Matthew Goss wint grootse editie Milaan-Sanremo (+beeld)

zaterdag 19 maart 2011 om 16:46

foto: Sirotti

De 102e editie van Milaan-Sanremo is gewonnen door Matthew Goss. Na een atypische maar prachtige lenteklassieker, waarin veel favorieten al heel vroeg in de koers buitenspel werden gezet, was de Australiër van HTC-Highroad in de sprint de sterkste van een elitegroepje, voor Fabian Cancellara (Leopard-Trek) en Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto). Goss volgt Oscar Freire op de erelijst van ‘La Primavera’ op.

Voor de start bracht het peloton hulde aan de slachtoffers van de aardbeving in Japan. Die geste inspireerde de enige Japanner aan de start, nationaal kampioen Takashi Miyazawa (Farnese Vini-Neri), om in de aanval te trekken. Samen met de Italiaan Alessandro De Marchi (Androni Giocattoli), de Rus Mikhail Ignatiev (Katusha) en de Belg Nico Sijmens (Cofidis) vormde hij de vlucht van de dag, die onderweg bijna een kwartier bonus kreeg van het peloton.

Op en voorbij de Passo del Turchino, de eerste klim halverwege de wedstrijd, drong het peloton het verschil terug tot vijf minuten. Bovenop Le Manie, de tweede klim op 100 kilometer van de streep, was de voorsprong van kopgroep, waaruit Miyazawa en Sijmens bergop waren gelost, al geslonken tot twee minuten. Op dat moment hadden zich al een handvol kleine valpartijen banden voorgedaan, met onder andere Hushovd en Freire, maar zonder veel erg.

In de gevaarlijk gladde afdaling van Le Manie brak de koers open. Een groep van 44 renners scheidde zich af uit het peloton, met daarbij enkele grote favorieten: Gilbert, Cancellara, Boonen, Haussler, Petacchi, Goss, Greipel, Boasson Hagen, Ballan, Pozzato en Sagan. Door steun van hun ploegmaats werden de laatste vluchters werden ingelopen en liep het verschil met het peloton, waarin zich de belangrijkste de sprinters bevonden, in geen tijd op tot twee minuten.

Ondanks het werk van een paar kleinere ploegen op kop van het peloton, bedroeg het verschil bij het aansnijden van de drie ‘Capi’ nog steeds twee minuten. Op de Capo Mele, de Capo Cero en de Cap Berta begon het vele geleverde werk van de knechten vooraan zich te wreken. Vooral onder impuls van de troepen van Farnese Vini en Rabobank werd de voorsprong er gehalveerd, maar in de vlakke aanloop naar de Cipressa steeg de bonus weer lichtjes.

Op die Cipressa werd, ondanks een uitval van Michele Scarponi die na een kilometers lange achtervolging wél nog voorin geraakte, duidelijk dat bij het peloton de veer gebroken was en dat de winnaar vooraan zat. Daar deelden een paar mannen van de tweede rij bergop enkele speldenprikken uit, maar uiteindelijk bleek de op één na laatste heuvel van de koers een maat voor niets. In de afdaling slaagden vier renners erin even voor de rest uit te gaan rijden.

Yoann Offredo, Steve Chainel, Stuart O’Grady en Greg Van Avermaet fietsten in de aanloop naar de Poggio zomaar een halve minuut bijeen, en het was Van Avermaet die op de legendarische slotklim de sterkste bleek van de vier en solo doorging. In de groep daarachter bleef het lange tijd windstil, maar in het zicht van de top rolden de favorieten de drie gelosten op. Van Avermaet begon met een voorgift van een kwart minuut aan de laatste afdaling naar San Remo.

Aan het einde van die afdaling, op drie kilometer van de aankomst, was een moegestreden Van Avermaet eraan voor de moeite en volgde een hergroepering. Eerst Fabian Cancellara en daarna Philippe Gilbert roken daarna hun kans en zetten solo aan, maar Filippo Pozzato bracht alles weer samen, en ook een heel uitval van opnieuw Offredo draaide op niets uit. In de laatste vijfhonderd meter kwam alles weer samen, en Goss maakte het al bij vrij makkelijk af.

Uitslag Milaan-Sanremo 2011 (298 km – 1.WT)
1. Matthew Goss (Australië/HTC-Highroad) 6u51m10s
2. Fabian Cancellara (Zwitserland/Leopard-Trek) z.t.
3. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto)
4. Alessandro Ballan (Italië/BMC Racing Team)
5. Filippo Pozzato (Italië/Katusha Team)
6. Michele Scarponi (Italië/Lampre-ISD)
7. Yoann Offredo (Frankrijk/FDJ)
8. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Cannondale) + 3s
9. Greg Van Avermaet (België/BMC Racing Team) + 10s
10. Stuart O’Grady (Australië/Leopard-Trek) + 12s
11. Francisco Ventoso (Spanje/Team Movistar) + 27s
12. Alessandro Petacchi (Italië/Lampre-ISD) z.t.
13. Daniele Bennati (Italië/Leopard-Trek)
14. José Joaquin Rojas (Spanje/Team Movistar)
15. Marco Marcato (Italië/Vacansoleil-DCM)
16. Dominique Rollin (Canada/FDJ)
17. Peter Sagan (Slovakije/Liquigas-Cannondale)
18. Heinrich Haussler (Australië/Garmin-Cervélo)
19. Alessandro Bertolini (Italië/Androni Giocattoli)
20. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Quick-Step)

Volledige uitslag

Beelden slotkilometers

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone