Michiel Elijzen: “Dat beeld dat Michael daar lag, krijg ik niet van mijn netvlies”

dinsdag 10 april 2018 om 09:09
Michiel Elijzen: “Dat beeld dat Michael daar lag, krijg ik niet van mijn netvlies”

Michiel Elijzen heeft in een openhartig en emotioneel monoloog in het AD teruggeblikt op zijn dag in Parijs-Roubaix. De ploegleider van Veranda’s Willems-Crelan was als een van de eersten bij Michael Goolaerts, die net was gevallen.

Een minuut na de valpartij arriveerde Elijzen en een mecanicien van de ploeg op de plek waar Goolaerts was gevallen. “Zijn benen zaten in zijn fiets en hij was buiten bewustzijn. De mecanicien heeft zijn pols vastgepakt, ik zijn hoofd en we zijn tegen hem beginnen te praten. De doktoren waren er heel snel en begonnen meteen met reanimeren. Ik zag dat ze een defibrillator bij zich hadden en ze hebben direct een infuus aangebracht.”

Het was een bewust besluit van de teamleiding om de renners niet te informeren over de hartaanval, maar alleen te zeggen dat hij was gevallen. “Als iemand een been breekt, zou ik dat ook niet zeggen. Misschien ben ik heel naïef, maar ik zag heel kundige doktoren om hem heen met alle hulpmiddelen. Dan verwacht je een bericht: hij is afgevoerd en het gaat goed komen. In je achterhoofd weet je dat er heel erge dingen kunnen gebeuren in de koers, maar je verwacht nooit dat je in zo’n situatie komt.”

“Toen we bij de wielerbaan aankwamen, kwam een motoragent naast me rijden. Die zei dat ze Michaels fiets, die op het dak stond, wilden hebben voor onderzoek. Toen brak ik. Tegelijkertijd moest de knop om, want de renners moesten meteen naar de bus. Wij wilden hen eerst informeren. Niet dat ze over de meet zouden komen en dan van een journalist moesten horen dat een ploegmaat een hartaanval had gehad.”

Brabantse Pijl
De ploeg heeft besloten om woensdag (morgen, red.) te starten in de Brabantse Pijl. “Ook de renners die niet rijden, zullen er zijn als steun voor de rest. Er is hulp voor traumaverwerking, dat moet worden gedaan door mensen die daarvoor hebben geleerd. Ik kan alleen luisteren. Ik ga zelf ook naar een psycholoog. Als ik er hardop over spreek, is dat voor mij verwerking. Het neemt me mee terug naar die dag, maakt me verdrietig en mijn adem stokt, maar ik denk ook na. Ik ga het lang met me meedragen. Dat beeld dat Michael daar lag, ik krijg het niet van mijn netvlies.’’

Dit artikel delen:

6 Reacties

Secondant 10 april 2018 om 09:16

De monoloog en het eerbetoon van Elijzen, verwoord door Daan Hakkenberg is prachtig. Met tranen in de ogen gelezen. Ik heb gelukkig nooit iets soortgelijks meegemaakt, en hoop het ook nooit mee te maken, maar door het stuk op de website van het AD te lezen voel je nog meer met de ploeg mee. Wat moet dit een vreselijk moment voor Elijzen zijn geweest, iets wat je gewoon niet van je af kan zetten. En een Elijzen die als jonge ploegleider (35 jaar jong) dit zelf moet verwerken en ook nog eens moet mededelen aan zijn ploeg. Vreselijk.

0
LutsenkoFan 10 april 2018 om 10:29

Fijn dat hiermee de mond van conclusie trekkers wordt gesnoerd.

0
EmPeHa 10 april 2018 om 10:45

De coach van Goolaerts heeft nu drie keer het overlijden van een renner meegemaakt.
http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.3177494
Probeer daar maar eens mee om te gaan :-(

0
skylimit 10 april 2018 om 11:42

Woensdag zal er een groot eerbetoon zijn. De vraag is of er vol gekoerst gaat worden of dat er een neutrale koers gereden zal worden en de ploeg van Goolaerts gezamenlijk de streep als eerste mag passeren.

0
Polleke 10 april 2018 om 11:51

Uiteraard gaan ze koersen….

0
snoep de hond 10 april 2018 om 12:26

@skylimit,
Ik mag hopen dat er gewoon gekoerst gaat worden.
Afgelopen dagen zullen de coureurs en de rest van de ploeg meer dan genoeg met hun gedachten bij Goolaerts zijn geweest. De koers is dan juist een gelegenheid om dat voor een moment even los te laten.

Dit er in grote rondes wel geneutraliseerd is gereden heeft er mijn inziens mee te maken dat er in zo’n grote ronde weinig andere plek is om stil te staan. Die tijd is er nu wel omdat er 2 dagen tussen beide koersen zitten.

Natuurlijk verwerkt ieder mens zoiets op een andere manier en zullen er renners zijn die meer tijd nodig hebben, maar uit eigen ervaring en ook van horen zeggen kan een paar uurtjes met andere dingen bezig zijn en je gedachten verzetten juist wel goed zijn.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone