Mauro Schmid wint eerste etappe Coppi e Bartali, Van der Poel vierde

dinsdag 22 maart 2022 om 16:17
Mauro Schmid wint eerste etappe Coppi e Bartali, Van der Poel vierde

foto: Cor Vos

Mauro Schmid heeft de openingsetappe van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali op zijn naam geschreven. In Riccione klopte hij Eddie Dunbar, met wie hij op zo’n twintig kilometer van de finish was weggereden. Mathieu van der Poel kwam als vierde over de streep.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

In Riccione ging vandaag de 37e Settimana Internazionale Coppi e Bartali van start. Het peloton kon de borst meteen natmaken, want door het achterland van de populaire vakantiebestemming, op de uitlopers van de Apennijnen, ging het voortdurend op en af. Met renners als Mathieu van der Poel, Diego Ulissi, Ethan Hayter en Geraint Thomas op de deelnemerslijst, kon de organisatie van de Italiaanse 2.1-koers zich tevreden stellen. Rond het middaguur werd het startsein gegeven voor de openingsetappe.

Simon Pellaud in de vlucht van de dag
Al in de eerste kilometers kwam de vlucht van de dag tot stand. Simon Pellaud (Trek-Segaredo), Tom Paquot (Bingoal Pauwels Sauces WB), Gidas Umbri (Colpack Ballan) en Giovanni Bortoluzzi (Work Service) sloegen de handen ineen en reden ruim vier minuten voorsprong bij elkaar. Op de Mondaino, de eerste klim van de dag, kwam Bortoluzzi als eerste boven. Met zijn 19 jaar was de Italiaan de jongste van de vier vluchters. In het tweede uur koers ging het peloton versnellen en begon de voorsprong van de kopgroep terug te lopen.

De kopgroep met Tom Paquot op kop – foto: Cor Vos

Met nog vijftig kilometer te gaan moest Umbri eraf, terwijl de overgebleven drie vluchters nog een voorsprong voor een minuut mochten proberen te verdedigen. Vervolgens kwam Bortoluzzi ook op de Grotta di Onferno als eerste boven, waardoor de jonge Italiaan weer goede zaken deed in de strijd om het bergklassement. Na deze klim viel de kopgroep uit elkaar. Pellaud reed nog enige tijd alleen vooruit, maar op 34 kilometer van de finish was het peloton weer compleet. Daarna was het afdalen naar de voet van de steile Montefiore Conca.

Op de Montefiore Conca viel Eddie Dunbar aan en de Ier van INEOS Grenadiers kwam als eerste over de top, voor Van der Poel en Dion Smith. Vervolgens kwam op kop van de koers een nieuwe kopgroep tot stand met Dunbar en Mauro Schmid. Het duo begon met bijna twintig seconden op een eerste groep met zo’n twintig man – het peloton was ondertussen uit elkaar gevallen – aan de laatste twintig kilometer. In die eerste achtervolgende groep zaten onder andere Vincenzo Nibali, Tobias Foss, Thomas, Hayter, Jan Polanc, Ulissi, Marc Hirschi en Van der Poel.

Dunbar en Schmid blijven weg
Dunbar en Schmid wisten hun voorsprong vervolgens uit te breiden naar meer dan veertig tellen, terwijl met name UAE Emirates de achtervolging leidde. De vluchters wisten hun voorsprong vast te houden tot in Riccione, waar een sprint à deux de beslissing moest brengen. Uiteindelijk kwam Schmid als eerste over de finish en boekte zo zijn eerste overwinning sinds zijn etappezege in de Giro d’Italia van afgelopen jaar. Achter Schmid en Dunbar won Hayter de sprint om de derde plek. Van der Poel en Natnael Tesfatsion maakten de top vijf compleet.

Dit artikel delen:

19 Reacties

De Cabybara van de Conradkade 22 maart 2022 om 16:32

Ook het eerste resultaat zo’n beetje van Hayter dit jaar.

0
Turtlehead 22 maart 2022 om 16:45

Ja, en Matje verliest van hem ;).

Geintje. Mooie namen, prima.

0
Al Phila 22 maart 2022 om 16:34

Apart: sprint a deux, en vervolgens iedereen (top 10) dezelfde tijd ??

0
kiekske 22 maart 2022 om 16:37

Op twitter was er een finish film te zien. Ik denk dat er 5 a 6 sec er tussen zaten

0
Boasson en Hagen 22 maart 2022 om 16:42

Tijden zijn duidelijk nog niet bijgewerkt, momenteel staat alleen de top-10 op PCS, waar Wielerflits de gegevens van haalt.

0
Steven_E 22 maart 2022 om 16:43

Een beetje meer geduld is soms op z’n plaats. PCS is de resultaten nog aan het verwerken. Wees blij dat ze zo snel zijn met de top-10, de tijdsverschillen volgen wel.

0
Dion 22 maart 2022 om 17:01

Kieske is niet de beste teller zo te zien.

0
Melkzuur 22 maart 2022 om 16:48

Groep 1 volgt op 16 seconden. Uijtdebroeks bij de favorieten. Netjes!

0
Alucard 22 maart 2022 om 17:12

MvdP lijkt makkelijker te klimmen dan ooit na die maand in Spanje. Oogt ook wat magerder.

jammer dat Roubaix niet weer in de herfst is. Dan had Matje zich eens gericht aan Waalse Pijl en LBL kunnen wagen.

0
Merlinappa 22 maart 2022 om 17:19

Ik zie ’t ‘m nog wel doen als ie daar zin in heeft.

0
Barry Batsbak 22 maart 2022 om 17:29

Ik gok dat LBL er nog wel bij komt

0
bartp25 22 maart 2022 om 17:27

Iemand enig idee wat er met Amund Grøndahl Jansen is? Die rijdt sinds die weg is bij TJV nog geen deuk in een pakje boter

0
bartp25 22 maart 2022 om 17:48

oke dat had ik gemist, thanks

0
Melkzuur 22 maart 2022 om 17:31

Froome is ook al binnen.

0
IlPirata 22 maart 2022 om 22:50

Op bijna een kwartier.Had die man zich niet beter net als Contador op een goed niveau kunnen terugtrekken.Voor het geld hoefde hij het toch al niet meer te doen.En je mag liefhebber zijn, maar dat kan ook buiten de profs.Die 5,5 miljoen per jaar bij deze ploeg is hem gegund, maar er is wel groot afbreukrisico zo. Hij zit weer op hetzelfde niveau als zijn eerste jaren als prof en ik verwacht geen verbetering meer na al die blessures. Maar misschien is de sponsor nog tevreden,kan het mij nauwelijks voorstellen.Maar,wie weet.

0
Mystery Rider 23 maart 2022 om 04:27

In dezelfde groep met Jakub Mareczko en de nationale kampioen van UAE – Yousif Mirza!

Dat wordt samen met Jakub OTL in rit drie :)

0
Verweggistan 22 maart 2022 om 18:55

Leuk dat Schmid na zijn verrassende giro-etappewinst weet te bevestigen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone