Michael Valgren zegeviert in de Amstel Gold Race
foto: Sirotti
zondag 15 april 2018 om 17:11

Michael Valgren zegeviert in de Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race 2018 is gewonnen door Michael Valgren. De 26-jarige Deen van Astana kwam na een attractieve finale als eerste over de meet in Vilt. Hij maakte deel uit van een favorietengroep, waaruit hij op twee kilometer van de meet ontsnapte met oud-winnaar Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott). Enrico Gasparotto (Bahrain Merida) eindigde als derde.

Tankink en Riesebeek in de kopgroep
De kopgroep ontstond relatief vroeg in de wedstrijd. Twee Nederlanders namen plek in de vlucht, met de ervaren Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) en man-in-vorm Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij). Zij kregen Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo), Willie Smit (Katusha-Alpecin), Matteo Bono (UAE Emirates), Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Edward Dunbar (Aqua Blue Sport), Marco Tizza (Nippo-Vini Fantini) en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise). In een mum van tijd kregen de negen een megavoorsprong van liefst zestien minuten.

Movistar, BORA-hansgrohe en Astana namen het heft in handen in het peloton en brachten het verschil terug richting de tien minuten. Ondertussen waren favorieten Philippe Gilbert en Tim Wellens al van de fiets geweest vanwege een mechanisch mankement. Lange tijd schommelde het verschil tussen de zeven en de acht minuten. Toen ook Sky en Quick-Step Floors zich van voren meldden, liep de voorsprong verder terug. Het tempo lag voor de net herstelde Wout Poels te hoog, terwijl de moegestreden Niki Terpstra ook de rol loste.

foto: Marcel Koch

Kreuziger opent finale bij de favorieten
Tankink moest aan kop als een van de eerste lossen op de Eyserbosweg, 37 kilometer voor de finish. Op dat moment schudde Roman Kreuziger ook voor het eerst aan de boom in het peloton. De Tsjech zorgde daarmee voor een schifting, waarbij alle grote namen de slag niet gemist hadden. Ion Izagirre demarreerde daarna op een ‘stil’ moment, maar op de Keutenberg haalden Michal Kwiatkowski en Dylan Teuns hem terug.

Oud-winnaars Kreuziger en Enrico Gasparotto waren de volgende aanvallers uit het sterk uitgedunde peloton. Dat gebeurde op een kleine minuut achter de overgebleven vroege vluchters.  Zij begonnen met een halve minuut voorsprong aan de laatste keer Cauberg, waar Michael Matthews al gelost was na een lekke band. Op de massaal bevolkte klim werden de vluchters gegrepen door het Italiaans-Tsjechische koppel. Riesebeek, Grmay, Van Hecke, Craddock en Bono hielden nog stand in hun wiel.

Valverde dunt favorietengroep uit
Floris De Tier probeerde te verrassen op de Cauberg, maar hij werd nog voor de top gepakt. Na de top vond een negental elkaar, op ruim tien seconden van de kopgroep. Alejandro Valverde probeerde de groep uit te dunnen. Enkel Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Michael Valgren en Tim Wellens konden El Imbatido volgen. Op 13 kilometer van de finish gegrepen ze de kopgroep.

Riesebeek houdt lang stand, maar past op de slotklim
De smalle wegen in de nieuwe lus zorgden voor een oncontroleerbare en onoverzichtelijke koers. De groep van Kwiatkowski en Gilbert volgde op meer dan twintig seconden. Het tempo viel een beetje van voren, waarna Riesebeek maar eens versnelde. Fuglsang en Bono glipten mee, maar bij de vroege vluchters was het pijpje leeg na ruim 250 kilometer koers. Desondanks probeerde Riesebeek het andermaal, dit keer met Van Hecke en (opnieuw) Fuglsang. Op de Bemelerberg, de laatste klim van de dag, gaf de Deen er een snok op.

Favorieten laten Valgren, Kreuziger en Gasparotto rijden
Valverde haalde Fuglsang hoogstpersoonlijk terug, maar achter hem nam Alaphilippe de rest mee. Sagan, Gasparotto, Kreuziger, Valgren en Wellens waren de andere mannen aan kop. Op 4,7 kilometer van de meet probeerde Valgren het Astana-overtal uit te spelen, ware het niet dat Wellens en Sagan hem terughaalden. Ruim twee kilometer voor de streep sprongen Valgren en Kreuziger weg. Doordat de wereldkampioen zijn benen stil hield, kregen de aanvallers een vrijgeleide voor de overwinning. Daarin bleek Valgren de betere van Kreuziger. Gasparotto wist zich nog naar de derde plek te rijden. In de sprint om plek vier bleef Sagan Valverde voor.

Het is voor Valgren – in 2016 nog tweede in de Gold Race – zijn tweede zege van het seizoen. Eind februari wist hij solo te zegevieren in de Omloop Het Nieuwsblad. Twee weken geleden eindigde hij nog als vierde in de Ronde van Vlaanderen. Voor Kreuziger (winnaar van 2013) is het zijn tweede podiumplek in de Nederlandse klassieker, terwijl Gasparotto (winnaar 2012 en 2016, derde in 2010) al zijn vierde podiumplaats behaalde.

foto: Marcel Koch

 Bekijk hieronder het video-interview met Michael Valgren na afloop

RIDE Magazine
94 Reacties
Sorteer op:
15 april 2018 17:22
@ Scotty: het ging over de spurt met Sagan enz., de camera bleef op Valgren meteen na de finish. Stoorde mij ook, breng eerst de sprint om de ereplaatsen in beeld en daarna het geluk van de winnaar.
15 april 2018 17:23
Niets te klagen over de finale, erg spannend. Mooie zege van Valgren, mooie sterke kerel en uiteindelijk heeft Astana het toch kunnen uitspelen. Valverde ook sterk, Alaphillippe weer eens te onrustig. Prima editie.
15 april 2018 17:23
@jooprioolpijp,
Ze keken naar Sagan, omdat die het gaatje liet, maar die was op dat moment niet meer bij de sterkste renners. Die moest op een aantal klimmetjes daarvoor ook het hoofd buigen en bovenop kleine gaatjes laten.
15 april 2018 17:24
Ah, my bad. Daar ben ik het mee eens.
15 april 2018 17:24
Die Denen doen het goed in de klassiekers.
15 april 2018 17:25
Mooie winnaar die valgren, altijd een vlotte babbel en een grapje.
15 april 2018 17:28
Die laatste cauberg moet er gewoon weer in, dan wil ik het nog wel eens zien.
15 april 2018 17:29
Mooie koers zeg ! Lekker gejaagd en nerveus. Valgren terechte en mooie winnaar.
15 april 2018 17:29
Deze koers voelde niet als een klassieker voor mij, maar toch een mooie koers gezien.
15 april 2018 17:30
Klasse om parcours zo te tekenen! Cauberg zo overschat!
15 april 2018 17:31
Begrijp trouwens echt niet waarom sommige mensen hier roepen om de Cauberg. Twee edities na de parcourswijziging, en het zijn de mooiste twee in jaren, daarnaast is het deelnemersveld beter dan voorheen. Daarnaast is de Cauberg niet zo iconisch als een Muur of Redoute, om maar twee klimmen die in belang zijn gedaald te noemen.
15 april 2018 17:32
Leuke finale en een mooie winnaar.

Op naar de Tro Bro Leon.
15 april 2018 17:33
Slimme en daardoor terechte winnaar. Wel bij de gratie van de grote jongens die naar elkaar keken en vervolgens geklopt waren. Maar ook dat is koers.
15 april 2018 17:33
Mooie finale.
Altijd leuk als een kleine groep moet sprinten, maar niet naar elkaar kan kijken omdat er vlak erachter nog een groepje (of in dit geval een individuele renner) aan komt die als derde hond met het been heen kan gaan, en dus verplicht samen moeten blijven werken tot ècht de laatste meters. Dat zijn de leukste sprints!
15 april 2018 17:35
Het peloton verandert ook elk jaar. Als ze vandaag op het oude parcours hadden gereden, was het dan weer zo afwachtend geweest? Moeilijk inschatten, maar ik vind dit een mooi parcours. De Cauberg zit op een prima plaats en hoeft echt niet nog eens terug op het eind.
15 april 2018 17:37
Leuke finale gezien met een verdiende winnaar.

Riesebeek erg sterk en Craddock erg knap 9e geworden nog! Ik hoop dat Craddock er een beetje doorheen kan komen. Aantal jaren geleden reed hij een paar sterke koersen, maar het is er daarna niet echt meer uit gekomen.

Ten slot:
Als Sagan zich zou focussen op alle monumenten, zien jullie hem daar dan in slagen (als het meezit)?
15 april 2018 17:38
Mooie koers van Riesenbeek. Laatste 30 km waren leuk om te zien.
15 april 2018 17:38
Best leuke AGR gezien. Ook positief dat subtoppers de toppers konden aftroeven.
15 april 2018 17:38
Als je zo goed bent als Sagan is dan wordt er wel van je verwacht dat je ook
een deel van je werk doet en dat ontbrak er wel aan vandaag.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat "het erop zat".
Jammer , maar toch een mooi en verdient podium .
15 april 2018 17:41
Prachtige finale en perfect de aanwezigheid van Sagan en Valverde uitgespeeld die dan wel aansturen op een sprint maar het nooit helemaal bij elkaar kunnen houden en alleen oog voor elkaar hebben. Wie dan durft en geluk heeft met het juiste moment kan de slimste zijn. Een heel podium kon zo nog wegrijden. Ik denk dat Sagan er niet echt mee zit en Valverde heeft nog twee grote kansen maar ik denk wel dat zij de sterkste waren. Wellens kon nog maar net volgen bergop en Alaphilippe leek ook stuk te zitten. Mooie veldslag.
15 april 2018 17:41
ennde Cuberg was wel gewoon het moment van afscheiding he. Prima positie in het parcours
15 april 2018 17:42
Lijkt me niet ThijsB. Denk dat LBL te zwaar voor hem is. Of hij moet wat kilo's kwijtspelen.
15 april 2018 17:43
@david@martini
Geweldig gereden die gasten, maar qua naam wil je toch eigenlijk een Nibali, GVA of Sagan die de hoofdprijs wint.
15 april 2018 17:43
Afdaling van Cauberg met beklimming Daalhemmerweg zou ik ook wel eens willen zien in een AGR finale :-)
15 april 2018 17:44
@ThijsB
Lombardije lijkt me met de parcoursen van de laatste jaren teveel gevraagd, wellicht dat de finale naar Lecco van een paar jaar terug met een goede afdaling net zou kunnen maar dat is het dan wel. Maw alleen als hij een jaar uitzoekt met een makkelijkere finale, als die überhaupt komt.
Luik is afhankelijk van hoe de waarschijnlijke parcourswijziging uit gaat pakken. In de huidige finale zou het kunnen gezien hoe dicht Matthews vorig jaar zat, maar hij zou zich er wel op toe moeten leggen natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.