Michael Matthews gooit het roer om: “Ik nam het wielrennen veel te serieus”
Michael Matthews - foto: Cor Vos
woensdag 18 december 2019 om 13:30

Michael Matthews gooit het roer om: “Ik nam het wielrennen veel te serieus”

Interview Michael Matthews wist in 2019 enkele overwinningen te boeken in het tenue van Team Sunweb, maar hij kende ook een moeilijk seizoen. “Ik nam het wielrennen veel te serieus, deed dingen zonder erbij na te denken. Ik hoop volgend jaar weer plezier te hebben op de fiets”, zo vertelt een openhartige Matthews in gesprek met WielerFlits.

De 29-jarige Australiër won dit jaar twee etappes in de Ronde van Catalonië en de Grand Prix de Québec, maar helaas voor Matthews reed ook de pechduivel mee. Zo kwam hij zwaar ten val in Parijs-Nice, waardoor hij een gebrekkige aanloop kende richting de voorjaarsklassiekers. “Ik kon het in 2019 niet laten zien door een crash, maar ik heb wel wat dingen geleerd voor komend seizoen.”

“Ik had geen plezier meer in het wielrennen”
“Ik wil niet al mijn geheimen prijsgeven, maar ik wil gewoon weer genieten van het leven en de wielersport. Ik nam het wielrennen de afgelopen twee seizoenen veel te serieus, waardoor ik geen plezier meer had in het wielrennen. Ik wilde alles 100% doen, maar hoe meer ik me focuste, hoe meer stress het me gaf”, aldus Matthews. “Ik deed dingen zonder erbij na te denken. Ik wil dan ook weer terug naar 2017. Toen had ik namelijk plezier in het koersen. Ik was gewoon veel te gestrest in 2018 en 2019”, zo vertelt een ontspannen Matthews.

Hij zal zich komend seizoen richten op het klassieke voorjaar en de Tour de France. “Ik begin mijn seizoen in Omloop Het Nieuwsblad. Ik doe ook dit jaar niet mee aan de Tour Down Under, maar ik hoop in 2021 weer aan de start te staan. Er zal sowieso weinig veranderen aan mijn programma.”

Michael Matthews als winnaar van de Grand Prix de Québec  – foto: Cor Vos

“Ik wil graag deelnemen aan de Spelen”
Zijn definitieve programma wordt deze maand tijdens een trainingskamp van de ploeg in Spanje vastgesteld. “Ik weet nog niet of ik Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico zal rijden, maar ik hoop daarvoor mee te doen aan Strade Bianche. Dat is wel een mooie wedstrijd, maar de ploeg zal uiteindelijk beslissen. Ik heb vertrouwen in het team bij het samenstellen van mijn programma.” Ook overweegt hij een deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. “Ik wil graag deelnemen aan de Spelen, maar ik zal het parcours pas verkennen na Luik-Bastenaken-Luik.”

Een ding is zeker: Matthews zal niet voor spek en bonen meedoen. “Het parcours is te doen, maar ik zal het pas echt weten na een verkenning. Ik wil niet alleen maar meedoen aan de Spelen, ik wil strijden voor de overwinning”, aldus Matthews, die uitkijkt naar een nieuw wielerseizoen. “We hebben de bladzijde omgedraaid”, doelt hij op het vertrek van Tom Dumoulin. “Vorig jaar lag de focus nog op de grote rondes, nu richten we ons meer op de klassiekers en het opleiden van jonge ronderenners.”

 
10 Reacties
Sorteer op:
18 december 2019
Ik ben geen al te grote Matthews-fan en dit is een van de redenen daarvan. In tijden van Orica en 'Bling' nam hij het net NIET serieus genoeg. Zie ook geen echte keienrenner in hem. Edit: Niet doen, graag on-topic Edit: Waarvan akte.
18 december 2019
Terug naar de sprint en vrije rol van 2017 is uiteraard aantrekkelijk voor Matthews, maar dan kan je Tokio doorstrepen.
18 december 2019
Vond hem ook al raar en gefrustreerd (?!) in interviews toen hij uiteindelijk als kopman richting de Tour naar voren werd geschoven (volledig logische beslissing vanuit de ploeg). Een kopman-onwaardige reactie vond ik toen. Dit zet alles wat in perspectief. Weet iemand trouwens waarom de beste man altijd zo weinig koersdagen heeft? Vanaf 2016: 59, 63, 46, 50. De eerste 2 kan nog maar vind ik al weinig, rond de 50 is echt wel heel weinig ondanks dat hij vorig jaar uitviel in de Tour en dit jaar in Parijs-Nice.
    18 december 2019
    Hij heeft vrij vaak blessures of ziekte helaas.
18 december 2019
Het lijkt er op dat Sunweb wat doorgeslagen is in zijn controledrang. Dumoulin gaf op soortgelijke manier aan het plezier in het wielrennen wat kwijt te zijn geraakt door de constante focus op minimale verbeteringen.
18 december 2019
Probeer het wielrennen maar eens niet serieus te nemen als je voor Sunweb rijdt. Lijkt me lastig! Overigens geloof ik wel dat de juiste balans tussen plezier en toewijding exact is wat je nodig hebt om succesvol te zijn in het huidige wielrennen. Zie Alaphilippe, VdP, Roglič etc. Allemaal mannen die overduidelijk plezier hebben in de koers maar ook extreem toegewijd zijn.
18 december 2019
De man voor de Spelen dit jaar lijkt me.. Ben er wel aan toe om hem echt flinke resultaten te zien boeken.. Dit jaar in het voorseizoen was hij ook weer gruwelijk goed in Spanje zeg, hij heeft het gewoon nodig dat hij op eigen kracht de resultaten kan doorzetten (zonder blessures) en dan kan er wat gebeuren. Hoe vaak is het nou geweest dat ie er bij een wk bij zat? Vaak zat, naar hij heeft nog niet de uitslagen waar een Sagan al wel aan zit. Hopen dus dat zijn top nog komt
    18 december 2019
    'De' man? Maar je bent vooral fan zie ik.
18 december 2019
Dat mag toch?
18 december 2019
Mmm, ik denk dat Matthews zelf op het verkeerde ontwikkel spoor gestapt is. Hij komt lef te kort voor massasprints maar heeft in de periode van Barquil goede ritten in lastige etappes gereden. Overigens zit van Avermaet is hetzelfde schuitje. Die doet het iets beter, maar teert ook alweer op oude resultaten en een olympische titel.

Reacties zijn gesloten.