Mathieu van der Poel veroordeeld vanwege duwen meisjes, advocaat in beroep
Van der Poel op het vliegveld van Sydney - foto: Cor Vos
maandag 26 september 2022 om 11:50

Mathieu van der Poel veroordeeld vanwege duwen meisjes, advocaat in beroep

Update Mathieu van der Poel kende een desastreus WK in Australië, waar hij in de nacht voorafgaand aan de wegwedstrijd in de cel was beland. Hij werd gearresteerd na een incident waarbij hij twee pubermeisjes geduwd zou hebben. De rechter in Sutherland Local Court achtte dat bewezen en legde Van der Poel een boete op. Zijn advocaat gaat in beroep en zet in op vrijspraak. Wel goed nieuws: Van der Poel mag hierdoor maandagochtend op het vliegtuig stappen naar huis.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 27-jarige renner van Alpecin-Deceuninck kreeg van de rechter een boete van duizend dollar vanwege de duw tegen het meisje dat op de grond viel. Zij liep daarbij een kleine schaafwond aan haar elleboog op. Het andere meisje duwde hij tegen de muur, daarvoor kreeg Van der Poel een boete van 500 dollar. Omgerekend is dat volgens de NOS – verslaggever Han Kock zat in de rechtszaal – een dikke duizend euro. Van der Poel wilde na afloop niet reageren op de uitspraak van de rechter.

Van der Poel werd zwaar aangerekend dat hij het recht in eigen hand nam. Volgens de rechter had hij dat nooit mogen doen, maar had hij in plaats daarvan de beveiliging van het hotel moeten bellen. Dat de Nederlander als beroepsrenner de volgende dag een belangrijke wedstrijd had, was voor de rechter geen verzachtende omstandigheid. De rechtszaak zou oorspronkelijk plaatsvinden op dinsdag, maar de advocaat van Van der Poel had gevraagd deze een dag naar voren te halen.

Diezelfde advocaat gaat tegen de uitspraak in beroep en hoopt op vrijspraak. Van der Poel heeft wel zijn paspoort teruggekregen. De standaardprocedure in Australië is dat je bij een arrestatie het reisdocument zes weken moet inleveren. Omdat de rechtszaak een dag eerder plaatsgevonden heeft en er nu een oordeel is geveld, kon Van der Poel zijn paspoort terugkrijgen. Daardoor kan hij om 10.00 uur Nederlandse tijd met de rest van de KNWU-selectie terugvliegen naar huis.

Update (11.50 uur)

Het hotelincident lijkt meer gevolgen voor Mathieu van der Poel te hebben dan enkel een opgelegde boete van 1500 dollar. De Nederlander mag drie jaar lang niet afreizen naar Australië, meldt Wide World of Sports.

Van der Poel kon vandaag weer op het vliegtuig stappen – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
203 Reacties
Sorteer op:
26 september 2022 09:22
Luipaard hierboven haalt nog wel een interessant argument aan om hier tegen in te gaan: problemen met verkrijgen visa. Weet iemand of dit voor problemen kan zorgen? En staat dit op je strafblad?
    26 september 2022 09:26
    1 ding weet ik wel. Als Amsterdam eenzelfde mores aan toeristen gaat opleggen loopt er straks niemand meer op de Warmoesstraat.
    26 september 2022 09:30
    Binnen de EU blijf je alle gekkies wel ontvangen. Maar ik weet bv dat er meerdere Australiers zijn geweest die niet aan het wk darten in het VK konden meedoen vanwege problemen met visa. Ik denk dat Mathieu liever problemen met andere landen voor is.
    26 september 2022 09:38
    Australie is echt ziek streng met visa, dus echt geen gekke gedachte RV.
    26 september 2022 12:20
    Dat wordt zeker een probleem met strenge landen als Australië, Nieuw Zeeland, Canada en de Verenigde Staten.
    Daar moet je een verklaring invullen en nu moet hij dus ja invullen bij een vraag over het strafblad.
    Dan kom je niet in aanmerking voor een evisa en moet je langs de ambassade van dat land om het aan te vragen.
    Dat kost dus veel meer tijd.
    26 september 2022 13:04
    Ik ben 5 jaar geleden naar de Verenigde Staten geweest en kan me niet herinneren dat er naar een eventueel strafblad werd gevraagd. Ik kan dat ook gewoon vergeten zijn natuurlijk
    26 september 2022 16:40
    Als je naar de VS reist moet je online een ESTA invullen daarbij staan meerdere vragen in over criminele activiteiten.
    Beantwoord je er een met ja dan wordt je ESTA afgewezen en moet je naar de ambassade om toch een visum te bemachtigen.
    Er zullen er ook genoeg zijn die gewoon liegen en nee invullen maar dan is de kans dat je wordt teruggestuurd bij aankomst op het vliegveld.

    De coronaboete werd niet voor niks verlaagd naar 95 euro omdat je boven de 100 euro een aantekening krijgt op jouw strafblad.
26 september 2022 09:43
In het artikel wordt 500 Australische dollar genoemd, in de tweet 1.500. De Australische dollar staat op 0.67 eurocent, wat in beide gevallen niet "dik" 1000 euro is, namelijk 1005 ihgv 1500 dollar, das net aan 1000.
    26 september 2022 10:03
    Rekenkundig heb je gelijk, taalkundig is "net boven de 1000 euro" gewoon dik duizend euro en "net onder de 1000 euro) een kleine duizend euro.
26 september 2022 13:07
En inderdaad, hij mag 3 jaar niet afreizen naar Australie. Dat zal ongetwijfeld de reden zijn dat hij in beroep is gegaan.
    26 september 2022 13:46
    kijk zaten we er toch niet geheel naast ;-)
26 september 2022 15:20
edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
    26 september 2022 15:28
    Maak jij er een statistiekje van?

    En zoek effe de betekenis van het woord frustratie op. Die zit meer in jouw hoek; in my humble opinion.
    26 september 2022 16:25
    @westmalle1965

    Afgunst is een betere bewoording. Het beste wat je ertegen kan doen is negeren.
    26 september 2022 16:37
    En waar ben ik dan juist afgunstig om? Dat van Aert minder PV's heeft in Australië?
    26 september 2022 16:39
    Ja Beer, PV's, dat is exact wat ik bedoelde....
    26 september 2022 16:44
    Nee Justin, dat is niet wat je bedoelt. Maar goed.
    26 september 2022 16:46
    Ga maar snel terug naar je mvdp bashen, straks voel je je nog uit je element ;)
26 september 2022 18:42
https://www.youtube.com/shorts/1lFtKnxE0zw

Volgens reddit is dit een video van een van de meisjes
    26 september 2022 18:52
    Ziet er echt uit. Gaat er nogal ruw aan toe, maar of een 'duw' de oorzaak is van een 'schram' is niet te zien.

    Maar bovenal, het feit dat die meiden elkaar filmen laat in ieder geval zien dat het uitlokking en treiteren is.
    26 september 2022 19:31
    Wat het ook laat zien is dat MvdP nogal impulsief de ‘conversatie’ aan gaat. Die meisjes schrikken zich natuurlijk dood van zo’n halfnaakte atleet die ineens grommend de kamer uitstormen komt. Intimiderend sowieso. Dat in een reactie daarop de schaafwond en struikelpartij volgde is wel aannemelijk.

    Maar iets gemeends vileins of grensoverscheidends? Neuh. Politiewerk is wel grof geschut iig. Echt een stomme opeenstapeling van omstandigheden. Die 1500 en 3 jaar ontzegging is best pittig, laat staan een strafblad.
    26 september 2022 19:38
    Hoe zie je dat 'ineens'? Het moge duidelijk zijn dat dit al een tijdje aan de gang was. Daarbij was het een gevolg van het aankloppen.
    26 september 2022 20:08
    Er lijkt zo ie zo wat knip en plakwerk verricht. Aankloppen, dan wat fragmenten eruit geknipt, het gegil, alsof er een varken geslacht wordt, dat de overhand heeft in het plakwerk er weer aangeplakt. Het laatste stukje, waarop niet duidelijk is of het Mathieu zou zijn, lijkt er achteraan weer aangeplakt Duidelijk in elkaar geflanst en niet in volgorde van het werkelijk gebeurde. Conclusie eerder gestruikeld op de vlucht,met als gevolg waarschijnlijk een beetje bezeerd en een klein amper zichtbaar schaafplekje. Vrijspraak Mathieu en schadevergoeding te betalen door de ouders
27 september 2022 03:06
This all happened so quickly because that is what Mathieu wanted. The court agreed to his request to bring the matter forward, so he could fly back home as planned. Many here are disputing how the court made a conviction given lack of evidence (CCTV/DNA!). But the reports are that Mathieu, with the advice of his lawyer, pleaded guilty to the charges. So there was no need for the court to consider the evidence (or lack of).

Mathieu's matter was one of a long list of matters before the court that day, and after he pleaded guilty, the magistrate's only job was to decide the penalty and then move to the next case. If he and his lawyer wanted to challenge the evidence and fully contest the charges (as some think he should have done), he would have been allocated a trial date weeks or months in the future, where all witnesses would attend and be cross examined (in a courtroom full of journalists). For a famous person you can imagine the attention that would cause. He would have had to remain in Australia until the result. You can see why he chose to make an early plea.

Having pleaded guilty, he cannot dispute what he has now admitted. He can only appeal against the conviction and the punishment. In New South Wales, the court has discretion to make no conviction, even if someone pleads guilty to an offence. This is common for first-time offenders who have "good character" if the offence is minor. The court can alternatively accept the conviction but impose no punishment.
These options may be what the appeal will relate to. If the appeal court accepted that the charges are proven but removed the conviction, there would be no future visa issues for MVDP.
26 september 2022 07:44
Heel apart ja. De rechter acht het bewezen, anders geeft hij die boete niet. Maar zijn er beelden? Het moet iig erg overtuigend bewijs zijn want de zaak is ook nog eens een paar dagen naar voren gehaald.
Of kan een Australische rechter ook gewoon zeggen 'mwa, ik vind de twee puber meisjes geloofwaardiger, dus zo is het gebeurd' ?
    26 september 2022 07:49
    In vrijwel elk hotel hangen camera's in de gangen.... zou dus niet zo moeilijk mogen zijn voor de rechter om de echte feiten te kennen.

    Lijkt me sterk dat een rechter een vonnis zou uitspreken op basis van een woord tegen woord. Ik ga er vanuit dat er dus weldegelijk bewijzen zijn.
    26 september 2022 07:55
    @TomVD

    Als het op beeld staat, waarom zou de advocaat van MvdP dan in beroep gaan? Immers, als het op beeld staat, heeft die geen poot om op te staan en is het bij voorbaat zinloos.
    26 september 2022 08:00
    Ja lijkt me ook Tom, maar dan wordt zoiets toch gemeld lijkt me? Enfin, we zullen het wel horen
    26 september 2022 08:05
    Los van dat die dingen het de helft van de tijd niet doen zijn niet alle beelden eenduidig te vangen/interpreteren. In dat geval is men hier onderweg met een inktvlekversie van damage control, tenzij de dametjes in kwestie overstag gaan.
    26 september 2022 08:32
    Die schaafwond is er ook gewoon.
    26 september 2022 08:36
    Als ik vroeger viel met voetbal spuugde mn trainer me op mn knie en zei, en nu weer voetballen Chiel. Wat een jankerds zijn die meisjes, en hun ouders
    26 september 2022 08:43
    Maar je snapt natuurlijk wel dat een potje voetbal qua setting iets anders is toch?
    Ik ga ook geen claim neerleggen bij dat jochie van afgelopen zaterdag die tijdens Hoogkerk-uit een bal op mijn dochters voorhoofd knalde. Mocht iemand haar in de kantine op de grond geduwd hebben omdat ze voordrong voor ranja? Dan had ik er waarschijnlijk iets anders ingestaan.
    26 september 2022 08:44
    Maar goed dat Beer slechts een notoire wva supporter is en niet een rol heeft in het juridische systeem. Die schaafwond kan er op 1000 manieren zijn gekomen. Misschien is ze zelf wel gevallen tijdens het ouwehoeren op de gang. Maarja, vdp moet hangen he...
    26 september 2022 08:52
    Roman, ok fair enough. Als ik als jochie keer op keer aan het belletje trekken was diep in de avond, los van de vraag of ik weet dat diegene zn nachtrust nodig heeft, en diegene wordt boos en duwt me wellicht weg, dan was er geen haar op het hoofd van mn ouders geweest aangifte te doen bij de politie. Nog sterker, ik heb eens samen met een buurjongetje via zijn zandbak de ramen van zn ouders volgegooid met zand, zn moeder kwam thuis en gaf me een draai om mn oren en heeft mn ouders gebeld. Ook van hen kreeg ik straf.
    26 september 2022 08:53
    Zelfs dát weten we niet zeker Beer. Ik heb geen onomstotelijk bewijs van een schaafwond gezien.

    Daarnaast, een schaafwond kan op duizenden manieren tot stand komen. Misschien is ze eerder die dag bij het zwembad uitgegleden. Of geschrokken door MvdP en zelf gevallen.
    26 september 2022 08:53
    Ja hoor Angolutto, Beer is het probleem! Niet die dik betaalde renner die kinderen op de grond duwt. Zoals je zegt; die schaafwond kan er op verschillende manieren gekomen zijn, maar ik vrees wel dat ze in het politie-rapport staat. En we weten allemaal dat het in VDP's karakter past om geen verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. Voorbeelden genoeg uit het verleden.
    26 september 2022 09:04
    Kijk de polemieken tussen enerzijds de groep ‘mijn MvdP doet zoiets niet/die etters hebben er zelf om gevraagd’ versus ‘heeft gewoon geduwd die lul/van minderjarigen blijf je altijd af’ is exact de reden dat beroep niet handig is.

    Gewoon dokken, onderduiken en op het juiste moment weer opdoemen’ ook even Roodhoofd zijn bakkes aftapen en bij pa van der Poel de koperlijn/glasvezel doorknippen. Het hele jaarlijstjes gezeik zal toch aan hem voorbij gaan lijkt me.
    26 september 2022 09:50
    @Michiel
    Het verhaal over je eigen wedervaren - en ik heb gelijkaardige dingen uitgehaald - geeft aan dat dit niet zozeer 'een jeugd van tegenwoordig'-ding is, maar dat dergelijk gedrag van alle tijden is. Nog steeds vind ik de context anders dan in dit geval: er is een verschil tussen het vriendje van je zoon een draai om zijn oren geven (en je was toen wellicht geen kerel van 14) en op een hotelgang staan roepen op een stel jouw onbekende pubermeiden, al dan niet met duwen erbij, en zo zelf ook overlast veroorzaken voor andere gasten.
26 september 2022 09:18
Uitspraak klinkt plausibel. Gezien het land (the law is the law), zou ik het maar laten rusten. Ze hebben de zaak naar voren gehaald om de terugvlucht mogelijk te maken.
    26 september 2022 09:28
    Ik kan er niets plausibels aan ontdekken. Hoe kun je binnen 30 uur na het incident, zonder videobeelden, enkel afgaand op woord versus woord, nu zo snel tot een veroordeling komen? Het heeft veel meer van snelrecht, als in "de buitenlander zal wel betalen, dan is het klaar", maar ik kan me goed voorstellen dat MvdP in beroep gaat. Niet dat hij de Tour Down Under nog vaak zal rijden, gok ik, maar wie weet hoe de toekomst hem nog naar Australië zal brengen? (Tourstart 2027 in Sydney! ;) )

    Dit soort flitsrechtspraak is moeilijk serieus te nemen. Kan me goed voorstellen dat als MvdP zegt dat hij niet geduwd heeft, hij hiertegen in beroep gaat. Of dat nu "verstandig" is of niet; je wilt dit niet op je blazoen hebben als je het niet gedaan hebt, wat MvdP beweert.
    26 september 2022 10:03
    Wat voor onderzoek moet er dan nog gebeuren? Ballistisch onderzoek? Leugendetector testen?
    Wellicht hebben andere mensen op de gang een getuigenis afgelegd, en zoals je hierboven kan lezen is het al dan niet duwen niet de hamvraag voor de aanklacht tegen hem. Dreigen en intimideren kan al voldoende zijn, en misschien zijn er derden die hem dat hebben horen doen.
26 september 2022 09:37
Dit is blijkbaar het grote speculatie forum. Er zijn verder geen details vrijgelaten, dus we weten enkel dat hij is veroordeeld.
In Nederland worden dit soort zaken vrij rap afgehandeld, lopende bandwerk met meerdere zaken in een ruimte die na elkaar worden afgehamerd. Echt plaats voor uitgebreid feiten- en getuigenonderzoek is er dan meestal niet. Dat is in deze kwestie ook allemaal flinterdun natuurlijk.
26 september 2022 10:26
Gefaald seizoen = monument winnen, podium op monument en etappe in een grote ronde?

Was het een fantastisch seizoen? Nah. Redelijk tot matig is een betere omschrijving, maar gefaald? Get a grip makker.
26 september 2022 11:53
Er moet toch nog wel een journalist achter gebleven zijn die de meisjes voor de
camera kan krijgen voor een reactie.
26 september 2022 14:14
En die vervelende kinderen komen er zonder reprimande vanaf?
26 september 2022 14:26
@beer wat is er bewezen??
26 september 2022 14:39
Wellicht is het bewezen in de overeenkomsten van de verhalen. Ik noem zomaar eens iets. Wat "het" dan precies is, daar ben ik heel erg nieuwsgierig naar, want tot zover is het allemaal speculeren. Even wachten op de publicatie van de uitspraak (of is die in Australië niet openbaar?
26 september 2022 16:00
Niemand van ons was erbij dus oordeel/veroordeel dan ook niet.
26 september 2022 16:20
Niks aan de hand zegt ome Adrie , ons Matje doet zoiets niet .
    26 september 2022 16:48
    Houdt vdPoel niet van matten?
26 september 2022 16:58
Dit betekent natuurlijk vrijwel niets.. nu even het land uitkomen en in hoger beroep de 'feiten' opvragen als die er überhaupt zijn.
26 september 2022 08:27
In beroep gaan, lijkt mij niet verstandig. Dit blijft dan toch tussen de oren zitten met alle "gevolgen" van dien Ik begrijp hem echter wel om in beroep te gaan omdat die meiden hem bewust tot 3x toe hebben lastig gevallen door op de deur te kloppen. Als doemdenker zou je zelfs opzet kunnen verwachten .
    26 september 2022 08:55
    Als je zelf ervan overtuigd bent dat je onschuldig bent dan moet je toch in beroep gaan.
    Het is geen boete voor te hard rijden die je liever afkoopt.

    Ik krijg het idee dat de rechter gewoon de makkelijkste oplossing kiest, van der Poel is de volwassenen dus die had beter moeten weten en krijgt daardoor de schuld.
    Beelden van het incident zullen er niet zijn want anders was hij niet in beroep gegaan.
26 september 2022 08:50
Je duwt een paar ettertjes die je constant uit de slaap houden . Daarvoor krijg je 1000 dollar boete. Slimme ouders in Australië laten hun kinderen in hotels nu overal op de deuren lanten bonzen. Je loopt lekker binnen als ouders. Schop onder hun hol hadden ze moeten hebben.
    26 september 2022 08:52
    Want een boete gaat integraal naar de “slachtoffers”?
26 september 2022 12:38
In zou een DNA sporenonderzoek laten doen op de kleren van de geduwde meisjes maar die zijn vast al lang en breed gewassen inmiddels
26 september 2022 15:25
Hier zou ik als merk/sponsor niks mee te maken willen hebben. Dat heb ik hen ook laten weten.

Fysiek geweld is erg. Tegen vrouwen is dat nog erger. En ja tegen meisjes van 13 en 14 is gewoonweg een schoft. Wat een ontzettende fouterik. Bah!
    26 september 2022 15:28
    hahahaha trollebol
    26 september 2022 15:31
    edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
    26 september 2022 15:34
    Grote Plateau zet het nu enorm dik aan, maar kan dit inderdaad gevolgen hebben voor de sponsorcontracten? Wat vindt Canyon van een veroordeling na een incident met tienermeiden? Bepaalde markten hechten toch veel belang aan het onberispelijke imago van het gezicht achter een merk?
    26 september 2022 15:37
    Hij ging in de leer bij Robert M. En Hans V. hoorde ik.
    26 september 2022 15:43
    Nogmaals, het is nog steeds niet duidelijk of er sprake is van fysiek geweld. Het gaat hier om 'common assault', wat in australie ook gewoon kan betekenen dat je iemand hebt uitgescholden bijvoorbeeld.
    26 september 2022 15:45
    Natuurlijk, maar dat gaan bepaalde figuren natuurlijk negeren ook al zeg je het nog 5 keer, past niet in t beeld dat ie wil schetsen.
    26 september 2022 16:00
    Het beeld dat hier geschetst wordt is van op de deur kloppende, liegende, zichzelf verwondende meisjes.

    De wereld op z'n kop.

    Allerminst bewezen.

    En laten we niet vergeten dat Mathieu voor een PV te noteren uren weg was en in de cel belandde.

    Volgens mij geen standaardprocedure...
    26 september 2022 16:26
    Ola, Handige Harry, waar aludeer je op? Ben benieuwd waar die grote woorden van jou naar verwijzen.
    26 september 2022 16:59
    edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
    26 september 2022 17:10
    Hij zou 'het' misschien ook 'geleerd' kunnen hebben in een Nederlands milieu. Maar het lijkt me meer dat je iets wil zeggen over Belgen in het algemeen; niet?
    26 september 2022 17:45
    Hoe kom je erbij dat dat geen standaardprocedure is Groot plateau? Ik heb toevallig bekenden daar, en het daar dus wél een standaardprocedure. Australie is in vergelijking met Nederland vrijwel een politiestaat lol.

    Stop alsjeblieft met je onzin spuien hier.
26 september 2022 17:08
186 reacties, man man toch, vooruit +1 dan nu....
26 september 2022 07:34
Zou ook belachelijk zijn dat hij niet naar huis mag. Zou zelf een schadeclaim moeten indienen!
26 september 2022 08:23
Schuldig bewezen. Jammerlijk dat het zo moest gaan. Tijd voor wat zwaardere begeleiding voor MVDP. Ja schudder Roodhooft en pa kunnen deze situaties niet handelen. Een psycholoog en beveiliging en je bent klaar. Geld genoeg voor zo'n wereldtopper lijkt me. Hij kan het goed gebruiken denk ik
    26 september 2022 08:33
    Wat ik gisteren al zei, zo’n handyman als die kale uit breaking bad aanstellen die alles voor je regelt. Nooit weg zo’n extra paar pragmatische hersens.
    26 september 2022 08:54
    Mike was dat ja, maar dat zo inderdaad geen slecht idee zijn. Graag een Netflix filmploeg erop zetten voor de zekerheid, wie weet krijg je nog een mooie Breaking Bad/Better Call Saul real life serie.
    26 september 2022 08:59
    Lefevre wil MvdP maar al te graag inlijven. Misschien moet Matje dat maar eens in overweging nemen. Ik denk dat hij zich daar veel beter in zijn vel zal voelen, en dat het zijn carrière goed zou doen. En ja, ik weet dat hij nog tot 2025 vasthangt aan de broertjes, maar waar een wil is, is een weg.
    26 september 2022 09:20
    Lefevere; de Belgische anti-christ die hier wekelijks verrot wordt gescholden? Die moet Matje gaan redden?
    26 september 2022 09:58
    Laten we hem voor gein nog even aanzetten: erg moeilijk is het voor MvdP toch niet om een Belgisch paspoort te krijgen?
26 september 2022 09:03
Gaat Mathieu straks weer First Class vliegen à 20.000 Euro??
    26 september 2022 11:09
    Wat boeit het.
    26 september 2022 12:16
    Nee, voor 40 ruggen heeft hij een suite in the plane.

Reacties zijn gesloten.