Michele Gazzoli (Astana Qazaqstan) geschorst door verboden stofje in neusspray

donderdag 11 augustus 2022 om 15:21
Michele Gazzoli (Astana Qazaqstan) geschorst door verboden stofje in neusspray

foto: Cor Vos

De 23-jarige Michele Gazzoli is geschorst wegens het overtreden van de dopingregels. De UCI meldt dat in een statement over de Italiaan van Astana Qazaqstan. De UCI vertelt daar ook bij dat het gaat om een niet-opzettelijke overtreding, waardoor de schorsing van Gazzoli is beperkt tot een jaar. Ook Astana Qazaqstan heeft inmiddels gereageerd op het voorval.

Op 17 februari 2022 moest Gazzoli een test afleggen tijdens de Volta ao Alargve bij het ITA, het International Testing Agency. In overeenstemming met Wereld Anti-Doping Code en het UCI Anti-Doping Reglement is beslist dat Gazzoli tussen 10 augustus 2022 en 9 augustus 2023 niet in actie mag komen.

De UCI besloot dat deze zaak werd geclassificeerd als een onopzettelijke overtreding van de antidopingregel, en daarom werd de straf beperkt tot een jaar en diskwalificatie van de resultaten van slechts een wedstrijd, de Volta ao Algarve. Gazzoli zou een neusspray, rhinofluimucil, gebruikt hebben om neusslijmvlies te bestrijden.

Astana reageert
Astana Qazaqstan benadrukt in een statement dat het team niets te maken heeft met deze ‘ongelukkige’ overtreding van de anti-dopingregel. “Astana Qazaqstan Team, dat zich houdt aan het zero tolerance beleid, heeft besloten om het contract met Michele Gazzoli met onmiddellijke ingang te beëindigen”, staat te lezen op de ploegsite.

Gazzoli is zeker en vast geen onbekende naam in het wielrennen. De Italiaan werd vorig jaar nog vierde in het WK in Leuven, bij de beloften. Gazzoli hielp op zijn landgenoot Filipo Baroncini naar de wereldtitel.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Bankzitter 11 augustus 2022 om 15:38

“onopzettelijke overtreding”, als jullie het geloven, UCI…

0
Panache 11 augustus 2022 om 15:53

En hoe kan je dat beoordelen zonder de ins en outs te weten? Niet opzettelijk wordt niet zomaar geloofd, daar moet je wel wat inhoudelijke rapporten voor indienen. 'Ik wist het niet, dit was een medicijn voor mijn vrouw' wordt normaliter niet geaccepteerd. Verwar kritisch zijn nooit met cynisme.

0
Maillot à Pois 11 augustus 2022 om 16:23

Nu ben ik ook sceptisch ten opzichte van het dopingvrij zijn van het huidige wielrennen, maar ik kan me wel voorstellen dat zo’n jonge renner zonder het beseffen een neusspray gebruikt met verboden stof erin.
Een jaar schorsing en contract kwijt is in dat geval wel een zeer stevige straf, zou ik eerder in proportie vinden bij opzettelijk gebruik van degelijk middel.

0
lo squalo dello Stretto 11 augustus 2022 om 15:52

Wat een zever

0
peterwinnen 11 augustus 2022 om 16:10

Als het niet opzettelijk is, lijkt me een jaar schorsing wel heel pittig. Dit klinkt als een maand celstraf omdat je per abuis fout geparkeerd hebt.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 11 augustus 2022 om 16:19

En dan ook nog ontslag… voor de buhne vooral, lijkt me.

0
Poeksel 11 augustus 2022 om 16:30

Rare vergelijking, maar het is een zware straf voor een onoplettendheid ja.

0
Polleke 11 augustus 2022 om 16:31

Hij heeft de kans gekregen om zich te verantwoorden en weg te komen met een veel lichtere sanctie maar bleef halsstarig aan zijn onschuld vasthouden, 2 keer dom…

0
Ivan 11 augustus 2022 om 16:49

Als je profrenner bent kun je nu eenmaal niet zomaar een neusspray gaan gebruiken zonder dat je op z’n minst een teamdokter hebt geraadpleegd. Het is dom en daarom heeft hij nu geen contract meer en is hij geschorst. Laat dat nog maar weer eens een wake-up call zijn voor andere jonge renners.

0
de nieuweMerckx 11 augustus 2022 om 17:58

Ze hebben weer een kleintje kunnen pakken die zich geen advocaat kan permitteren. Ondertussen maakte Toon Aerts onlangs z’n nieuwe ploeg bekend…

0
Polleke 11 augustus 2022 om 18:42

Wel onder voorbehoud…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone