Meersman spurt naar zege in Cadel Road Race, Evans vijfde

Meersman spurt naar zege in Cadel Road Race, Evans vijfde

Foto: Sirotti (archief)

zondag 1 februari 2015 om 05:35

De eerste editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race is gewonnen door Gianni Meersman. De Belg van Etixx-Quick-Step was in de straten van Geelong sneller dan thuisrijders Simon Clarke (Orica-GreenEDGE) en Nathan Haas (Cannondale-Garmin). Cadel Evans finishte als vijfde in zijn eigen afscheidswedstrijd. Meersman bezorgt België zo de eerste UCI-zege van 2015.

Laurent Didier valt letterlijk weg uit de kopgroep
De eerste wedstrijdhelft werd gekleurd door vijf vluchters. Australiërs Joshua Taylor (Charter Mason Giant Racing Team), Darcy Woolley (African Wildlife Safaris Cycling Team) en Brodie Talbot (Team Budget Forklifts) gingen samen met Luxemburger Laurent Didier (Trek Factory Racing) en de Italiaan Marco Frapporti (Androni Giocattoli) ten aanval.

Het vijftal reed zich een maximale voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar. Na 60 kilometer kwam aanvaller Laurent Didier op de natte wegen in deelstaat Victoria ten val en gaf op. Langs de kust van Geelong trok de Amerikaanse ploeg Cannondale-Garmin een waaier waardoor het peloton in verschillende stukken brak. De eerste waaier bestond uit zeventien renners waaronder Tyler Farrar, Mark Renshaw en de voltallige ploeg van Cannondale-Garmin. De vier overgebleven vluchters werden snel ingehaald.

Hergroepering
In aankomstplaats Geelong was alles weer te herdoen. Met nog zestig kilometer te gaan, volgden nog drie plaatselijke ronden op het WK parcours van 2010. Kort daarna plaatsten Maxime Bouet (Etixx-Quick-Step), Jack Bauer (Cannondale-Garmin), Robert Power (UniSA-Australia) en Darren Lapthorne (Drapac) een aanvalspoging. Het viertal kreeg even later versterking van Nederlander Stef Clement, Calvin Watson en Patrick Shaw. De voorsprong van het zevental groeide uit tot 45 seconden waardoor Orica-GreenEDGE en BMC begonnen op kop van het peloton te rijden.

Net voor het ingaan van de laatste ronde werd Power als laatste vluchter ingelopen. Op de derde en laatste beklimming van de Challambra plaatste Cadel Evans een demarrage en kreeg de BMC-renner een tiental renners met zich mee. Met een versnelling in de afdaling leek Moreno Moser op weg naar de zege met een korte solo. Maar de Italiaan van Cannondale-Garmin werd ingerekend op drie kilometer voor de streep. In een spurt met negen renners bleek Gianni Meersman overduidelijk de snelste voor Australiërs Clarke en Haas.

flag-au Cadel Evans Great Ocean Road Race 2015 (1.1)
Uitslag: Geelong › Geelong (174km)
1. flag-be Gianni Meersman (Etixx-Quick-Step) in 4h15m22s
2. flag-au Simon Clarke (Orica-GreenEDGE) allen z.t
3. flag-au Nathan Haas (Cannondale-Garmin)
4. flag-gb Luke Rowe (Sky)
5. flag-au Cadel Evans (BMC)
6. flag-it Giampaolo Caruso (Katusha)
7. flag-it Moreno Moser (Cannondale-Garmin)
8. flag-ch Danilo Wyss (BMC)
9. flag-gb Peter Kennaugh (Sky) op 7s
10. flag-au Heinrich Haussler (IAM Cycling) op 9s

34. flag-nl Stef Clement (IAM Cycling) op 1m58s
DNF. flag-nl Peter Koning (Drapac)
Volledige uitslag

Lees ook:
Meersman wint bij afscheid Evans: ”Wens hem het allerbeste” (Reacties)

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone