Michel Wuyts zet vraagtekens bij keuze Dumoulin voor Giro: “Zoveel gebrek aan lef”

zaterdag 5 januari 2019 om 12:06
Michel Wuyts zet vraagtekens bij keuze Dumoulin voor Giro: “Zoveel gebrek aan lef”

foto: Cor Vos

Wielercommentator Michel Wuyts zet kritische kanttekeningen bij de keuze van Tom Dumoulin om de Giro boven de Tour zetten dit jaar. Dat doet hij in zijn column in Het Laatste Nieuws. “Dat Dumoulin kansberekening boven instinct en zelfgeloof plaatst, is ondraaglijk licht”, is Wuyts van mening.


“Een kampioen met zijn aanleg wint ieder type Tour”, aldus de stem van de Vlaamse wielerkoersen. “Tom neemt de Tour er zomaar even bij. Ter verfraaiing van het peloton, voor de pret van het afzien. Nu had ik eerder vernomen dat hij twijfelde. Zo weinig tijdritkilometers onderweg naar Parijs, dat is lachwekkender dan ridicuul.”

Wuyts verwachtte dat Dumoulin na zijn tweede plaatsen in de Giro d’Italia en de Tour de France van het afgelopen seizoen de uitdaging aan zal gaan voor de Tour. De kopman van Team Sunweb gaf aan dat hij op huwelijksreis in Nepal begon te twijfelen toen beide parcoursen bekendgemaakt werden. “Dat ijle Himalayalucht het denkpatroon benevelt, is geweten”, schrijft Wuyts. “Feit is dat Dumoulin enigszins wazig naar de Giro-route greep en nog aan hoogte won bij het zien van drie tijdritten.”

Volgens Wuyts schalen Team Sunweb en Dumoulin de Tour de France niet juist in. “De Tour is tweedehands”, beschrijft hij de gedachte van de ploeg. “Dat is zonde. Van zoveel gebrek aan lef. Van zo’n premature keuze voor de grootste zekerheid. […] Wees een vent, Tom. Gooi het om. Warm op in de Giro en win de Tour. Of denk stiekem: ‘Ik win ze allebei’. En geef ons nog eens een toffe Tour.”

Dit artikel delen:

144 Reacties

jsprunk 5 januari 2019 om 13:37

Ergens klopt het wel wat Wuyts zegt. Ik denk dat Dumoulin achteraf spijt heeft, want ik denk dat hij beter optimaal geprepareerd deTour kan verliezen van Sky dan optimaal geprepareerd de Giro verliezen van Yates, of Roglic (wat ik beide zeer waarschijnlijk acht).

Crossblesser 5 januari 2019 om 13:46

Zucht. Die oersaaie Tour VS de mooiste ronde van het jaar, hij zei het notabene zelf, de Tour is niet om aan te zien. Ik vind het juist prachtig dat Sunweb voor de mooiste ipv de bekendste heeft gekozen.

Martino87 5 januari 2019 om 13:47

Als je ziet hoeveel renners er elk jaar al in de eerste week kansloos zijn voor het eindklassement van de tour vind ik het niet zo vreemd dat hij eerst de giro doet. Zo’n Porte of Bardet die zetten al een aantal jaar alles op de tour, maar er hoeft maar iets te gebeuren waardoor hun plannen de ijskast in moeten. Zoiets kan Dumoulin ook in de Giro gebeuren, maar dan heeft hij altijd nog de tour als back-up plan.

Samlambeej 5 januari 2019 om 13:51

Klopt, dat heb ik ook tegen alle renners die in een heel seizoen nauwelijks wat rijden voor die ene mogelijke top 5/top 10 in de Tour.

Samlambeej 5 januari 2019 om 13:51

Alleen Dumoulin kan de Tour redden maar dat doet hij niet. Enkel en alleen om die tijdritten.

kleomantre 6 januari 2019 om 17:22

Op zich zou het wel fraai zijn als een hoop klasbakken de tour als side dish gaan behandwlen. Zijn we op de duur af van die verheerlijking die steeds meer op historie is gestoeld dan dat ze een meerwaarde bieden. De Tour is deels een amateuristische klootviolenboel.

marehoek 5 januari 2019 om 14:03

wie neemt.Wuyts nog serieus, deze moet naar een rusthuis.
Oh wat zal Tom wakker liggen van
deze uitspraak van deze man.

Joachim 5 januari 2019 om 14:18

Een man met een duidelijke mening, en dat moet kunnen, of je het er nu mee eens bent of niet. Bij de column van Van Aert zijn er soms reacties dat het meer een verhaaltje, een dagboek is dan een typische column waar een scherpe analyse of eigenzinninge mening naar voren komt. De column van Wuyts bevat wel een duidelijk standpunt, maar dan komt er natuurlijk ook weer commentaar.

Ach ja, wielerflitsleden klagen en bekritiseren nu eenmaal graag zeker? ;)

Thijs E 5 januari 2019 om 14:20

Columns als deze moeten primair polariseren en daar is Wuts zeker in geslaagd.

Ik heb hem verder nooit een onvertogen woord horen zeggen over Dumoulin, integendeel. Dus het is waarschijnlijk meer een hartenkreet, hij ziet het liefst de grootste ronderenners elkaar bekampen in de Tour en dat snap ik wel.

Maar de ASO is Frans en probeert het liever nog een jaar met een klimparkoers voor Bardet en Pinot, dus de ratio van Dumoulin en inmiddels een hoop andere kanonnen, snap ik ook.

peervaneynthoven 5 januari 2019 om 16:19

Dat doet Wuyts dus nu wel door Dumoulin neer te zetten als “laf”. Deze kwalificatie is onterecht. Dat Team Sunweb en Dumoulin een ander keuze maken dan Wuyts graag zou willen maakt hem nog niet “laf”.

maklukzat 5 januari 2019 om 14:32

Kan Wuyts wel gelijk geven. De keuze van Dumoulin om toch de Giro te rijden komt niet sterk over. Denk ook niet dat de Sunweb ploegleiding hier zo gelukkig mee is. Hij had gewoon de strijd aan moeten gaan in de Tour. Of het parcours hem nu wel of niet ligt.

kleomantre 6 januari 2019 om 17:29

Wat vond wuyts van jurgen vd broeck? Is dat in zijn optiek een held? Ik ben wel benieuwd. Ikzelf zou vermoeden dat een laffere route hem wel een degelijk palmares had gegeven.

Ruben_ 5 januari 2019 om 14:41

Wuyts moet eens zijn mond houden. Nog altijd gefrustreerd dat er geen Belg ook maar in de buurt komt van een top 10 in een grote ronde dus dan maar afgeven op de beste Nederlander die meedoet om de winst in 2 grote rondes in 1 jaar…

ruudenkit 5 januari 2019 om 14:44

wat unne zot!! of is dit een poging tot slechte belgenhumor?

ruudenkit 5 januari 2019 om 14:46

volstrekt logische keuze qua parcours, persoonlijk heb ik ook veel meer met de giro dan tour (maar da’s puur persoonlijk!) qua parcours, publiek en adoratie van de sport.

Romāns Vainšteins 5 januari 2019 om 14:57

Prachtig mooi verwoord deze zeer plausibele kritiek van Wuyts aan Il Bello's adres.

Daar kunnen we hier allemaal nog iets van leren, helemaal los van of je het met hem eens bent op dit specifieke onderwerp.

Op de poll dient ook een heel forse adoratie en/of aversie correctie te worden toegepast. Internationaal zal het zeer zeker eerder hellen naar onbegrip, zou Dumoulin niet gewoon denken dat die SKY – knakkers de boel naaien en daarom lekker voor de giro kiezen ? Als dat zijn beweegreden is kan ik hem nog wel volgen.

Kelder is de Man 5 januari 2019 om 19:16

Hoezo prachtig verwoord..
Lachwekkender dan ridicuul, gebrek aan lef en prematuur. Niet echt mooi.. Sterker nog.. behoorlijk sneu.

girardengo 5 januari 2019 om 15:04

Ik geloof er niks van dat voor Sunweb de Tour bijzaak is. Dat onderschat Wuijts. Een blik op de samenstelling van de Tourploeg zegt voldoende.

Romāns Vainšteins 5 januari 2019 om 15:08

Tuurlijk ziet Wuyts dat ook wel, hij stookt er ook op door met zijn ‘Warm op in de Giro en win de Tour.’. Weet ook maar zeker dat hij liever een overgrense Limburger ziet winnen dat het monster van Wielerstein of zijn washandje hoor. Er spreekt passionele frustratie uit dit betoog veel meer dan laatdunkendheid. Net zoals genoeg flitsers hier baalt hij er van.

Sonsbach Allstars 5 januari 2019 om 15:06

Voor Dumoulin heeft de Giro net zoveel prestige als de Tour; te meer hij gek is op Italie en het koersen daar. Dat heeft hij reeds meermaals gezegd.
En ik blijf het zeggen; er zijn meer koersen dan alleen de Tour. Gelukkig is er vrijheid om zelf je wedstrijden te mogen kiezen.

rimenno 5 januari 2019 om 15:10

Een meening mag iedereen hebben,maar keuze van Tom kan ik goed begrijpen.
Uit gegaan van zijn sterke punten en minder sterke onderdelen in grote ronde.
In tijdrit pakt hij voorsprong op concurenten deze marge heeft hij nodig voor de lastige aankomsten bergop ,hij behoort niet bij de top klimmers van het veld over 3 weken.
Om dat in de TDF 1 tijdrit zit en alle toppers aanwezig zijn is de kans voor hem veel kleiner om 1e te worden.
Maar om de keus af te doen als zijnde laf is te kort door de bocht.
Zijn parcour kom in de volgende jaren nog wel.

Joachim Agostinho 5 januari 2019 om 15:13

Ach, een column moet een beetje prikkelend en uitdagend zijn, een beetje zuigend ook en daar is Wuyts prima in geslaagd.
Heel wat beter dan het schoolkrant niveau van v.Aert in ieder geval…

peervaneynthoven 5 januari 2019 om 16:28

Wuyts is een professional, van Aert alleen met de fiets. Dat is het verschil.

DeGroteMolen 5 januari 2019 om 15:20

Die Wuyts is er zo ziek van dat Van Aert iedere week gekleineerd wordt door een Nederlander dat hij nu maar gaat zeuren over Dumoulin. Welke Belgen doen eigenlijk mee voor het podium in een grote ronde Wuyts?

Romāns Vainšteins 5 januari 2019 om 16:19

De dobermann verwijt de pitbull dat ie blaft en van bot houdt.

04398 5 januari 2019 om 15:24

Gebrek aan lef bij de ASO ja, bij Dumoulin nee. Hij kiest gewoon logisch voor het parcours waar hij de meeste kans heeft en dat is in de Giro, omdat de Tour zo graag een Franse winnaar wil wat ook dit jaar niet gaat gebeuren hoe graag ze ook willen.

VerstandOpNul 5 januari 2019 om 15:33

Hij gaat volledig voorbij aan het belachelijke parcours van de tour. Het is volkomen terecht en dapper dat Dumoulin hier niet willoos in meegaat.

Tijdrijden is een heel wezenlijk onderdeel in een grote ronde. Pure klimmers als Bardet zouden beter hun best moeten om dit te gaan beheersen. Iemand als Contador heeft daar ook keihard voor moeten werken in het begin van zijn carriere. Andersom heeft Dumoulin keihard aan zijn klimprestaties gewerkt. De organisatie beloont nu een paar larmoyante Fransen en alleen daarom hoop ik dat ze er keihard doorheen zakken (heb voor het overige niks tegen Bardet of Pinot).

Lennimator 5 januari 2019 om 16:14

Michel, Michel,

Kom op man.

U kunt beter dan dit.

Forza Tom!

schlunzi 5 januari 2019 om 16:19

Zo mooi de Giro ook is, voor het wereldpubliek telt enkel de Tour. Win je een Giro krijg je aanzien van vakpubliek, win je de Tour, aanzien van allen. Ben het helemaal met Wuyts eens.

Wolt 5 januari 2019 om 16:26

Wat Michel Wuyts zegt is begrijpelijk, voor de liefhebber is het mooi als Tom in zijn opperbeste vorm deelneemt aan de tour.

Het parcours van de tour is daarentegen op het lijf geschreven voor team sky. Het is dus niet gek dat het deelnemersveld in de Giro zo sterk is, men wil winnen en niet als figurant meedoen voor de ere plaatsen in de tour.

De tour de france is volgens mij al een aantal jaren iets van zijn populariteit aan het verliezen en de Giro en Vuelta profiteren hiervan, met dan aan sky.

Ultras100 5 januari 2019 om 16:35

Eens met Wuyts, ik ben groot fan van Tom uiteraard.
En ook fan van Giro, vorig jaar ALLE etappes live gezien en heb zelf een week in de Dolemieten gefietst, fantastisch!

Ik stoor mij echter enorm aan de mensen die denken dat de Giro de Tour kan evenaren. Of sterker nog mensen die denken dat “we” samen met de hulp van Tom op termijn kunnen zorgen dat de Giro groter wordt dan de Tour…

Als je de beste wilt zijn moet je de hoogst aangeschreven wedstrijden (in ieder geval PROBEREN te) winnen.

Dit is Champions Leaque vs UEFA Leaque
of
WK voetbal vs Nations League

Over twee jaar zijn er misschien 15 km tijdrit meer, waar Tom een minuutje kan winnen. Echter over 2 jaar zijn Bernal, Mas etc. 4-5 minuutjes beter geworden…

KennyKlimmen 6 januari 2019 om 23:33

waren de wattages en e.d. niet hoger in de giro bij Tom D. dan in de tour afgelopen jaar. Het niveau van de giro was bij de toppers echt extreem hoog afgelopen jaar…

Samlambeej 5 januari 2019 om 16:40
Quote:
Romans Vainsteins 5 januari 2019 om 15:08
…"Er spreekt passionele frustratie uit dit betoog veel meer dan laatdunkendheid."

bedankt
Herhaal het maar eens in de hoop dat het alsnog aankomt bij sommige hier.

Boelie76 5 januari 2019 om 16:47

Tom fietst niet voor meneer Wuys of iemand anders en mag toch zelf zijn programma kiezen. Als hij vindt dat dit zijn programma is voor het komende jaar dan is dat toch prima. Het seizoen is sowieso langer dan 3 weekjes fietsen in Frankrijk.

Luc 5 januari 2019 om 16:55

Volledig mee eens !

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.