Merckx over uurrecord Campenaerts: “Een ongelofelijke prestatie”

woensdag 17 april 2019 om 10:51
Merckx over uurrecord Campenaerts: “Een ongelofelijke prestatie”

foto: Cor Vos

“Een ongelofelijke prestatie”, zo omschrijft Eddy Merckx het nieuwe uurrecord van Victor Campenaerts. Merckx beleefde in het najaar van 1972 een hoogtepunt uit zijn wielercarrière: de Kannibaal wist in Mexico Stad een werelduurrecord te vestigen van 49,431 kilometer. Bijna 47 jaar later werd in Mexico weer geschiedenis geschreven.

En opnieuw door een Belg: Victor Campenaerts doorbrak de barrière van de 55 km/h. “Het is een ongelofelijke prestatie om boven de 55 km/h uit te komen”, is Merckx lovend. De renner van Lotto Soudal reed op de wielerbaan van Aguascalientes naar een totale afstand van 55,089 kilometer.

“Ik doe mijn hoed af voor Victor. Ik weet hoe het is om één uur af te zien, maar je moet het nog altijd doen”, zo laat hij weten aan Sporza. “Hij heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd. Het record staat nu ook scherp.” Toch denkt de vijfvoudig Tourwinnaar dat het nóg sneller kan.

“Het kan nog sneller”
“Victor is een goede tijdrijder, maar er zijn nog meer goede tijdrijders. Als zij dezelfde voorbereiding volgen, kunnen ze de tijd kloppen. Maar je moet wel dezelfde opofferingen doen als Campenaerts. Je moet er echt weken mee bezig zijn, anders haal je het niet”, waarschuwt Merckx.

Zijn de twee uurrecords eigenlijk met elkaar te vergelijken? “Dat is onmogelijk”, is Merckx stellig. “Ten eerste zijn de fietsen anders. Daarnaast reed ik op een open velodroom en was er nog het weer. Maar ik doe niets af aan de prestatie van Victor”, zo besluit de gewezen veelwinnaar.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Secondant 17 april 2019 om 11:19

Ik snap die ophef om zo’n werelduurrecord niet zo. Ik zou als ik Campenaerts was liever wedstrijden winnen waar tegenstanders aan meedoen. Zo’n werelduurrecord is voor mij net zo iets als de snelste zijn op de Mont Ventoux of op de Stelvio.

Voor mij is de tijdritzege in de Tireno een grotere zege.

josi 17 april 2019 om 11:31

Het is uiteraard fysiek een knappe prestatie, maar als wielerliefhebber kan ik er ook niet echt opgewonden van raken. Het is niet bepaald spannend om naar te kijken en je kunt die werelduurrecords ook totaal niet met elkaar vergeleken. Heeft Campenaerts het nu beter gedaan dan Merckx of Wiggins? Puur qua afstand uiteraard wel, maar de omstandigheden en het materiaal zijn overgelijkbaar.

kielabokki 17 april 2019 om 11:36

+1, +1.

vanSpringel 17 april 2019 om 12:27

Ik zie dat totaal anders dan jullie heren. Het werelduurrecord is 1 van de mijlpalen in wielersportprestaties. Voor mij is dat hetzelfde als een TdF of een Giro winnen, wellicht nog een treedje hoger.
Juist omdat de fysieke inspanning voor 1 uur zo hoog is, doet mij kippenvel krijgen bij de gedachte dat Victor dan constant zo’n 460 Watt blijft trappen.
Diepe buiging voor hem en al diegene die hem voor zijn gegaan.

Barry Batsbak 17 april 2019 om 12:36

Persoonlijk zet ik het werelduurrecord niet direct op hetzelfde niveau als een grote ronde winnen maar ik sla hem ook zéker hoog aan. Een echte puristen-prestatie, geen ploeg om je brengen of te beschermen, geen koersverloop dat in je voordeel uit kan pakken. Slechts een persoon op de meest elementaire vorm van een fiets (geen remmen, geen versnellingen) en dan maar een uur jezelf binnenstebuiten keren. Dit is fysiek én psychisch een slooppartij van jewelste, onwaarschijnlijk.

girardengo 17 april 2019 om 12:37

Ja, dat vind ik ook. Het gaat om het verleggen van grenzen, niet om te bepalen wie beter zou zijn. Dat is niet aan de orde en ook nogal moeilijk om te berekenen. (Je moet dan met allerlei factoren rekening gaan houden en dan een soort transformatieregel a la Lorenz gaan toepassen). Wel voert de UCI geen consistent beleid m.b.t. het uurrecord.

Random wielerliefhebber. 17 april 2019 om 12:40

460? Ik hoorde 370.

toke 17 april 2019 om 12:58

Dit heeft net als formule 1 niet veel sportieve waarde….In sport gaat het om de beste te zijn, En niet om het beste materiaal te hebben….Zo heeft Lemond 30 jaar geleden de overwinning in de tour de france gestolen van Fignon alleen maar door het voordeel van het triatlon stuur.

Richard van Gog 17 april 2019 om 18:15

Lemond heeft de Tour niet gestolen. Hij heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheden die er waren. Fignon en alle anderen hadden hetzelfde kunnen doen maar zagen de kans niet, Lemond wel.

Jacco van Stierop 17 april 2019 om 18:25

Lemond won omdat Fignon hem op zaterdag had gefeliciteerd met zijn 2e plaats.

Djoop 17 april 2019 om 21:56

Dat is mijn droom tour; 21 sprint etappes met Sagan die op de laaste dag met een duizendste seconde wint van Demare. Als dan de Notre Dame affikt zouden ze het nog niet eens door hebben …