Michael Matthews verslaat Colbrelli in openingsrit Ronde van Catalonië

maandag 21 maart 2022 om 16:46
Michael Matthews verslaat Colbrelli in openingsrit Ronde van Catalonië

foto: Cor Vos

De openingsetappe van de Ronde van Catalonië, met start en finish in Sant Feliu de Guíxols, is gewonnen door Michael Matthews. De Australiër van BikeExchange-Jayco was in een oplopende sprint duidelijk te sterk voor Sonny Colbrelli en Quentin Pacher. Matthews, die vanzelfsprekend ook de eerste leider is, was drie jaar geleden ook al de beste in Sant Feliu de Guíxols.

Aan de Costa Brava ging vandaag de 101ste editie van de Volta a Catalunya van start. De zevendaagse wielerronde begon met een pittige etappe in en rond Sant Feliu de Guíxols. Met de Alt de Santa Pellaia (5,9 km aan 4%), Alt de la Ganga (3,5 km aan 4,1%) en Alt de Romanyà (5,8 km aan 4,5%) kregen de renners onderweg drie gecategoriseerde beklimmingen voor de wielen geschoven. Na de Alt de Romanyà, met zijn top op goed 25 kilometer van de finish, ging het via een redelijk snelle, maar niet te onderschatten finale naar de aankomst in Sant Feliu de Guíxols.

Peloton spat uiteen in waaiers 
Het was aanvankelijk nog even wachten op de vroege vlucht. Verschillende renners probeerden er vanonder te muizen, maar dit verliep niet zonder slag of stoot. Na ruim dertig kilometer koers besloten zes renners hun geluk te beproeven en dit bleek de juiste move. Met Carlos Canal en Jesús Antonio Soto waren twee renners van Euskatel-Euskadi vertegenwoordigd in de voorste groep, net als Raúl García (Equipo Kern Pharma), Jetse Bol (Burgos-BH), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost) en Marco Brenner (Team DSM). Het peloton liet begaan en zo kon de voorsprong oplopen tot goed drie minuten.

De eerste waaier in beeld – foto: Cor Vos

Het werd echter al snel weer onrustig in het peloton: de ploegen met een klassementsrenner waren namelijk beducht op waaiers. Waaiervorming lag op de loer en het peloton brak ook daadwerkelijk langs de Catalaanse kust. Een eerste groep van een twintigtal renners wist zich af te scheiden. Topfavoriet Simon Yates, Michael Woods, Michael Matthews, Pavel Sivakov en Daryl Impey waren bij de les en Jumbo-Visma, met Steven Kruijswijk, Rohan Dennis en Robert Gesink, zat ook attent mee van voren. Alejandro Valverde en Nairo Quintana lieten zich dan weer ringeloren en waren op achtervolgen aangewezen.

Hergroepering is een feit, nieuwe kopgroep met Molenaar 
Movistar en Arkéa-Samsic, de ploegen van Valverde en Quintana, moesten in groep twee dan ook de kastanjes uit het vuur halen, in de hoop zo een scheve situatie recht te zetten. Het verschil tussen de groep Yates-Kruijswijk en die van Valverde en Quintana schommelde enige tijd rond de minuut, maar met het verstrijken van de kilometers werd de voorsprong steeds kleiner. Op goed vijftig kilometer van de streep was er sprake van een hergroepering en zo keerde de rust weer terug in het peloton. Dit was voor zes coureurs het moment om ten aanval te trekken: een nieuwe kopgroep was geboren.

Opnieuw was een Nederlandse renner van Burgos-BH van de partij, maar dit keer was het niet Jetse Bol, maar Alex Molenaar. De 22-jarige geboren Rotterdammer met Spaanse roots wist samen met Pieter Serry (Quick-Step Alpha Vinyl), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Jonas Hvideberg (Team DSM), Théo Delacroix (Intermarché-Wanty-Gobert) en de onvermoeibare Caicedo (EF Education-EasyPost) een mooie voorsprong uit te bouwen. De voorsprong van de zes vluchters bedroeg op een gegeven moment meer dan een minuut. In het peloton zagen we vooral de mannen van INEOS Grenadiers het vuile werk opknappen.

Op naar een sprint 
De zes koplopers waren intussen begonnen aan de eerste stroken van de Alt de Romanyà, de laatste klim van de dag. Op deze bijna zes kilometer lange klim trok Armirail stevig door. Serry, Delacroix en Hvideberg wisten hun wagonnetje aan te haken, Molenaar daarentegen moest passen. Hvideberg kwam niet veel later als eerste boven op de top en wist zich zo te verzekeren van de laatste bergpunten van de dag. De beloftevolle Noor begon, met in zijn wiel Delacroix, Serry en Armirail, als eerste aan de natte en zeer verraderlijke afdaling van de Romanyà. De vier aanvallers leken echter een vogel voor de kat: een hergroepering was aanstaande.

Het inmiddels flink uitgedunde peloton, aangevoerd door de mannen van Movistar, was inmiddels wakker geschoten en ontwikkelde een zeer hoog tempo richting de finish in Sant Feliu de Guíxols. Alle inspanningen ten spijt werden de vier avonturiers, mede door het beulswerk van Bahrain Victorious, met nog ruim zeven kilometer te gaan bij de lurven gegrepen. De renners konden zich vervolgens opmaken voor een pittig sprintje bergop. Quick-Step Alpha Vinyl nam de kop in de laatste kilometers, richting de voet van het slotklimmetje. Dit was het sein voor Richard Carapaz om te versnellen.

Paniek na afloop: Colbrelli zakt in elkaar
De Ecuadoraan was echter niet vinnig genoeg om ook echt weg te rijden, zo zaten Matthews en Colbrelli pal op het wiel van de olympisch kampioen. Matthews, drie jaar geleden ook al de beste na een identieke finale richting Sant Feliu de Guíxols, zat uitstekend geplaatst en wist zijn sprint dit keer ook tot in de perfectie te timen. Europees kampioen Colbrelli koos de linkerkant van de weg, leek heel even op weg naar de zege, maar bleek uiteindelijk niet opgewassen tegen de veel snellere Matthews. Laatstgenoemde wist Colbrelli vakkundig te remonteren en snelde op overtuigende wijze naar zijn eerste zege van het seizoen.

Colbrelli krijgt medische hulp – foto: Cor Vos

Het is voor de 31-jarige Matthews zijn eerste zege in anderhalf jaar tijd. In 2020 won hij namens Team Sunweb de Bretagne Classic, maar vervolgens stond hij lange tijd droog. De Australiër grossierde sindsdien in ereplaatsen, maar winnen bleek o zo moeilijk. Tot vandaag. Na de finish werd de zege van Matthews echter overschaduwd door wat er na de finish gebeurde. Colbrelli zakte na zijn sprint namelijk in elkaar. Het medische team ter plaatse moest hartmassage toepassen, waarna de Italiaan werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Colbrelli is gelukkig wel bij bewustzijn, zo heeft zijn ploeg Bahrain Victorious inmiddels bevestigd.

Dit artikel delen:

30 Reacties

Murcia 21 maart 2022 om 16:48

Heerlijke sprint van Bling! Gun hem deze zege van harte en dat op deze pittige aankomst. Klopt met Colbrelli hier niet de minste.

0
Amio1998 21 maart 2022 om 16:49

Dat hij ook nog kan winnen zeg!

0
Marik 21 maart 2022 om 16:52

Best een levendige en leuke etappe. Mooie winnaar ook. Dat smaakt naar meer deze week.

0
Turtlehead 21 maart 2022 om 16:53

En 4e in MSR. Je snapt niet dat hij vorig jaar nul keer won en nooit een echt grote koers wint.

0
Alfons Haavers 21 maart 2022 om 17:01

Mjoa… Er waren nog wel betere coureurs die zaterdag niet gewonnen hebben in MSR.

Sterke renner maar net niet de echte top. Dan kan je met veel meeval wel eens een grote koers winnen, maar zo rijden er nog wel wat mee.

Zeker als je het houdt bij afwachten en rekenen op een sprint die in principe zelden sterk genoeg is om al de besten te kloppen, moet het allemaal wel heel erg meezitten om die hoofdvogel af te schieten.

Maar ritten zoals vandaag was inderdaad te lang geleden voor de Blingerd.

0
Ronellenfitsch 21 maart 2022 om 17:04

Nou ja, heeft Touretappes gewonnen, tot 2021 een beter palmares dan bv Colbrelli …

0
De Cabybara van de Conradkade 21 maart 2022 om 16:54

Wel, wel, wel… Matthews afgelopen winter toch maar besloten om op zijn sprint te trainen?

0
Turtlehead 21 maart 2022 om 17:05

Veel achter zijn hond aan gerend heb ik begrepen.

0
Franco Ballerini 21 maart 2022 om 16:54

Als er dan toch een sprint moet zijn, dan voortaan liever een aankomst als deze. Verder jammer dat Oomen het teamwork niet kon afronden…

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 21 maart 2022 om 16:58

Blijft toch wat koddig om Jumbo zo vaak onnodig op kop te zien rijden inderdaad.

0
Guushovd 21 maart 2022 om 17:06

Ze reden volgens mij alleens op kop om de renners veilig te houden. Maar om eerlijk te zijn snap ik ook niet helemaal waarom dat goed zou zijn.

0
Wheely 21 maart 2022 om 16:54

Bling & Sonny ieder in een eigen autobaan, keurig.

0
xistnc 21 maart 2022 om 17:10

Jan vond dat minder prettig.

0
Turtlehead 21 maart 2022 om 17:26

Ja, dit is het nieuwe normaal: ieder zijn eigen baan en max. twee naast elkaar.

0
YogiBear 21 maart 2022 om 16:57

Waar was Movistar uiteindelijk? En Simon Yates pech door een breuk in de groep? Anders had ik geen 11 sec verlies verwacht.

0
Ronellenfitsch 21 maart 2022 om 17:00

Simon wel bij de waaiers alert en dan op dit einde tijd verliezen? Hmm. Ook Almeida en C Rodriguez na dat breukje

0
De Siepel 21 maart 2022 om 17:07

Zijn tanden waren weer hagelwit…

0
KimJungPoels 21 maart 2022 om 17:14

Lees net dat Colbrelli na de finish in elkaar is gezakt…

https://twitter.com/i/web/status/1505939256476323841

0
Murcia 21 maart 2022 om 17:16

Zag ik ook net, hopelijk valt het mee.

0
ChefSpijker 21 maart 2022 om 17:21

Hartaanval gehad volgens Spaanse media…

0
Franco Ballerini 21 maart 2022 om 17:24

Bah. Dat afschermen met doeken doet het ergste vrezen.

0
Lance Beenstrong 21 maart 2022 om 17:26

Naar om te zien, hopelijk valt het mee…

0
Murcia 21 maart 2022 om 17:27

Klinkt niet goed, bij lange na niet. Jongens toch! Wat een ellende.

0
bartp25 21 maart 2022 om 17:27

Jezus wat erg, hopelijk valt het mee!

0
Marik 21 maart 2022 om 17:27

Jeetje, hopelijk is hij ok. Heftig verhaal zeg.

0
Kopinkas 21 maart 2022 om 17:28

Oeps, dat klinkt erg slecht.
Ik vond ‘m al een atypische sprint rijden door dat terugzakken naar het einde toe.
Fingers crossed.

0
Dikke Man 21 maart 2022 om 17:15

Hierdoor gaat hij de komende drie jaar alweer bij elke sprint met een kleine helling denken dat hij onoverwinnelijk is.

0
Kopinkas 21 maart 2022 om 17:25

Heb weinig met Matthews (die waterige hondenoogjes van ‘m) en nog minder met honden (dat eeuwige aanklampen altijd), maar deze overwinning raakte me echt wel.
Altijd mooi als iemand na lange droogte op een vertrouwde plek weer met de overwinning aanknoopt.
Pacher: ook sterk bezig. Zaterdag al ongemerkt naar top twintig in San Remo gereden.
Pijnlijkste slotoffensief: dat van Vanhoucke, zeker als je Hofstetter nog ziet aanklampen en puntjes pakken. Barre tijden voor Lotto Soudal, na een sterk seizoensbegin.
Onbegrijpelijk afwezig op deze aankomst: Valverde.

0
Al Phila 21 maart 2022 om 17:29

Colbrelli 2e, wie had dat verwacht……

Hopelijk komt/gaat het goed met hem. Geeft volgens mij wel aan dat topsport niet zonder risico’s is.

0
snuutje 21 maart 2022 om 19:36

Iemand een idee wat er mat Jack Haig gebeurd is?
Is binnengekomen op 16.54….

0

Headlines

Populair

Materiaalzone