Maxime Vantomme wint verrassend Le Samyn

woensdag 5 maart 2014 om 16:51

foto: Sirotti

De GP Le Samyn is verrassend gewonnen door Maxime Vantomme. De renner van Roubaix – Lille Métropole sprintte in de Waalse openingskoers sneller dan Alexey Tsatevich (Katusha) en Nacer Bouhanni (FDJ).

De ontsnapping van de dag kwam op naam van Nico Sijmens (Wanty-Groupe Gobert), Glenn Van De Maele (T.Palm – Pôle Continental Wallon) en Romain Hubert (Color Code-Biowanze). Het drietal werd op iets meer dan 65 kilometer van de meet bijgehaald door een achttal achtervolgers, waarvan zes van het zelfde team: Omega Pharma – Quick-Step. De renners van teammanager Patrick Lefevere rolde hetzelfde plan uit als afgelopen zondag in Kuurne-Brussel-Kuurne; op een klim met heel de ploeg versnellen, een gat slaan en vervolgens in een ploegentijdrit het peloton voorblijven. Waar in Kuurne het plan slaagde – Tom Boonen won de race – werd vandaag de groep al na tien kilometer bijgehaald.

Nadat de hergroepering van het peloton een feit was, ging de snelheid omhoog om in één groep richting finish te koersen voor een massasprint. Het tempo lag echter zo hoog dat er niets anders op zat dan te temporiseren, met nieuwe demarrages als gevolg. Na de wapenstilstand trokken Thomas De Gendt (Omega Pharma – Quick-Step) en Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) in de aanval. Hun poging strandde op een twintigtal kilometer van de finish.

Bij het inlopen van het tweetal wist een tiental renners, met onder andere Sebastien Delfosse (Wallonie – Bruxelles), zich los te maken van het peloton. De groep leek lange tijd voorop te blijven, maar werd toch teruggehaald op zes kilometer van de meet. Wat volgde was een spervuur aan demarrages. In een langgerekte massasprint lukte het de 27-jarige Vantomme om de sprinters van gerenommeerde ploegen voor te blijven.

flag-be Le Samyn 2014 (1.1)
1. flag-be Maxime Vantomme (Roubaix – Lille Métropole)
2. flag-ru Alexey Tsatevich (Katusha Team) allen z.t.
3. flag-fr Nacer Bouhanni (Equipe FDJ.fr)
4. flag-fr Erwann Corbel (Bretagne-Séché Environnement)
5. flag-it Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka)
6. flag-it Danilo Napolitano (Wanty-Groupe Gobert)
7. flag-fr Steve Chainel (AG2R La Mondiale)
8. flag-de Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka)
9. flag-be Zico Waeytens (Topsport Vlaanderen-Baloise)
10 flag-be Tom Dernies (Wallonie-Bruxelles)
Volledige uitslag 46e Le Samyn

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone