Mathieu van der Poel: “Vierde worden, daar kan ik heel trots op zijn”

zondag 7 april 2019 om 17:33

Mathieu van der Poel is trots op zijn vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen. De Nederlands kampioen kende een incidentrijke koers, met een opmerkelijke valpartij op zestig kilometer van de finish. “De achtervolging kostte mij heel veel krachten”, zegt hij na afloop tegen de NOS.

“Op het slechtste moment breek ik mijn wiel”, blikt de kopman van Corendon-Circus terug. Pas op de Koppenberg, ruim twintig kilometer later, keerde hij terug bij de favorieten. “Dus om uiteindelijk nog vierde te worden, daar kan ik heel trots op zijn.” Van der Poel moest een bloembak ontwijken, maar daarbij ging er wel wat stuk. “Mijn wiel brak van voren. Ik had geluk dat het niet gelijk in tweëen breekt”, zegt hij. “Nu was mijn wiel half door en dan breekt het volledig als ik bijna stil sta. In eerste instantie doet de val wel even pijn, maar dan begin je terug te denken dat het nog zestig kilometer was.”

“Ik ben beginnen rijden en kwam terug, daar had ik mijn beste pijlen al verschoten om alle klimmen vol te rijden. Om de Paterberg zo naar boven te rijden, daar ben ik heel tevreden mee”, zegt Van der Poel, die als eerste van de favorieten bovenkwam op de Pater. Het was echter te laat om de solerende Alberto Bettiol terug te halen. In de sprint om plek drie werd hij nipt geklopt door Alexander Kristoff. “Ik zal zeker terugkomen om op het podium te komen”, belooft de Nederlands kampioen.

Update 19.00 – MVDP zelfkritisch: “Ik had met Bettiol meegekund als ik meer van voren zat”
Het 24-jarige multitalent was ruim een uur na de koers nog steeds blij, maar ook kritisch op zichzelf. Van der Poel was namelijk in de veronderstelling dat hij als eerste man in de wedstrijd over de laatste keer Paterberg ging. “Ondanks mijn valpartij, denk ik dat ik met Alberto Bettiol had meegekund”, stelt MVDP onomwonden vast voor de camera van WielerFlits. “Maar dan had ik meer van voren moeten zitten op de Oude Kwaremont. Ik heb hem niet zien vertrekken.”

Uiteindelijk werd er achter de Italiaan niet meer gekoerst, geraakte Kasper Asgreen nog weg en was Alexander Kristoff nipt sneller in de sprint om plek drie. “Ik vind het nu vooral zuur dat ik niet op het podium sta”, zegt de nummer vier. “Misschien had de winst er ook in gezeten, maar achteraf is dat natuurlijk makkelijk.” Toch kan hij leven met zijn prestatie: “Ik ben eerder trots dan teleurgesteld.” Van der Poel hervat dinsdag de competitie in de rittenkoers Circuit Cycliste Sarthe in Frankrijk.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

51 Reacties

bartje 7 april 2019 om 17:40

belofte maakt schuld Matje!

Dark Noise 7 april 2019 om 17:40

Ik denk dat Mathieu de sterkste in de koers was, maar zou hij alsjeblieft willen stoppen met die folliekes die hem nog veel plaatsen gaan kosten en hem nog veel pijn gaan doen. Zowel op de weg als in de cross.

HSV 8 april 2019 om 09:34

+1

Geit in mijn Kelderman 7 april 2019 om 17:47

Wat is dit voor afgrijselijk grote baas.

yo-eddy 7 april 2019 om 17:51

Zat bij Sporza net als na GW ….. hij is echt niet tevreden met een 4e plek.

Bettinwel 7 april 2019 om 17:52

Zeer sterk maar die knullige valpartij kost hem het podium en met die stoeprand had ie zomaar in de voetsporen van Terpstra kunnen treden.

Gemiste kans dus.

Jean Dumas 7 april 2019 om 18:01

Of hij kan met Bettiol mee, denk ik. Of hij wordt tweede in de groepssprint.

maklukzat 7 april 2019 om 17:54

Hij blijft verbazen. Kwam al eerste van de achtervolgende groep boven op de Paterberg. Zegt veel over zijn mogelijkheden.

yo-eddy 7 april 2019 om 17:58

Jammer dat hij toen niet weg kon komen met van Avermaet en van Aert, was een mooi treintje geweest van mannen die wel willen koersen.

