Mathieu van der Poel rijdt minstens veertien veldritten deze winter, geen NK

dinsdag 22 november 2022 om 19:15
Mathieu van der Poel rijdt minstens veertien veldritten deze winter, geen NK

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft zijn programma met veldritten voor deze winter 2022-2023 bekendgemaakt. De 27-jarige Nederlandse alleskunner van Alpecin-Deceuninck maakt komende zondag zijn comeback tijdens de Wereldbeker in het Zeeuws-Vlaamse Hulst. In totaal komt hij in veertien keer in actie, mogelijk komt daar eind januari nog een cross bij.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Wat opvalt in het programma van Van der Poel, is het overslaan van het Nederlands kampioenschap veldrijden in Zaltbommel. Tijdens dezelfde periode werkt de Nederlander een trainingsstage met de wegploeg af in Spanje. Dat doet hij ook begin december, maar tot en met het WK veldrijden in ‘zijn’ Hoogerheide zal de veelvraat in totaal veertien wedstrijden afwerken. Dat kan zelfs nog toenemen vijftien crossen, omdat er nog geen beslissing genomen is over de invulling van het weekend voorafgaand aan het WK.

Van der Poel begint zijn veldritcampagne dus komend weekend in Hulst. Een week later is hij actief in de Superprestige van Boom (zaterdag) en de Wereldbeker in Antwerpen. Daardoor zal Joris Nieuwenhuis daar niet kunnen deelnemen. MVDP gaat vervolgens begin december op stage naar Spanje. Op 17 december keert hij vervolgens terug in competitie tijdens de Wereldbeker-manche in Val di Sole, dat Van der Poel goed kent vanuit het mountainbiken. Vorig jaar mondde Val di Sole uit in een prachtige sneeuwcross.

Rond de drukke kerstperiode en de jaarwisseling, doet Van der Poel negen crosses in zestien dagen. Hij zal achtereenvolgens te zien zijn in Mol (Exact Cross), Gavere (Wereldbeker), Heusden-Zolder, Diegem (beide Superprestige), Loenhout (Exact Cross), Herentals, Koksijde (X2O) en Zonhoven (Wereldbeker). Vervolgens slaat hij dus het NK in Zaltbommel over, vanwege een tiendaagse ploegstage in Spanje. Daar knoopt hij de Wereldbeker veldrijden in Benidorm aan vast, gevolgd door mogelijk nog een laatste wedstrijd en dan het WK.

Mathieu van der Poel in actie tijdens een training op zondag – foto: Photonews


Wedstrijdprogramma Mathieu VAN DER POEL

Dit artikel delen:

24 Reacties

Alfred Issendorf 21 november 2022 om 15:26

Vooralsnog zeven keer een duel met van Aert, als ik het goed heb. Leuk!

3
AWestie 21 november 2022 om 15:51

Dus Besançon/Hamme is nog in optie begrijp ik eigenlijk?

1
Koers 21 november 2022 om 15:59

Dat zijn toch een best aantal. Ca 40-45% van een normaal seizoen? Volgens mij deed ie eens 34 in een jaar, maar geen idee of dat gangbaar is.

1
Oblomov 21 november 2022 om 16:53

Van Mol tot Zonhoven is een krankzinnig programma voor iemand met een gammele rug. Acht wedstrijden in zeventien dagen. Een klein wonder als dat niet eindigt met Van der Poel terug in de lappenmand.

-4
Steve De Wolf 21 november 2022 om 20:52

@Oblomov

Ja en nee. Ja indien hij niet van mentaliteit verandert en dus èlke wedstrijd wilt winnen. Nee indien hij wel van mentaliteit verandert, zijn wedstrijden die hij wilt winnen uitkiest en de overige gebruikt als opbouw naar het WK.

1
Het Luipaard van Lent 22 november 2022 om 07:25

@Oblomov

Hij heeft het al seizoenen achter elkaar zo gedaan. Toevallig 1 seizoen met rugproblemen gekend, maar dat zou zoals gezegd goed opgelost zijn, dus hij heeft simpelweg geen rugproblemen meer. Dus dit moet geen probleem zijn.

0
Oblomov 22 november 2022 om 11:07

Van der Poel heeft niet “toevallig één seizoen” met rugproblemen gekend. Hij heeft al meerdere jaren last van zijn rug bij bepaalde inspanningen. Van der Poel die rechtop gaat zitten om zijn rug te strekken is bijna een wielercliché. Alleen is het vorig jaar dus compleet mis gegaan.

Dat is niet iets waar je ooit nog vanaf komt, maar een aandoening waar je alleen maar vatbaarder voor wordt naar mate je ouder wordt. Begin twintig kan je lichaam veel meer aan dan eind twintig. Daar mag je best rekening mee houden.

0
Asje Menou 21 november 2022 om 21:25

Dit lijkt me een beetje te ambitieus na vorig seizoen zo gekwakkeld te hebben, maar het is Mathieu, dus misschien pakt het goed uit.

0
Het Luipaard van Lent 22 november 2022 om 07:26

Mooi om te zien dat ie toch een vrij uitgebreid crossprogramma rijdt. Nu z’n rug weer 100% is gaat het smullen worden!

0
Oblomov 22 november 2022 om 11:08

Denk dat de ‘kino’-rekening een heel ander verhaal vertelt dan een rug die 100% is. Dit soort problemen gaan niet meer weg, die kun je alleen maar proberen te beheersen.

0
Het Luipaard van Lent 22 november 2022 om 11:41

U bent rugspecialist begrijp ik?

2
Oblomov 23 november 2022 om 12:32

Je hoeft geen specialist te zijn om het chronische karakter van dit soort rugklachten te kennen. Dat is een kwestie van beheersen. Kijk maar naar het interview van David.

0
Mystieke_Monnik 22 november 2022 om 09:25

Vertrouwd in de modder, en weer knallen in het voorjaar! Gaat goedkomen.

0
Alfons Haavers 22 november 2022 om 09:45

Verwondert mij wel ergens dat Mathieu of Wout bij wijze van experiment nog steeds niet eens een crosswinter overslaat.

Mij zou het wel benieuwen wat een lange wegvoorbereiding als resultaat zou geven in het voorjaar. Misschien nog wat meer frisheid dan de andere jaren? Beiden hebben natuurlijk geen slechte ervaring met de combi crosswinter/voorjaar, maar evengoed kan je zeggen dat een supervoorjaar met verschillende grote prijzen er bij zowel Mathieu als Wout ook nog niet echt is uitgekomen.

Is het crossen een welgekomen afwisseling om de lange winter door te komen? Is een lange wegvoorbereiding voor beiden met andere woorden te saai? Hebben ze moeite om de vette eindejaarsbonus die zo'n crosswinter oplevert eens aan zich te laten voorbijgaan? Zijn ze zo overtuigd van de meerwaarde van de cross op hun voorjaar? Of is het gewoon uit liefde voor het veldrijden?

0
Het Luipaard van Lent 22 november 2022 om 09:53

Ik vermoed dat beide veldrijden gewoonweg heel leuk vinden. Ze hebben zich beide niet voor niets pas relatief laat op de weg gericht. En juist door te doen wat je echt leuk vindt kan je het relatief saaiere wegwielrennen er mentaal goed naast blijven doen.

Daarnaast: wat moeten ze nóg meer winnen om een ‘supervoorjaar’ te hebben? Beide rijden al jaren elk voorjaar dikke prijzen bij elkaar. Ook ben je simpelweg afhankelijk van de concurrentie, koerssituatie en tal van andere dingen die erg meespelen in wegkoersen. Dan kan je nog zo’n goede vorm hebben, als er op de Oude Kwaremont een jasje aan je stuur blijft hangen zal je nooit winnen.

0
Alfons Haavers 22 november 2022 om 10:25

In het recente verleden zijn er toch renners geweest die in het voorjaar met een andere buit naar huis zijn gekomen in het voorjaar. De gekende namen Boonen en Cancellara natuurlijk, maar ook mannen als Van Avermaet of Gilbert. Je zou denken dat MvdP en WvA qua talent ook wel eens zo'n voorjaar in de benen hebben zitten. Beiden hebben nog maar 1 monument gewonnen. Wel andere mooie koersen natuurlijk als Strade, Amstel, Gent-Wevelgem, Omloop, E3…

Maar in de echte topkoersen heb ik nou niet echt het gevoel dat zij hun ware potentieel al benut hebben. Dat het niet meer van deze tijden zou zijn, geloof ik ook niet als je ziet wat Pogacar en Evenepoel allemaal kunnen binnenhengelen op 1 seizoen, en dat zelfs naast hun rondewerk.

Ik zou denken dat je het dan eens anders probeert aan te pakken, en een crosswinter overslaan lijkt me daarbij een te overwegen optie. Als crossliefhebber geniet ik van hun duels daar, maar evengoed is het een sport waarin ze niks meer te bewijzen hebben en het voor hun carrière ook niet echt nog veel meerwaarde biedt. Tenzij de cross een dusdanig (fysiek of mentaal) voordeel biedt met oog op het voorjaar, maar ik ben benieuwd of een lange wegvoorbereiding niet voor nog betere resultaten zou zorgen.

De beste periode van Wout was bv. in de zomer/najaar van 2020, waar hij na een lange voorbereiding zonder cross 2,5 maand in superconditie was. Daar kunnen andere factoren meegespeeld hebben, maar het valt me op dat ze het zelfs niet overwegen om het veldrijden eens te skippen.

0
Ruud Brouwer 22 november 2022 om 10:58

Crossen is de basis voor hun succes op de weg. Mathieu vindt de weg de minst leuke van de disciplines die hij rijdt. Mathieu kijkt ook niet wat anderen vinden of zeggen, maar doet gewoon wat hij het leukste vindt! En zo is het maar net! Dat hij het NK niet rijdt komt door zijn opbouw naar het WK, wat zijn hoofddoel is. Hij vertrekt tussentijds nog naar Spanje…echter kan alles tussentijds veranderen als blijkt dat hij erg in vorm zou zijn!

1
Gerard Dekker 22 november 2022 om 16:07

Vergeet niet dat de renners in eerste instantie broodvechters zijn. Oftewel ze rijden voornamelijk voor de poen.

De 7 koersen die Wout, Matthieu, Tom P. en MVT tegen elkaar rijden zijn niet geheel toevallig crossen die in de buurt van het ‘grotere geld’ gereden worden. Vooral Diegem en Herentals staan bekend om de ‘betere VIP-tenten’. Om na afloop de gladiatoren even in de VIP-tenten te krijgen wordt er daar gaarne iets meer startgeld betaald.

De RVV staat leuk op het palmares, maar de kassa rinkelt beter bij de veldritten.

0
Koers 23 november 2022 om 09:32

Je offert dan je winter met eigenlijk gegarandeerd succes op, voor mogelijk ‘iets’ meer, terwijl dat niet vaststaat. En wat fysiek malheur net voor het voorjaar en je staat helemaal met lege handen. Een nadeel is ook dat wanneer je iedereen aan gort rijdt in de eerste koersen, daarna ook van jou verwacht wordt dat jij achter iedereen aanrijdt, waarmee een eventueel voordeel weer teniet wordt gedaan.

Daarnaast is het ook maar de vraag wat de renners en sponsoren willen. Wout is toch wel een beetje gehaald om Jumbo bekender te maken in Belgie, daar zijn de crossen perfect voor. Van VDP verwacht ik dat ie toch echt wel het wk-record wil, en daarnaast is dit ook training voor zijn andere ambitie om goud op de OS te halen met de mtb.

0
Alfons Haavers 23 november 2022 om 09:43

Maar welk succes offer je eigenlijk concreet op? Alsof een zege in pakweg de cross van Herentals nog iéts toevoegt aan de carrière van beide heren.

En multi-talenten als van Aert en van der Poel moeten nu eenmaal opofferingen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook niet alles rijden in het voorjaar, terwijl dat ze daar best wel overal kunnen scoren. Keuzes moeten er sowieso gemaakt worden, zelfs al ben je nooit zeker van succes.

Dan is de cross op het eerste zicht het evidente kind van de rekening. Zelfs van extra wereldtitels kan je je afvragen of het hun carrière naar een hogere dimensie stuwt. Terwijl dat bij bv. winst in Parijs-Roubaix natuurlijk wel zo is.

Dan vraag ik mij gewoon af waarom dat zelfs niet overwogen wordt. Cross als beste training tijdens de winter? Het geld of de wil van de sponsors? De liefde voor de stiel?

0
Koers 23 november 2022 om 10:08

Nouja ik verwacht dat VDP toch wel zo’n 8-10 crossen gaat winnen met een hele grote kans op de regenboog. Dat vind ik niet niks.
Dat een Roubaix winnen mooier is dan een willekeurige cross ben ik wel eens, maar dat je Roubaix gaat winnen, of uberhaupt voordeel hebt van het crossseizoen overslaan, staat simpelweg niet vast. Misschien is het zelfs wel nadelig.
Ik vind het overslaan van een crosswinter als experiment een vrij grote investering als de baten niet vaststaan. Helemaal omdat wielrennen juist een sport is waar krachtverschillen lang niet de enigste factor is voor succes. Daarnaast hoeveel kun je er meer mee winnen? Ze winnen natuurlijk al een boel.

0
Craig Vanderswag 22 november 2022 om 10:01

Lars vindt dit leuk!

0
de adelaar van de adsteeg 23 november 2022 om 06:30

We zullen weer gaan genieten!

0
Edwin Bruggeman 23 november 2022 om 19:12

Ik heb hem bezig gezien in Kasterlee.
Niet normaal, hij vloog weer als vanouds.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone