Michael Schär overwint krampen en soleert naar zege in Utah

dinsdag 5 augustus 2014 om 23:24

Michael Schär heeft de tweede etappe van de Tour of Utah 2014 gewonnen. De Zwitser van BMC wist op de slotklim weg te rijden van zijn medevluchter, maar door krampen in de afdaling werd het nog spannend. Hij hield het uitgedunde peloton nipt achter zich in de straten van Torrey. Beste Nederlander was Wilco Kelderman op een negende plek. Moreno Hofland (Belkin) moest lossen op Boulder Mountain en verliest zijn leiderstrui aan Jure Kocjan (Team SmartStop).

Onderweg stonden vier cols op het programma: achtereenvolgens twee van 4e categorie, een van 3e categorie en tot slot Boulder Mountain van 1e categorie. De top hiervan ligt op 33 kilometer van de finish.

Voigt in de aanval
De tweede ontsnappingspoging van good old Jens Voigt vandaag bleek de goede te zijn. De renner van Trek Factory Racing kreeg zes mannen met zich mee: Michael Schär (BMC), Darren Lapthorne (Drapac), Joey Rosskopf (Hincapie Development Team), Benjamin Day (UnitedHealthcare) en Ramiro Rincon (Funvic-Pindamonhangaba). De voorsprong van het sextet groeide al snel tot ruim zes minuten.

In het peloton nam Garmin-Sharp de leiding, maar ook Belkin zette met Maarten Tjallingii een mannetje mee op kop. Terwijl de renners vier schitterende, grootse nationale parken van de staat Utah doorkruisten, bleef de voorsprong hangen rond de zes minuten. Op de tweede klim van de dag moest de Colombiaan Rincon zijn medevluchters laten gaan en bleven er vijf koplopers over.

Schär en Rosskopf vallen aan
Met de derde klim in zicht haalde het peloton, waar ondertussen ook Cannondale meehielp, de helft van de voorsprong af. Ook de wind speelde een grote rol in de grote open vlaktes, maar tot echte waaiervorming kwam het niet. Op de top van de derde col vonden Rosskopf en Schär het tijd om aan te vallen en tezamen gingen ze verder, en liepen uit tot drie minuten op het peloton, waarin de achtergelaten vluchters zich lieten terugzakken.

Schär solo
Ondertussen zette de gehele Belkinploeg zich op kop van het peloton met leider Moreno Hofland in voorlaatste stek. Tot Cameron Wurf (Cannondale) versnelde en al gauw een halve minuut bij elkaar reed, de aanval deed het peloton wakkerschudden, maar Wurf geraakte niet weg. Vooraan reed de ervaren Schär weg bij de 24-jarige Rosskopf, waardoor er nog één leider in koers was.

Hofland lost
In het peloton ging het tempo de lucht in op Boulder Mountain, waardoor Hofland moest lossen. Hij wist op dat moment dat hij zijn leiderstrui ging verliezen en zet in op een nieuwe zege in etappe drie. Hierdoor verdween ook een groot deel van de Belkin equipe uit de voorste regionen, waar Cannondale en Garmin-Sharp het tempo regelden. Het peloton dunde snel uit en een grote favorietengroep bleef over, al groeide de voorsprong van Schär naar vier minuten.

Kramp Schär in afdaling
In de afdaling kampte de Zwitser echter met hevige krampen en kwam Rosskopf, die nog steeds zwom tussen de koploper en het pak, dichterbij. Ondertussen was het peloton tot op anderhalve minuut van Schär gekomen. Op tien kilometer van de streep had Schär nog dertig tellen op Rosskopf en een minuut op het aanstormende peloton.

Op drie kilometer van de finish werd de moedige Rosskopf voorbijgestreefd door het peloton, dat enkel nog Schär voor zich uit zag. De Zwitser gaf echter niet op en bleef nipt uit de handen van het aanstormende peloton.

De leiding in het algemeen klassement ging over naar de Sloveen Jure Kocjan van Team SmartStop. Uittredend leider Moreno Hofland kwam ruim dertien minuten na de winnaar over de streep.

flag-us The Larry H. Miller Tour of Utah 2014 (2.1)
Uitslag etappe 2: Panguitch – Torrey (210.3 km)

1. flag-ch Michael Schär (BMC Racing)
2. flag-si Jure Kocjan (Team SmartStop) op 2s
3. flag-ro Serghei Tvetcov (Jelly Belly p/b Maxxis) allen z.t.
4. flag-us Kiel Reijnen (UnitedHealthcare)
5. flag-lv Toms Skujins (Hincapie Sportswear Development Team)
6. flag-au Cadel Evans (BMC Racing)
7. flag-us Tanner Putt (Bissell Development Team)
8. flag-it Luca Wackermann (Lampre-Merida)
9. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin)
10. flag-us Brent Bookwalter (BMC Racing)
76. flag-nl Moreno Hofland (Belkin) op 13m21s
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na etappe 2
1. flag-si Jure Kocjan (Team SmartStop)
2. flag-ch Michael Schär (BMC Racing) op 2s
3. flag-ro Serghei Tvetcov (Jelly Belly p/b Maxxis) op 8s
4. flag-us Kiel Reijnen (UnitedHealthcare) op 12s
5. flag-au Cadel Evans (BMC Racing) z.t.
6. flag-us Tanner Putt (Bissell Development Team) z.t.
7. flag-us Lucas Euser (UnitedHealthcare) z.t.
8. flag-us Robin Carpenter (Hincapie Sportswear Development Team) op 14s
9. flag-us Alex Howes (Garmin-Sharp) op 15s
10. flag-lv Toms Skujins (Hincapie Sportswear Development Team) op 17s
12. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin) op 17s
Volledig algemeen klassement

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair