Mathieu van der Poel zegeviert in Wereldbeker Antwerpen, Wout van Aert tweede bij rentree

Mathieu van der Poel zegeviert in Wereldbeker Antwerpen, Wout van Aert tweede bij rentree

foto: Cor Vos

zondag 4 december 2022 om 15:00

Mathieu van der Poel heeft de eerste confrontatie met Wout van Aert van dit veldritseizoen weten te winnen. In de Wereldbeker van Antwerpen maakte de Nederlander van Alpecin-Deceuninck al in de tweede ronde het verschil, waarna hij solo over de finish kwam in de zandcross. Van Aert (Jumbo-Visma) wist in zijn eerste cross knap tweede te worden, op ruime achterstand van Van der Poel.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Om klokslag 14.00 uur, een uur vroeger vanwege de tv-uitzendingen van het WK voetbal, gingen de mannen van start in Antwerpen. Voor het eerst dit seizoen met Tom Pidcock, Mathieu van der Poel en comeback kid Wout van Aert aan het vertrek, en Laurens Sweeck in de leiderstrui van de Wereldbeker.

Bliksemstart Van Aert en Van der Poel
Belgisch kampioen Wout van Aert moest vanop de tweede rij starten, maar dook als eerste het veld in. Ook Mathieu van der Poel schoot uit de startblokken: binnen no time reed hij bij de beste vijf. Wereldkampioen Pidcock miste zijn start en moest van buiten de top-25 achtervolgen.

Wout van Aert had de beste start – foto: Cor Vos

Van Aert bepaalde het tempo in de openingsronde, voor Lars van der Haar, Van der Poel, Mees Hendrikx, Kevin Kuhn, Sweeck en Michael Vanthourenhout. In de eerste zware zandstroken werden de eerste verschillen gemaakt, waarna MVDP vroeg in de tweede ronde een demarrage plaatste. Hij sloeg direct een gat van negen seconden en dwong Van Aert, Van der Haar, Vanthourenhout en Sweeck in de achtervolging.

Van der Poel diept voorsprong uit
Er leek geen maat te staan op Van der Poel, die weinig last leek te hebben van zijn crash van gisteren in Boom. Elke kans, in het zand en op de grasstroken, benutte hij om zijn voorsprong te vergroten. In de derde ronde (van de zeven) liep hij even uit naar 20 seconden, maar Van Aert had een betere strook door het zand en knabbelde daar wat van af.

Wout van Aert lopend door het zand langs de Schelde – foto: Cor Vos

Het gedroomde titanengevecht kwam er. Het verschil tussen Van der Poel en Van Aert schommelde halverwege rond de 15 seconden, maar de Belgische kampioen kon dat tempo niet vasthouden. De Nederlander diepte zijn voorsprong uit richting de halve minuut. De strijd tussen ‘de Grote Drie’ bleef uit, al vocht Pidcock zich knap terug de top-10 in op een kleine minuut van de koploper.

Door een valpartij van Van Aert over de balkjes in de voorlaatste ronde leek de strijd om de zege beslist. Het gat was daarna meer dan een halve minuut. De meeste spanning was er in de slotfase in de strijd om de derde podiumplaats, tussen Vanthourenhout en Sweeck, die op de hielen gezeten werden door Van der Haar en een sterke Jens Adams.

Tweede zege voor Van der Poel
Bij het ingaan van de laatste ronde keek Van Aert aan tegen een achterstand van 29 seconden op Van der Poel, die weinig risico nam om zo de zege binnen te slepen, maar ook het publiek nog wilde te vermaken. De kopman van Alpecin-Deceuninck tekende voor zijn tweede zege in drie crossen, nadat hij vorige week bij zijn seizoensdebuut al de beste was in de Wereldbeker van Hulst.

Het seizoensdebuut van Van Aert leverde hem een tweede plaats op. De laatste podiumplaats ging naar Vanthourenhout, die zijn minimale voorsprong op Sweeck vasthield tot op de streep. Van der Haar werd vijfde, Iserbyt zesde, Adams zevende en Pidcock strandde op de achtste plaats, ruim een minuut achter Van der Poel.

Mathieu van der Poel is de zandkoning van Antwerpen – foto: Cor Vos


Bekijk hieronder de uitslagen van de Wereldbeker Antwerpen 2022

Dit artikel delen:

25 Reacties

Wradley Biggins 4 december 2022 om 15:14

Ik ben echt een volbloed WVA supporter, altijd en overal, maar in het veld moet ik bekennen dat MvdP toch echt superieur is. Technisch, bochten aansnijden of accelereren hij benadert echt de perfectie. 1ste, 3de of 15de cross van het seizoen, WVA zal technisch altijd te kort komen maar kan het hopelijk wel spannend maken de komende weken.

11
ChefSpijker 4 december 2022 om 15:18

Wout moet hopen dat de komende weken de vorst verdwijnt en er hoop neerslag komt. Dat is het beste recept voor hem om Mathieu te verslaan.

5
Seppie 4 december 2022 om 15:16

Prachtig om MVDP te zien vliegen en leuk dat WvA weer terug is

4
Wheely 4 december 2022 om 15:08

Was weer genieten, ze zijn er weer bij en dat is prima!

3
Marik 4 december 2022 om 15:48

Het veldrijden is zoveel leuker om te volgen met Pidcock, Van Aert en vd Poel erbij. Mathieu als vanouds sterk en Wout reed erg sterk voor zijn eerste cross.

3
Asje Menou 4 december 2022 om 15:54

Mathieu rijdt als in zijn beste dagen op dit moment. Ik denk dat het heel erg moeilijk gaat worden voor de anderen om hem bij te benen. Ik zie WvA ook niet zomaar aanpikken.

2
meqadon 4 december 2022 om 16:22

Hoe snel de perceptie vd mensen kan keren. Vorig jaar reed wout bij de rentree alles op een hoopje, nu is het aan mathieu. We zullen zien wat de komende weken gaan brengen . De weg is nog lang naar het wk

-1
Oblomov 4 december 2022 om 16:41

@meqadon

De perceptie vorig jaar was dat Van Aert domineerde bij afwezigheid van een fitte Van der Poel. Zie niet in hoe die perceptie gekeerd is. Als Van der Poel gisteren zijn knie geblesseerd zou hebben, wint Van Aert vandaag ook.

3
Oblomov 4 december 2022 om 17:16

Keurige resultaten voor Tibor del Grosso (12e) en David Haverdings (15e) als tweede- en eerstejaars beloften. Mees Hendrikx had nooit mee moeten proberen te gaan met dat extreme tempo in het begin.

2
Jans Koerts 4 december 2022 om 17:03

Wout gaat dit verschil niet goedmaken op Mathieu.

1
Evlojami 4 december 2022 om 20:49

Ze zijn allebei nog niet top. Het echte crossgevoel zal bij allebei nog ontbreken na resp. Één en twee wedstrijden. Tellen we Boom maar even niet mee. Als ik dan de nabeschouwing hoor van Carl en Paul krijg ik toch weer een beetje kromme tenen. Mathieu zit al aan zn limieten en kan al niet meer veel verbeteren. Wout daarentegen is veel beter dan verwacht en zal nog veel beter worden en ik vraag me dan af hoe ze kunnen zien dat Mathieu al aan zn limieten zit? Omdat hij liep te hijgen op een lange zandstrook? Lijkt me ook logisch na slechts twee wedstrijden. Maar goed, het is nog 60 dagen tot het wk zullen we maar denken..

1
Guushovd 4 december 2022 om 15:09

Hopelijk gaan we nog crossen zien met echte volksmassa’s. Het aantal keer dat ik via de TV de friet en het bier kon ruiken is de laatste jaren toch echt minder geworden. Voor mij is dit toch wel een onderdeel van de beleving. Ik heb vandaag meer mobiele telefoons dan plastic bekers bier gezien.

0
Barry Batsbak 4 december 2022 om 15:16

Klopt ook wel hè. Vroeger gooiden ze ook echt bier, maar dat doet men tegenwoordig hoofdzakelijk nog digitaal in de reaguurderspanelen.

5
xistnc 4 december 2022 om 15:37

De massa’s zijn ingeruild voor zwaaiende debielen en overstekende handtasjes.

3
Romāns Vainšteins 4 december 2022 om 15:57

MvdP op 88,54% en van Aert op 73,23.. dat trekt eenvoudig bij nog.

0
Mooie Sjors 4 december 2022 om 17:49

Heb je hierin rekening gehouden met de .8 F-coëfficient van MVDP? Ik lees namelijk verderop dat Wout dit verschil niet meer gaat goedmaken. Ik weet het, het is nog maar een eerste cross, maar je weet ook hoe dat gaat met een fenomeen.

0
Wheely 4 december 2022 om 18:14

Je kunt die percentages helemaal niet 1 op 1 vergelijken laat staan extrapoleren richting de kerstperiode.

3
Bonifatius 4 december 2022 om 16:29

Mathieu is de man, prachtig!

0
siepelstad 4 december 2022 om 17:36

Eli had ruzie met z’n beenstukken daardoor op een minuut

0
xistnc 4 december 2022 om 18:36

Eli lag in notime een halve minuut achter en reed vanaf de eerste ronde achter de feiten aan. Zijn gekluns met de beenstukken of een onwillig gelletje maakte misschien het verschil tussen plek 5 en 6. Mathieu bolde de laatste ronde uit, anders had Eli op anderhalve minuut gefinisht.

0
Wieler-Joke 4 december 2022 om 19:09

Wout is zeker minder dan vorig jaar op deze moment dis hij zal het verschil zeker nog een heel stuk verkleinen maar om te winnen van deze vdp moet er veel meer modder zijn, anders trekt vdp bijna altijd aan het langste eind.

0
Pietspeed 4 december 2022 om 23:11

Bij Van Aert die later, met minder intensieve training en kennelijk met ziekte tussendoor is begonnen, zit er nog wel meer marge en rek op dan bij Mathieu. Mathieu is wrs de technisch betere, maar Van Aert heeft meer vermogen en een langere adem. Mathieu zal er een paar winnen en Wout ook als ze zonder pech blijven.

0
Handige Harry 5 december 2022 om 00:35

Hopelijk blijven ze allemaal fit, dan kunnen we zien wie nou echt de beste is.
Al durf ik er best geld op te zetten wie uiteindelijk de beste zal zijn.

0
Romāns Vainšteins 5 december 2022 om 07:35

Als ze allemaal exact dezelfde blessure krijgen kun je ook nog zien wie de beste is.

-1
Mooie Sjors 5 december 2022 om 08:33

De beste is degene die op je dekbed staat, gok ik?

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone