Mike Teunissen: “Ploeg ziet mij liever achttiende dan derde worden op NK”
Foto: Sirotti
donderdag 7 januari 2016 om 12:00

Mike Teunissen: “Ploeg ziet mij liever achttiende dan derde worden op NK”

Ex-beloftewereldkampioen Mike Teunissen komt komende zondag, voornamelijk als voorbereiding op zijn wegcampagne, aan de start van het NK veldrijden in Hellendoorn. De jonge Limburger mikt op de zanderige omloop op een plek in de top 10. “Maar de ploeg zou mij liever achttiende dan derde zien eindigen. Als ik op het podium sta, dan zou dat willen zeggen dat ik al te goed in orde ben, terwijl ik eigenlijk pas in april in topvorm moet zijn”, vertelt Teunissen aan WielerFlits.

Voor de 23-jarige renner van LottoNL-Jumbo wordt het pas zijn tweede profcross van het seizoen, na de Centrumcross van Surhuisterveen, waarin hij tegenvallend als twaalfde over de aankomst reed. In de nationale titelstrijd mag hij naar eigen zeggen dromen van meer. “In Surhuisterveen kwam ik als tiende prof over de finish, wat bewijst dat een mooie prestatie in Hellendoorn best realistisch is. Het gevoel was al redelijk goed, alleen had ik er toen net een redelijk zware trainingsweek opzitten. Het was dus ingecalculeerd dat ik net iets minder goed ging zijn, omdat ik de frisheid nog zou missen. De voorbije week heb ik voornamelijk rust genomen, waardoor er zeker nog progressie mogelijk zou moeten zijn ten opzichte van de Centrumcross.”

Eén ding lijkt voor de start wel zeker: in absolute topvorm moeten we Teunissen niet aan het vertrek verwachten, waardoor de verwachtingen al bij al beperkt blijven. “Een mooie top 10-plek is mogelijk, maar top ben ik zeker niet. Het is een wereld van verschil met een Mike Teunissen die hier echt naar toe had kunnen werken en een hele crosswinter had gedraaid. Maar zo had ik het vooraf ook met de ploeg afgesproken. Ze zeiden: ‘het is prima dat jij het NK wil rijden, maar dan zien we je liever achttiende dan derde eindigen. Dat zou willen zeggen dat je al iets te goed in orde bent, terwijl je pas in april in topvorm moet zijn.’ Daar zit wel iets in, maar anderzijds komt het wegseizoen er al over een paar weken aan, dus moet je hier al wel op een redelijk niveau zijn.”

Teunissen heeft het voordeel dat hij tijdens de nationale cross eind november als een van de weinige profs al op de omloop in Hellendoorn heeft kunnen koersen en dus perfect weet waaraan hij zich zondag mag verwachten. Desondanks bevalt het rondje hem niet honderd procent. “Ik had gehoopt op een iets makkelijkere ronde, waarbij er meer tactiek aan te pas komt. Een minder eerlijke cross, zeg maar. Nu wordt het moeilijk om überhaupt vooraan te raken, omdat ik op rij vier sta en de start best kort is. Eén ding is zeker: op dit parcours valt iedereen uiteindelijk wel op zijn plekje. De zwaarte van deze omloop, is gewoon nog meer in het voordeel van de mannen die topfit en helemaal in orde zijn.”


Vrijdag maakt Mike Teunissen een uitgebreide analyse van het NK-parcours en laat hij zijn licht schijnen over alle favorieten in onze voorbeschouwing.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
7 januari 2016 12:20
.............vandaar ook de tegenvallende uitslagen vorig jaar op de weg van de gehele ploeg............! Hoop dat de ploegleiding dit jaar toch anders tegen de uitslagen aankijkt.
7 januari 2016 12:26
Hopelijk heeft hij goede benen en wordt hij 8e. Maar ik begrijp de ploeg wel. Zij hebben hem liever heel aan de start van het wegseizoen.
7 januari 2016 12:55
Een lachertje zo'n uitspraak van een renner, man start dan niet.
7 januari 2016 13:17
welke 17 zouden dan voor hem moeten eindigen?
(In Surhuisterveen reden ook nog wat buitenlanders rond)
7 januari 2016 13:26
@raleigh
Volgens mij heb jij alleen de titel gelezen?
7 januari 2016 13:34
En hier gaat het dus fundamenteel mis!

Het lijkt er dus op dat weer de gehele klassiekerploeg zich er op richt om tijdens de maand April top te zijn, mocht een man als Vanmarcke dan wegvallen door pech moet je naderhand weer concluderen dat je niks hebt gewonnen en net geen ereplaatsen hebt vergaard.

Geef jonge talentvolle jongens zoals een Teunissen, een Groenewegen, Hofland, van Asbroeck en misschien zelfs een van je belangrijkste ondersteunende renners zoals van Emden nu eens de opdracht om vol te pieken tijdens de eerste twee weekeinden van het klassieke voorjaar!

Dan winnen ze misschien nog eens iets in de maanden februari en Maart en sta je tenminste niet eind april/mei weer met volledig lege handen!

Je gaat mij echt niet wijs kunnen maken dat je in die handvol koersen in april en mei alle maar dan ook alle renners op 100% en meer van hun kunnen nodig hebt.
Daar is de status van de ploeg, maar ook de status van de kopman niet naar.
Vanmarcke heeft echt wel voldoende aan mannen als Wynants of van Emden en misschien nog een Leezer en nog een mannetje in topvorm.
7 januari 2016 13:50
Quote:
Het lijkt er dus op dat weer de gehele klassiekerploeg zich er op richt om tijdens de maand April top te zijn, mocht een man als Vanmarcke dan wegvallen door pech moet je naderhand weer concluderen dat je niks hebt gewonnen en net geen ereplaatsen hebt vergaard.

Dat zou je inderdaad denken. Hieruit blijkt echter alleen dat Teunissen naast Vanmarcke degene is die in april in topvorm moet zijn. Ik denk dat je verder niet goed inschat hoe Teunissen intern wordt ingeschaald.

Weet je nu ook wat de insteek rond de sprinters Hofland, Groenewegen en Van Asbroeck gaat zijn? Nee. Weet je nu wat de insteek rond de knechten voor de grote koersen gaat zijn? Volgens mij ook niet. Ik haal uit dit interview niet wat de plannen zijn rond Wynants, Van Emden en Tankink. Ik schat het zo in dat Teunissen wordt gezien als de toekomstige kopman (mogelijk al vanaf volgend jaar mocht Vanmarcke vertrekken!) en ze daarom willen zien hoe ver hij in topvorm kan komen in E3, Wevelgem, Vlaanderen en Roubaix.
7 januari 2016 14:02
Terpsta heeft in deze periode al een paar keer een zesdaagse gewonnen en die peikt ook richting April.
7 januari 2016 14:06
Dat hebben ze vorig jaar waarschijnlijk tegen de hele ploeg gezegd.
7 januari 2016 14:38
@wielerfan1987
Waar lees jij dan dat die hele klassiekerploeg piekt in april? Ik heb zeker iets gemist.

Wat worden die uitspraken van LottoNL-renners hier toch altijd uitvergroot. Stel je voor dat Ramon Sinkeldam zoiets zegt, daar kraait geen haan naar.
7 januari 2016 14:41
Het begint al bij de titel..
7 januari 2016 15:13
Ik denk dat heel Lotto-Jumbo siddert en beeft voor een scenario zoals vorige jaar waarin Vanmarcke in het openingsweekend de kasseien uit de straat reed, maar bij de klassiekers (mede door pech) geen platte prijs reed.

Overigens ben ik het er mee eens dat je als ploeg pakken moet wat je pakken kan en als je in een winningmood bent komen de volgende overwinningen er vaak ook wel. Maar zo'n instelling hebben ze bij Rabobank/Blanco/Belkin/TLJ nooit gehad, dus die zal er ook wel nooit komen.
7 januari 2016 15:21
@HoofdIsVrij
En als ze die wel hadden, zou jij er dan oog voor kunnen hebben?
7 januari 2016 15:25
@xistnc

Als er eens een E3-prijs, Omloop het Volk, Paris-Nice, Dauphine etc. zou worden gewonnen zou het mij wel opvallen, ja.
7 januari 2016 15:29
@HoofdIsVrij
Je hebt me niet overtuigd.
7 januari 2016 15:30
Zonder dat soort overwinningen, dus ook niet de gewenste instelling?
7 januari 2016 16:13
@vlek;
Mike zegt: "Hij gaat er vol voor". Dus de juiste instelling lijkt mij.
7 januari 2016 16:16
@hoofdisvrij
Er is de laatste jaren toch een aantal keer een knallend begin van het seizoen geweest voor de voorgangers van deze ploeg... Blanco startte zeer voortvarend, en toen Langeveld de Omloop won was dat ook bepaald niet de enige overwinning in dat voorjaar.

Je opmerking slaat dus eigenlijk nergens op.
7 januari 2016 16:59
@NumberSeventeen
Moet Terpstra eens gaan crossen, kijken hoeveel wedstrijden hij dan wint ?
7 januari 2016 19:16
Wat een on zin . Blijf maar thuis

Reacties zijn gesloten.