Verder sterkste man in koers

nolvh 7 april 2019 om 17:57

De eerste keer RVV. 4e plaats. Van
Aert was vorig jaar 9e. Die was voor dit jaar grote favoriet. Wat is vd Poel volgend jaar wel niet

dumoman 7 april 2019 om 17:59

Sorry dat ik het schrijf, maar als ie nie van die rare capriolen uithaalt wordt ie gewoon 1e….

Doordrijver 7 april 2019 om 21:03

Tja. Hij kon geen kant op. Al die rotzooi langs onze Vlaamse wegen is gewoon veel te gevaarlijk om tussen te koersen.

honderdprocent 7 april 2019 om 18:00

Hij heeft natuurlijk vooral ook mazzel gehad dat de plantenbak niet gelijk zijn wiel had gebroken, dat had een nare val kunnen zijn. Ik heb in ieder geval ontzettend genoten van zijn aanwezigheid. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bijna bij elke shot de rood wit blauwe trui zocht.

Gilberto 7 april 2019 om 18:01

Ja, heeft natuurlijk niks met chauvinisme te maken, iedereen moet toch volkomen terecht kennen vaststellen dat Mathieu zonder val ZEER waarschijnlijk zou hebben gewonnen?
Jammer dat hij Parijs-Roubaix ‘niet eventjes meepikt’..

LucasR 8 april 2019 om 08:30

Gaat wat lastig als je ploeg niet is uitgenodigd, hè?

HSV 8 april 2019 om 09:35

Corendoncircus was wel uitgenodigd maar Mathieu wou nog wachten.

theking 7 april 2019 om 18:04

Er zullen er een aantal blij zijn dat hij volgende week niet start!

Adri De Sutter 7 april 2019 om 18:04

Wie vind nu zoiets nog normaal ??

drikkes 7 april 2019 om 18:10

Mathieu doet zichzelf hier verliezen.

Gilberto 7 april 2019 om 18:17

Weet iemand wat er met Pedersen is gebeurt?

Emergo 7 april 2019 om 18:18

De bloembak is inmiddels voor 2 jaar geschorst.

tvm 7 april 2019 om 18:22

Wat was er met Stybar? Ziek? Te veel mentale druk?
MvdP liet hier een grote kans liggen. Hij zal deze kans niet elk jaar krijgen.

yo-eddy 7 april 2019 om 18:30

als zijn vormpeil zo blijft en hij is niet ziek dan doet hij volgend jaar weer gewoon mee hoor. Hij rijdt al jaren alles en iedereen op een hoop en het eind is nog niet in zicht.

Gilberto 7 april 2019 om 18:36

Mathieu krijgt nx, die pakt dingen.
Waarom verwacht jij dit? Verwacht je dat Mathieu niet iedere komende RvV zo sterk zal zijn? Of verwacht je dat zijn tegenstanders sterker zullen worden? Of?

Nico Dick 7 april 2019 om 19:36

Stybar was ziek, vertelde de ploegleiding na afloop

Gebruikersnaam 7 april 2019 om 19:52

De mentaliteit van “heel jong, er komen nog genoeg kansen” is in ieder geval de verkeerde bij een nederlaag, er zijn er genoeg waarbij die kansen niet meer kwamen of veel zeldzamer bleken dan verwacht.

Dat gezegd zijnde vind ik dit geen gemiste kans voor van der Poel, omdat hij nooit echt in de buurt van de zege heeft gezeten.

yo-eddy 8 april 2019 om 12:54

@ gebruikersnaam

zonder zijn val en zelfs met val (als hij had geweten dat Bettiol weg was) was hij vandaag de grootste kanshebber. Voor hem komen de kansen wel weer, daar maak ik me niet druk om maar hij had dit jaar zeker kunnen winnen.

Samlambeej 7 april 2019 om 18:23

"Dan zit het er al weer op, het avontuur." en of het 'm bevalt, de weg.

VerstandOpNul 7 april 2019 om 18:55

Ik vond hem hier een stuk beter klimmen dan in Gent-Wevelgem waar hijWvA en Stybar nog moest laten gaan..

Gilberto 7 april 2019 om 22:27

Hij was zowat de sterkste toch?

polke 7 april 2019 om 19:59

Dat springen over balken kan die beter in de winter doen . Een klein beetje ze eigen schuld

Peter Lippens 7 april 2019 om 20:21

Vandaag duidelijk de sterkste maar Bettiol heeft het ook verdiend. Heb best genoeten van de koers en vooral de inhaalrace van Mathieru vond ik fabuleus. En zeggen dat het Vlaemsche journaille hem minder sterren gunde dan Wout.

assen 7 april 2019 om 20:54

Ja, denk ook dat ie mee had gekund met Bettiol. Maar zoals MvdP zelf zegt

Als… als… als…

Hij zal er nauwelijks om malen, op naar de volgende koers.

Max1 7 april 2019 om 20:55

VDP kon terugkomen omdat er totaal niet gekoerst werd vooraan. Constant naar elkaar kijken, prikken en dan weer naar elkaar kijken. Zo was het heel de Ronde, neen, zeker geen mooie editie. De winst was wel verdiend voor Bettiol. Het journaille mag ook wat meer respect tonen voor de winnaar. Hoe die weg reed. Chapeau.

Uiteindelijk wel een gemiste kans voor VDP. Hij had de benen om te winnen. Er zijn er veel die denken dat ze elk jaar zo goede benen zullen hebben. Dat gebeurd uiteraard niet. Ook voor VDP zal niet elk voorjaar zo goed zijn als nu. Kijk maar naar Sagan en Boonen, op jonge leeftijd wonnen ze alles. Later in de carrière gaat het heel wat moeilijker. Kansen grijpen daar gaat het om en onnodige risico’s nemen draagt daar niet toe bij.

Samlambeej 7 april 2019 om 21:39

Klopt wat je zegt, wat dat betreft was Van Avermaet zijn achtervolging in de gewonnen Roubaix van 2017 een stuk straffer.

'Men' wil de Ronde in ere houden als een heroïsche koers, met een heroïsche winnaar. Vandaar de 'teleurstelling' in deze uitgave met winnaar Bettiol. De Top is zo breed geworden dat men moet gaan nadenken over het huidige concept van 17 bergjes gespreid over 125 km koers. Al die mannen zijn zó fit, ze rijden sneller dan ooit tevoren. Maar komen de specialisten nog echt uit de verf? (Voor zover klassieke renners dat zijn i.t.t. sprinters, tijdrijders of klimmers.)

'Men' heeft er dus alle belang bij dat Van der Poel komende jaren gaat domineren zoals Boonen dat deed en het ziet er ook naar uit dat die dat kan. Ze allemaal kapotrijden of net geschaduwd worden door bijvoorbeeld een Bettiol.

Ik ben helemaal niet ontstemd met Bettiol, een klasse renner die zijn cartouche op het juiste moment inzet t.o.v. wanneer andere renners dat (moesten) doen. Op topfavorieten wordt misschien anders gekoerst maar deze man was in diepe finale met één moment outstanding.

oscarito1908 7 april 2019 om 22:54

Het weer speelde ook een grote rol. Iets meer wind en wat kouder en je hebt een hele andere koers.

Huubi 7 april 2019 om 21:55

het w as een topkoers

fietsvriend 7 april 2019 om 23:32

Bij interview Zonneveld zegt ie dat ie niet widt dat Bettiol weggereden was en dat hij dacht dat alles nog bij elkaar zat. Hoe kan hij dat niet weten, zitten ze in de wagen te slapen?

Verder ontzettend genoten van deze klasbak. Lekker brutaal gereden.

leegloper 8 april 2019 om 00:50

VDP zei in 1 interview (weet niet meer welke) dat hij tijdsverschillen doorkreeg in zijn oortje, maar dat hij geen idee had van wat. Hij dacht eerst verschil met de groep erachter ofzo. Het zal wel lawaaiig geweest zijn op de Kwaremont en misschien had VDP zelf niet goed geluisterd. Ze zullen heus niet geslapen hebben in de ploegleiderswagen. ;) En toch zou de communicatie beter moeten kunnen.

Gilberto 7 april 2019 om 23:34

Ik heb mij nooit verdiept in regeltjes en de gang van zaken met contracten enzo in de wielerwereld, maar hoe gaat zoiets? Mag Mathieu pas weg aan einde contract? Of mogen ze hem eind van seizoen gewoon afkopen zeg maar? Tot wanneer loopt zijn contract eigenlijk? En tot slot, ik loop al hard van stapel, maar wat zou een mooie volgende ploeg wezen voor Mathieu?

HSV 7 april 2019 om 23:44

Mathieu zie ik niet opstappen. Heeft net een 5 jaar contract getekend. Geen ploeg laat em MTB doen in de zomer en dat weet hij heel goed.

Gilberto 7 april 2019 om 23:55

Zouden ze voor zo’n talent niet een oogje dichtknijpen wat het mountainbiken betreft? 4 jaar Corendon contract afkopen lijkt me niet onmogelijk voor een aantal ploegen toch? Maar ik zeg ook helemaal niet dat ik hem al zie vertrekken hoor, maar ik informeer gewoon naar de mogelijkheden en opties :) En wat een mooie ploeg zou zijn :)

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Tour de France 2019

Materiaalzone

Populair