Meeusen, Wellens en Sweeck niet op WK door dopingonderzoek

maandag 19 januari 2015 om 15:21

In België is vandaag opschudding ontstaan rond de Belgische selectie voor het WK veldrijden in Tabor. De Belgische wielerbond mag Tom Meeusen, Bart Wellens en favoriet bij de beloften Laurens Sweeck niet selecteren wegens hun betrokkenheid in het nog lopende onderzoek tegen ‘ozondokter’ Chris Mertens. Volgens het reglement van de UCI is deelname dan verboden.

Op voorhand leek de Belgische selectie weinig voer voor discussie te bevatten. Verwacht werd dat Sven Nys, Wout van Aert, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Rob Peeters en Tom Meeusen zes van de zeven renners zouden zijn in de afvaardiging van onze zuiderburen. Maar laatstgenoemde wordt nu geweerd.

De drie renners in kwestie mogen ook niet aan de Wereldbeker in Hoogerheide deelnemen. Zij worden genoemd in een voortslepend dopingonderzoek naar de Belgische sportarts Chris Mertens. Die wordt verdacht van sporters te hebben aangezet tot dopinggebruik en voor het uitvoeren van bloedtransfusies met ozon. Afgelopen vrijdag verwees de Raadkamer van Leuven de arts door naar de Correctionele Rechtbank (een Belgische rechtbank voor bestraffingen tot acht jaar celstraf voor misdrijven, red.), schrijft Het Nieuwsblad. De betreffende therapie is omstreden, maar officieel niet verbonden. Het Belgische gerecht stelt nu duidelijk dat manipulatie met ozon wél verboden is.

De laatste twee plekken op het WK in Tabor worden nu ingenomen door Tim Merlier en Gianni Vermeersch.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair