Michael Woods grijpt de macht in Ronde van Romandië na val Geraint Thomas in slotmeters

Michael Woods grijpt de macht in Ronde van Romandië na val Geraint Thomas in slotmeters

foto: Cor Vos (archief)

zaterdag 1 mei 2021 om 15:45

De koninginnenrit in de Ronde van Romandië is gewonnen door Michael Woods. De renner van Israel Start-Up Nation leek Geraint Thomas voor zich te moeten dulden in de slotmeters, tot de Brit merkwaardig ten val kwam. De Canadees sloeg vervolgens een dubbelslag. Met 21 seconden achterstand kwam de Brit van INEOS Grenadiers uiteindelijk over de meet, nog achter Ben O’Connor.

Weinig renners zullen hebben uitgekeken naar de koninginnenrit in de Ronde van Romandië. Met meer dan 4000 hoogtemeters, mist, regen en sneeuw in het vooruitzicht kon het peloton zich alleen warm maken met de gedachten van een lijdensweg.

Met Soler nieuw in de leiderstrui zagen we zaterdag voor het eerst in deze ronde een andere ploeg controleren: Movistar. Zij stonden een vlucht van zeven renners in het openingsuur toe.

Goossens in de vroege vlucht
Kobe Goossens, Josef Cerny, Mads Würtz, Matthew Holmes, Magnus Cort, Simone Petilli en Simon Pellaud waren de coureurs die de gehele dag de vlucht bevolkten. Van hen stonden Cort (+59 seconden) en Goossens (+1 minuut en 24 seconden) nog gevaarlijk dicht in het klassement.

Druk kon Movistar zich er niet echt om maken. Na twee wedstrijduren had de vroege vlucht een voorsprong van zes minuten te pakken. De beklimmingen van de Anzère en Lens waren toen al achter de rug.

In de afdaling van de Lens ging Gorka Izagirre onderuit. De nummer vijftien van het algemeen klassement kon snel weer de aansluiting maken. Pas daarna begon het met regenen. In de laatste 100 kilometer zou dat ook niet meer stoppen.

Afdaling geneutraliseerd, Petilli en Cort blijven over
Het gevolg was dat de organisatie besloot om een deel van de afdaling van de Suen, de voorlaatste beklimming van de dag, te neutraliseren. Voor de kopgroep, die Würtz inmiddels had kwijtgespeeld op die beklimming, bleek dat goed nieuws te zijn. Door de neutralisatie steeg de voorsprong weer van bijna vier minuten naar zes minuten.

Met deze bonus begonnen zij aan de lange slotklim naar Thyon 2000. Eenmaal daar viel de groep snel uit elkaar en begon in het peloton INEOS Grenadiers te rijden. Petilli en Cort bleven vooraan over en hielden in de eerste kilometers gelijke tred met de klassementsrenners daarachter.

Richting de laatste tien kilometer van de klim moesten de Italiaan en de Deen meer en meer toegeven. Dat kwam ook door het opgeschroefde tempo van de INEOS Grenadiers: het kostte onder meer Ilan Van Wilder de kop.

Negen kilometer van de meet ging Cort er alleen vandoor. Zijn voorsprong op dat moment was nog vier minuten. Was de renner van EF op jacht naar een dubbelslag, een ritzege of een inzinking?

Soler valt aan, INEOS Grenadiers controleert
De uitkomst bleek deels afhankelijk te zijn van een aanval in het groepje der favorieten – die kwam er op 6 kilometer van de meet van de leider zelf. De respons in het peloton was nihil, want door het hoge tempo van Dennis werd Soler snel weer ingerekend. Ondertussen zagen we steeds meer renners in moeilijkheden: Thymen Arensman, Wilco Kelderman, Marc Hirschi en Richie Porte.

Na het afgeven van Dennis begon de finale echt. Als eerste zagen we Lucas Hamilton ten aanval trekken, snel gevolgd door Michael Woods en Ben O’Connor. Hamilton haakte snel weer af, O’Connor kraakte en Woods kwam al snel bij Cort en Petilli, die vanuit de achtergrond weer was teruggekomen bij de Deen.

De ontketenende Canadees ging met nog drie kilometer te gaan alleen aan de leiding, gevolgd door O’Connor, Fausto Masnada en Geraint Thomas. Daarachter reden dan weer Soler, Ion Izagirre, Damiano Caruso en de zich terugknokkende Porte.

Thomas en Woods strijden om zege tot val
Thomas wist snel de aansluiting te maken bij de renner van Israel Start-Up Nation. De twee koplopers vochten vervolgens een duel met elkaar uit om de dagzege. In de slotmeters wisselden de Brit en de Canadees continu van stuivertje, tot Thomas hard ten val kwam.

Woods sloeg vervolgens een dubbelslag en pakte nog eens 21 extra seconden op de gehavende Thomas. Met een voorsprong van elf seconden begint hij morgen aan de afsluitende tijdrit.

De nieuwe leider – foto: Cor Vos

Arensman beste Nederlander
Arensman kwam bijna twee minuten na winnaar Woods als tiende over de meet met Kelderman in zijn kielzog. De DSM-renner steeg naar de elfde plaats in het klassement en greep de jongerentrui. Kelderman staat nu tiende.

Dit artikel delen:

92 Reacties

Tripodboom 1 mei 2021 om 16:51

Kruijswijk komt wel weer in de derde week.

Wildebert 1 mei 2021 om 16:53

Kruijswijk en sneeuw is als Den Haag en het land goed besturen.

Tripodboom 1 mei 2021 om 17:03

Oh en Kuss had die splijtende demarrage van gisteren, waarin hij 10 meter pakte, nog in de benen.

Franco Ballerini 1 mei 2021 om 17:10

Zwaar overschatte renner. Sommigen betitelen hem zelfs als de beste klimmer van het peloton!

Derallleur 1 mei 2021 om 17:13

Lijkt me meer door de weersomstandigheden te komen

Peter Lippens 1 mei 2021 om 17:15

idd, zo’n lichtgewicht klimmertje afrekenen in zo’n barre omstandigheden is niet serieus,

Edwin Jansen 1 mei 2021 om 17:11

Soms kan een mens net iets te graag iets willen. Het was duidelijk dat Geraint graag de rit had willen winnen. https://www.youtube.com/watch?v=Uadl3OJYFGw.

Als hij nu al in deze mindset zit en zo rijdt, dan zeg ik nu alvast: Mede topfavoriet voor de Tour.

Derrick 1 mei 2021 om 18:32

Slechte prestaties van Kuss en Kruiswijk. Als je pretendeert kopman te willen zijn in rittenwedstrijden, dan mag je ook wel eens uitslagen beginnen met uitslagen te rijden. Wat een schril contrast met die andere kopman die eens ging proberen een klassement te rijden in de veel sterkere bezette Tirreno.

Beer 1 mei 2021 om 19:04

Zouden er nog steeds mensen zijn die vinden dat van Aert moet knechten in de Tour en Kruiswijk daar mede-kopman is?

platteprijs 1 mei 2021 om 19:08

edit wf: niet doen

Beer 1 mei 2021 om 19:10

Wil je dat ook even posten als er weer eens eentje trollt dat van Aert maar moet knechten?

Romāns Vainšteins 1 mei 2021 om 19:13

Ik ben er wel zeker van dat van Aert, en vrij agressief ook, als 2e ak man gaat worden ingezet aankomende tour. De Tirreno is wat mij betreft van die opzet een keiharde indicatie geweest. In hoeverre dit samen gaat met veel energie in spurts en groen steken is redelijk onvoorspelbaar, ook daar ligt tijdwinst en bonis op de loer.

platteprijs 1 mei 2021 om 19:15

Ik denk dat Van Aert zich liever focust op de Spelen.

Romāns Vainšteins 1 mei 2021 om 19:24

Ik zie daar niks van komen die focus op de spelen.

Straks in de tour zal Roglic weer de eerste uitdager van Pogacar zijn en van Aert zijn belangrijkste adjudant welke nog best lang mee kan strijden voor het geel. Op 2, laat staan 3 (groen) gedachten hinken is op deze piste uitgesloten, de os zal op de gok zijn qua wat er nog aan vorm over is.

FDJ 1 mei 2021 om 19:57

Straks in de Tour zijn Vingegaard, Kuss en Kruijswijk gewoon de belangrijkste helpers van Roglic en is Kruijswijk gewoon de schaduwkopman. Kruijswijk heeft wel vaker niet top gescoord in de kleinere rondjes en stond er toch weer in een grote ronde. Daarnaast is de Tour nog ver weg en met zijn combi Tour/Vuelta is het niet gek dat hij nu nog niet in topvorm is. Hij zal straks zijn twee maanden hebben waarin hij zijn waarde opnieuw zal bewijzen.

Beer 1 mei 2021 om 19:57

Van mij mag het; het scenario dat Romans schetst. Als van Aert een sterke eerste werk kan rijden en dan hoog in het klassement staat hou ik het wel voor mogelijk.

Derrick 1 mei 2021 om 20:13

Kruiswijk als schaduwkopman bestempelen is gewoon lachwekkend.

Lalsacien 1 mei 2021 om 20:24

@Derrick inderdaad. Kruijswijk is een prutser tijdens grote rondes…

Beer 1 mei 2021 om 20:32

Kruijswijk is geen prutser, maar je gaat er Pogacar en Ineos niet bang mee maken. Laat staan dat hij kan meedoen voor winst. Knechten dus; als je Roglic bij hebt.

Laatste man 1 mei 2021 om 23:57

Ah Derrick en Beer gezellig.

platteprijs 2 mei 2021 om 08:01

Van Aert is geselecteerd voor de wegwedstrijd en de tijdrit op de Spelen. Dan mag je als België er ook vanuit gaan dat hij zich goed voorbereidt en niet na een zware Tour uitgewoond aan de start verschijnt.

antilek 1 mei 2021 om 20:55

v Aert moet gewoon knechten voor Kruiswijk en Roglic. De tour wordt toch niets voor hem en Mathieu.

dumoman 1 mei 2021 om 22:49

Jeeeh, wij mogen weer blij zijn met ’n 10e plek en ’n jongere trui, niets ten nadele van Arendsman, maar meer met het trieste nivo van andere Nederlandse wielrenners…..

Laatste man 1 mei 2021 om 23:57

Doei. Zeurpiet.

Wim Kruithof 2 mei 2021 om 03:58

dumoman, ga je in elk topic volharden met je negatieve scheten over Nederlandse wielrenners? Het wordt zo zachtjes aan voorspelbaar en een tikkeltje overbodig.

Joaquim Agostinho 2 mei 2021 om 10:16

Alsof ze jou persoonlijk iets aangedaan hebben…

Marik 2 mei 2021 om 11:56

Ach mensen, de grootste teleurstelling vindt plaats bij hen die de meeste verwachtingen hadden.

Laatste man 1 mei 2021 om 23:58

Woods verdiende wel een zege. Arensman mooi gedaan. O’Connor de AK verrasing.

Huubi 2 mei 2021 om 00:05

Sowieso hulde voor alle renners die hebben uitgereden. Ze hadden ook kunnen afdraaien voor de laatste klim, in dat kloteweer.

Chris 2 mei 2021 om 08:51

Het valt me wel op dat als Kuss er doorheen zakt, hij ook echt instort. Is dat een stukje ervaring? Te lang aanhaken en niet voor eigen tempo kiezen, wat Porte echt uitstekend deed? Kuss zat er nog bij toen er nog 8 over waren. (Woods, Thomas, o'connor, hamilton, Izzagire, Soler, Masnada en Caruso). Kelderman, Arensman en Porte waren er al echt een heel stuk eerder af. Maar toch er zo doorheen zakken en niet het karretje bij Porte of Kelderman en Arensman aan kunnen haken. Een Rui Costa, ook een vroege losser komt op 15 seconde terug van hem.

Tony 2 mei 2021 om 11:20

Heeft Kruijswijk wel meegedaan? Ik heb hem niet gezien….

Tony 2 mei 2021 om 11:22

Waar was Kruijswijk nou??? Was hij koffie aan het drinken onderweg?

Marik 2 mei 2021 om 11:55

Het schijnt dat hij bij een gevaccineerd bejaard echtpaar in de camper een kom erwtensoep aangeboden kreeg. Zou jij die afslaan Tony?

Marik 2 mei 2021 om 11:57

Erwtensoep Tony

Headlines

Materiaalzone

Populair