Matti Breschel hangt fiets aan de haak na dit seizoen

maandag 12 augustus 2019 om 15:25
Matti Breschel hangt fiets aan de haak na dit seizoen

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Matti Breschel heeft in Deense media zijn afscheid aangekondigd als profrenner. Bij EF Education First is de Deen (34) bezig aan zijn vijftiende seizoen op het hoogste niveau, maar aan het einde van het huidige jaar hangt hij zijn fiets aan de haak.

Fysiek ongemak waarmee Breschel onlangs kampte gaf de doorslag. “Ik nam de beslissing al een tijdje geleden, dus ik ben blij dat ik het nu kan vertellen. Ik voel me goed en voldaan na vijftien jaar op de weg. Het was een belangrijke beslissing, maar mijn jicht maakte de beslissing een stukje makkelijker”, liet de Deen weten aan de Deense wielersite Feltet.dk.

Breschel voegde zich in 2005 bij CSC, waar Bjarne Riis destijds teambaas was. Na zes jaar trok de Deen dan naar Rabobank, waarvoor hij twee jaar koerste. In 2013 keerde hij terug op het oude nest bij Saxo-Tinkoff, waar hij dan nog eens drie seizoenen zou rijden. In de jaren daarna stond hij bij Cannondale en Astana onder contract om vorig jaar bij EF Education First uit te komen.

In al die jaren veroverde twee WK-medailles in Varese (waar hij derde werd achter Alessandro Ballan en Damiano Cunego) en Geelong (tweede achter Thor Hushovd). Ook won hij een etappe in de Vuelta a España 2009 en Dwars door Vlaanderen in 2010. Dit seizoen startte hij in onder meer de Giro d’Italia, die hij in de vierde etappe vroegtijdig moest beëindigen na een valpartij.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Scott Sunderland 12 augustus 2019 om 15:35

Na weer zo’n kleurloos seizoen van Breschel is dat begrijpelijk. Hij heeft altijd voor grote ploegen gereden, dus hij werd kennelijk wel gewaardeerd. Maar de grote belofte heeft hij jaar na jaar niet vervuld. Kennelijk gewoon overschat.

0
McMulenga 12 augustus 2019 om 15:55

Aan het begin van zijn carrière was hij wel echt een zieke baas hoor. Top 10’s in de klassiekers, medailles op WK’s, een rit in de Vuelta. Ik denk daarom ook niet dat ze hem hebben overgeschat, meer gehoopt dat hij nog zou terug kunnen keren op zijn oude niveau.

0
Sagan=hulk 12 augustus 2019 om 15:40

Dit was te verwachten. Hij reed al heel weinig dit jaar en in de Giro dan direct DNF. Enige koers waar ik hem sterk vond rijden was Roubaix. Lijkt op Instagram ook al meer bezig met zijn vrouw en kindjes dan met het wielrennen, hij zal het opgroeien van zijn kinderen ook niet willen missen. Nog een laatste kunststukje op het WK? Met zo weinig koersdagen moet hij nog fris zitten en Breschel is normaal altijd goed op een WK.

0
Viktrodriguez 12 augustus 2019 om 16:35

Zijn laatste goeie WK was 2014, daarna 33e en 2x DNF met 1 niet-deelname tussendoor. Altijd goed op WK is bij Breschel inmiddels ook flink achterhaald.

0
Brummel 12 augustus 2019 om 15:44

aha, die fietste gewoon nog in de WT

0
Romāns Vainšteins 12 augustus 2019 om 16:31

Blijft me bij > 2010 bij de topfavorieten voor de ronde en volledig door het dak gaand wanneer hij geen nieuwe fiets krijgt. Afgestapt toen zelfs geloof ik.

0
thorsen 12 augustus 2019 om 16:32

Leek een in het begin van zijn carriere op weg naar de absolute top, maar dat is er dan net niet uitgekomen. De laatste jaren heb ik hem eigenlijk nauwelijks meer in beeld gezien.

0
Sagan=hulk 13 augustus 2019 om 11:36

Sporza gaat iets dieper in op de reden van stoppen, als je dit leest dan is zijn pensioen niet meer dan normaal. Serieuze fysieke ongemakken, dat laatste kunstje op het WK zal er niet van komen vrees ik.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone