Michael Matthews spurt naar nieuwe overwinning in Catalonië
foto: Cor Vos
zaterdag 30 maart 2019 om 16:52

Michael Matthews spurt naar nieuwe overwinning in Catalonië

Michael Matthews heeft een tweede overwinning in de Volta Ciclista a Catalunya geboekt. De Australiër van Sunweb kwam vroeg op kop, maar hield aan de meet net genoeg voorsprong over op Phil Bauhaus. Miguel Ángel López, die in de finale nog even ten aanval trok, bleef in het bezit van de leiderstrui.

De afgelopen dagen in de Volta a Catalunya kenmerkten zich door spektakel tussen de topfavorieten voor de eindzege. Miguel Ángel López greep de leiderstrui en vermoedelijk zou de Colombiaan die niet kwijtraken in de etappe van zaterdag, die kansen bood aan de aanwezige spurters.

De Tier en Riesebeek geven kopgroep kleur
De aanwezige bergen in deze zesde etappe zouden waarschijnlijk niet zwaar genoeg zijn om coureurs van het kaliber Matthews te lossen, maar een aantal vluchters zag hun kans schoon om een ritzege te grijpen. Josef Cerny (CCC), Mikel Iturria (Euskadi-Murias) en Geoffry Bouchard (AG2R La Mondiale) gingen samen op pad en zagen zich later vergezeld worden door Floris De Tier (Jumbo-Visma) en Oscar Riesebeek (Roompot-Charles).

Peloton behoudt de controle
De vijf koplopers kregen maximaal drie minuten voorsprong, maar moesten hard vechten om deze te behouden. Dit deden zij met redelijk succes. De koplopers overleefden de bergen samen en gingen samen op jacht naar finishplaats Vila-Seca. Het peloton was echter te vastberaden om de kopgroep terug te pakken. Met nog twaalf kilometer te gaan werden de vijf coureurs teruggepakt en gingen de overgebleven sprinters op jacht naar een nieuwe ritzege.

Formolo en López roeren zich, Matthews wint
Astana bracht kopman López keurig naar de laatste drie kilometer, waarna Davide Formolo een alles-of-nietspoging waagde om solo naar de ritzege te rijden. In het peloton was het alleen de leider die reageerde op Formolo, maar alles kwam in de laatste kilometer weer bij elkaar.

Matthews begon in de laatste kilometer vervolgens vroeg aan zijn spurt en zag Bauhaus al snel naast hem komen, maar versnelde nog een keer en wist met een ultieme jump de Duitser te verschalken. Daryl Impey die derde werd, kwam net tekort.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
30 maart 2019 16:53
Ging vroeg aan en ving Bauhaus goed op. Knappe sprint.

Leuk dat Lopez ook nog wat probeerde.
30 maart 2019 16:56
Leuk dat ie even Wilco noemt..
30 maart 2019 17:01
Mooie sprint. Bauhaus ook knap bezig.
30 maart 2019 17:05
4e sprint die hij wint deze week. Die is in vorm.
    30 maart 2019 17:17
    Met een betere ploeg had hij dus gewoon 4 etappes kunnen winnen..
    30 maart 2019 17:24
    Derde sprint toch? Ver achter De Gendt werd hij door Bole geklopt. Je had die dag trouwens een wel heel sterke ploeg nodig om een massasprint te regelen.
30 maart 2019 17:09
Ging vroeg aan, maar kon het net nog volhouden tegen de opkomende, door de bouwmarkt gesponsorde, renner
30 maart 2019 18:19
Laten we ook niet overdreven doen mannen de beste sprinters zijn er niet
    30 maart 2019 21:43
    Sterker nog de tegenstanders zijn op bauhaus na geen top 20 sprinters
30 maart 2019 18:37
Toch alweer de 3e overwinning in anderhalve week van Sunweb, Niet slecht voor een zo'm matige ploeg. Verhoudingsgewijs zitten ze dicht tegen Sky aan..
    30 maart 2019 18:46
    Budget van Sunweb zal min of meer gelijk zijn aan Jumbo Vista. Zo bezien doen ze het inderdaad matig.
    30 maart 2019 19:04
    Maja TJV is dan ook echt mega goed. Dat is niet eerlijk...
    30 maart 2019 19:47
    Laten we Sunweb eens naast TJV leggen.
    - Dumoulin scoorde meer WT punten dan Roglic
    - Matthews scoorde meer WT punten dan Groenewegen
    Dit jaar denk ik dat Matthews ook weer veel meer WT punten gaat scoren dan Groenewegen, maar we zullen zien. Dumoulin versus Groenewegen moet ik nog zien.

    WvA zal verder ook meer punten halen dan Kragh, denk ik. ;-)

    Dus wie weet komt TJV dit jaar niet alleen in het linker rijtje van de WT, maar misschien zelfs boven Sunweb!
    30 maart 2019 20:28
    Over dat vergelijken. Ha,ha Volgens PCS staat Primož Roglič boven Tom Dumoulin.
    En Wout Van Aert komt er aan. Hij stijgt met stip.
    Hoe 't jaar verder verloopt is natuurlijk afwachten.
    30 maart 2019 21:45
    Alle rankings zijn in het nadeel van pure sprinters. Renners als Cavendish en kittel en greipel die weinig resultaten in Milaan San Remo Gent wevelgem halen, hebben nauwelijks kans op punten. 4 Tour etappes is toch voor een sprinter echt wel een klassieker waard, maar qua punten doe je dan totaal niet mee. Terwijl qua uitstraling je één van de grootste van de sport bent.
    30 maart 2019 23:41
    @ Mwielerfan
    Sterk mee oneens. Sprinters worden mijn inziens sterk overgewaardeerd, net als overwinningen in etappes van grote rondes. In principe kan een gemiddelde of zelfs matige wielrenner zo’n etappe winnen. En sprinters kunnen er een hoop winnen, zonder dat ze een grote koers winnen.

    Neem Kittel. Als ze koers maar een beetje zwaar wordt, haalt ie af. Voor mij geen groot renner. Wel neem ik mijn hoed af voor sprinters die ook grote koersen winnen. Degenkolb, Sagan, en ja, ook Cavendish heeft grote koersen gewonnen.

    Amen.
    31 maart 2019 00:09
    @assen sprinters worden niet overgewaardeerd. Als jij in 200 meter het hardst kan trappen dan ben je geen middelmatige renner maar gewoon een toprenner. Tuurlijk het is niet de meest aantrekkelijke kwaliteit, maar het is zeker een topkwaliteit. Zo’n topsnelheid kunnen ontwikkelen is gewoon bijzonder en dat kan echt niet iedereen. Hierdoor, vind ik, kan je het niet vergelijken met een ‘matige’ etappejager in een grote ronde.
30 maart 2019 20:51
Was het Mas die Lopez terug haalde? Voor wie dan?
30 maart 2019 21:02
Ik begrijp niet goed waarom hij de E3 en Gent-Wevelgem links laat liggen voor deze ronde. Ik zie in hem een potentiële winnaar van beide koersen...
    30 maart 2019 21:08
    Koersdagen stapelen
    30 maart 2019 21:18
    Kilometers maken voor RVV, AGR en LBL lijkt me meer dan noodzakelijk

Reacties zijn gesloten.