Mathieu van der Poel verliest gewicht: “Wilde dat een keer proberen”

Mathieu van der Poel verliest gewicht: “Wilde dat een keer proberen”

foto: Cor Vos (archief)

zondag 14 juli 2019 om 06:00
Interview

Een paar weken leefde hij even onder de radar en ook tijdens de Tour de France is de aandacht voor zijn prestaties misschien net even iets minder dan normaal. Dat terwijl Mathieu van der Poel nota bene ín Frankrijk is. Hij rijdt er dit weekend zijn derde Wereldbeker op de mountainbike, in Les Gets. In meerdere opzichten een belangrijke test, vertelde hij vrijdag kort na zijn rentree in de Shorttrack tegen WielerFlits.

Wie de dag na zijn gewonnen Amstel Gold Race iets wilde van MvdP, moest van goeden huize komen. Hij wilde eventjes niets. In mei reed hij dan nog twee Wereldbekers op de mountainbike (waarvan hij de laatste won), om dan van de aardbodem te verdwijnen. “Dat vond ik fijn. Even helemaal weg zijn van de drukte. Lekker op mijn gemak onder de radar. Eerst ben ik op vakantie gegaan en daarna heb ik de tijd genomen om rustig terug op te bouwen. Vanaf het WK Veldrijden is het eigenlijk heel erg druk geweest, ook door het eerste klassieke voorjaar. Het was wel lekker om er even tussenuit te gaan.”

In Frankrijk draait het deze dagen natuurlijk vooral om de Tour de France. Ook Van der Poel is aandachtig toeschouwer van La Grande Boucle, al is dat natuurlijk op afstand. Tijdens zijn warming-up voor de Shorttrack-wedstrijd zag hij hoe Dylan Groenewegen de rit won. “Tot nu toe heb ik elke dag gekeken en alle etappes gezien. Wat me is opgevallen? Niet iets bijzonders eigenlijk. Alleen hetgeen wat iedereen is opgevallen, denk ik. Jumbo-Visma is als ploeg heel goed bezig. Maar volgens mij zeg ik daarmee niets nieuws.” De Nederlandse formatie wist al drie keer te winnen en pakte met Mike Teunissen tevens de eerste gele trui.

“Gelukkig is Mathieu er niet”, grapt Wout van Aert met Raymond Poulidor – foto: Cor Vos

Ook collega-crosser en eeuwige veldritrivaal Wout van Aert rijdt voor de geel-zwarten. Je zou zeggen dat het dan toch ook bij Van der Poel zou kriebelen. “Nee, dat valt eigenlijk heel goed mee”, zegt hij. “Uiteraard waren er wel een paar aankomsten waarvan ik dacht: ‘Dat zou ik misschien ook wel aankunnen.’ Maar het kriebelt niet echt, moet ik zeggen. Ik heb geen spijt dat ik er niet bij ben. Ooit wil ik wel een grote ronde gereden hebben. Gewoon, omdat ik vind dat het iets is dat je als renner meegemaakt moet hebben. Maar voor mij hoefde dat dit seizoen nog niet en dat hoeft volgend jaar ook nog niet”, is hij duidelijk.

Dit jaar stond een grote ronde sowieso nog niet op de planning. In 2020 is het grote doel van Van der Poel en Corendon-Circus om een gouden mountainbike-medaille te winnen op de Cross Country tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Ook dan lijkt een grote ronde er niet in te zitten. En dus komt de voorspelling van opa Raymond Poulidor behoorlijk in de richting. Die zei eerder deze week dat zijn kleinzoon er waarschijnlijk in 2021 bij is; én dat Van der Poel er in Yorkshire met de wereldtitel vandoor gaat. “Hij is altijd al trots geweest”, lacht Mathieu. “Hij zegt vaak van dit soort dingen. Laten we hopen dat ‘ie gelijk heeft.”

Vermageren tijdens hoogtestage in Livigno

Voor het zo ver is, is er voor Van der Poel nog een lange weg te gaan. Hij is inmiddels alweer een dikke maand aan het trainen. Waar hij voor de vorige twee Wereldbekers in mei nog zei dat hij te weinig op zijn mountainbike had gezeten, is dat nu anders. “Ik heb er veel op getraind”, legt hij uit. “Sowieso in Livigno (Italië, red.). De fiets voelt nu redelijk goed aan. Vrijdag ging eigenlijk ook redelijk goed. Maar zondag is nog even afwachten. Het is ook een ander soort inspanning. En het is redelijk kort op de hoogtestage die ik heb gedaan. Dus het kan goed zijn, maar het kan ook slecht zijn. Dat kan ik nu nog niet echt inschatten.”

“Ik heb hiervoor één keertje echt na een hoogtestage gekoerst”, herinnert hij zich, als we hem vragen wat zijn ervaringen met een hoogtestage zijn. “Dat was het NK in Hoogerheide, een van mijn betere koersen”, lacht hij. “Maar ik weet nog wel dat ik daar de eerste honderd kilometer heel slecht was. Dus als je dat vertaalt naar het mountainbiken, dan is het moeilijker om het recht te trekken. Ik heb vooral in Livigno getraind met het het doel om goed te zijn tijdens mijn volgende uitdagingen. Normaal gezien stond Les Gets niet op de planning. Maar ik wilde graag nog een wedstrijd rijden voor het EK in Brno (op zondag 28 juli, red.).”

Van der Poel na zijn gewonnen Shorttrack – foto: Corendon-Circus

Wie de foto van Van der Poel na de Shorttrack-zege van vrijdag bekijkt, valt meteen op dat de Nederlands kampioen behoorlijk scherp staat. “Dank je wel, dat is een compliment. Maar het klopt wel. Ik ben er heel hard mee bezig geweest op stage. Gewicht verliezen was nodig ook hoor, om er wat af te krijgen na mijn rust”, lacht hij opnieuw. “Ik denk dat ik nu wel op m’n scherpst sta. Ik heb het geprobeerd met het oog op volgend jaar. Dan is het nodig om na het voorjaar te vermageren om in Tokio voor goud te kunnen gaan. Ik wilde weten hoe me dat zou vergaan. Nu zit ik rond de 75 kilogram, schat ik. Dus ik moet proberen om er nog een of twee kilo vanaf te krijgen. Alleen dat gaat moeilijk, blijkbaar. We zullen zien of dat lukt.”

MVDP tempert verwachtingen voor Cross Country

Eigenlijk is er niets nieuws te melden. Het supertalent van Corendon-Circus keerde terug van een rustperiode en warempel: hij won dus meteen de Shorttrack-wedstrijd voorafgaand aan de Cross Country in Les Gets. MVDP wil niet overdrijven en zegt aan de andere kant van de lijn dat het ‘slechts’ de Shorttrack is. Touché, maar dan nog staat daar de hele wereldtop aan de start en is het nooit eenvoudig. “Dat is wel zo en natuurlijk is het altijd leuk om te winnen. De rest wil dat ook.” Toch draait het voor Van der Poel natuurlijk vooral om zondag. De nummer zes op de UCI Mountainbike-ranking rijdt dan de Cross Country-wedstrijd.

In de Franse Alpen – Les Gets is ’s winters een bekend skioord – vindt hij een parcours dat niet zo op zijn lijf geschreven is. “Het is een redelijk natuurlijk parcours. Ik vind het persoonlijk vrij saai, eigenlijk. In dat opzicht dat het niet supertechnisch is. De afdalingen zijn heel snel. Veel bochten, maar wel lange bochten zoals je die kent uit de Downhill (naast Cross Country en bijvoorbeeld Marathon, nog een discipline binnen het mountainbiken, red.). Niet heel uitdagend, dus. De ene klim is ook aan de vrij lange kant, vind ik. Dat is iets minder mijn ding. Anderzijds is hij redelijk lopend, dus dan moet dat wel te doen zijn.”

Geen moeilijke afdalingen in Les Gets – foto: Cor Vos (archief)

Van der Poel zag wereldkampioen Nino Schurter vorige week de vierde Wereldbeker in Andorra winnen en is dus op zijn hoede. “Andorra is altijd speciaal. Ik heb daar zelf twee keer gereden. Het is echt iets aparts om op die hoogte te koersen”, vindt Mathieu. “Maar Nino is altijd goed, ik heb nog nooit tegen hem gereden dat hij slecht was. Misschien was hij in mei ietsje minder. In Albstadt regende het natuurlijk, dat heeft hij sowieso niet zo heel graag. Al vond ik hem in Nové Město wel gewoon goed, als je ziet hoe ver we daar met z’n tweeën wegreden bij de rest. Slechter dan toen zal hij nu niet zijn, maar dat is hij ook zelden.”

En wat dan met Van der Poel zelf? Na zijn hoogtestage zit hij toch met een paar vraagtekens. Een tweede test dus, nadat hij eerst al eens wilde proberen om gewicht te verliezen. “Zonder een resultaat erop te plakken, hoop ik dat ik zondag heel de koers lang een goed tempo kan rijden. Zonder al te veel dipjes, dan ben ik wel tevreden. Maar hopelijk doe ik zo lang mogelijk van voren mee. Zelf had ik liever wat kortere en meer explosievere klimmetjes gehad. Bovendien is het zo dat ik al vaker een Shorttrack won en dat ik me dan de zondag erna iets minder voelde. We gaan het zien.” Volg zijn verrichten zondag in onze Volg Hier.


Verantwoording: over de geruchten wat betreft de eventuele komst van Alpecin naar Corendon-Circus – of een eventuele fusie met Katusha – wilden Van der Poel en Corendon-Circus niets kwijt.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Olly 13 juli 2019 om 14:23

Zag ik het idd toch goed op de foto. Ik ben benieuwd, of het hem kracht en explosiviteit kost. Als dat niet het geval is dan staat er helemaal geen maat op hem.

Omhoog73 13 juli 2019 om 14:23

Mooi interview

Baik-Baik 13 juli 2019 om 14:30

Niks over hoe hij tegen de prestatie van Anne Terpstra aankijkt?

leegloper 13 juli 2019 om 14:36

Na de titel dacht ik: MVDP voor Tourwinst!
Hij heeft veel spiermassa gekregen na zijn wereldtitel bij de junioren. Is spiermassa verliezen niet veel moeilijker dan vetmassa verliezen?

Merlinappa 13 juli 2019 om 18:28

Hangt er vanaf waar je het moet verliezen. Als renner is het praktisch onmogelijk om spiermassa in je benen te verliezen, en als MTBer en crosser heb je ook wel degelijk sterke spieren in je core/schouders/armen nodig, dus vermoed dat spiermassa bij hem eraf lastig wordt.
Maar met 75kg op 1.84 heeft ie inderdaad relatief veel spiermassa ja, ik ben 1.83, weeg 74kg en sta ook nog eens 2x per week in de sportschool gewichten te tillen.. En niet zo droog als MvdP gok ik haha

LutsenkoFan 13 juli 2019 om 14:40

Oppassen in de winter zou ik zeggen met dat gewicht.

Samlambeej 13 juli 2019 om 14:49

Titel klopt niet echt.

Youri IJnsen 13 juli 2019 om 22:11

Hoe zo niet?

sooike 14 juli 2019 om 08:41

Waar blijft de reactie van Samlambeej? Of was het alleen de bedoeling om weer op de verkeerde manier een vuurtje te stoken ?

Wheely 14 juli 2019 om 10:39

MvdP weegt nu 75 blijkbaar maar volgens mij woog hij dat ook ten tijde van de AGR. Dus in zoverre lijkt er weinig veranderd. Echter hij heeft wel gewicht verloren omdat hij wat was aangekomen tijdens de vakantie.

Titel klopt dus wel maar Matje gaat nog wel proberen nog iets scherper te staan. Darmspoelinkje ala Campenaerts proberen?

Youri IJnsen 14 juli 2019 om 12:00

@Wheely

Nee, dat was een grapje tussendoor. In mei moest hij vier kilo afvallen om in Tokio mee te doen voor winst, omdat hij bergop tekort komt. Nu moet er dus nog een of twee kilo vanaf, maar dat gaat lastig. Dat is de conclusie :-)

assen 13 juli 2019 om 17:43

Dank voor interview.

Tuubke 13 juli 2019 om 20:59

Ik schrok me rot toen ik met een half oog die titel zag: “Matthieu van der Poel verliest”…

Jean Dumas 14 juli 2019 om 08:28

Uitkijken voor een Eppstein barretje, al zal hij het cross-seizoen waarschijnlijk langzaam op gang trekken.

sooike 14 juli 2019 om 08:39

Goed idee om tussen de twee koersen in Les Gets Mathieu aan het woord te laten. Leuk interview met veel zinnige informatie. WF op z’n best !

Youri IJnsen 14 juli 2019 om 10:04

Dank, Sooike. Kan ik oprecht waarderen. Altijd kritisch, dat is goed. Zo’n compliment siert je dan, vind ik.

VTI 14 juli 2019 om 21:14

Mooi interview mannen! Ga zo door!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair