Mauri Vansevenant keert terug na lang blessureleed: “Hopen dat de knie het houdt”
foto: Cor Vos
vrijdag 2 juni 2023 om 09:52

Mauri Vansevenant keert terug na lang blessureleed: “Hopen dat de knie het houdt”

Eind februari zag dit seizoen er nog rooskleurig uit voor Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step). Goede resultaten in de Ronde van Oman leken een mooie voorbode te zijn. In Strade Bianche ging het echter mis en raakte hij geblesseerd aan zijn knie. Nu is de Belg terug en maakt hij zijn opwachting in het Critérum du Duaphiné. “Het is een lange weg teruggeweest”, vertelt Vansevenant in gesprek met Het Laatste Nieuws.

Op 4 maart van dit jaar ging het mis voor de 24-jarige Mauri Vansevenant. Tijdens de verkenning van het parcours stootte hij zijn knie tegen zijn stuur. Een ongelukje met ernstige gevolgen. “Er ontstond een klein scheurtje in het vlies tussen de knieschijf en de patella. Het leek niet ernstig, maar de dag na de Strade had ik enorm veel pijn. Ik dacht dat het kwam omdat het zo’n zware wedstrijd was geweest. Dat ik met mijn knie tegen mijn stuur was gestoten, daar dacht ik niet meer aan.”

De botsing met het stuur bleek ernstige gevolgen te hebben voor de renner van Soudal Quick-Step. Een revalidatie van drie maanden volgde. “Mijn knie werd niet beter en toen hebben we röntgenfoto’s gemaakt. Een operatie bleek nodig. Tien dagen liep ik met krukken, vier weken kon ik mijn knie niet plooien, van fietsen was geen sprake. Ik moest van nul beginnen. Anderhalve maand geleden, half april, kon ik weer trainen.”

Nu staat de klimmer weer te popelen om op de fiets te springen en te koersen. Het Critérium du Dauphiné is niet direct de makkelijkste koers. Hij tempert dan ook de verwachtingen. “Het is een lange weg terug geweest. De eerste trainingen waren zwaar, maar na vier, vijf weken zat ik deftig op conditie. Ik maak me geen illusies. De Dauphiné is één van de zwaarste koersen van het jaar. Ik ga proberen wedstrijdritme te vinden. En hopelijk kom ik er op het einde van de week wat door.”

Toekomstbeeld
Verder kijken dan zijn rentree wil de Belg nog niet. De onzekerheden die een dergelijke blessure met zich meebrengt, maken dat hij dit seizoen stap voor stap vooruit kijkt. “Wielrennen is onzeker. Wanneer je, zoals ik, zo’n blessure oploopt, op een erg belangrijk moment in het seizoen, en het contract loopt af, word je onzeker.”

Voor 2024 heeft Vansevenant namelijk nog geen contract bij de ploeg-Lefevere. “Ik hoop dat ik de voorbije jaren genoeg bewezen heb, dat de ploeg vertrouwen heeft en dat ik mag blijven. Maar zeker weet ik het niet. Ik probeer er niet over te piekeren. Ik denk niet dat er een probleem is. Maar een mens is er toch mee bezig.”

Over een ding lijkt Vansevenant wel zeker. De Tour de France komt te vroeg voor hem. “Ik kijk gewoon hoe de Dauphiné gaat en dan zien ik hoe het verder gaat. De Tour is de verste van mijn zorgen, ik denk niet dat ik die moet rijden. De Vuelta is beter voor mij.”

 
6 Reacties
Sorteer op:
2 juni 2023
"Hopen dat de knie het houdt..." Misschien ligt het aan mij, maar het schijnt alsof een ploeg als TJV veel minder risico neemt met terugkerende renners. En ze langer de kans geeft om goed te herstellen, zodat ze zeker op niveau zijn bij terugkeer. Bij QS heb je nu dit geval, maar ook bijvoorbeeld Alaphillipe die heel snel terug in competitie kwam, Evenepoel in zijn beruchte Giro, etc. Alsof sponsors en contracten belangrijker zijn dan de lange termijn gezondheid van renners...
  En tegeljk heb je een Roglic die normaal maar net fit ging raken voor de Giro en geen wedstrijdritme ervoor zou opdoen. Die staat dan plots in Maart in de Tirreno en wint hij alle klassementen sindsdien. Van Aert na zijn blessure in de tour ging ook maar bij het wegseizoen weer starten. reed ook al paar crossjes vanaf nieuwjaar. Denk dat je gewoon renner per renner apart moet bekijken.
  2 juni 2023
  Die drie puntjes na een reactie op een artikel over Evenepoel en/of SQS: vintage Michelangelo.
  2 juni 2023
  Alweer een plaat die blijft hangen bij Michelangelo. In het artikel in de Belgische pers zegt hij er nog uitdrukkelijk bij dat de chirurg zegt dat alles in orde is met de knie. Hopelijk ben je nu gerustgesteld!
  Gevalletje selectief winkelen weer. Dumoulin (in 2020 overgestapt naar TJV na een slepende knieblessure): “In 2020 heb ik een heel moeilijk jaar gehad waarin ik overtraind en opgebrand ben geraakt aan het eind van dat jaar.”
  2 juni 2023
  De profeet is lang na zijn geloofwaardigheid, nu duidelijk ook zijn volgers kwijt.

Reacties zijn gesloten.