Matthews: “Gerrans en ik waren als Hamilton en Rosberg”

dinsdag 3 januari 2017 om 10:30
Matthews: “Gerrans en ik waren als Hamilton en Rosberg”

Foto: Sirotti

Hoewel Michael Matthews ooit aankondigde voor altijd bij Orica-Scott te willen blijven, rijdt hij vanaf 1 januari voor Sunweb. Eén van de redenen voor het vertrek is de moeizame relatie met Simon Gerrans. Dat geeft Matthews toe in een interview aan Cyclingnews.

“Er was altijd dat conflict tussen ons”, stelt hij. “Je zag hetzelfde met Rosberg en Hamilton (die ook ploegmaten waren) in de Formule 1, ze waren altijd tegen elkaar aan het strijden. We zijn allebei winnaars en we willen allebei winnen. Het is moeilijk om daarmee te dealen als je twee mannen hebt met dezelfde doelen. Uiteindelijk moet er dan één vertrekken, denk ik, om beiden tevreden te houden.”

De commotie rond Matthews en Gerrans begon tijdens het WK 2015. De twee reden toen voor zichzelf in plaats van voor elkaar te werken. Dat gebeurde ook in de afgelopen Amstel Gold Race.

Toch benadrukt Matthews dat het geen probleem hoeft te zijn om het kopmanschap met een ander te delen. Toen de Australiër een aanbieding kreeg van Sunweb, was het nog niet zeker dat John Degenkolb zou vertrekken. “De kans bestond nog dat John en ik in dezelfde ploeg zouden rijden en daar was ik best blij mee”, stelt hij. “Die samenwerking had geweldig kunnen uitpakken, maar uiteindelijk ging Degenkolb naar Trek-Segafredo. Dat creëerde een erg goede positie voor mij.”

Groene trui
Matthews wil dit jaar voor de groene trui gaan in de Tour de France, maar hij erkent dat het lastig wordt om Peter Sagan te verslaan. “In de afgelopen jaren was hij niet te kloppen, maar dit seizoen hopelijk wel. Voor de wielrennerij en voor de Tour de France zou het goed zijn als er een grotere strijd komt voor het groen. Momenteel is het niet eens een strijd, het is de Sagan trui. Hopelijk kom ik tot een vorm waarbij ik hem kan bestrijden.”

Toch blijft de vraag: hoe kan je Sagan verslaan? “Daar probeer ik zelf ook nog steeds achter te komen”, pareert Matthews. “Dat is de million Dollar question. Als jij het weet, vertel het me dan alsjeblieft.”


[poll id=”399″]

Dit artikel delen:

24 Reacties

Ab Normaal 3 januari 2017 om 10:33

Toch niet zo moeilijk Matthew om de juiste tactiek te bedenken?
Probleem is alleen dat je dan wel sterker moet zijn dan Sagan…

josi 3 januari 2017 om 10:36

Sagan is eigenlijk alleen te kloppen in de strijd om de groene trui als hij zelf minder is of getroffen wordt door malheur, anders kun je een spannende strijd in die categorie wel op je buik schrijven. Matthews lijkt me wel een van de weinigen die qua capaciteiten in de buurt kan komen.

ChefSpijker 3 januari 2017 om 10:41

Matthews mist de pure snelheid voor de massasprints om Sagan serieus uit te kunnen dagen.

Noud89 3 januari 2017 om 10:54

De laatste jaren deed Matthews niet eens mee in de vlakke sprints, dus dat zal hij dan zeker moeten gaan doen. Kwam klimcapaciteiten doet hij niet onder voor Sagan. Qua punch een beetje, en qua positionering en stuurmanskwaliteiten behoorlijk veel. Zal dus enorm lastig worden.

Janjanssen98765 3 januari 2017 om 12:01

Sagan is ook een stuk beter bergop als het erom gaat.
Zolang Sagan voor groen gaat, kan de rest beter andere doelen kiezen.

Kingstown 3 januari 2017 om 12:20

Gerrans is (ruim) 36. Dat probleem met hem was dus op natuurlijk wijze vrij vlot opgelost als Matthews was gebleven.

dark-knight 3 januari 2017 om 12:46

Tsja, Gerrans is al een tijdje niet meer de beste renner van de twee. Doet me een beetje denken aan die discussie rond van Avermaet en Gilbert, waar van Avermaet Gilbert ook al is ontgroeid.
Wat betreft de groene trui lijkt Matthews me de enige die daadwerkelijk weerstand kan bieden aan Sagan, maar ik vrees toch dat het geen enkel moment een spannende strijd gaat worden. Dat is ook niet per se erg, ik kan wel genieten van de dominantie van Sagan.

Dayer Quintana 3 januari 2017 om 13:23

Orica: Gerrans, Albasini, Yates x2, Chaves, Kreuziger en met Power en Ewan (gaat nooit pakweg Luik winnen maar in de Amstel kan hij ver komen) zit er ook nog wat aan te komen voor de klimklassiekers. Verstandige keuze van Matthews om ergens anders te gaan rijden.

Tiim 3 januari 2017 om 14:50

Zie Matthews niet zomaar meedoen in massasprints tegen Kittel, Greipel, Cav, Sagan e.d. Gaat toch te vaak achtste ofzo worden en dan ben je kansloos voor het groen

Striga 3 januari 2017 om 15:16

Sagan een stuk beter dan Matthews als het bergop gaat? Matthews klimt met 1 been nog beter. Zonde voor Orica dat hij niet door een deur kan met Gerrans, die allang over the hill is. Vraag me ook af waarom hij naar Giant is gegaan, had verwacht dat hij wel zo’n beetje overal kon tekenen. Iemand enig idee?

Explorer 3 januari 2017 om 16:18

@Striga, ze gaan het voorjaar voor matthews rijden. Tevens zal de trein in de tour voor hem zijn. De trein die kittel en degenkolb aan veel zeges hielp.
Ik vind matthews beter berop rijden als sagan, punch doet hij niet onder. Echt op het vlakke een sprint trekken zal sagan beter zijn. Gedu hte concurrent, mits hij zelf daar ook van overtuigd is!

Frits des Jeux 3 januari 2017 om 17:36

Ik denk dat Matthews in goede vorm helemaal niet zoveel minder is dan Sagan in een sprint. Sagan pakt elk jaar namelijk de winst in berg en overgangsetappes. Op dat gebied moet bling erbij blijven en desnoods mee de ontsnapping in.

eddyvv 3 januari 2017 om 18:27

@explorer Die trein is dan wel zonder Leezer en de Kort.
Volgens mij waren die niet onbelangrijk.

Janjanssen98765 3 januari 2017 om 18:36

@striga

Volgens mij heeft Sagan bergop toch echt wel straffere dingen laten zien.
Matthews wordt hier toch wel wat overschat, goede renner maar komt veel te kort tegenover de echte top.

Explorer 3 januari 2017 om 20:45

@Eddyvv, klopt, maar ze zullen nu ook wel stand ins voor die mannen hebben..

Naspa 3 januari 2017 om 20:56

Ik kan me vinden in de analyse van Noud89. Toch heb ik "Eens" gestemd omdat ik ervan uitga dat SunWeb het team en de doelstellingen grotendeels zal afstemmen op Matthews. Neemt niet weg dat "de knecht" Sagan ongesteund -in zijn uppie- nog steeds favoriet is voor het groen.

Daan° 3 januari 2017 om 21:37

Ik ben ervan overtuigd dat Matthews een betere klimmer is dan Sagan als het er echt op aankomt. Bovendien zal Sagan veel meer moeten strijden als Matthews er ook echt voor gaat. Er zijn er namelijk geen/weinigen die uberhaupt de strijd met Sagan aangaan om de groen trui.

TotSinas 3 januari 2017 om 23:53

“Hoe kan je Sagan verslaan”?
Nou, begin eens gebruik te maken van een lead-out, wat Sagan doorgaans niet had/heeft/nodig hebt. Daar weten ze bij Sunweb wel raad mee. Met Sinkeldam heb je een super lead-out man tot je beschikking!

TotSinas 3 januari 2017 om 23:58

@eddyvv, zat Leezer bij Giant? Dat is nieuws ;) Je zal Veelers bedoelen. Die was al 3 jaar niet van waarde. En de Kort komt ook al enige tijd de echte snelheid ‘te Kort’.

Jungle Man 4 januari 2017 om 00:04

Niet te hopen dat Matthews bij sunweb ook voor eenzelfde soort tweespalt met een andere renner gaat zorgen. Matthews voor degenkolb lijkt op het 1e gezicht een verzwakking

eddyvv 4 januari 2017 om 02:30

Veelers en Leezer.
ik leer het nooit..

serzzio 4 januari 2017 om 12:29

Ik zal hem een tip geven: Bij Sagan in het wiel zitten en pas op het laatste moment uit zijn wiel komen. Dan win je misschien wel de groene trui.

Lalsacien 4 januari 2017 om 12:39

@redactie De vraagstelling van de poll kan beter. Iemand uitdagen kan altijd!

djoriana 4 januari 2017 om 19:08

ligt er aan wat sunweb wil met het klassement. krijgt bling een team mee of toch barguil

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair