En dat is vaak een teken (voor mijzelf dan, geen onvoldongen feit) dat er iets niet klopt bij de renner in kwestie.

RABBIT_HOLE 31 mei 2015 om 15:13

zie hem wel naar Movistar gaan

PK41 31 mei 2015 om 15:34

Per wanneer zou Landa voor een andere ploeg kunnen gaan rijden? Dat gevraagd: Landa = Movistarmateriaal, al was het maar omdat ie Spaans is en Valverde normaliter (leeftijd) aan zijn laatste kunstjes bezig is. En dan heb je een leuke nieuwe tandem: Landa/Quintana. Van Landa zijn we in ieder geval voorlopig niet af, die heeft het licht gezien.

Purito 31 mei 2015 om 16:02

@LL
Is 2e in de Ronde van Trentino een klassement in een rittenkoers?

LyndaLid 31 mei 2015 om 16:58

@ purito

Haha wist dat je daarmee kwam. Nee, vind ik niet. Maar zelfs als: Santambrogio reed ook een goede Tirreno voor ie de Giro reed.

pirazzi 31 mei 2015 om 17:21

Landa houdt gewoon zijn petje op tijdens het volkslied …

mollemarijden 31 mei 2015 om 20:13

Weten jullie wat grappig is.
Als Kelderman dadelijk in de Tour opeens podium rijdt. Is eigenlijk ook niet te geloven, mensen uit andere landen zullen denk ik dit resultaat ook argusogen aankijken.
Het is gewoon wachten, waar dopingcontroles op resulteren.

Orakel 31 mei 2015 om 20:47

Landa reed op zijn 21e een indrukwekkende l’avenir. Ook al eens sterk gepresteerd in Burgos en Trentino vooraf de Giro. Zijn potentieel nooit kunnen waarmaken in de knechtenrol.
Landa heb ik ‘altijd’ gezien als een zekerheid voor de top-10, mits hij voor eigen kans mocht gaan.
Maar podium en gewoon de sterkste klimmer in koers, is dan ruim boven mijn verwachting en zeker opmerkelijk. We hebben hier vaker gediscussieerd over de toekomst van het Spaanse wielrennen en als een duveltje uit een doosje is daar een nieuwe topper. Opmerkelijk.

Orakel 31 mei 2015 om 20:49

“Weten jullie wat grappig is.
Als Kelderman dadelijk in de Tour opeens podium rijdt. Is eigenlijk ook niet te geloven”

Dat klopt. Geen weldenkende wielervolger verwacht deze progressie. Zal ook niet gebeuren, die podiumplaats. Dus wat is je punt eigenlijk (je combineert twee hypotheses om iets te bewijzen…).

Kjleeuwen 31 mei 2015 om 20:51

Wat je nu suggereert is impossible. Top 3…..

ifor 31 mei 2015 om 20:53

@pirazzi: dat zal zijn populariteit thuis wel ten goede komen

xistnc 31 mei 2015 om 21:02

Net zo goed als het Baskenland geen geschikte referentie was en is voor de prestatie van Zakarin in Romandië, is Trentino dat niet voor Landa’s Giro. Het gaat in beide gevallen om koersen binnen een beperkte periode, waarbij het niveau buitensporig afwijkt van prestaties in voorafgaande jaren.

Bij Landa lijkt dat op het eerste gezicht nog wel mee te vallen als je kijkt naar zijn uitslagen in bepaalde koersen. Maar als je dan inzoomt en ziet welke tegenstand hij in die koersen had of hoe zo’n uitslag tot stand is gekomen, dan is dat niet onmiddellijk indrukwekkend.

Ivanoviclover 1 juni 2015 om 10:15

Uran out, Landa in bij Etixx? Lefevere zal wel staan popelen om deze jongen binnen te halen. Spijtig dat hij deze gasten moelijk zal kunnen overtuigen wegens geen ploeg om een grote ronde te dragen.

albertooo 1 juni 2015 om 10:33

@xistnc
Wat je zegt klopt, maar het is al vaker gebeurd dat een renner zonder al te veel voorgeschiedenis een topper wordt. Als Froome weer eens ergens uithaalt, hoor je niemand meer zeggen hoe obscuur die tot augustus 2011 rondreed. Landa rijdt op dezelfde leeftijd als Froome zijn eerste podium in een grote ronde, met zelfs nog iets meer pedigree als klimmer dan de Keniaanse Brit. Kortom, je raakt op een gegeven moment gewend aan revelaties.

tendam 1 juni 2015 om 13:20

Het was bij Landa eerder de vraag waarom het er nog niet eerder uitkwam. Toen ik hem als neoprof in Burgos zag, dat was echt indrukwekkend. Al is het gemak waarmee hij nu in de Giro die bergen opknalde wel opmerkelijk, geen moment heb je het gevoel dat hij afziet.

Garmin2012 1 juni 2015 om 14:08

Leuke renner hoop dat hij snel weggaat bij die boevenploeg Astana. Ik denk Tinkoff, Movistar of Sky. De rest kan hem niet betalen, en bij Etixx gaat hij te weinig hulp krijgen als kopman..

Rosanero 1 juni 2015 om 16:03

Niks opmerkelijks aan Landa. Altijd al een supertalent bergop geweest. Had deze groei eigenlijk vorige Giro verwacht, maar toen reed hij wat ziek rond. Heeft ook veel blessures gehad in het verleden. Is een groot talent en komt er eindelijk uit, je ziet het alleen al aan zijn klimmende stijl. Heerlijke versnellingen. Ik heb weer eens een aantal daagjes van Landa kunnen genieten.

xistnc 1 juni 2015 om 16:23

Het is ook niet zo zeer het klimmen van Landa dat opmerkelijk is. Zo’n talent kan inderdaad een keer opstaan, desnoods ‘vanuit het niets’. Het gaat mij er meer om, dat hij drie weken een podiumniveau kon vasthouden. Met in het achterhoofd het moordende tempo waarin de eerste week is afgelegd, vind ik die combinatie zeker wel opmerkelijk.

tendam 1 juni 2015 om 17:14

@rosanero
In de Tour de l’Avenir was hij wel 2 klassen minder dan Quintana, en een klasse minder dan Talansky. Zoals hij in de Giro reed is hij veel beter dan Talansky. Dat is dus wel even andere koek dan ‘een talent is hij altijd geweest’ .

Headlines

Materiaalzone

Populair