Vanthourenhout is Sweeck de baas op BK veldrijden in Lokeren, brons voor Nys

zondag 15 januari 2023 om 16:16
Vanthourenhout is Sweeck de baas op BK veldrijden in Lokeren, brons voor Nys

foto: Cor Vos (archief)

Michael Vanthourenhout mag zich een jaar lang Belgisch kampioen veldrijden noemen. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal vocht op het BK in Lokeren een duel uit met Laurens Sweeck en besliste dat in zijn voordeel. Thibau Nys eindigde als derde.

De grote man van de afgelopen veldritweken, Wout van Aert, ontbrak vanwege een trainingsstage op het BK veldrijden in Lokeren. Renners als Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout kregen aldus een uitgelezen kans op de Belgische driekleur te veroveren. Alle drie hadden ze een goede start, maar het was Thibau Nys die als eerste het veld indook. Hij nam het initiatief in het eerste deel van de eerste ronde. Ondertussen zagen we enkele foutjes van Iserbyt, die ook nog eens ten val kwam. Hij had na één ronde al een flinke achterstand.

Dat was in de eerste plaats op Sweeck en Vanthourenhout, die zich los hadden geweekt van de anderen. Nys bleef in deze fase nog het dichtst in de buurt. Achter hem volgden Jens Adams en Emiel Verstrynge, daarna kwam Iserbyt pas. De West-Vlaming stoomde vervolgens wel weer op, maar Sweeck en Vanthourenhout leken gevlogen. Ook Nys kwam na drie van de zes rondes nog met een halve minuut voorsprong op Iserbyt over de streep.

De strijd vooraan – foto: Cor Vos

Sweeck versus Vanthourenhout
De twee vooraan zetten elkaar onder druk. Soms pakte de een een gaatje op de ander, dan sloeg de ander weer een bres. In de vierde ronde reed Sweeck lange tijd enkele meters voor Vanthourenhout uit, maar hij wist de Europees kampioen niet te breken. Sterker nog, later in de ronde was het Vanthourenhout die doortrok. Ook hij kan zijn tegenstander niet overboord gooien.

In de vijfde ronde had Sweeck een probleem bij de fietswissel. Hij haakte met zijn eigen fiets in de afgegeven fiets van Vanthourenhout, waardoor laatstgenoemde een paar meters pakte. Daarna werd het een enorm spannende strijd. Sweeck gaf zich niet gewonnen, maar uiteindelijk was het toch Vanthourenhout die de zege pakte. Achter de twee werd Thibau Nys derde. Iserbyt en Gerben Kuypers, die de beste elite zonder contract was, vervolledigden de top-vijf.

flag-be BK veldrijden in Lokeren
Uitslag elite-mannen 
1. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 1u00m04s
2. flag-be Laurens Sweeck (Crelan-Fristads) op 2s
3. flag-be Thibau Nys (Baloise Trek Lions) op 1m42s
4. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 2m29s
5. flag-be Gerben Kuypers op 2m39s
6. flag-be Jens Adams (ChocoVit) op 2m53s
7. flag-be Timo Kielich (Crelan-Fristads) op 3m44s
8. flag-be Emiel Verstrynge (Crelan-Fristads) op 3m53s
9. flag-be Joran Wyseure (Crelan-Fristads) op 3m53s
10. flag-be Jente Michels (Alpecin-Deceuninck) op 4m03s

Dit artikel delen:

24 Reacties

ursusMaritimus 15 januari 2023 om 16:23

Met dank aan de sausjes materiaalman. 2x de fiets van Sweek ingehaakt.

10
xistnc 15 januari 2023 om 16:36

Sausjes being Sausjes, jammer.

8
Seppie 15 januari 2023 om 16:21

Super gereden van Nys, en Sweeck in de pitstraat verslagen door een hulpsausje.

7
Gebruikersnaam 15 januari 2023 om 16:22

Jammer van de incidenten in de post. Enerzijds kan Vanthourenhout daar natuurlijk zelf weinig aan doen. Anderzijds zat het zo dicht tegen elkaar, dat Sweeck het kleine beetje dat hij miste in de laatste ronde, heeft verloren bij een inspanning om terug te keren die hij eigenlijk nooit had moeten doen

7
josemanuelfuente 15 januari 2023 om 16:35

Sweeck denkt dat hij moedwillig is gehinderd …

3
kleomantre 15 januari 2023 om 16:56

In de herhaling is wel te zien bij een van de voorvallen dat het gewoon moedwillig was, zoals Sweeck beweerde.

Rete onsportief, deze persoon een seizoen schorsing geven om daar nog te mogen staan, boete van meer dan de geldprijs van het BK voor de ploeg en waarschuwing dat bij een volgend voorval, ook buiten de wisselzone, komende seizoen de rijder diskwalificeren en de volgende ronde uit koers te halen. Dit onsportieve gedrag van die sauzen ettert maar voort en er wordt geen fuck tegen gedaan.

12
Maillot à Pois 15 januari 2023 om 16:56

Grote discussie intussen over wie in welke box mocht staan. Regels die een hele koers lang niet afgedwongen worden, en nu gaan ze er een boete voor uitdelen.
Grappig wereldje toch.

1
JohnDeere 15 januari 2023 om 16:58

Vanthourenhout had blijkbaar toch box 4 en Sweeck box 1. Dit was echter slecht gecommuniceerd naar de renners en entourage.

0
Maillot à Pois 15 januari 2023 om 19:02

De reactie van Belgian Cycling is helemaal te knullig voor woorden:
“Sweeck had box 1, Vanthourenhout 4. Er is geen enkel reglement dat zegt dat je níet mag wisselen tijdens de wedstrijd. Logisch dus dat het kamp-Vanthourenhout dat deed. Of liever: er wordt niet nauw op toegekeken. In principe, volgens de UCI, moet iedereen in zijn box blijven staan. Maar daar gebeurt geen controle op. Waarom een reglement maken als het dan niet wordt toegepast? Het is de taak van de aanwezige commissaris om dat te controleren, om toezicht te houden, en dat is hier niet gebeurd. Vervelend. Maar in die chaos is zo’n controle ook niet evident. De mecanicien van Vanthourenhout zal wel een boete krijgen (van 250 euro, red.) voor het hinderen van een renner. Al geloof ik niet dat die dat met opzet heeft gedaan. Het heeft wel een bepaalde invloed gehad.”

Dus samengevat:
Er is geen regel! Of toch wel, maar we controleren hem niet. Want dat is lastig. We geven wel een boete. Niet voor het niet naleven van de regel, maar voor het hinderen.

3
Gebruikersnaam 15 januari 2023 om 20:10

Klinkt als een regel die is verzonnen door theoretische UCI-figuren die weinig feeling hebben met de praktijk en die dus door lokale commissarissen doorgaans wordt genegeerd wegens ridicuul.

0
Limal 16 januari 2023 om 08:02

Haha, en ik eergisteren nog zeggen (naar aanleiding van de ketting van Riberolle waarin sommigen de hand van Kevin Cant zagen) dat veldrijden een doodeerlijke sport is waar valsspelen zo goed als nooit de winnaar bepaalt :-) (itt o.a. voetbal en F1 voegde ik toe, en daar blijf ik bij)

Op Sporza staat er ondertussen een nieuw artikel, mét fotootje waarop je de boxindeling ziet: https://sporza.be/nl/2023/01/15/de-fase-van-het-bk-onderzocht-wat-liep-er-mis-in-de-materiaalpost-en-wie-heeft-gelijk~1673803904337/
Het is moeilijk uit te maken op dat frontale beeld, maar de boxen lijken sowieso te 'kort' om puur voor je eigen box te wisselen. Als die van box 1 dan een paar stapjes dichter komen om de renner op het goede 'eilandje' op de fiets te helpen en die in box 4 gaan een paar stappen de andere richting uit, dan kom je al snel tot de situatie van gisteren. Zeker omdat er altijd wat gesjoemeld wordt met extra 'fietsvrije meters' tussen het afgeven en aannemen van de fietsen. Naast het niet optreden van de officials was het kolderieke aan de hele zaak vooral dat niemand (renners, ploegen, commentatoren, analysten) juist wist hoe die regels in elkaar zitten.

Of er bewust gehinderd werd door de verzorger van de Sausjes? Volgens mij de eerste keer wel wat, maar de tweede keer probeerde die man toch echt de fiets zo snel mogelijk uit de weg te trekken. Herygers zag het denk ik net andersom, dus misschien zie ik dat fout…

In elk geval, als je de chaos in de wisselzone wil vermijden dan moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat het niet wedstrijdbepalend is wie welke box toebedeeld krijgt. Gisteren was er die ene plaats waar renners terug op de fiets konden springen, alles anders zou per ronde een hele loopstrook extra betekend hebben, wat nog minder eerlijk geweest zou zijn dan wat er nu gebeurde. Als de omstandigheden zo slecht zijn als gisteren (en dat was al een hele week bekend), is het dan niet mogelijk om de wisselzone te verharden via (ik zeg maar wat) een platform met een mat erover? Als men bruggen en pontons kan maken, dan moet ook dat toch goed te doen zijn…

In ieder geval spijtig dat er een zweem van valsspelen hangt over de zege van Vanthourenhout, want het was een supermooi duel dat ze uitvochten en de derde plaats van Nys had ook meer aandacht verdiend.

1
Wheely 15 januari 2023 om 16:56

Zelfs hier zat Lars in het wiel zie ik op de foto. :)

1
Titaantje 15 januari 2023 om 17:32

Ik volg het veldrijden niet zo enorm, maar het valt me wel op dat Iserbyt ieder jaar in het vroege seizoen enorm sterk is en dan wegzakt’ niet enkel tov de wegrenners die er dan bijkomen, maar ook tov de andere Belgen. Mss toch eens zijn training- en seizoensindeling heroverwegen, of een bewuste keuze om vroeg wat zeges te pakken terwijl de rest op de grote knikkers wacht?

1
kleomantre 15 januari 2023 om 17:40

Niet goed opgelet, had zich juist de laatste weken wat hervonden. Kon recent Lars van der Haar tweemaal kloppen in de befaamde laatste ronde van Vd Haar.

0
Steven_E 15 januari 2023 om 18:21

Inderdaad niet goed opgelet voor dit jaar, maar dat was door omstandigheden dat hij ff out was. Maar andere jaren is het gewoon heel bewust dat ie piekt voordat de grote namen erbij komen. Meestal neemt hij daar dan al een beslissende bonus voor de klassementen. Zijn goed recht natuurlijk.

1
kleomantre 15 januari 2023 om 17:45

Vanthourenhout breekt de ban voor de familie, maar de strafste stoot van dit weekend werd toch uitgedeeld door niemand minder dan Eddy Merckx.

1
Mechanieker 15 januari 2023 om 19:22

Vertel….

0
Dark Noise 15 januari 2023 om 19:47

De biljarter…

0
Ward 15 januari 2023 om 18:20

Ik kan me voorstellen dat het niet naleven van de regels van de boxen frustrerend is voor Sweeck. Maar anderzijds is de boxverdeling zelf ook wedstrijdbepalend en bijgevolg een slechte regel. Nu, de regels zijn 1, wat je met de positie in de wisselenzone doet (al of niet bewust verhinderen van de tegenstander) is nog een andere discussie. Maar die kun je achteraf niet beslechten.

1
Romāns Vainšteins 15 januari 2023 om 16:43

Laat me raden: Brecht Vanthourenhout in tha materiaalpost, represent, represent.

0
Maillot à Pois 15 januari 2023 om 16:48

Close: vader Danny!

1
Romāns Vainšteins 15 januari 2023 om 17:25

Haha, is het echt?

0
Maillot à Pois 15 januari 2023 om 17:55

Dat zei Ruben van Gucht toch tijdens de koers – ik vind het nu niet dadelijk terug in de verslaggeving. Maar Michael zegt wel in zijn reactie: “Wie mijn familie kent, weet dat dit niet bewust was.” Het zal er dus alleszins niet ver naast zitten.

0
Maillot à Pois 15 januari 2023 om 16:46

Edit redactie: Bedankt!

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone