Metec-Solarwatt wil Van Veenendaal en Van der Tuuk tweede kans bieden

Metec-Solarwatt wil Van Veenendaal en Van der Tuuk tweede kans bieden

Hidde van Veenendaal - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

woensdag 4 augustus 2021 om 16:30

Het avontuur van Hidde van Veenendaal en Axel van der Tuuk bij Jumbo-Visma Development zit erop. De 20-jarige Noord-Brabander en de even zo oude Drent hebben van de ploegleiding te horen gekregen dat ze hun aflopende verbintenis niet gaan verlengen. Beide talenten hebben inmiddels een verkennend gesprek gevoerd met Metec-Solarwatt, bevestigt de ploeg aan WielerFlits. In een eerder stadium wist die ploeg ook al Roan Konings vast te leggen, een van de betere Nederlandse junioren van dit moment.

Voor beide renners is het vertrek bij Jumbo-Visma een hard gelag. Van Veenendaal gaat binnenkort onder het mes voor een operatie aan een vernauwde liesslagader. Van der Tuuk kampte vorig jaar met motivatieproblemen die hem lang aan de kant hielden. Dat terwijl beide twintigers in hun juniorenjaren de overwinningen aan elkaar vast wisten te rijgen. Zo was Van Veenendaal in 2019 nog de beste in Parijs-Roubaix voor junioren en versloeg Van der Tuuk zijn leeftijdsgenoot op het NK U19 van datzelfde jaar in een sprint met twee.

De lezing vanuit Jumbo-Visma Development is dat beide talenten niet de ontwikkeling hebben doorgemaakt die ze hadden verwacht. Ook de manier van werken van de opleidingsploeg past niet iedere renner, zonder in details te treden of dat ook voor Van Veenendaal of Van der Tuuk geldt. Feit is wel dat beiden moeten vertrekken, want ze kregen geen nieuw aanbod van het team. Ook Finn Fisher-Black (UAE-Emirates) en Maurice Ballerstedt (Alpecin-Fenix) besloten om hun weg buiten de Nederlandse ploeg te vervolgen.

Van der Tuuk in het Circuit de Wallonie – foto: Cor Vos

Voorzetting carrière
Ze hoeven niet te vrezen om in een gat vallen. Metec-Solarwatt heeft de gesprekken met het tweetal reeds geopend. Half augustus staat een tweede afspraak gepland en hoopt de ploeg de transfers af te ronden. Teammanager Michel Megens laat weten in beide jonge renners een uitdaging te zien en wil hen een tweede kans bieden om alsnog de stap naar de profs te maken. Jesper Asselman, Oscar Riesebeek (Roompot-Oranje Peloton), Arvid de Kleijn (Riwal) en Danny van der Tuuk (Kern-Pharma, inderdaad de broer van) gingen hen daarin voor.

De teammanager en bedrijfseigenaar van Metec verwacht wel minimaal één plek te hebben voor komend seizoen. “We hopen dat Sjoerd Bax de stap naar de profs kan maken”, vertelt hij over de nummer twee van het jongste NK. “Dat heeft hij na dit seizoen dubbel en dwars verdiend. Maar ook jongens als David Dekker, Lars van den Berg en hopelijk ook Marijn van den Berg, hebben bewezen dat je via onze ploeg de stap naar de profs kunt maken. Metec-Solarwatt blijft haar eigen koers varen. Op onze manier komen talenten ook bovendrijven.”

Michel Megens – foto: Metec-TKH (archief)

Daarbij neemt Megens geen blad voor de mond en levert daarbij commentaar op het systeem van Jumbo-Visma. “Wij zien mogelijkheden om talentvolle renners – dat hebben Axel en Hidde bij de junioren laten zien – in een andere omgeving een tweede kans te geven. Wij vinden dat deze renners te snel zijn afgeschreven door Jumbo-Visma U23, net zoals dat vroeger ook bij Rabobank gebeurde”, doelt hij op onder meer Riesebeek en Asselman. Zij moesten in de beginjaren van hun loopbaan ook vroegtijdig vertrekken bij de opleidingsploeg.

Selectie Jumbo-Visma Development
Bij Jumbo-Visma Development treden er overigens meer mutaties op. Naast het vertrek van Ballerstedt, Fisher-Black, Van der Tuuk en Van Veenendaal, maken Mick van Dijke en Michel Heßmann komende winter de stap naar het profteam van Jumbo-Visma. Technisch gezien is het duo in 2022 dus beroepsrenner, maar in de praktijk zullen ze vooral wedstrijden rijden met het opleidingsteam van Jumbo-Visma. Lars Boven, Owen Geleijn en Rick Pluimers verlengden wel hun contract. Van de junioren komen Tijmen Graat en de Noor Per Strand Hagenes over, terwijl ook de Belg Axandre Van Petegem dichtbij een overeenkomst staat.

Van Veenendaal won in 2019 Parijs-Roubaix voor junioren – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

20 Reacties

appiett 4 augustus 2021 om 16:45

Dat stukje van “de manier van werken” geldt zeker voor van der Tuuk zie ook:
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/172393/Axel-van-der-Tuuk-verliest-plezier-en-verlaat-opleidingsploeg-Jumbo-Visma

0
Xevar 4 augustus 2021 om 16:51

Waarbij wel moet worden gezegd dat van der Tuuk zich helemaal niet negatief uitlaat over Jumbo-Visma.

0
harryjohan71 4 augustus 2021 om 17:07

Commentaar op Jumbo Visma, omdat ze 2 renners van het Development team geen nieuw contract aanbieden is natuurlijk absurd. JV moet keuzes maken en kan niet iedereen verlengen. Als er van het Development team maar 2 niet verlengd worden is dat een uitstekend resultaat. Van de huidige JV Development Team : 3 naar WT, 1 naar PRT, 3 verlengd en Tim van Dijke een ? kun je toch niet zeggen dat ze het slecht doen. Er zijn altijd renners die niet slagen bij een ploeg. Tot op heden is het slagingspercentage van Development Team in ieder geval prima naar mijn mening

0
AdZ 4 augustus 2021 om 17:11

Haha inhoudelijke kritiek vanuit de innerlijke circle, mede gebaseerd op vergelijkbare ervaringen in het verleden wordt ook nu weer als onzin betiteld. We willen t niet zien, dus is t er niet.

#fanboys4ever

0
Daniel17 4 augustus 2021 om 17:27

Je kan natuurlijk niet iedereen tevreden houden, de ene renner wil het gevoel hebben dat alles eruit wordt gehaald qua begeleiding en de ander wil misschien meer vrijheid.

Deze kinderachtige reactie van jou is daarom ook nergens voor nodig.

0
harryjohan71 4 augustus 2021 om 17:34

@Adz Er is toch altijd een natuurlijke selectie binnen een team. 2 van de renners worden door het team niet goed genoeg bevonden om hun contract te verlengen. Deze krijgen bij een andere ploeg een nieuwe kans. Prima opgelost, maar om dan te zeggen dat te vroeg afscheid is genomen kan ik me niet in vinden. Op basis waarvan beoordeelt hij dat. In ieder geval niet op basis van de resultaten van deze renners dit jaar. De andere renners van het Development Team hebben gewoon meer laten zien. JV heeft vast zijn eigen criteria op basis waarvan ze een contract niet verlengen.

0
AdZ 4 augustus 2021 om 17:35

Tja dat vind jij.

Ik snap uitstekend dat het werkt zoals t werkt. Ik reageer op de opmerking dat de kritiek absurd is. Dat lees ik al te vaak en helaas dan meestal met suffe en niet kloppende argumenten onderbouwd. Punt.

0
Verweggistan 4 augustus 2021 om 18:00

Tjv leidt renners ook niet op om prof te worden, maar om prof te worden bij TJV. En ze zoeken een bepaald type renner. Dat zien ze bij die twee niet gebeuren en nu krijgen ze een kans bij metec om alsnog te proberen prof te worden.

0
Murcia 4 augustus 2021 om 18:13

Klopt en dat weet Megens ook wel maar het bestaansrecht van een ploeg als de zijne is natuurlijk ook afhankelijk van de jongens die opgaan voor een herkansing nadat de eerste kans bij een grotere ploeg niet tot een langer verblijf heeft geleid. Een sneer uitdelen naar de grote boze profploeg past in het traject van de tweede kans.

0
Johan Nes 4 augustus 2021 om 20:29

@harryJohan71, andere renners meer laten zien? Waar? Toch niet in de wedstrijden want die waren er sporadisch de afgelopen twee seizoenen. Wellicht waren ze beter op de trainingskampen ;-)

0
harryjohan71 4 augustus 2021 om 21:24

@Johan Nes Je wilt toch niet ontkennen dat Mick van Dijke, Rick Pluimers, Tim van Dijke, FFB en Hessman meer hebben laten zien dit jaar. Het is niet voor niets dat op het forum vooral deze renners als potentiële kandidaten voor de World Tour werden genoemd.

0
harryjohan71 4 augustus 2021 om 21:57

@Johan Nes het gemiddeld aantal wedstrijden van een Development renner is dit jaar circa 25 dagen. Dit noem ik niet sporadisch en op basis daarvan kun je ook als volger wel een beeld vormen.

0
Johan Nes 6 augustus 2021 om 08:57

@harryjohanneke71, joh, gemiddeld…. Circa……. Je reactie wordt steeds wankeler…..

0
Michiel 6 augustus 2021 om 09:12

Lekker denigrerend

0
armstrong 4 augustus 2021 om 20:32

Ook van der tuuk trainde als een prof in de jeugd .

0
koersisaan77 4 augustus 2021 om 20:48

Waar baseer je dit op? Woon je met hem samen?

0
Boris Dijk 4 augustus 2021 om 21:41

@harryjohan71 Van Veenendaal ging anders nog flink tekeer op het NK voor iemand met een vrij zware blessure (menig ander profrenner heeft hinder ondervonden van een dergelijke blessure waaronder van Vleuten en Oomen). Daarnaast is het op z’n minst opmerkelijk dat een geblesseerde jonge renner, die in het verleden veel heeft laten zien, af wordt geschreven voor zijn herstel.

0
Wielerfan1987 4 augustus 2021 om 22:09

Ik had eigenlijk wel verwacht dat er met van Veenendaal iets meer geduld zou zijn, zeker als het bekende slagader probleem bij hem mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn van het mindere presteren.

Ik ben groot fan van TJV en snap heel goed dat ze ook in de opleidingsploeg willen doorsorteren;
Maar met 1 verloren Coronajaar nagenoeg zonder koersen, en dan nu een mogelijk fysiek/medische oorzaak voor minder presteren had ik toch eigenlijk wel iets meer coulance verwacht.
Van Veenendaal was en is toch een van de grootste talenten van zijn lichting.

Bij van der Tuuk lijkt mij als ik zo alle beetjes informatie lees gezamenlijk te zijn besloten dat het beter is uit elkaar te gaan.
Overigens heel netjes hoe Axel spreekt over de ploeg.
De ploeg heeft gewoon een manier van werken die niet iedere renner past en dat is bij nagenoeg alle ploegen zo, het moet net matchen.

De ene ploeg is te strak en geregeld, de andere ploeg te los en vrijblijvend.

Ik hoop dat beide jongens de weg naar boven in hun ontwikkeling weer vinden.

0
armstrong 5 augustus 2021 om 11:18

Daar maakte fam van der Tuuk. Zelf geen geheim van

0
kelderfan 5 augustus 2021 om 11:34

@Wielerfan1987
Eens dat Hidde van Veenendaal een beetje te vroeg wordt afgeschreven.
Zeker gezien zijn blessure. Hopelijk komt hij via Metec weer bovendrijven.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone