Mauro Vegni: “Giro d’Italia aflasten zou een ramp voor heel Italië zijn”

zaterdag 7 maart 2020 om 17:28
Mauro Vegni: “Giro d’Italia aflasten zou een ramp voor heel Italië zijn”

foto: Cor Vos (archief)

Mauro Vegni wil nog niet denken aan een afgelasting van de Giro d’Italia. “Die rittenkoers afgelasten zou voor een complexe situatie zorgen, niet enkel voor het wielrennen en de sport, maar voor het hele land”, aldus de koersdirecteur, die eerder deze week al de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo uitgesteld zag worden. 

Vegni heeft met RCS niet alleen de organisatie van de Giro d’Italia in handen, maar ook die van de afgelaste wedstrijden. “Door de huidige situatie in Italië was het onmogelijk om de Italiaanse voorjaarskoersen te laten doorgaan”, doet hij zijn verklaring aan Sporza. “We zijn nu aan het kijken of we de uitgestelde koersen kunnen verplaatsen naar een andere datum.”

Alle Italiaanse wedstrijden zijn afgelast tot en met 4 april, wanneer de Giro di Sicilia zijn slotdag zou hebben. De 103e editie van de Giro d’Italia gaat iets meer dan een maand na 4 april van start in het Hongaarse Boedapest.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Deo 7 maart 2020 om 17:41

Valt te hopen dat tegen die tijd de situatie onder controle is.
Ik vrees ervoor en denk dat ook het Vlaams voorjaar in gevaar kan komen.

Bikeage 7 maart 2020 om 19:31

Echte flandriens rijden ook met corona.

vanSpringel 7 maart 2020 om 17:45

Ach een keer een sabatical jaar is ook niet verkeerd.

Franco Ballerini 7 maart 2020 om 20:34

Meen je dat nou? Ik zou nog liever doodziek met Covid19 voor de buis zitten en het volledige wielerseizoen zien dan een jaartje over te slaan.

KennyKlimmen 7 maart 2020 om 17:49

Msch dat we tegen die tijd gewrnd zijn aan het nieuwe normaal…

Hollow Knight 7 maart 2020 om 17:57

Mochten we voor alles zo overdrijven als met het corona virus dan zouden we allemaal opgesloten in een klein celletje zitten.

Alsof 4000 besmettingen in een land met 60 miljoen inwoners veel is. Zijn mensen nu echt alle zin voor realiteit verloren?

De Ronde van Rwanda dit jaar had een rit die heel dicht eindigde in een streek in Congo waar een ebola uitbraak aan de gang was (meer als 2300 doden sinds augustus 2018 in die streek alleen al). 1 op 2 mensen sterft door ebola. Ik heb geen enkele renner horen klagen dat het super gevaarlijk was.

Hypocriet gezever is het allemaal.

PietFriet 7 maart 2020 om 20:11

@Hollow Knight
Misschien is het verstandig dit interview (https://www.youtube.com/watch?v=dcJDpV-igjs) met dr. Richard J. Hatchett even te bekijken. Het legt goed uit WAAROM maatregelen worden genomen en WAAROM ook als je zelf relatief weinig gevaar loopt je je verantwoordelijk dient op te stellen.

Franco Ballerini 7 maart 2020 om 20:26

Je toetsenbord werkt niet. Na de W blijft het CAPS LOCK.

Fred Postma 7 maart 2020 om 19:50

Vergeet die giro maar, kansloos.

HennieK 7 maart 2020 om 21:49

Fred, waarom?

KnightBiker 8 maart 2020 om 11:29

Als het virus zich gedraagt als het griepvirus, dan zouden we over een paar weken over het hoogtepunt heen moeten zijn… dan kan de Giro gewoon doorgaan. Kortom het lijkt me gewoon nog te vroeg daar iets over te zeggen…

Eljorro 7 maart 2020 om 21:23

De giro gaat niet door waarschijnlijk. De virus zal niet gauw minder worden. De Strade ging nb door een gebied zonder besmettingen, dus hoe leg je dan uit als ee hele ronde wel wilt laten doorgaan?

HennieK 7 maart 2020 om 21:49

Mijn uitleg zou zijn, we zijn een maand of twee verder en de paniek is gaan liggen…Mocht er twee weken voor de Giro nog een groot Corona probleem zijn, dan kun je altijd nog een stevig besluit nemen zoals afgelasten. Nu over de Giro beslissen is echt een Eljorro actie.

Kannibaal van Schepdaal 7 maart 2020 om 21:51

Misschien omdat de eerste blinde paniek over zal zijn en de hele toestand genormaliseerd is. Dat de Strade niet doorging en Parijs-Nice wel, is inderdaad vreemd. In afstand zijn die regio’s quasi evenveel verwijderd van de zwaar getroffen gebieden in Noord-Italië. Dat de Strade afgelast wordt en Parijs-Nice niet, heeft dus blijkbaar vooral te maken met waar de landsgrens getrokken is. Dit terwijl iedereen aangeeft dat een virus zich niet veel van een landsgrens aantrekt.

Over twee maanden is het virus wellicht al lang overal, de wereld kan moeilijk voor eeuwig in quarantaine. Tegen dan zal de situatie misschien zo zijn dat quarantaine en het afgelasten van evenementen zinloos is en dat men zich concentreert op het beschermen van kwetsbare groepen. Het houden van een wielerwedstrijd is daar best compatibel mee. Wellicht vallen er heel wat zieken, maar die stappen dan uit de race, zieken uit en hervatten in een latere wedstrijd. Je weet wel, zoals bij een andere ziekte.

Dit alles is speculatie uiteraard, maar dat doemdenken ‘er worden nu wedstrijden afgelast en het wordt wellicht nog erger, dus latere wedstrijden zullen ook afgelast worden’ is dat evenzeer. Mensen hebben de neiging om te extrapoleren, maar dit is vaak een denkfout. Een renner die de eerste bergrit in een grote ronde wint met een minuut voorsprong, wint die grote ronde ook niet met 7 minuten voorsprong. Van een aandeel dat een dag met 5 procent stijgt zou je misschien denken ‘dat moet ik hebben want dat zal binnen de kortste keren door het dak gaan’, maar als datzelfde aandeel de volgende dag met 5 procent zakt, dan denk je wellicht plots ‘rap verkopen want anders ben ik weldra al mijn geld kwijt’. Als een denkwijze je in dergelijke verschillende scenario’s kan doen geloven met amper één dag verschil, is er wellicht iets mis met je denkwijze.

De grote paniek bij ‘oh nee er is een tweede corona-patiënt in ons land!’ is ook niet evenredig gestegen met de volgende kleine tweehonderd gevallen die er sindsdien gemeld zijn. Eén dode is een drama, 100.000 doden is een statistiek. Hetzelfde geldt wellicht voor het aantal zieken aan een nieuw virus dat door de media toch wel overmatig of toch zeker vroegtijdig gehypet is.

Fred Postma 7 maart 2020 om 22:00

Ja ja 100000 doden is een statistiek

Stoempen 7 maart 2020 om 22:19

Hij bedoelt meer het 100.000ste geval, tegen die tijd wordt het niet meer bijzonder ervaren.

Taliesin 7 maart 2020 om 23:29

Goeie post van de Kannibaal.

Ik denk zelf dat alles erop wijst dat dit toch helemaal niet weg gaat, en dat op een gegeven moment geacepteerd wordt wat nu begin maart al duidelijk lijkt te zijn; dit is een pandemie, het is nu al niet meer onder controle. Het aantal besmette mensen looopt dagelijks enorm op, nu ook in Nederland, Belgie, laat staan Duitsland en Frankrijk. Er gaat een moment komen dat men gaat stoppen met het nemen van bepaalde noodmaatregelen en zich voornamelijk richt op het helpen van geinfecteerden. Ik kan me voorstellen dat twee maanden verder de situatie zo is.

Ligthning 8 maart 2020 om 10:22

Maar de Kannibaal stelt juist het omgekeerde dan wat jij hier schrijft. Je hebt het duidelijk niet begrepen.

Velominatus 8 maart 2020 om 00:08

Fred ook nog alive and kicking niet aangetast door het virus …

Koers 8 maart 2020 om 06:29

Je zou ook haast het virusje nu maar pakken om er zeker van te zijn dat je dit niet gedurende een grote ronde oploopt.

Gilberto 8 maart 2020 om 08:58

Heeft de linkse wereldbevolking eigenlijk Trump al eens de schuld gegeven van het corona virus inmiddels?

Chippen 8 maart 2020 om 09:38

heeft de rechtse wereldbevolking eigenlijk al eens een discussie gevonden die inmiddels niet gepolitiseerd moest worden?

Gilberto 8 maart 2020 om 09:46

Dat is dus juist wat links doet

KnightBiker 8 maart 2020 om 11:37

@gilberto: Trump heeft Het CDC afgeschaft, waardoor het adequaat reageren op zo’n virus erg lastig wordt, en hij heeft Pence op de zaak gezet, iemand die gelooft dat HIV/AIDS te genezen is door bidden… Trump heeft actief de statistieken van het virus ontkracht en mensen vertelt dat ze met een griepje/kuchje dat ze net zo goed naar kantoor kunnen! er valt Trump in deze genoeg te verwijten! (Maar niet het niet doorgaan van de Strade Bianchi)

Deel Koeper 8 maart 2020 om 09:35

Toch vooral een ramp voor RCS zelf. Die zullen wel een financiële uppercut krijgen waardoor ze vrezen dat ASO alles voor een appel en een ei kan overnemen.

Ligthning 8 maart 2020 om 10:20

Edit redactie: Niet doen

peervaneynthoven 8 maart 2020 om 13:19

@Redactie: AFGELASTEN graag. Aflassen is als je bijna klaar bent met lassen. Waarom gebruik je wel “afgelasting” in jullie text?

Headlines

Materiaalzone

Populair