Merijn Zeeman: “Kans dat de Tour doorgaat heel klein”

woensdag 25 maart 2020 om 16:44
Merijn Zeeman: “Kans dat de Tour doorgaat heel klein”

Merijn Zeeman (Team Jumbo-Visma) - foto: Cor Vos

Jumbo-Visma is een van de ploegen die door de coronacrisis de planning voor het wielerseizoen in de prullenbak moest gooien. In plaats van zich voor te bereiden op wedstrijden, beperken de renners van de geel-zwarte formatie zich momenteel tot het onderhouden van de conditie. Inmiddels wordt er serieus rekening gehouden met een afgelasting van de Tour de France.

“We zullen, als alles weer op gang komt, opnieuw naar de tekentafel moeten”, vertelt sportief directeur Merijn Zeeman aan het ANP. “Een doel hebben we nu even niet.”

Hij verwacht dat zijn renners zes tot acht weken nodig hebben voor een gedegen voorbereiding op de Tour. Al houdt de ploeg er serieus rekening mee dat deze niet doorgaat. “We beseffen dat de kans heel klein is dat de Tour doorgaat. Ook al omdat er dan eigenlijk geen sprake kan zijn van een eerlijke competitie.”

De ploeg probeert de tijd nuttig in te vullen. “Voorlopig zitten de meeste renners van ons alleen op de rollerbank”, aldus Zeeman. Daarnaast pakt het team waar mogelijk nieuwe initiatieven op. “We starten nu ook zaken op als persoonlijkheidstesten en werken verder aan de ontwikkeling van de foodcoach-app. Zodat we straks als de wereld weer begint te draaien kunnen zeggen dat we niet stil hebben gezeten”, legt hij uit. “Maar we hebben nu te maken met een crisis van ongekende omvang. Er zijn belangrijkere zaken die de sport overstijgen”, besluit Zeeman.

Dit artikel delen:

14 Reacties

KnightBiker 25 maart 2020 om 17:32

Het moment dat de Tour niet kan doorgaan komt natuurlijk dichterbij, maar tot eind april zou ik het nog openhouden.
De Tour is weliswaar een open circus, maar heeft kaartverkoop niet nodig zoals voetbal en de Olympische spelen dat wel hebben. Daarom kan de Tour wellicht zonder publieke vertoningen en reclame karavaan + instructies voor het publiek best wel eens doorgaan.
Maar daarvoor moet er nog een hoop gebeuren, en moet het virus al heel ruim op zijn retour zijn. Ik opteer ervoor om een deadline voor de finale beslissing te zetten: kijken hoe het er op 1 Mei voorstaat en dan beslissen: tot die tijd kunnen er diverse scenario’s gemaakt worden voor het vervolg van dit wielerseizoen.

Henk 25 maart 2020 om 17:52

Ik word zo langzamerhand helemaal gestoord van die politiek correcte reacties.
Nu Zeeman ook weer.

rahimns 25 maart 2020 om 18:39

Ja erg he… al die mensen die weten waar hun prioriteiten liggen. Wat wil je dan dat ze zeggen. We gaan lekker de Tour rijden hoe dan ook ??

Panache 25 maart 2020 om 19:01

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “hopelijk zijn er tegen die tijd maatregelen die de kwetsbare mensen beschermen en de maatschappij weer vrijheden gunt. Een nieuwe lange termijn balans tussen gezondheid, vrijheid en economie. Waardoor de situatie met het virus voor anderhalf jaar volgehouden kan worden. Een Tour, op een sobere manier georganiseerd, zou een zegen zijn voor de sportliefhebber en Frankrijk. Hopelijk behoort dit op een of andere manier tot de mogelijkheden in juli”.

vincenzo 25 maart 2020 om 18:09

Het zal niet lang meer duren voordat ook de Tour officieel wordt afgelast. Dan is er duidelijkheid. Kan iedereen zich gaan richten op september (als het meezit).

FDJ 25 maart 2020 om 18:19

Kijk even op teletekst. De Tour wacht op niemand.

vincenzo 25 maart 2020 om 18:21

Prudhomme op 12 maart: "Alleen twee wereldoorlogen hebben de Tour gestopt."

Laat nu vier dagen later de Franse president de strijd tegen Corona "oorlog" hebben genoemd: 'Nous sommes en guerre', zei hij tot vijf keer toe

Het zal nog een hele toer worden om de Tour te laten doorgaan.

Turtlehead 25 maart 2020 om 18:48

Die gaat niet door. Zelfs ‘zonder publiek’, zijn er duizenden mensen bij betrokken om t rond te krijgen. Die moet je allemaal uiterlijk half mei in de ‘aan-stand’ zetten en dat zie ik niet gebeuren.
Nog los van de vraag of de renners dan weer vrij kunnen reizen en volop buiten en op locatie kunnen gaan trainen….

Jean Dumas 25 maart 2020 om 18:53

Ik zie ASO wel in staat om op het tijdstip van de Vuelta een Tour te rijden.

Scott Sunderland 25 maart 2020 om 19:02

Hangt natuurlijk niet alleen van Prudhomme en de zijnen af hè. Als de Franse overheid het verbiedt houdt het ook op.

vanSpringel 25 maart 2020 om 19:05

Misschien toch maar alvast de veldrijdploegen weer eens onder de loupe nemen. Zijn er al transfers in beeld bijvoorbeeld ?
Het ziet er langzamerhand naar uit dat veldrijden de eerst volgende wedstrijdsport op de fiets tot de mogelijkheden behoort. En ook dat is nog niet zeker.

Fred Postma 25 maart 2020 om 19:47

Macron zal persoonlijk willen dat de tour doorgaat alleen al om te laten zien hoe geweldig hij en Frankrijk wel niet zijn en Jumbo moet daar maar mee dealen en Zeurman moet niet zeuren. Bovendien is tegen die tijd het virus zo schijtziek van Macron en zijn nietsontziende toespraken dat het zich met de staart tussen de benen terugtrekt. Je moet nooit de franse arrogantie onderschatten covidje 19 !!! Je bent de pest niet !!

jonglins 25 maart 2020 om 23:33

Lekker arrogante houding van de ASO weer.
“Het is van het allergrootste belang dat de Tour doorgaat”
Olympische spelen zijn al geschrapt. Alsof het belang van de Tour ook maar enigszins in de buurt komt van de Olympische spelen.

Taliesin 26 maart 2020 om 11:54

Blijft toch een beetje een klaagbeer die Zeeman vind ik.

Headlines

Materiaalzone

Populair