‘Meer renners bij Vacansoleil kregen ten onrechte medische attesten’
foto: Sirotti (archief)
woensdag 2 mei 2018 om 07:22

‘Meer renners bij Vacansoleil kregen ten onrechte medische attesten’

De Nederlandse Vacansoleil-ploeg verstrekte aan meerdere renners ten onrechte medische attesten voor het toedienen van cortisonen. Dat schrijft het AD in een reconstructie. Afgelopen weekend werd al bekend dat Lieuwe Westra misbruik maakte van onterechte attesten, maar volgens de krant staat het verhaal van de renner niet op zich.

Een oud-ploegarts meldt aan de krant dat naast Westra ook oudere renners als Johnny Hoogerland en Aart Vierhouten werden voorzien van cortisonen via een attest voor een niet bestaande blessure. Beide renners ontkennen.

De krant maakt daarnaast melding van een conflict rond Matteo Carrara in de Vuelta van 2009. De Italiaan reed zonder medeweten van ploegarts Peter Janssen rond met een cortisonenattest en met een gevaarlijk laag cortisolgehalte. Teambaas Daan Luijkx weigerde om de Italiaan uit de wedstrijd te halen, wat voor Janssen de reden was om bij de ploeg te vertrekken. Luijkx ontkent tegenover de krant dat er met valse attesten werd gesjoemeld en stelt dat er altijd aan de regels van de UCI werd voldaan.

Cortisonen staan op de dopinglijst, maar waren toegestaan op doktersattest. De ontstekingsremmer zorgt voor een euforisch gevoel en zorgt ervoor dat renners beter pijn kunnen verdragen. De MPCC introduceerde regels om het gebruik aan banden te leggen. Deze werden later door de UCI overgenomen, waarna het gebruik terugliep.

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
2 mei 2018 10:27
Schaf gewoon die attesten af, dan ben je overal vanaf!
Wanneer iemand een blessure heeft, of inspanningsastma bv, dan is die persoon op dat moment niet geschikt om zijn sport uit te oefenen en moet dat dan ook een tijdje niet doen. Wanneer je inspanningsastma hebt (wat volgens mij het halve peloton heeft) dan ben je gewoon niet in de wieg gelegd om topsporter te worden.

Wat mij wel eens frustreert is dat dit soort dingen bijna alleen maar in het wielrennen naar voren komt. In alle sporten wordt vals gespeeld! Maar voetballers worden niet gepakt. Gaat te veel geld in om. In de doofpot, scheelt iedereen veel geld! Wat ook frustreert is dat wij NL'ers hier veel harder in zijn (net als de Duitsers overigens). Dopeurs worden hier gepakt en aan de schandpaal genageld. Je hoort echter zelden dit soort verhalen uit Spanje, Italië, Rusland, enz. Die hebben een héééle grote doofpot waar alles in kan! Ook België hoor je hier niks over. Gilbert wint in één jaar alles wat los en vast zit. Als hij verkouden is, moet hij naar de huisarts die aan de andere kant van het land woont?! Allemaal erg verdacht...

Noujah wat maakt het allemaal ook uit. Ik doe gewoon of mijn neus bloed en ga lekker van de Giro genieten. Allemaal renners met boter op hun hoofd.
2 mei 2018 10:28
Het wielrennen is doordrenkt met doping en mazen in de wet. Wellicht ook de beste afspiegeling van onze huidige maatschappij, witte boorden criminaliteit of gouden handdruk, zolang het maar binnen de regels valt toch? En binnen het amateur wielrennen en de "recreanten" word er ook gewoon gepakt. Wie kent ze niet, die voor een koers wat paracetamol nemen, het begint ergens.
2 mei 2018 10:28
"Iedereen deed het dus ik ook" is een drogreden: het is niet hard te maken dat iedereen het deed en dat is vooral zelfdeceptie. Dopinggebruik is fout, dom, dodelijk en oneerlijk ten opzichte van mensen die hun lichaam niet naar de kloten willen helpen omwille van hun sport; wijs niet met dat vingertje naar een ander maar naar jezelf.

Ook "de parcoursen zijn te zwaar", "het is een zware sport die je niet op een boterham met pindakaas kan beoefenen", etc. zijn onzinargumenten. De 100 meter sprint in de atletiek zit ook vol gedopeerden. Bij petanque wordt er ook valsgespeeld. Valsspelen is valsspelen.

Wie doping gebruikt of het gebruik ervan aanmoedigt als ploegleider, moet levenslang uit de sport gebannen worden. Vijf minuten politieke moed en de sport wordt meteen een pak properder. Geen tweede kansen in de sport, bouw dan maar een maatschappelijke carrière uit. Carlos Sastre wordt vaak gezien als een propere renner, David Moncoutié ook @Scott Sunderland.

Wat ik als jeugdrenner al rondom mij heb gezien, het is om van te kotsen.
2 mei 2018 10:30
@ddjong

Wat een dom artikel. Froome overschreed de limiet met het dubbele van de toegestane waarde. Het staat op de dopinglijst omdat het prestatiebevorderend is in zulke hoge waardes.

Als iemand 200km per uur rijdt waar je maar 100km per uur mag, ga je toch ook niet zeggen dat dit toegestaan is? Ik snap niet dat de media continu renners als Froome en Valverde beschermt.
2 mei 2018 10:39
Poels niet die fiets momenteel bij de zuiverste ploeg binnen de worldtour ,zijn Team zal nooit maar dan ook nooit iets met drogerende middelen beginnen
2 mei 2018 10:52
Als je het artikel van de Volkskrant verder doortrekt is het vreemd dat er nog scheidsrechters en jury's zijn... Schaf maar af; gewoon het recht van de sterkste, gemeenste etc. Dat willen we toch niet echt? We willen toch wel enige regels waaraan we ons in een sport moeten houden? Dan heeft de UCI nog het nodige te doen aan de regels (stop bijvoorbeeld met attesten, dat zal een opruiming geven!), maar andere bonden waar veel geld in om gaat hebben meer te doen (doofpotten openen, echt doping opsporen, matchfixing bestraffen e.d.). In dat opzicht doet het me wel altijd pijn dat alleen wielrennen altijd zo in het verdomhoekje zit.
2 mei 2018 11:07
Och, jee, de eerste grote ronde staat op punt van beginnen en allerlei "nieuwskranten" komen met "smeuiige" dopinggerelateerde verhalen uit het verleden.
Makkelijk scoren. Ga eens onderzoek doen in het heden en hoe het nu met attesten is geregeld of niet geregeld is i.p.v. met oude koeien te blijven komen.
2 mei 2018 11:13
Als dit het ergste was dat er bij Vacanse gebeurde, valt het mij erg mee.
2 mei 2018 11:14
@jwbriede
Honderd procent mee eens!
2 mei 2018 11:47
Gelukkig waren de andere gebruikers, zoals altijd, de gestopte renners.
2 mei 2018 11:50
Alle doping legaliseren. Als er doden vallen is dat het risico van het vak.
2 mei 2018 11:52
Vreselijk
2 mei 2018 12:00
Evans, ik zag hem nog ploeteren om zijn roze trui te behouden als jonkie bij Mapei. We worden oud!

LB117, maar het grappige en pijnlijke is dat je het tot een paar dagen terug niet kon benoemen. Maar iedere redelijk ingevoerde wielervolger kon zo met de vinger wijzen naar de ploeg. En met legitieme redenen.
2 mei 2018 12:07
Zal mij persoonlijk niks verbazen als Rob en Thomas gebruikt hebben bij die ploeg.
2 mei 2018 12:14
Om heel eerlijk te zijn heb ik al een paar jaar gewacht op het moment waarop de naam Hoogerland genoemd zou worden. Ik wilde het meteen al doen na de Westra-bekendmaking, maar besloot toch maar mijn mond te houden. Op mijn persoonlijke verdachtenlijst heeft Hoogerland altijd al met stip op 1 gestaan. Zijn prestaties, met name in 2008 en 2009, waren akelig goed. Die 12e plek in de Vuelta, ook al genoemd door Frits des Jeux, heb ik altijd al met veel wantrouwen aanschouwd. Het verval in de jaren erna was veel te groot. We gaan nog wel meer over hem horen. Ik zou het wel nog op prijs stellen als hij net als Westra en Kroon eerlijk toegeeft flink uit de verkeerde potjes te hebben gesnoept.
2 mei 2018 12:21
@Dumoulinke met een attestje, niks aan de hand bij Hoogerland, of dat in het prikkeldraad hangen zo lekker is zonder attestjes;)
2 mei 2018 12:36
Geen nieuws wat mij betreft, wel selectieve verontwaardiging. Zo kunnen we elke dag wel met 10 vergelijkbare verhalen komen over "doping", sjoemelen met medisch attesten etc. etc.

Peter Jansen was trouwens de arts die van Moorsel van EPO gebruik beschuldigde (niet zo netjes trouwens al klopt het wel) en die bij Theunisse Testosteron toediende, niet alleen bij hem natuurlijk, hij experimenteerde wel meer. Theunisse blijft een held!

Laten we niet zo hypocriet doen en niet zo selectief verontwaardigd zijn. In een Extra Time over de Amstel zag je 4 renners aan tafel, Boogerd, Museeuw, Dekker en van Petegem. Boogerd en Museeuw hebben bekend, door omstandigheden gedwongen. Toen Dekker en van Petegem over doping werd gevraagd zag je ze wat ongemakkelijk kijken, alsof zijn niet gebruikt hebben, natuurlijk wel maar dat hoeven ze van mij niet te bekennen.
2 mei 2018 12:42
Het blijkt wel dat de renners medische attesten oneigenlijk gebruiken ter bevordering van de prestaties. Daarom de vraag om medische attesten te verstrekken op basis van twee of drie onafhankelijke willekeurige doktersverklaringen. Aanvragen bij onafhankelijk bureau. Dit bureau laat diverse doktoren hun bevindingen registreren, indien die overeenkomen kan een medisch attest voor bepaalde tijd verstrekt worden. Kosten voor het attest neerleggen bij diegene die het aanvraagt. Verzekering van die persoon keert alleen uit indien attest toegekend wordt.
2 mei 2018 12:48
Enige oplossing is afschaffen van TUE's. Iedereen heeft wel iets van aantoonbare schade of slijtage in een gewricht om bijv. een cortisonen injectie af te dwingen middels TUE. En pijn is niet meetbaar. Verbieden ze cortisonen dan vinden ze wel weer iets anders.
2 mei 2018 13:10
Naast Hoogerland ' s topvuelta herinner ik me ook een Robbie Ruijgh met pulserend plofkoppie die 'gewoon' top 20 in de tour rijdt.
2 mei 2018 13:20
RV.. Robbie Ruijgh die door een goede amateur op een hoop gereden wordt tegenwoordig.

Deze ploeg stinkt al jaren, Hillaire is natuurijk ook al 40 jaar een nette jongen. Waarom trekken ze anders Ricco Mozquera aan? Zoals ik eerder al zei geen aandacht aan besteden.
2 mei 2018 13:25
Eigenlijk eindigde Ruijgh op plaats 21 in de tour van 2011 maar een Spanjaard, ene Contador moest later zijn vijfde plaats inleveren omdat ie op doping werd betrapt.
Twee Luxemburgse broertjes stonden op het podium in 2011, ook niet van onbesproken gedrag. Soit, allemaal oude koeien, daar liggen geen sloten maar grote kanalen mee vol!

Oja een andere oude Spanjaard reed in 2011 geen uitslagen, de door velen zo bejubelde Valverde, hij was dat jaar wegens doping gebruik geschorst.
2 mei 2018 13:38
Wielrennen, net de gewone maatschappij vol met list en bedrog. Dus waar maken we ons druk om.
2 mei 2018 16:14
Cortisonen hebben als bijverschijnsel een selectief geheugen.
2 mei 2018 18:58
Ook ik vraag me af wat er gebeurd is met Rob Ruijgh, ooit beste Nederlander (als jonkie) in de Tour.

Reacties zijn gesloten.