Meesterknecht Kuss was redder in nood voor Roglic: “Geeft dezelfde voldoening als zelf winnen”
foto: Cor Vos
maandag 29 mei 2023 om 13:22

Meesterknecht Kuss was redder in nood voor Roglic: “Geeft dezelfde voldoening als zelf winnen”

Primoz Roglic schreef zondag de Giro d’Italia op zijn naam, maar zonder zijn meesterknecht Sepp Kuss had het er heel anders uit kunnen zien. In de zestiende rit sleepte de Amerikaan zijn kopman erdoor op de Monte Bondone, waar Roglic zijn naaste concurrenten moest laten gaan. “Elke keer als ik er kan zijn om hem te helpen, maakt dat me heel trots”, zei Kuss na de slotrit naar Rome tegen Cyclingnews.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Het geeft me dezelfde voldoening als zelf winnen”, aldus de klimmer, die vol lof spreekt over Roglic. “Het is een eer om hem te ondersteunen. Hij is zo’n vechter. Ik denk dat dat hetgeen is wat hem een echte kampioen maakt: de manier waarop hij alle tegenslagen overwint die hij tegenkomt in zijn carrière. Hij heeft de nodige keren getriomfeerd, laten we dat niet vergeten, en hij doet winnen soms makkelijk lijken. Maar de manier waarop hij dieptepunten te boven komt, is wat hem onderscheidt van de rest.”

Zoals gezegd, was Kuss vooral belangrijk op de Monte Bondone. Roglic verloor daar 25 seconden op Geraint Thomas en ritwinnaar João Almeida, maar zonder Kuss had de schade nog veel groter kunnen zijn. De Amerikaan nam de Sloveen kilometerslang op sleeptouw. “Ik was er op de sleutelmomenten in de Giro. Maar uiteindelijk moest Primoz het zelf doen en hij leverde de prestatie. Het was prachtig om te zien.”

Roglic maakte het verschil op de voorlaatste dag, in de klimtijdrit naar Monte Lussari. Ondanks mechanische pech, wist hij Thomas uit het roze te rijden. “Het was eng om het einde van die tijdrit te zien. Toen Primoz zijn ketting eraf ging, dacht ik even dat we weer pech hadden, weer in een grote ronde. Maar ik heb de hoop nooit verloren. Ik had vertrouwen, want hij is eraan gewend om moeilijkheden te overwinnen. Dat maakt Roglic speciaal en dat is hoe hij de Giro won.”

 
6 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2023 16:40
Deze man is zo ongelooflijk goed en waardevol. Iedereen met zijn kwaliteiten zou het eens proberen / ambiëren om een grote ronde te winnen.. Hij kent zichzelf, accepteert dat hij niet 3 weken constant kan presteren en gaat vol voor zijn knechtenrol. Een absolute held, die zichzelf helemaal ondersteboven rijdt en op enkele momenten is hij de beslissende factor in de TJV machine. Hij zou in elke grote ronde die hij rijdt een rit kunnen winnen…
29 mei 2023 13:57
Kuss lijkt ook stabieler te zijn met minder slechte dagen
29 mei 2023 14:48
Kuss was weer eens goud waard.
29 mei 2023 13:35
Geen speld tussen te krijgen.
29 mei 2023 19:51
Sublieme teamplayer en beste klimmer ter wereld. Outstanding.
    29 mei 2023 22:40
    Hoe kun je de beste klimmer ter wereld zijn als er enkele renners aantoonbaar sneller klimmen? (waaronder twee ploegmaats). Begrijp me niet verkeerd, hij is abnormaal goed en heeft dagen waarop hij de snelste kan zijn. Maar in tijden met Pogi, Vingegaard, Rogla, Evenepoel, Mas Almeida etc. is hij zeer zeker niet de snelste klimmer.

Reacties zijn gesloten.