Maximilian Schachmann blijft maar winnen in het Baskenland
foto: Cor Vos
donderdag 11 april 2019 om 17:28

Maximilian Schachmann blijft maar winnen in het Baskenland

Er ist wieder da! Maximilian Schachmann blijft indruk maken in de Ronde van het Baskenland. De Duitser van BORA-hansgrohe won de verregende vierde etappe naar Arrigorriaga. Hij versloeg Tadej Pogačar en Jakob Fuglsang. Schachmann blijft uiteraard ook leider.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Er is al veel gezegd en geschreven over de derde etappe naar Gorraiz. Door een massale valpartij in de slotfase verloren favorieten als Enric Mas, Michał Kwiatkowski en Geraint Thomas veel tijd. Voor man in vorm Julian Alaphilippe en Jonathan Castroviejo kwam er zelfs een einde aan hun Baskische avontuur.

Furieuze openingsfase  
Maar hoe luidt het bekende wielergezegde ook alweer? Ow ja, de Tour wacht op niemand. En dus vertrok het peloton iets na enen voor een bijna 164 kilometer lange etappe van Vitoria-Gasteiz naar Arrigorriaga. We konden ons (opnieuw) opmaken voor spektakel, gezien de vele klimmetjes onderweg.

Alessandro De Marchi kleurde de koers – foto: Cor Vos

Het duurde lang vooraleer er een kopgroep wegreed, maar uiteindelijk wisten Carlos Verona, Stephen Williams, Maxime Monfort, Tsgabu Grmay, Alessandro De Marchi, Michael Storer en Mikel Iturria elkaar te vinden. Dit zevental wist een maximale voorsprong bijeen te fietsen van drie minuten. En dat in hondenweer.

Het regent pijpenstelen… En opgaves 
Het regende namelijk pijpenstelen in het Baskenland, wat de veiligheid niet ten goede kwam. Net als gisteren kwakten meerdere renners tegen het asfalt. Hierdoor moesten Nicolas Roche en Ricardo Vilela opgeven. Daarnaast gaven Michal Kwiatkowski, Daan Olivier en Jon Aberasturi er de brui aan.

De koplopers fietsten ondertussen stevig door, al reed het peloton ook niet aan een slakkengangetje. Hierdoor bleef het verschil schommelen rond de twee minuten. Het duurde ook niet lang vooraleer de voet van de Bikoitz Gane (5 km aan 8,6%) werd bereikt. Op deze beklimming werd het kaf van het koren gescheiden.

Nicolas Roche moest opgeven na een val – foto: Cor Vos

Renners blijven maar vallen: Bilbao grootste slachtoffer 
Toch zeker vooraan, aangezien Verona en De Marchi wisten weg te rijden. In het peloton werd het tempo dan weer opgeschroefd door Mitchelton-Scott, maar leider Schachmann plooide niet. Desondanks ging het in een rotvaart naar finishplaats Arrigorriaga. Ruim voor de slotklim werden de twee vluchters dan ook ingerekend.

Meerdere ploegen probeerden hun klassementsrenner van voren te houden, waardoor de nervositeit steeg. Dit leidde tot een nieuwe valpartij op zeven kilometer van de streep. Het grootste slachtoffer was Pello Bilbao. De nummer zeven van het klassement kon verder, maar mocht een kruis maken over zijn persoonlijke ambities.

Aanval van Adam Yates!
Ondertussen begon het peloton aan de laatste beklimming van de dag. Op de Zaratamo (4 km aan 3,2%, maximaal 11%) zag Adam Yates zijn moment gekomen. Alleen Jakob Fuglsang, Tadej Pogačar en leider Schachmann wisten zijn demarrage te beantwoorden, waardoor we met vier koplopers begonnen aan de kletsnatte afdaling.

Fuglsang, Pogačar, Yates of Schachmann: een van deze renners zou de etappe winnen. Het was Pogacar die als eerste aanging, maar Schachmann zat ideaal geplaatst. De Duitser wist met enkele stevige lendenrukken toch nog te winnen. Voor Schachmann is het alweer zijn derde zege in deze Ronde van het Baskenland.

Maximilian Schachmann heeft reden om te lachen – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
11 april 2019 17:30
War is die pogacar toch goed. Rijdt ie de laatste 2 kilometer niet op kop wint zou hij die sprint ook nog winnen.
11 april 2019 17:31
Schachmann echt in supervorm en wat is die Pogacar een bizar talent.
20 jaar en wat een debuutseizoen heeft hij, ongekend.
11 april 2019 17:35
Wat Schachmann laat zien is meesterlijk natuurlijk, maar schrijf de heer Pogačar alvast maar op voor de grote rondes poultjes de komende jaren.
11 april 2019 17:36
Hirschi ook weer erg sterk en 5e. Evenepoel gaat t nog lastig krijgen met deze twee ;)
11 april 2019 17:39
Ja, veelbelovend Pogacar. Hirschi ook wel in orde. Bora echt fantastisch. Benieuwd wat deze 3 heren, en Formolo, gaan doen in de 3 grote Rondes
11 april 2019 17:40
Leuk om die toptalenten meteen vooraan in de uitslag van zo'n pittige dag te zien.
11 april 2019 17:45
Heeft Oomen een bocht gemist? Ik zie hem nog niet in de uitslag en hij is ook zijn 10e plek in het AK kwijt.
    11 april 2019 17:50
    Misschien ergens van fiets gewisseld? Zaten op de laatste klim twee man van Sunweb bij de eerste vijfentwintig.
    11 april 2019 18:10
    Oomen 57 sec aan de broek, Bennett een minuut: https://www.itzulia.eus/Classification/16/11
    11 april 2019 20:14
    Op de twitter van Jumbo-Visma zeggen ze dat Bennett bevangen werd door de kou. Misschien dat bij Oomen iets vergelijkbaars is gebeurd.
11 april 2019 17:50
Ik kan er wederom niets aan doen... Hij heeft tenminste iets meer gewonnen dan Bettiol in het verleden. In zo een zware koers waar normaal gesproken bijna alleen maar kampioenen winnen dit laten zien. Sorry. Het kan maar... Gelukkig doet Valverde niet mee.
    11 april 2019 17:59
    Haha grappenmaker. Weet jij veel hoeveel Schachmann aan het eind van zijn carrière heeft gewonnen. De eerste 'goeie' uitslag van Froome, Contador, Roglic, Allaphillipe, Boonen, en ga zo maar door kwamen ook allemaal uit het niets. Tenzij je goed oplet, alle nieuwsberichten leest en uitslagen bijhoudt, dan zou je echt wel wrten dat dit talenten zijn/waren die de mogelijkheid hebben tot doorbreken (behalve Froome, waar die knakker vandaan komt met zijn uitslagen mag Joost weten).
    11 april 2019 17:59
    Schachmann is een kampioen, wen er maar aan bb
    11 april 2019 18:06
    Hij schijnt dan ook stevige lendenrukken te produceren.
    11 april 2019 18:07
    Roglic en Froome mag je gerust in een ander rijtje plaatsen dan Boonen, Contador en Flip. Met Schachmann er bij bij die laatsten. Maar het is natuurlijk wel heel sterk wat een hoop renners op dit moment allemaal laten zien. Ook een paar uit NL. Bizar.
    11 april 2019 19:49
    Alaphillipe kwam gewoon als een redelijk groot talent het professionele peloton binnen en reed ook vanaf zijn eerste jaar goede resultaten die steeds beter werden.

    Zelfde geldt voor Contador, El Pistolero werd misschien niet als toptalent gezien bij de beloften, maar liet van jongs af aan bij de pro’s veel potentie zien en groeide in de jaren daarna uit tot topper.

    Froome is een totaal ander verhaal, maar ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat Froome niet zuiver op de graat is en dat zijn verdwijning uit het peloton over een aantal jaar wielrennen weer een stuk leuker zal maken voor mij.

    Edit: Had de reactie van Baukema waar ik op reageerde niet helemaal goed gelezen merk ik. Het tweede deel van zijn reactie komt namelijk grotendeels overeen met mijn reactie.
    11 april 2019 19:58
    Schachman is heel erg in een leeftijd dat je met sprongen vooruit gaat. Won vorig jaar een giro etappe, wat nog wel wat hoger is. Hij heeft deze ronde nog niet gewonnen, hij won één etappe mede door valpartij vlak voor finish. Won één etappe deels omdat hij betere omstandigheden had dan sommige meer gepatenteerde tijdrijders. Dus hij heeft naast supervorm ook wel heel erg mazzel.
    Ondanks dat hij al een giro etappe won maakt hij toch een flinke sprong in ontwikkeling. Opmerkelijk, maar er zijn elk jaar wel een paar renners die opeens meedoen.
    Misschien is het wel zijn beste week uit z'n carrière, zoals Dylan teuns die opeens had 2 a 3 jaar terug.
    11 april 2019 21:52
    @Andyfan
    Maar tegen de tijd dat Froome kapt, zit je met die Yates broertjes en heus wel weer een andere angelsaksische geweldenaar die ineens weer onverslaanbaar blijkt te zijn...
11 april 2019 18:05
Er is een verschil tussen doorbreken en/of iedereen eventjes op een hoop rijden. We zullen het zien of het een kampioen in wording is. Niet iedereen kan tegelijkertijd een kampioen zijn namelijk.
    11 april 2019 18:11
    Dat op een hoop rijden valt toch wel mee? In het echte gebergte in Catalonië moest ie er ook af. En dat gaat de komende twee dagen in Baskenland ook gebeuren. Hing er op de eerste categorie vandaag ook nog maar op hangen en wurgen aan. De finale met zo'n kort explosief klimmetje is dan juist weer ideaal voor hem.
    11 april 2019 18:47
    Volg jij wielrennen?
    11 april 2019 19:27
    Schachmann liet vorig seizoen zijn talent toch ook al een aantal keer zien? Ik kan me o.a. die hele sterke Waalse pijl van hem herinneren. Voor mij iig geen verrassing, evenmin als Bettiol.
11 april 2019 19:59
Sammie er doorheen gezakt? :-(
11 april 2019 20:56
Ik volg het wielrennen niet...

Als 8 jarige jongen maakte ik een mooi schrift met mooie plaatjes en informatie over de echte klassiekers en de toenmalige Superprestige. De spreekbeurt daarna was een groot succes...
11 april 2019 21:54
Toch aardig wat goede Oostenrijkers bij die ploeg ook, hopelijk zijn ze niet al te close met de langlaufers...
11 april 2019 22:17
ding-dong ding-dong ding-dong
12 april 2019 08:17
Wanneer worden die namen gepubliceerd uit Oostenrijk?
12 april 2019 11:51
Had ie geen tijd meer om zijn zonnebrilletje weg te steken? :-)
12 april 2019 13:14
Dit is wel het jaar van de twintigers, heerlijk.

Reacties zijn gesloten.