Max Walscheid bezorgt Cofidis de overwinning in Grand Prix de Denain
foto: Cor Vos
donderdag 17 maart 2022 om 15:58

Max Walscheid bezorgt Cofidis de overwinning in Grand Prix de Denain

De 63ste editie van de Grand Prix de Denain is gewonnen door Max Walscheid. De sterke Duitse sprinter van Cofidis, woensdag al tweede in Nokere Koerse, bleek in een sprint met een omvangrijke groep over de snelste benen te beschikken. Dries De Bondt eindigde als tweede, Adrien Petit werd derde. Primož Roglič liet zich ook nadrukkelijk zien in de finale.

Jasper Philipsen, de winnaar van vorig jaar, was er niet bij, maar de Grand Prix de Denain kon wel rekenen op de deelname van een hele hoop andere kleppers. Primož Roglič, Jonas Vingegaard en Daniel Felipe Martínez bijvoorbeeld. Deze ronderenners gingen van start om zich eens te testen op de Noord-Franse kasseien, met het oog op de komende kasseienrit in de Tour de France. In de eerste honderd kilometer lag nog geen enkele kasseienstrook, maar vervolgens was het alle hens aan dek en volgden de kasseistroken elkaar in rap tempo op. De laatste strook lag op iets meer dan twaalf kilometer voor de streep.

De vroege vluchters op de Noord-Franse kasseien – foto: Cor Vos

Terpstra en De Tier in de vroege vlucht 
Het officiële startschot weerklonk rond de klok van 11.00 uur in Denain. Na de nodige aanvalspogingen wisten vijf renners zich af te scheiden van het peloton, met als grootste naam Niki Terpstra. De inmiddels 37-jarige kasseienvreter van TotalEnergies kreeg het gezelschap van de Belgen Floris De Tier (Alpecin-Fenix), Milan Frenten (Sport Vlaanderen-Baloise), Emiel Vermeulen (Go Sport – Roubaix Lille Métropole) en de Fransman Yoann Paillot (St Michel – Auber93). Het peloton liet begaan en zo kon de voorsprong van de vijf vluchters oplopen tot meer dan vijf minuten.

Terpstra, De Tier, Frenten, Vermeulen en Paillot begonnen met een voorgift van om en nabij de drie minuten aan de eerste kasseistrook van de dag: de 1.700 meter lange Haspres-Thiant. Het bleek het begin van een afvallingskoers, want op de daaropvolgende van Monchaux-sur-Écaillon en Miang-Quérénaing spatte de kopgroep uiteen. Vermeulen moest als eerste renner overboord en ook voor De Tier ging het te snel. Terpstra, Paillot en Frenten keken niet meer achterom en voerden het tempo nog wat verder op. Dat was ook nodig, aangezien het peloton – aangevoerd door de mannen van Jumbo-Visma – steeds dichter kwam.

Hugo Page probeert de oversteek te maken naar de kopgroep – foto: Cor Vos

Onrust in het peloton
Met het verstrijken van de kilometers werd het tempo steeds vaker opgevoerd, zowel bij de koplopers als in het peloton. Met nog goed zestig kilometer te gaan probeerden vier renners de oversteek te maken vanuit het peloton. Amaury Capiot (Arkéa Samsic), Maël Guégan (Team U Nantes Atlantique), Lars Saugstad (Uno-x) en Julien Amadori (Nice Métropole Côte d’Azur) vonden elkaar en wisten in een mum van tijd de eerder ontsnapte Hugo Page (Intermarché-Wanty-Gobert) en vroege vluchters De Tier en Vermeulen bij te halen. Deze achtervolgende groep volgde, met nog vijftig kilometer op de teller, op één minuut van de kopgroep.

Op veertig kilometer van de meet werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Meerdere renners gingen tegen de vlakte en op het eerste gezicht leek Lennard Hofstede het grootste slachtoffer: de Nederlander van Jumbo-Visma bleef liggen en moest opgeven. Intussen moest Paillot lossen bij Terpstra en Frenten, maar ook de Nederlander en Belg bleken een vogel voor de spreekwoordelijke kat. Op goed dertig kilometer van de finish werden de twee overgebleven koplopers ingerekend en zo begonnen we aan een nieuwe fase in de wedstrijd.

INEOS trekt door, Roglič is mee
De renners van INEOS Grenadiers zetten zich op kop net voor het opdraaien van de negende kasseistrook. Ben Turner draaide de gashendel volledig open en er bleken slechts vier renners in staat om te volgen: Magnus Sheffield en Jhonatan Narváez, twee ploegmaats van Turner, Damien Touzé en Primož Roglič. Deze vijf kleppers reden al snel twintig seconden weg van een achtervolgende groep, waar bijna de voltallige ploeg van Intermarché-Wanty-Gobert op kop reed, in de hoop de scheve situatie recht te zetten. De vijf koplopers hadden echter andere plannen en wisten het verschil nog wat verder uit te breiden.

Roglic liet zich nadrukkelijk zien in de finale – foto: Cor Vos

Turner, Sheffield, Narváez, Roglič en Touzé begonnen met een halve minuut voorsprong aan de 1.800 meter lange Aversnes-le-Sec-Hordain, de laatste kasseistrook van de dag. Met nog tien kilometer te gaan was alles nog speelbaar, maar in de achtervolgende groep was er aanvankelijk niet echt sprake van een goed georganiseerde achtervolging. De sprintersteams wisten de boel echter op tijd te organiseren en wisten zo het verschil met de vijf koplopers weer terug te schroeven. Na een ziedende achtervolging werden de aanvallers onder de vod van de laatste kilometer opgeslokt en dus kregen we toch een sprint om de overwinning.

Walscheid verzilvert goede vorm
Het was Adrien Petit die na een chaotische voorbereiding als eerste aanging, maar de sterke Fransman van Intermarché-Wanty-Gobert ging net te vroeg en werd in de laatste honderd meter nog overvleugeld door Walscheid. De 28-jarige Duitser, die woensdag al tweede werd in Nokere Koerse, wist met enkele machtige lendenrukken Petit nog te remonteren en De Bondt van zich af te houden. Het is voor Walscheid zijn eerste (individuele) zege sinds februari 2020. Vlak voor de uitbraak van de coronapandemie snelde Walscheid naar twee ritzeges in de Tour de Langkawi.

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
17 maart 2022 16:00
Die Touzé mag tevreden zijn: vlucht de nek omgedraaid en ploeg evengoed vijfde….
    17 maart 2022 16:02
    Groupama-FDJ ook geweldig gereden voor een schitterende 10e plek van Welten.
    17 maart 2022 16:08
    Als je wil winnen, moet je durven verliezen. Wat had hij eraan gehad als hij volop meegewerkt had, om dan uiteindelijk 4e te worden? Dan liever alles of niets spelen.
17 maart 2022 16:02
Het is wel duidelijk: Wout dit jaar ook maar laten knechten voor Primož in PR.
    17 maart 2022 16:19
    Roglic leek in elk geval sterker dan de Nederlandse kasseistampers van Jumbo. Misschien PR laten rijden in plaats van Teunissen of Roosen?
    17 maart 2022 18:42
    Belgische kampioen offert kansen op voor Roglic, Beer: "Boe Roglic, Boe!".
    Nederlandse kampioen offert kansen op voor Roglic, Beer: "Hup Roglic, Hup!".

    Valse Beer is Vals. Wees geen Beer.
    17 maart 2022 19:44
    Ok. Timo blijkt van hetzelfde niveau te zijn als Wout. Volgens xistnc. Goed dat we dat even mee krijgen. Ga je dat soort loser-posts à la 'Roglic liet van Aert de tijdrit winnen' blijven opstapelen jongen?
17 maart 2022 16:04
Ik heb me geamuseerd. Benieuwd of Max morgen weer op het podium staat.
17 maart 2022 16:04
Leuke koers gezien, Walscheid verdiend gewonnen, zelf op kop in het peloton en de sprint ook nog winnen ook.
Roglic zeer knap, in de tour in het wiel zetten van Van Aert, Teunissen/Laporte en er niet meer uitkomen.
Ineos beetje vreemd gespeeld 3 man in de kopgroep en niet vol de kaart van 1 man trekken zodat de andere 2 zich opofferen en ook niet proberen te demareren
    17 maart 2022 16:12
    Hoezo vreemd van Ineos? Rijdt 1 man niet mee, stopt de samenwerking of worden ze 5 km eerder teruggepakt. En hoe zie je dat demarreren? Wanneer? En waar moeten ze die extra benen vandaan halen?
    17 maart 2022 16:16
    Nu worden ze ook teruggepakt terwijl je kon zien dat Narvaez nog wel wat harder kon. Turner en Sheffield hadden zich binnenste buiten kunnen trekken en zodra zij klaar waren een demarage van Narvaez, dat was een optie geweest.
    17 maart 2022 16:24
    Precies dat hebben Turner en Sheffield gedaan. Rijdt Navaez iets meer op spaarstand, dan worden ze 5 km eerder ingelopen. Mogelijk rijdt Touze helemaal niet meer en gaat Roglic rekening houden met Roosen in de groep erachter. Wat ik zei, zo werkt het niet.
    17 maart 2022 16:36
    Ben ik niet met je eens, 1 man van Ineos was inderdaad leeg, de andere had nog wat energie in de tank anders draai je niet meer mee en sta je op lossen. Maar goed, verschillende meningen zijn mogelijk toch.
    17 maart 2022 18:48
    Natuurlijk.
17 maart 2022 16:09
Arme Welten. Geweldig werk van zijn ploeggenoten en dan de sprint zo verprutsen.
17 maart 2022 16:10
De Bondt leek een tand te klein te sprinten.
17 maart 2022 16:11
Voor de UCI puntjes moet Alpecin-Fenix het dit jaar van Dries de Bondt hebben.
17 maart 2022 16:21
Geweldig va Roglic vond ik. Met een paar goede benen kan je overal mee blijkbaar. Heel knap!
17 maart 2022 16:28
Arme Narvaez, telkens zo goed en aanvallend rijden en dan telkens 30 man over je heen gewalst krijgen op het einde …
    17 maart 2022 16:36
    Ja, ik hoop dat hij in één van de (semi-)voorjaarsklassiekers een keer aan het langste eind trekt. Mooie, altijd aanvallende renner.
    17 maart 2022 22:55
    Brabantse Pijl is voor hem!
17 maart 2022 16:28
Benieuwd naar Walscheid in P&R. Toch beresterke renner
    17 maart 2022 16:32
    Bij de Park and Ride zie ik hem wel drie collega's op zijn bagagedrager meenemen.
17 maart 2022 16:31
Tietema over de finish! Vlak achter Vingegaard. Nu is alles mogelijk. ;)
    17 maart 2022 16:44
    Uitgereden is goed. In zo'n koers ga je gemakkelijk over je theewater, er werd toch behoorlijk doorgetrokken op die laatste stroken.

    Overigens: Vignegaard niet zo geweldig, op 11 min. Van Dijke vlak daarachter, dat wiel afgeven is niet zo nuttig geweest (of het belangrijkste moet zijn geweest dat Vignegaard moest oefenen vandaag).
    17 maart 2022 17:02
    De beste man heet ViNGegaard Turtlehead! Sorry, ergerde me er in het volgtopic al groen en en geel aan. :p
    17 maart 2022 17:13
    Jonas Wijngaarde
    17 maart 2022 17:41
    Vingegaard Turtlehead. Vingegaard Turtlehead…
    Wel geinig zo’n dubbele achternaam, ik zal erop oefenen ;)
    17 maart 2022 17:47
    Jonas van de visafslag mag ook
    17 maart 2022 17:48
    Fijn, nu kan ik weer rustig slapen Vingegaard Turtlehead.
17 maart 2022 16:55
Voorjaarsprogramma van Primoz omgooien nu het nog kan.
Liever dansend over de kasseien dan 4 1/2 uur warming-up naar de voet van de muur van Huy.
    17 maart 2022 19:06
    Mwoah, dat je hier mee kan betekent niet dat je mee kan met de grote kanonnen in roubaix en vlaanderen.
17 maart 2022 17:00
UAE niet zo goed vandaag.
17 maart 2022 17:09
Walscheid krijgt zijn beloning,is altijd al een goede renner geweest die zo veel mogelijkheden heeft. INEOS mooie koers gereden en Primoz is het bewijs dat de echte groten op elk terrein uit de voeten kunnen. Touzé was de wet van Kuiper aan het uitvoeren wat zowel logisch als hier tot mislukken gedoemd was. Mooiste vond ik dat na de demarrage van Narvaez hij er wel naar toe ging rijden en Primoz pal in zijn wiel zat om aan te geven, wij niet, dan jij ook niet.
    17 maart 2022 17:38
    Dat je dat vandaag het mooiste vond, valt me ietwat van je tegen. Zoveel mooiere dingen gezien vandaag. En dat Touzé niet voluit ging is zeer begrijpelijk (ok, dat zeg jij ook min of meer), maar hij was zeker niet à la Quintana aan het wieltjesplakken.
    17 maart 2022 17:48
    @Franco
    Ik vond het mooi omdat hoe lullig ook voor Touzé dit een teken van leiderschap was van Primoz, hij had rustig kunnen uitbollen want het was volstrekt duidelijk dat Narvaez van hem de zegen kreeg om nog iets te proberen. Maar dat juist Touzé terwijl de poging van het groepje al mislukt was nog wel achter hem aan ging leek het signaal waarbij één van de patrons in het peloton aangaf dat er aan het bordje leegeten van een ander ook een consequentie vast zit. Die manier van opereren zie je bijna nooit bij Roglic en daarom voor mij een moment dat bijblijft.
    17 maart 2022 18:04
    Dat zie je de doorgaans stoïcijnse Roglič inderdaad niet vaak doen. Misschien wel een iets te makkelijk slachtoffer voor zijn nieuwe rol als patron...
    17 maart 2022 18:21
    Ik zal dat "niet meerijden" nooit zo goed begrijpen. Alsof je renners die 10x beter zijn plots kan kloppen omdat je 10k in de wielen hebt gezeten. Vraag maar aan Van Lerberghe hoe genant dat dan is.
    Misschien wel als je de grote topfavoriet in je team hebt en die in de achtervolging zit, maar toch niet voor godbetert Sarreau.
    17 maart 2022 19:27
    @Murcia

    Dat Primoz Touzé een touché gaf zal in huize Touzé vanavond eerder worden gevierd dan betreurt. Door de grote Primoz op je nummer worden gezet is voor een dergelijk renner haast een eer.
    Vond (zoals Ballerini ook aangaf) de wieltjesplakkerij die Quintana afgelopen P.N meermaals bij Roglic demonstreerde een stuk irritanter. Leiderschap tonen ten opzichte van de Touzés in het peloton is niet zo’n opgave. Benieuwd wanneer Primoz ook de Quintana’s in het peloton durft terecht te wijzen.
    17 maart 2022 19:34
    Pfff, dat gevit op Quintana die op stap was met simpelweg betere renners en niet op kop komt. Voor mij heeft het niet veel met duiding te maken maar is het eerder iets ‘persoonlijks’
    17 maart 2022 19:49
    @ RV
    Hardnekkig Evans trauma, en daarbij zijn de kop over kop weigeringen van Quintana nogal potsierlijk.
    Eerst 10x wegsturen met prima-donna trekjes, dan poef er vandoor, dan teruggepakt worden, en dan begint het hele riedeltje weer overnieuw.
17 maart 2022 17:51
Dat Roglic ook TJV in zo'n B-koers moet dragen zegt veel over de matige kwaliteit van de B-renners in de ploeg. Roosen, Dekker en Eenkhoorn zeer matig, die horen in zo'n koers toch van voren mee te koersen. Maar ja, Roosen laat zich in Drenthe nog wegrijden en van Dekker en Eenkhoorn lijkt de ontwikkeling ook flink te stagneren.
Duidelijk dat het van de buitenlandse inbreng moet komen en dat de Nederlanders bij TJV blij mogen zijn nog een plekje te kunnen bemachtigen in het A-team.
    17 maart 2022 18:18
    TJV heeft ook een vrij povere selectie. De dobbers waar de ploeg op drijft zijn Roglič, van Aert en sinds vorig jaar Vingegaard. Voor de rest is het middelmatig tot zeer matig. Dumoulin? Ik was enthousiast over zijn komst, maar geloof er niet meer in. Oomen? Idem. Dennis? Blijft een rare knakker; Ineos laat hem niet zo maar gaan. Foss? Lijkt zoals vele Scandinaviërs al weer over zijn hoogtepunt. Kuss? Misschien goed voor één verrassende overwinning, maar geen knecht waar je op kunt bouwen. De Nederlanders? Van de oude garde Kruijswijk, Gesink, van Emden verwacht ik niets meer. De tussengeneratie Teunissen, Roosen, Bouwman? Bar en boos. De jongeren? Kooij, wellicht. De rest lijkt mij te licht.
    17 maart 2022 18:27
    Een analyse na 39 koersdagen? Beetje voorbarig? Voor de rest was het vandaag de bedoeling om te kijken hoe de kopmannen en hun materiaal in een wedstrijd over kasseien presteerden. Dat heeft weinig zin als ze de eerste 100k pakweg Roosen uit de wind moeten houden. Dus alles in het teken van Roglic en Vingegaard vanaf de start.
    17 maart 2022 18:46
    Foss alweer over zijn hoogtepunt? Reed volgens mij een prima ronde van de Algarve, en vorig jaar een goede eerste grote ronde.
    17 maart 2022 19:27
    Roosen finisht gewoon als elfde, niet spectaculair maar is hier dus niet bepaald weggereden. Roglic en Vingegaard rijden hier terwijl INEOS deze koers vooral wilde gebruiken voor Tour-kopman Yates die schitterde door afwezigheid. Dan heeft TJV deze koers nuttiger gebruikt denk ik. Over de kwaliteit van de Nederlandse renners kun je best een boom opzetten maar bv een Kooij doet het uitstekend als sprinter van 20. In de breedte de ploeg pover noemen zoals Franco vind ik zelfs onbegrijpelijk, Laporte en Benoot worden niet eens genoemd terwijl die toch prima aan de gang zijn. Dennis rijdt ook gewoon goed in P-N en Foss liet in de Algarve voor zijn besmetting een meer dan voldoende niveau zien. Bij skylimit zit er altijd wat een zure benadering in ten opzichte van Jumbo-Visma terwijl je ook kunt constateren dat de ploeg meer uit haar budget haalt dan het veel geroemde INEOS die 20 miljoen meer kunnen besteden.
    17 maart 2022 19:54
    Foss heeft zelfs leren vallen op strategisch bepalende momenten. Die is echt in opkomst!
    17 maart 2022 20:48
    TJV heeft twee renners waarbij je van gekkigheid niet meer weet wat ze allemaal aankunnen. Vandaag was wel weer een schoolvoorbeeld. Primoz reed over de kasseien alsof het vers aangelegd asfalt was. Welgeteld rijden er drie van dit soort renners in het peloton, waarvan dus twee bij JV. Sowieso komt het fenomeen van 3 ‘bijna allround’ renners in één periode niet vaak voor in de wielergeschiedenis. Dat twee van die renners tot ‘de onze’ behoren is een voorrecht op zich. Dat de rest bij JV (ex Vingegaard) er achteraan lijkt te hobbelen kan ik niet ontkennen. Maar welke renner zou zijn eigen kansen niet opofferen als hij ziet dat zijn kopman haast over water kan lopen.
17 maart 2022 18:35
Waarom geen Timo Roosen in de uitslag ??
    17 maart 2022 18:47
    Transponder-dingetje, waarschijnlijk. De officiële uitslag wordt dan meestal later nog wel rechtgetrokken, maar dat landt niet altijd op kopieersites als PCS.
17 maart 2022 19:11
Niet kunnen kijken, leest lekker. Dat De Bondt er dichtbij zou zijn had ik al voorspeld. Walscheid had ik voor morgen opgeschreven, maar doet het hier al.
Roglic: lekker trainingsritje voor MSR?
17 maart 2022 20:21
@redactie
Timo Roosen (Jumbo Visma) finishte als 11e op een reservefiets zonder transponder. Jury moet de finishfoto bekijken, maar dat laat lang op zich wachten. Uitslag op PCS klopt dus nog niet.

Reacties zijn gesloten.