Michael Woods grijpt de macht in Ronde van Romandië na val Geraint Thomas in slotmeters

Michael Woods grijpt de macht in Ronde van Romandië na val Geraint Thomas in slotmeters

foto: Cor Vos (archief)

zaterdag 1 mei 2021 om 15:45

De koninginnenrit in de Ronde van Romandië is gewonnen door Michael Woods. De renner van Israel Start-Up Nation leek Geraint Thomas voor zich te moeten dulden in de slotmeters, tot de Brit merkwaardig ten val kwam. De Canadees sloeg vervolgens een dubbelslag. Met 21 seconden achterstand kwam de Brit van INEOS Grenadiers uiteindelijk over de meet, nog achter Ben O’Connor.

Weinig renners zullen hebben uitgekeken naar de koninginnenrit in de Ronde van Romandië. Met meer dan 4000 hoogtemeters, mist, regen en sneeuw in het vooruitzicht kon het peloton zich alleen warm maken met de gedachten van een lijdensweg.

Met Soler nieuw in de leiderstrui zagen we zaterdag voor het eerst in deze ronde een andere ploeg controleren: Movistar. Zij stonden een vlucht van zeven renners in het openingsuur toe.

Goossens in de vroege vlucht
Kobe Goossens, Josef Cerny, Mads Würtz, Matthew Holmes, Magnus Cort, Simone Petilli en Simon Pellaud waren de coureurs die de gehele dag de vlucht bevolkten. Van hen stonden Cort (+59 seconden) en Goossens (+1 minuut en 24 seconden) nog gevaarlijk dicht in het klassement.

Druk kon Movistar zich er niet echt om maken. Na twee wedstrijduren had de vroege vlucht een voorsprong van zes minuten te pakken. De beklimmingen van de Anzère en Lens waren toen al achter de rug.

In de afdaling van de Lens ging Gorka Izagirre onderuit. De nummer vijftien van het algemeen klassement kon snel weer de aansluiting maken. Pas daarna begon het met regenen. In de laatste 100 kilometer zou dat ook niet meer stoppen.

Afdaling geneutraliseerd, Petilli en Cort blijven over
Het gevolg was dat de organisatie besloot om een deel van de afdaling van de Suen, de voorlaatste beklimming van de dag, te neutraliseren. Voor de kopgroep, die Würtz inmiddels had kwijtgespeeld op die beklimming, bleek dat goed nieuws te zijn. Door de neutralisatie steeg de voorsprong weer van bijna vier minuten naar zes minuten.

Met deze bonus begonnen zij aan de lange slotklim naar Thyon 2000. Eenmaal daar viel de groep snel uit elkaar en begon in het peloton INEOS Grenadiers te rijden. Petilli en Cort bleven vooraan over en hielden in de eerste kilometers gelijke tred met de klassementsrenners daarachter.

Richting de laatste tien kilometer van de klim moesten de Italiaan en de Deen meer en meer toegeven. Dat kwam ook door het opgeschroefde tempo van de INEOS Grenadiers: het kostte onder meer Ilan Van Wilder de kop.

Negen kilometer van de meet ging Cort er alleen vandoor. Zijn voorsprong op dat moment was nog vier minuten. Was de renner van EF op jacht naar een dubbelslag, een ritzege of een inzinking?

Soler valt aan, INEOS Grenadiers controleert
De uitkomst bleek deels afhankelijk te zijn van een aanval in het groepje der favorieten – die kwam er op 6 kilometer van de meet van de leider zelf. De respons in het peloton was nihil, want door het hoge tempo van Dennis werd Soler snel weer ingerekend. Ondertussen zagen we steeds meer renners in moeilijkheden: Thymen Arensman, Wilco Kelderman, Marc Hirschi en Richie Porte.

Na het afgeven van Dennis begon de finale echt. Als eerste zagen we Lucas Hamilton ten aanval trekken, snel gevolgd door Michael Woods en Ben O’Connor. Hamilton haakte snel weer af, O’Connor kraakte en Woods kwam al snel bij Cort en Petilli, die vanuit de achtergrond weer was teruggekomen bij de Deen.

De ontketenende Canadees ging met nog drie kilometer te gaan alleen aan de leiding, gevolgd door O’Connor, Fausto Masnada en Geraint Thomas. Daarachter reden dan weer Soler, Ion Izagirre, Damiano Caruso en de zich terugknokkende Porte.

Thomas en Woods strijden om zege tot val
Thomas wist snel de aansluiting te maken bij de renner van Israel Start-Up Nation. De twee koplopers vochten vervolgens een duel met elkaar uit om de dagzege. In de slotmeters wisselden de Brit en de Canadees continu van stuivertje, tot Thomas hard ten val kwam.

Woods sloeg vervolgens een dubbelslag en pakte nog eens 21 extra seconden op de gehavende Thomas. Met een voorsprong van elf seconden begint hij morgen aan de afsluitende tijdrit.

De nieuwe leider – foto: Cor Vos

Arensman beste Nederlander
Arensman kwam bijna twee minuten na winnaar Woods als tiende over de meet met Kelderman in zijn kielzog. De DSM-renner steeg naar de elfde plaats in het klassement en greep de jongerentrui. Kelderman staat nu tiende.

Dit artikel delen:

92 Reacties

La Primavera 1 mei 2021 om 15:46

Ik heb het helaas niet kunnen zien aangezien ik zelf op de fiets zat. Maar wow! Woods in de vorm van zijn leven!

Franco Ballerini 1 mei 2021 om 16:00

Had je iets harder moeten rijden dan was je niet 2 minuten na de finish thuisgekomen. Of ben je onderweg aan het reageren?

La Primavera 1 mei 2021 om 17:00

Al flink doorgestampt vandaag, was helaas precies te laat thuis.

Franco Ballerini 1 mei 2021 om 17:04

Inderdaad jammer, maar gelijk heb je dat je erop uitgaat. Het is tenslotte maar de ronde van Romandië.

vevie 1 mei 2021 om 15:46

Wow Thomas. Zuur hoor. Om het zo uit handen te geven. Lastig.

Hij wint morgen sowieso de ronde alsnog, maar wat een zure klapper.

Bulcke 1 mei 2021 om 15:47

Grinnik. Uit handen geven

Gelei 1 mei 2021 om 15:49

De overwinning lag binnen handbereik.

de geselaar 1 mei 2021 om 17:11

Woods stak geen “hand” uit!
Waste zelfs zijn “handen” in onschuld!

de geselaar 1 mei 2021 om 17:24

Woods zag het grootmoedig “door de vingers”.

Turtlehead 1 mei 2021 om 17:24

Klein foutje, en zeg maar ‘dag met je handje!’

Lalsacien 1 mei 2021 om 17:39

Woods mag in zijn handen knijpen…

Emergo 1 mei 2021 om 15:46

Zo te zien trekt Thomas zich zelf onderuit door met eem hand even het stuur loste laten, tja

Westfalen 1 mei 2021 om 15:48

Arensman prima binnen met Kelderman.

Wheely 1 mei 2021 om 15:55

Gaven elkaar nog even een schouderklopje.

S'mon 1 mei 2021 om 15:49

Mooie overwinning!
Ook al is het niet tegen de absolute wereldtop, Thomas heeft toch een stap vooruit gezet. En hij komt wel in orde tegen de Tour lijkt me (als hij geen last heeft van zijn val).

Aerosolo 1 mei 2021 om 15:49

Geweldige slotklim.
En Arensman pakt de jongerentrui.

S. Morgenstern 1 mei 2021 om 15:49

Wat een verschillen zeg! Mooie beloning voor Woods, die rijdt heerlijk rond de laatste weken. Leuk ook om Arensman in de toptien te zien, die is dus goed in dit soort omstandigheden.

Wildebert 1 mei 2021 om 15:51

Veel aan de hand vandaag! Valt tegen voor Thomas, zege glipt m door de vingers. Krijgt wel de handen op elkaar in het algemeen klassement.

Theo H 1 mei 2021 om 16:00

Thomas heeft er al langer een handje van om met enige regelmaat het asfalt te kussen, zie onder andere de Giro van verleden jaar. Misschien had hij beter op safe kunnen spelen en Woods geen vingerbreed in de weg kunnen leggen. Ik denk dat de ploegleiding van Ineos dit onhandigheidje wel door de vingers zal zien. Thomas zal vooral de hand in eigen boezem moeten steken en kan niemand anders met de vinger nawijzen. Met zijn sterke tijdrit heeft hij nog steeds de touwtjes in handen om deze rittenkoers op zijn naam te schrijven.

Tuubke 1 mei 2021 om 16:16

Dat handjevol seconden maakt hij in de tijdrit goed met twee vingers in de neus.

Edwin Jansen 1 mei 2021 om 17:15

Wederom een hoop aannames en veroordelingen die hier in de commentaren in de rondte vliegen. Alsof iemand er wat aan kan doen dat er een bidon in een peloton voor je voorwiel rolt.

https://www.youtube.com/watch?v=Uadl3OJYFGw

Joaquim Agostinho 1 mei 2021 om 17:22

Erg handig zag het er niet uit..

Wheely 1 mei 2021 om 15:51

Wat een prachtige rit vol drama en suspensie zeg! Gasten zijn helemaal uitgepierd aan de meet, slagveld, met minuten gestrooid.

Knap gereden van Arensman, jongerentrui in de zak!

fietsvriend 1 mei 2021 om 15:52

Die zal wel niet lekker wakker worden morgenochtend, wat een lelijke smak. Benieuwd hoe het Thomas belemmert morgen in de tt houding

Koers 1 mei 2021 om 15:59

Goeie vraag inderdaad. Scheelt wel dat ie geen trui draagt.

huis31 1 mei 2021 om 15:55

Toen Arensman loste was de groep zeker nog een man of 30. Heeft een goede klim gereden zeg.

harryjohan71 1 mei 2021 om 15:57

De verkleumde renners 1 voor 1 ingehaald.

Ruben_ 1 mei 2021 om 16:26

Dit is niet waar. Arensman wachtte op Van Wilder, zag dat die niet kon, reed terug naar de groep. Was daarna meermaal in beeld terwijl hij nog bij de favorieten zat. Lostte pas als 10e of 11e. Ook duidelijk in beeld. Net nadat Costa was gelost.

Dus nee. Arensman was niet gelost toen er nog 30 man zaten. Hij wachtte op van Wilder, die niet kon, en reed toen terug

Murcia 1 mei 2021 om 15:56

Wat een bizarre ontknoping weer, na de valpartijen van Roglic mag je deze van G. ook opschrijven voor de geschiedenisboekjes. In de laatste meters constant naar beneden kijken handje van het stuur en hopla. Kost je misschien een ritzege maar zeker secondes. Zal morgen toch geen probleem worden lijkt me want Thomas reed verder uitstekend.

Woods mooie winnaar in een ploeg waar Froome steeds meer naar de achtergrond zal verdwijnen. Koos de aanval op de slotklim en kon ook nog mee met G. Was al goed in Luik en bekroont dat een week later. O’Connor weer sterk en Soler degelijk voor een toppositie. Izagirre en Caruso ook op de afspraak net als Porte en Masnada.

Uit nederlands oogpunt is Thymen een lichtpunt, eigen tempo klim gereden daardoor knap 10e en ook Wilco zal morgen nog iets hebben om voor te rijden.
Voor TJV is het teleurstellend dat Kuss weer er doorheen zakt op 4 a 5 km voor de streep terwijl je de hele dag denkt wat rijdt hij attent. Kruijswijk iets langer aan het peloton gehangen maar ook bij hem is nog veel werk te doen.

Limal 1 mei 2021 om 15:57

Serieus ritje, met mooie winnaar en G die voor een extra laagje drama zorgde.

Dit gaat wel zwaar inhakken op het gestel – zou er niet van verschieten als er één of meerdere renners door ziekte uitvallen voor de Giro…

Al Phila 1 mei 2021 om 15:57

Finale niet gezien. Wel dat het peloton tijdens 3 km neutralisatie in de afdaling 2 volle minuten extra achterstand opliep ….

Franco Ballerini 1 mei 2021 om 16:03

Na de neutralisatie heb jij de hoop maar opgegeven om een paar minuten na de finish toch even op WF te kijken hoe het is afgelopen?

Rondje 25 1 mei 2021 om 15:57

Arendsman gegroeid zeg. Heeft ook een goede tijdrit in de benen. Gaat een toekomstige klassementsrenner worden. Shapoo!!!

Nils96 1 mei 2021 om 16:03

Ooit ook tweede in Avenir toch?

Wheely 1 mei 2021 om 16:16

Klopt, na Pogačar!

boehoe 1 mei 2021 om 16:32

shampoo ??

FritsvanHoefelen 1 mei 2021 om 15:59

Woods heeft kunnen winnen, doordat alle aandacht naar Froome gaat. Omdenken

Arensman naar de witte trui. Klasse (of zat Hirschi weer op een andere fiets?)

Joaquim Agostinho 1 mei 2021 om 16:10

Hirschi was er al vroeg af.

fietsvriend 1 mei 2021 om 17:07

Froome ook weer keurig op de afspraak.

(110de op 33’43)

biazzi13 1 mei 2021 om 16:02

Volgens mij had Thomas de rit gewonnen want Woods zat stik kapot ook! Nu we gaan het nooit weten e! Maar leek me dat Thomas het ging halen!!

Merlinappa 1 mei 2021 om 16:05

Woods heeft gewoon gewonnen hoor ;)

Papa Bart 1 mei 2021 om 16:04

Wat een mooie dramatische rit zeg. Allemaal kapot aan de meet binnendruppelen. Indien Thomas niet te veel schade heeft ondervonden lijkt hij de favoriet..

harryjohan71 1 mei 2021 om 16:05

Development team JV was vandaag wel weer goed bezig met een ritoverwinning van Mick van Dijke

Cochise 1 mei 2021 om 16:06

Wel mooi hoe er vanuit een warme zetel kan beoordeeld worden dat G een fout maakt door z’n handen van z’n stuur af te halen.
Als je ooit al eens hebt geprobeerd bij te schakelen en te trekken aan je stuur met bevroren handen weet je wel dat hij gewoon heel onfortuinlijk z’n verkleumde hand van z’n stuur trekt bij het “sprinten”.
Deze twee dagen gaan er wel inhakken op al die smalle lijven…

Limal 1 mei 2021 om 16:10

Idd, iedereen die al ooit in gelijkaardige omstandigheden een afdaling inging en nog amper kon remmen zou zich moeten kunnen voorstellen waarom G de greep op zijn stuur verloor…

Joaquim Agostinho 1 mei 2021 om 16:06

Wat een slijtageslag, benieuwd of er renners die niets meer te winnen hebben en de Giro rijden, morgen nog starten.
Thymen Arensman klasse gereden, op tijd zijn eigen tempo gepakt, met als resultaat de 10e plek in de dag uitslag en de witte trui, mooi hoe hij samen met Wilco over de meet kwam!
DSM 2e in het ploegenklassement.

Wheely 1 mei 2021 om 16:21

Wie weet dat hij Kelderman zelfs nog voorbij stevent in de tijdrit, dan gaat ie mooi top 10 rijden dit rondje.

Jacco van Stierop 1 mei 2021 om 16:11

Mooie zege van Woods, is de laatste tijd lekker bezig, leuke renner. Vermakelijke etappe.
Goede zet van de organisatie om Leo in te huren voor het doorgeven van de tijdsverschillen. Het gissen van wie waar zit op hoeveel seconden blijft een aangenaam spel voor het hele gezin.

Franco Ballerini 1 mei 2021 om 16:15

Zwitsers en uurwerken gaan niet samen, dat weet inmiddels iedereen. Morgen zal het net als bij de proloog ook wel weer een chaos worden met de tijdmetingen.

Wildebert 1 mei 2021 om 16:42

Als de fondue nog maar is wat het was…

Romāns Vainšteins 1 mei 2021 om 16:13

Dit oelewappermoment tekent voor mij ook de coureur Thomas wel redelijk, kan verschrikkelijk hard op pedalen stampen maar lang niet de handigste thuis. Verre van postermateriaal.

Jacco van Stierop 1 mei 2021 om 16:24

Door het schaamteloos dragen van die witgerande zonnebril kan ik die gast sowieso niet serieus nemen.

Wheely 1 mei 2021 om 16:26

Deed mij hieraan denken:
https://youtu.be/d8YChfrFMIk

Franco Ballerini 1 mei 2021 om 16:35

Ik zou hem maar wel serieus nemen, want hij gaat in de Tour gewoon weer podium rijden. Pogacar zal voor iedereen te sterk zijn, voor plek twee zal het tussen Thomas en Roglic gaan.

SchoonGeweten 1 mei 2021 om 17:11

Hé bah. Nu is de Tour eindstand al verklapt…

Yeez 1 mei 2021 om 16:30

Haha deze reacties

Jean Dumas 1 mei 2021 om 16:40

Complimenten ook voor de beelden, is geen gegeven bij dit weer.

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone