Merlier verslaat Kamp en Van der Poel in spannende Exact Cross Zonnebeke

zaterdag 21 januari 2023 om 16:05
Merlier verslaat Kamp en Van der Poel in spannende Exact Cross Zonnebeke

foto: Cor Vos (archief)

Tim Merlier heeft de Exact Cross Zonnebeke op zijn naam geschreven. Na een wedstrijd die lange tijd spannend bleef, maakte de renner van Soudal Quick-Step in de voorlaatste ronde het verschil. Ryan Kamp werd tweede, David van der Poel eindigde op plek drie.

Omdat zondag een wereldbekermanche in het Spaanse Benidorm op het programma stond, lieten veel toppers de Kasteelcross in Zonnebeke aan zich voorbij gaan. Tim Merlier was wel aanwezig, maar Ryan Kamp was op voorhand de topfavoriet. Lander Loockx, Vincent Baestaens, Daan Soete en David van der Poel konden mogelijk voor een verrassing zorgen.

De genoemde Loockx kende een goede start. Hij nam in de eerste van negen rondes het initiatief. Lennert Belmans volgde zijn spoor, terwijl ook Kamp, Baestaens, Soete, Van der Poel en Merlier niet ver zaten. Even reed Loockx alleen weg, maar in de tweede ronde sloten drie renners aan: Kamp, Soete en uiteindelijk ook Merlier. We hadden zo een kopgroep van vier.

Grote kopgroep
Loockx en Kamp scheidden zich daarna even van de andere renners af, maar Merlier knokte zich al snel weer terug. Vervolgens maakten ook Van der Poel, Belmans, Baestaens, Soete en Anton Ferdinande opnieuw de aansluiting. Een val van Kamp zorgde daarna voor weer wat scheuren, maar die gaten werden al gauw gedicht. Ondanks dat Ferdinande en Baestaens daarna even afhaakten, hadden we halverwege de vijfde ronde nog steeds acht koplopers.

Vervolgens zagen we een aanval van Kamp, die werd overgenomen door Merlier. De sprinter sloeg een bres, maar definitief wegrijden lukte niet. Alles bleef op een zakdoek zitten. Soete was op dit moment al wel weggeslagen, maar de andere zeven renners maakten bij het ingaan van de zevende ronde nog steeds kans op de zege. Merlier, Kamp, Loockx, Van der Poel, Belmans, Baestaens en Ferdinande gingen het uitmaken om de overwinning.

Lees ook:
Vrijdag, de dertiende: Tim Merlier dacht aan stoppen, maar de liefde is terug

Tim Merlier slaat een gat
Tegen het einde van deze ronde kwam er een versnelling van Kamp. In het achtervolgende groepje viel het even stil, totdat Merlier de kop overnam. De renner van Soudal Quick-Step kreeg de steun van Van der Poel. Laatstgenoemde dichtte de kloof, terwijl ook Baestaens zijn karretje aanhaakte. Toen de vier bij elkaar kwamen, weekte Merlier zich echter meteen los. Hij begon met een voorsprong van veertien seconden aan de slotronde.

In die slotronde wist Merlier stand te houden. Hij won zo voor het eerst in zijn carrière een elite-cross in eigen land. Kamp werd tweede, Van der Poel derde. Baestaens moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Exact Cross Zonnebeke
Uitslag mannen
1. flag-be Tim Merlier (Soudal Quick-Step) in 1u04m39s
2. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 9s
3. flag-nl David van der Poel (Alpecin-Deceuninck) op 15s
4. flag-be Vincent Baestaens (Spits CX Team) op 21s
5. flag-be Lennert Belmans (Crelan-Fristads) op 28s
6. flag-be Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes) op 44s
7. flag-be Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes) op 54s
8. flag-be Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes) op 1m52s
9. flag-be Yentl Bekaert (Baloise Trek Lions) op 2m14s
10. flag-be Robin Alderweireld op 2m45s

Dit artikel delen:

17 Reacties

sooike 21 januari 2023 om 17:55

Ik schrok een beetje van Ryan Kamp. Erg veel fouten en zwak in de directe duels. Jammer, want hij laat hier een grote mogelijkheid liggen om eindelijk weer eens een koers te winnen. Davis vd Poel profiteerde wel van de mogelijkheid om zich in de kijker te rijden. Chapeau !

2
Pjotr26 21 januari 2023 om 16:20

Ryan blijft toch achter in zijn ontwikkeling, zag er zo veelbelovend uit.

1
Motta 21 januari 2023 om 16:45

Ryan af en toe niet de slimste,laat zich te makkelijk wegdrukken.

1
Wieler-Joke 21 januari 2023 om 16:59

Het was maar een C crossje maar ik ben toch wel verrast over het niveau dat Merlier in het veld haalt dit seizoen.

1
sooike 21 januari 2023 om 17:53

Uitgelezen mogelijkheid voor Ryan Kamp om weer eens een wedstrijd te winnen. Maar hij maakte veel te veel fouten en eigenlijk dus een blamage dat hij het tegen een stuntelaar als Merlier moet afleggen. Wel leuk voor David v.d. Poel om eens uit de schaduw van zijn broer te treden. Had hem graag op het hoogste schavotje zien staan !

1
platteprijs 21 januari 2023 om 17:02

Merlier slim gereden. Van der Poel schakelt zichzelf uit door veel te lang volle bak achter Kamp te rijden met Merlier in zijn wiel. Beetje dom zou Maxima zeggen. Kamp wilde wel maar kon niet, mist duidelijk kracht en rijdt daarom met een Betsema-verzetje.

0
Gebruikersnaam 21 januari 2023 om 19:16

Merlier heeft over de hele cross veel meer achtervolgingswerk gedaan dan van der Poel.

0
xistnc 21 januari 2023 om 16:27

Geinig niemendalletje.

-2
platteprijs 21 januari 2023 om 17:05

Moet je tegen de renners zeggen die zich daar halfdood hebben gereden. Respectloos Xistnc. Zeker zelf nooit aan wedstrijdsport gedaan.

2
xistnc 21 januari 2023 om 17:35

Dat geldt in toertochten net zo goed.

Robin Alderweireld zal de uitslag inlijsten.

-1
platteprijs 21 januari 2023 om 18:00

Inderdaad fijn voor Alderweireld. Normaal voor hem is het een race tegen de 80%-limiet. En waarschijnlijk traint hij daar hartstikke veel voor naast een baan.

0
Arie den Blanken 21 januari 2023 om 16:11

Fraaie kijkstuk. Waarschijnlijk eerste zege voor Lefevere in het veldrijden. Wielerjaar 2023 al geslaagd. Ik had wel liever David van der Poel als winnaar gezien. Ook liever dan zijn broer de komende weken.

-5
ChefSpijker 21 januari 2023 om 16:16

Lefevre heeft met Stybar al eens een wereldtitel gepakt zelfs.

9
Arie den Blanken 21 januari 2023 om 16:35

Klopt, ik dacht dat hij toen nog voor Fidea reed maar dat seizoen was per 1 januari de overstap naar QuickStep.

-3
Dave Dubbeldammer 21 januari 2023 om 16:51

Goed dat je bevestigt dat het klopt Arie

0
Maillot à Pois 21 januari 2023 om 17:15

@Arie
Stybar stapte over naar QuickStep op 1 maart 2011, na zijn wereldtitel dat jaar dus. Maar hij werd natuurlijk ook nog eens wereldkampioen in Hoogerheide in 2014.

1
Arie den Blanken 21 januari 2023 om 22:10

Maillot , klopt denk ik helemaal. Is voormij te kort geleden. Wie er in de jaren 70 en 80 WK werden heb ik veel beer paraat.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone