Merijn Zeeman: “Drie weken Tour kan enorme meerwaarde zijn op de Spelen”

donderdag 19 november 2020 om 10:57
Merijn Zeeman: “Drie weken Tour kan enorme meerwaarde zijn op de Spelen”

foto: Cor Vos

De zomer van 2021 belooft er een vol met sportevenementen te worden. Vanuit wieleroogpunt wordt nu al vooruitgekeken naar de Tour de France en de olympische wegwedstrijden, nog geen week later. Bij Jumbo-Visma is men ervan overtuigd dat die combinatie te doen is. “De power die je meeneemt na drie weken Tour kan een enorme meerwaarde zijn op de Spelen”, zegt sportief directeur Merijn Zeeman.

De dokter van het Belgisch Olympisch Comité denkt daar anders over. Volgens Johan Bellemans is het geen voordeel om de Tour uit te rijden als je een week later wil scoren in Tokio. Zeeman verwacht dat niet. “Kijk naar het WK in Imola, bijna alle renners in de finale hadden de Tour in de benen”, vertelt hij tegen Het Nieuwsblad.

Ook de situatie in Tokio is bijzonder. “Net voor de Spelen verandert het klimaat in Tokio enorm, dat vraagt een aanpassing”, aldus Zeeman. “Het is niet zo dat wanneer je er een week eerder ter plaatse bent, je gemakkelijker aangepast zal zijn dan wanneer je later afreist.”

Tokio of Vuelta
De ploegleider van Jumbo-Visma weet dat zijn ploeg meerdere renners heeft die kunnen scoren op de Spelen. Zeeman wil wel dat de renners er goed over nadenken. “Als je naar de Spelen gaat, hypothekeer je de Vuelta”, stelt hij. Er moet een keuze worden gemaakt.”

“Of je gaat naar de Spelen om mee te doen, of je bereidt de Vuelta voor, wetende dat heel wat kopmannen niet zullen starten omdat ze de Spelen hebben gedaan en er dus een mooie kans ligt om in de Vuelta een rit te winnen of een klassement te rijden. In het slechtste geval zijn er tien renners van ons op de Spelen. Omdat je na zo’n lange reis niet meteen hersteld bent, zou het moeilijk worden om ons najaarsprogramma gevuld te krijgen.”


Dit artikel delen:

22 Reacties

Dave87 19 november 2020 om 11:22

Giro – Bennett, Oomen, Vingegaard

Tour – Dumoulin, Roglic, Van Aert, Kruijswijk, Kuss, Groenewegen, Gesink & (Martin of Teunissen)

Vuelta – Kruijswijk, Bennett, Oomen, Vingegaard

Giro en Vuelta natuurlijk nog aanvullen

Vinyakke 19 november 2020 om 11:26

Groenewegen naar de tour sturen is natuurlijk een hypotheek op je eindoverwinning. Etappes hebben ze al genoeg binnen, het zou dom zijn om een pure sprinter mee te nemen!

FDJ 19 november 2020 om 11:59

Groenewegen en Van Aert gaat ook niet gebeuren. Ik denk dat ze Groenewegen rustig terug gaan brengen en niet gelijk in de Tour neerzetten. Beter anoniemer in de Vuelta starten en dan een jaar later terug de Tour in.

Tour zal dus wel worden
Roglic
Dumoulin
Gesink
Kruijswijk
Kuss
Martin
Vingegaard
Van Aert

Eventueel zou je kunnen kiezen voor een Teunissen in plaats van Vingegaard voor in de vlakkere ritten.

Murcia 19 november 2020 om 12:22

De Tourploeg kun je nu al bijna invullen, Roglic, Dumoulin, van Aert, Oomen (voor Bennett) ,Martin, Gesink, Kuss en Teunissen. Meer nederlanders, wat leuk is voor de sponsor en media.

Giro: Bennett (was hem dit jaar al beloofd voor het gedoe met de Plus), Kruijswijk, Bouwman, Foss, Harper, Affini, van Emden en Tolhoek

Vuelta: Roglic, Kruijswijk, Vingegaard, Gesink, Leemreize, Kuss, Hofstede, Eenkhoorn (een grote ronde lijkt mij voor zijn ontwikkeling noodzakelijk)

Martino87 19 november 2020 om 12:50

Ik denk dat een knecht minder niet veel zal uitmaken voor de eindoverwinning. Uiteindelijk is het m.i. het belangrijkst dat je kopman het sterkste is en of je dan 6 of 7 goede knechten hebt maakt niet uit.

Murcia 19 november 2020 om 11:27

Zeeman weet natuurlijk ook wel dat een WK in Italië een week na de Tour niet hetzelfde is als een OS een week na de Tour in een andere tijdzone en in een totaal ander klimaat. Lijkt er meer op dat TJV liever niet te veel renners op de OS heeft om zo een goede ploeg over te hebben voor de Vuelta.

Arry1337 19 november 2020 om 14:47

Precies en alleen dit. Hij had net zo goed kunnen zeggen:

“De Olympische Spelen hebben voor onze sponsoren niet genoeg belang om dit boven de overige doelen na de Tour te plaatsen. Daarom sturen wij bij voorkeur enkel de renners naar de Olympische Spelen die zonder de Spelen toch al een relatieve rust periode in zouden zijn gegaan.”

Ik verwacht dan ook dat de grootste kanshebbers voor een goude medaille tijdens de wegrit een nog grotere kans hebben om in de selectie voor de Tour te komen. De Vuelta zal dan gedaan worden door een aantal nieuwe jongens, en een aantal niet deelnemers van de OS.
De Vuelta doet er dan ook verstandig aan om een interessante eerste 2 weken voor de sprinters uit te tekenen, om zo een goed deelnemersveld te garanderen.

JasperMollema 19 november 2020 om 15:45

Het bericht van Zeeman lijkt me meer te duiden op het feit dat hij de goede renners ”gewoon” op de tour wil laten focussen, ipv Tour overslaan en focussen op de Spelen. Dat hypothekeren van de Vuelta is slecht een korte aanvulling, om de Vuelta zal Zeeman zich minder druk maken, die heeft hij nu al 2 jaar op rij gewonnen, de Tour daar draait het voor TJV om.

josi 19 november 2020 om 11:33

Het WK in Imola is natuurlijk geen goede vergelijking. Daar had je niet te maken met een enorme jetlag en een aanzienlijk klimaatverschil. Een ideale voorbereiding is eigenlijk na twee weken Tour afstappen en dan doorreizen naar Japan.

Kannibaal van Schepdaal 19 november 2020 om 11:34

“Verwacht jij dat de winnaar van de olympische wegrit in Tokio de Tour de France volledig heeft uitgereden?”

Als de favorieten voor de Olympische wegrit de Tour hebben uitgereden, dan wel. Anders niet.

De beste renners rijden de Tour, dus de kans is groot dat de Olympische kampioen de Tour heeft uitgereden. En dan gaan we daarna zeggen dat het beter was om de Tour uit te rijden. Terwijl het resultaat wellicht hetzelfde was geweest als alle favorieten de Giro hadden gereden in plaats van de Tour.

Ook nu zal er wel een kanshebber de Giro hebben gereden in plaats van de Tour (Evenepoel, Nibali, …). Die hebben volgens mij niet meer of minder kans dan de favorieten die de Tour rijden, al zal het nadien wel zo uitgelegd worden als één van die Giromannen wint.

In het geval van Evenepoel wil ik misschien wel een uitzondering maken, omdat de nood aan herstel na een eerste grote ronde wellicht wel groter zal zijn.

SoloSlim 19 november 2020 om 11:48

Ja, dat moet hij natuurlijk zeggen als hij een Van Aert in de Tour wil zien.

LeDouche 19 november 2020 om 16:04

Een Van Aert?

japio 19 november 2020 om 12:00

Iemand die de Tour volledig rijdt, en dan ook tot het einde toe met volle overgave, zal normaal gezien in Tokyo tekort komen. De vergelijking met het WK dit jaar, gaat inderdaad niet op, vanwege de reisafstand en bijbehorende jetlag.

Om goed te zijn op de OS, zul je daar denk ik toch wel wat eerder moeten zijn, en vooral je niet helemaal uit moeten wringen in de Tour.

Vanuit het perspectief van TJV snap ik deze redenering wel, als er inderdaad 10 renners in Tokyo actief zijn, zit je met je eigen planning.

john 19 november 2020 om 12:22

Nou discuteren over iets wat nog niet zeker is volgend jaar

Panache 19 november 2020 om 13:33

Zeeman wil scoren in de Tour en de Vuelta (en gelijk heeft hij, zijn enige belang is TJV). Het is bekend dat de doelen van een ploeg mogelijk botsen met de doelen van de bond en/of de doelen van een individuele renner.
Mijn adagium is altijd: een contract respecteren. Een slimme sporter heeft daar in voorzien. Heb je daar niet in voorzien dan ben je afhankelijk van coulance vanuit je commerciële ploeg. Ja je hebt recht om naar Tokio te gaan – daar tegenover kan de ploeg je opstellen in San Sebastiaan tijdens Tokio. Kortom iedere sporter zal er individueel uit moeten komen met zijn ploeg.
De visie van Zeeman is bij deze duidelijk. Hij jokt een beetje over ‘hoe positief een volledig uitgereden Tour is voor het individu’ maar het is geen heel kwalijk leugentje. TJV verwacht (waarschijnlijk ook contractueel) dat hun sterke mannen zich 100% op de Tour focussen en daar hun piek leggen. Voor Tom Dumoulin geen probleem (die ziet inmiddels de Tour als een grotere prijs dan Olympisch kampioen). Maar hoe staan Roglic en Van Aert hier in? Met name Van Aert kan nog wel eens een dingetje worden. Eigen kansen opofferen voor groen werd door een gedeelte van de Belgen al niet geaccepteerd, straks wordt het geframed als Olympisch goud opofferen en dan wordt de druk wel groot. Wielerflits gaat een mooie tijd tegemoet zo lang die discussie leeft, misschien moet ik ook maar wat aandelen kopen…

Murcia 19 november 2020 om 13:48

Zeeman kan wel heel veel vinden, maar juist bij Roglic en Wout heeft de ploeg maar te luisteren naar hen. TJV is zwaar afhankelijk van die twee. Denkt iemand werkelijk dat TJV zal ingaan tegen hun wensen? Bottom line: Als die twee de Tour en OS willen combineren gaat dat gebeuren. Ik vermoed overigens dat Roglic gewoon voor Tour+ Vuelta kiest en Wout wel voor de combo Tour+ OS. Het groene trui gezeur in vooral Vlaanderen kunnen ze mooi omzeilen door te zeggen dat het gaan voor de punten in de Tour ten koste gaat van de OS tijdrit en het knechten voor Remco in de wegrit. Zodra je dat zegt draait de hele goegemeente als een blad aan de boom.

$kedel 19 november 2020 om 14:11

Ik zie Dumouoin zijn hele seizoen wel weer weggooien voor een troostmedaille op de spelen helaas.
#allesopdetour

Groetjesaandevoetjes 19 november 2020 om 21:14

troostmedaille? volgens mij heb jij geen idee wat de olympische spelen zijn voor professionele sporters.

Etio 19 november 2020 om 14:47

Ik denk dat de dubbel Giro-Vuelta een goede optie zou zijn voor Kruijswijk.

Groetjesaandevoetjes 19 november 2020 om 21:16

Ik denk dat het voor Steven op individueel niveau ook beter is om voor Giro en Vuelta te gaan. 3e plek in de tour zal hij niet snel verbeteren. winst in de Giro of Vuelta zie ik sneller gebeuren dan podium in de tour. Maar op team niveau verwacht ik dat JumboVisma hem toch wel graag in de tour ziet, zoals ze dit jaar eigenlijk ook wouden.

Rawolf 19 november 2020 om 15:10

De Tour rijden is een nadeel voor de OS, maar Zeeman moet toch Wout van Aert overtuigen om te knechten voor Roglic.

Mag ook alleen intern hoor Merijn

Wheely 19 november 2020 om 15:55

Het is koffiedik kijken, ik zou zeggen de OS zijn het niet waard om de Tour te skippen, scoren op alletwee moet ook mogelijk zijn, daar gaan we voor!

Headlines

Materiaalzone

Populair