Merijn Zeeman uit Tour gezet: “Ik ben boos geworden omdat fiets Roglic beschadigd raakte”

vrijdag 18 september 2020 om 00:01
Merijn Zeeman uit Tour gezet: “Ik ben boos geworden omdat fiets Roglic beschadigd raakte”

foto: Cor Vos

Merijn Zeeman heeft op zijn eigen social media gereageerd op zijn uitsluiting uit de Tour de France. De sportief directeur van Jumbo-Visma is door de wedstrijdjury uit de Tour gezet, omdat hij zich na de etappe van woensdag zou hebben misdragen tegenover een UCI-medewerker die de fietsen controleerde op technologische fraude. Volgens Zeeman werd hij boos omdat een UCI-medewerker de fiets van Primož Roglič beschadigde.

“Ik ben vandaag uitgesloten van verdere deelname aan de Tour de France”, begint Zeeman zijn verhaal. “Vanmorgen werd ons mede gedeeld dat ik beboet zou worden en dat ik me niet meer in de ceremonie zone mocht vertonen. Dit is blijkbaar veranderd.”

“Ik heb me gisteren verbaal niet correct gedragen ten opzichte van een UCI-commissaris die een fietscontrole wilde doen bij de fiets van onze leider Primož Roglič. Ik ben boos geworden, omdat de commissaris zelfstandig de bracket van de fiets wilde demonteren. Bij deze demontage is de fiets van Primož beschadigd geraakt. Ondanks dit voorval had ik mijn kalmte moeten bewaren en de UCI-commissaris respectvol moeten benaderen. Ik betreur het dat ik dit niet gedaan heb.”

‘Ik ben er kapot van’
De sportief directeur van Jumbo-Visma wist dat hij over de schreef was gegaan. “Ik heb na dit voorval overigens direct excuses aangeboden aan de betrokken UCI-commissaris, die mijn excuses ook heeft geaccepteerd”, geeft hij aan. “Ik ben er kapot van, maar onze gele droom leeft voort.”

Zeeman kan door de straf de laatste drie dagen van de Tour de France niet vanop de eerste rij volgen, terwijl kopman Roglič op pole position staat om de ronde te winnen. De ploegleider moet daarnaast een boete van 2.000 Zwitserse Frank betalen vanwege zijn wangedrag.

Jumbo-Visma benadrukt dat de fietscontrole in orde was. Er werden geen wanordelijkheden aangetroffen tijdens de test op technologische fraude.

Zeeman mag Jumbo-Visma blijven volgen
Op de website laat de Nederlandse WorldTour-ploeg weten dat Zeeman de Tour de France mag blijven volgen met de ploeg. “Merijn mag onderdeel van het Tour de France-team in Frankrijk blijven, maar de resterende drie etappes geen officiële functies meer uitoefenen binnen de geaccrediteerde zones van de wedstrijd”, aldus de ploeg in een statement.

Dit artikel delen:

162 Reacties

yo-eddy 18 september 2020 om 11:00

Geen idee of hier reageerders zitten die ook maar iets van kennis van moderne fietsen hebben? Gezien de meeste reacties niet.
Mocht het om de bracket gaan en is de bracket cup kapot gedraaid door verkeerd gereedschap dan hebben de mechanikers wel even wat te doen, alles draait om marginal gains en dit soort oponthoud door onprofessionele controleurs zijn een prima trigger om uit je slof te schieten. Goed is het niet, begrijpelijk zeer zeker. Onkunde op dit niveau notabene met de fiets van de gele trui drager …. het lijkt wel of we in Frankrijk zijn.

Ligthning 18 september 2020 om 11:07

Het gaat om de ongeoorloofde reactie van Zeeman. Er werd door mij en vele anderen genoeg aangegeven dat de UCI hier ook in de fout gegaan is. Maar dat is geen excuus voor het onaanvaardbaar gedrag van Zeeman. Terechte straf dus.
Zoals ik al aangaf, zou er wel vanuit J-V en de rennersvakbond een onderbouwde reactie naar de UCI moeten komen. En, al is het slechts symbolisch, zou de factuur voor het wisselstuk en de werkuren moeten aangeboden worden aan de UCI.

Ligthning 18 september 2020 om 11:03

@yo-eddy

Van der Poel vertoont een volledig normaal gedrag. Manier van koersen, lichaamsbewegingen enz. Hij heeft enorme versnellingen in huis, maar kan die niet zolang aanhouden. Bij van der Poel heb ik geen enkel vermoeden van fraude.

yo-eddy 18 september 2020 om 12:05

ik heb dat bij zowel FC als MvdP niet, ook VdP heeft wel langere versnellingen gereden hoor. Zie het beeld nog voor me wanneer hij terug rijdt naar de kop in de RVV, ook alsof ie een brommer had ingeslikt, prachtig om te zien.

knep 18 september 2020 om 11:08

Ik begreep dat die official de aansluiting naar de power meter kapot heeft getrokken bij het demonteren van de crank. Dit moet dan door Shimano gerepareerd worden. Ik begreep ook dat nieuw gemonteerde power cranks i.c.m. power meters andere resultaten opleveren die opnieuw gecalibreerd moeten worden of iets dergelijks. Kortom vermogen van Roglic kan niet worden vergeleken met de historie. Kan me voorstellen dat je hier wel kwaad om kan worden ja vooral als je continu met die incompetente UCI figuren te maken hebt.

Natuurlijk nog geen reden om te slaan maar een serie krachttermen is wel op zijn plaats denk ik .

yo-eddy 18 september 2020 om 12:01

dit dus

Mechanieker 18 september 2020 om 14:56

+1

Munnichs 18 september 2020 om 11:30

Lees dat hij gedragen wordt door zijn renners omdat hij goede plannen heeft en ook kan verwezenlijken.
Wat hij mist is het echte leiderschap en ook de kwaliteiten daar voor.
Het lijkt mij dat hij daar is een goede mentor moet gaan zoeken voor dit zwakke punt van hem .

yo-eddy 18 september 2020 om 12:00

hahahaha, dat je zoveel onzin durft te typen …..

reusjen 18 september 2020 om 12:14

Hahaha wauw wat een diarree is dit.

Mechanieker 18 september 2020 om 14:57

-1

zwiggelbig 18 september 2020 om 11:31

Hij is ook degene die Groenewegen opjutte om waanzinnig te presteren ten koste van alles in die ene sprint. Munnichs

yo-eddy 18 september 2020 om 12:11

zal aan mij liggen maar het niveau gaat hier echt heel rap naar beneden ……..

reusjen 18 september 2020 om 12:13

Niet ten koste van alles. Hij geeft aan dat hij heeft gepusht naar de 1e sprint na de coronastop en dat dit meewerkt in het hoofd van een renner om tot het uiterste gegaan. Daarmee geeft hij aan dat er ook een rol is voor de omkadering.

Mechanieker 18 september 2020 om 14:58

edit wf: let op je taalgebruik
wat een kansloze opmerking

Jacob Lohof 18 september 2020 om 11:34

Pfff

Frank V 18 september 2020 om 11:59

Geen moeite mee dat Zeeman er hier beter vanaf komt dan dat bijv. Brailsford dat zou doen. Iedereen mag pro zijn zonder fanboy genoemd te worden maar sommige zijn downright anti. Dat is gewoon vies.

Voor mij nog geen reden om hier mijn gram te halen.

Ben niet altijd even dol op wat de JV leiding doet en zegt maar ben zeker niet anti want ze doen veel goeds ook.

heuvelcolombia 18 september 2020 om 12:32

Mooi

Tuubke 18 september 2020 om 13:14

Ambities kun je TJV niet ontzeggen. Dankzij dit akkefietje staan ze nu ook bovenaan in het klassement van uitgedeelde boetes!

harryjohan71 18 september 2020 om 13:28

Zou dat niet komen, omdat deze ploeg het meest in de picture rijdt. In de bus heb je alle tijd om goed op te letten dat je je aan de regels houdt. Niet voor niets dat Lotto Soudal geen boetes heeft. Ze zijn alleen in de bus dan wel achterin terug te vinden, muv de Gendt en Ewan. Ewan heeft 20 meter op kop gereden en hiermee 2 overwinningen behaald. Op zich wel knap van Lotto Soudal.

Darkhorse Lex 18 september 2020 om 15:16

Mijn vriendin zat gisteren ook aan mijn giant race fiets zadel. Toen heb ik haar ook een verbale uitbrander gegeven. De fiets staat niet voor niets in de MAN Cave. Stel je voor ik had hierdoor zondag mijn wekelijks strava ritje niet kunnen maken.

Bruine Koersbroek 18 september 2020 om 17:59

Waarschijnlijk leest niemand dit topic meer, maar toch: tijdens de etappe vandaag zag ik TJV weer op die mooie turquoise Bianchi’s rijden.. Die zwarte fietsen hebben ze alleen in de zware bergritten.. Morgen rijden ze op de tijdritfietsen, de rit lijkt net te kort voor een fietswissel.. Zondag zullen ze ze al helemaal niet nodig hebben..

Dus die zwarte Bianchi van Roglic: wordt die uberhaupt nog gebruikt deze Tour? En zo nee: is de reactie van Merijn dan niet alsnog ietwat overdreven op zijn minst?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair