McQuaid: “Het selectiesysteem moet veranderen”

maandag 29 maart 2010 om 11:31

UCI-voorzitter Pat McQuaid lastte op het WK baan in Kopenhagen een persconferentie in, om zijn mening te geven over de huidige controverse rond het selecteren van teams voor grote rondes. De Ier vind het huidige systeem “belachelijk”.

Aanleiding voor de uitspraak van McQuaid vormt de mededeling van Vacansoleil-ploegleider Hilaire Vanderschueren dat de Nederlandse politiek zijn macht zou moeten aanwenden om een Nederlands ProContinental team aan de start te krijgen in Rotterdam.

”Het is belachelijk”, reageerde McQuaid. “Dit illustreert dat het selectiebeleid richting de grote rondes steeds meer wildwest wordt. Het is als bij de Romeinen. Met een simpel handgebaar bepaalt de keizer het lot van de gladiator. Sponsors die 15 miljoen neertellen weten niet eens of ze in de Tour of Giro mogen rijden.”

Hij wil de wildcards graag afschaffen. “Zoiets kun je toch niet aan multinationals verkopen die jaarlijks 15 miljoen euro in een wielerploeg investeren. Zij moeten toch weten waar ze aan toe zijn. Daarom moet er volgend jaar een duidelijk selectiebeleid komen, waardoor we grotendeels van de wildcards afstappen.”

”Wielrennen is een moderne sport, maar Romeinse tijden herleven. ASO of RCS bepalen het lot van een ploeg. We moeten zo snel mogelijk naar een systeem waarin op basis van prestaties deelname aan grote wedstrijden wordt afgedwongen. De UCI heeft het met de ProTour al geprobeerd. We werken nu aan een nieuwe versie. Ik zou willen dat ASO en RCS zouden meewerken. Of dat lukt is de vraag.”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair