Mavic is gered na overname door eigenaar Gamma en Karwei

woensdag 22 juli 2020 om 16:47
Mavic is gered na overname door eigenaar Gamma en Karwei

Ter illustratie - foto: Cor Vos

Fietsonderdelenfabrikant Mavic is overgenomen door de Franse Bourrelier Group, eigenaar van 75 Gamma- en Karwei-winkels in Nederland en België. Daarmee is het noodlijdende bedrijf, dat al 40 jaar partner is van de Tour de France, gered van de ondergang.

Gisteren gaf de handelsrechtbank van Grenoble, die begin mei Mavic onder curatele stelde, groen licht voor de overname door de Bourrelier Group. Het hoofdkwartier in Annecy en de vestiging in Saint-Trivier-sur-Moignans blijven behouden, 105 van de ruim tweehonderd werknemers worden overgenomen en met een plan voor de lange termijn moet Mavic haar positie als marktleider op het gebied van fietsvelgen, wielen en naven terugwinnen.

Veertien partijen, waaronder een groep waarbij vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault zich had aangesloten, hadden interesse in de overname. Uiteindelijk koos de handelsrechtbank voor de Bourrelier Group, die voornamelijk actief is in de doe-het-zelfhandel. In 2019 behaalde het bedrijf een omzet van 223 miljoen euro, vooral uit haar activiteiten in Nederland en België onder de merken Gamma en Karwei.

Onder curatele
Begin mei werd bekend dat Mavic op 2 mei onder curatele was gesteld en dat werd gezocht naar een nieuwe eigenaar. Het merk werd opgericht in 1889 en is al veertig jaar partner van de Tour de France.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Wheely 22 juli 2020 om 17:57

Ah binnenkort even langs de Gamma dus voor een dicht achterwiel en wat kekke schoentjes!

Pauls30303 22 juli 2020 om 19:41

Mavic dan moet ik meteen denken aan het kabouterfietsje wat Froome kreeg toen hij de Mont Ventoux op rende in 2016…

vanSpringel 22 juli 2020 om 19:43

Zelfbouwpaketjes met spaken, naven en velgen. Inclusief youtube disk voor de wielen. Lijkt me leuk.

KnightBiker 23 juli 2020 om 00:46

Er is daar wel wat synergy te halen: bouwmarkten zitten overal en verkopen sowieso al low end fiets producten, en concurreren met internet handel is ook goed te doen op die manier: als ik snel een wiel setje nodig heb omdat mijn oude in de prak gereden is weet ik meteen dat ik op zondag middag al nieuwe kan kopen. Nog wat E bike producten erbij en je hebt een hele afzet markt erbij voor in de bouwmarkt.

zipp404 23 juli 2020 om 08:05

Benieuwd of Mavic het op termijn weer op kan nemen tegen directe concurrenten als Zipp en Fast Forward. Tegenwoordig is er in die markt ook serieuze concurrentie van merken als Roval, Bontrager en Cadex, wielsets ontwikkeld door fietsenmerken, die kwalitatief steeds beter worden.
Ook is de komst van schijfremmen niet in het voordeel van Mavic, omdat ze op dat vlak geen jarenlange voorsprong hebben op de concurrentie en vraagt om veel innovatie.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair