Mathieu van der Poel richt vizier op Parijs-Roubaix: “Dan hopelijk weer een superdag”

maandag 11 april 2022 om 18:30
Interview

Mathieu van der Poel kon leven met zijn vierde plek in de Amstel Gold Race. De 27-jarige Nederlander van Alpecin-Fenix voelde zich minder sterk dan een week eerder in de Ronde van Vlaanderen, maar dat had hij zelf al ingecalculeerd. “Het was een beetje jammer dat ik het podium net mis, maar het is wat het is. Je kunt ook niet alles winnen, hè”, aldus MVDP. Na afloop stond hij in het Nederlands, Engels en het Frans de verzamelde pers te woord.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Door die nieuwe lus bij de Kruisberg lukte het INEOS Grenadiers om het helemaal uit elkaar te rijden. Hoe heb jij dat ervaren?
“Dat was nu 100% anders, inderdaad. Ik vind het wel een goede verandering. Als je op de Kruisberg met de hele groep op kop zit, dan doe je de rest zeker even veel pijn als je eigen ploeggenoten. Maar ik moet zeggen dat de Amstel Gold Race altijd een zware wedstrijd is, zelfs als het een gecontroleerde koers is. Dat doet al pijn. De beslissende move op de Keutenberg was best oké, maar ik besefte door de samenstelling aldaar dat er veel gevaar in de kopgroep schuilde.”

Hoe moeilijk had jij het op de Keutenberg?
“Het ging daar echt enorm snel. Ik wilde mezelf niet vergalopperen, omdat ik weet dat ze op die uitloper vaak een beetje stilvallen. Dat gebeurde nu ook. Ik denk dat de rest daar misschien net iets boven hun limiet reed, terwijl ik op mijn eigen tempo naar boven ben gereden. Zo wist ik zeker dat ik niet hoefde te passen. Het was pas de tweede keer dat ik de Amstel reed, maar ik weet dat het voor mij een heel moeilijk punt is om daarover te geraken. Nu lukte dat eigenlijk vrij oké.”

Hoe heb jij de beslissende move was van Michał Kwiatkowski beleefd?
“Hij reed een beetje op kousenvoeten weg. Ik wist dat hij met Tom Pidcock het gevaarlijkste duo in de kopgroep was. Maar ik ga niet op alles reageren. Ga ik Kwiatkowski terughalen, dan springt Pidcock achter mijn rug weg.”

“Ik moest een beetje beslissingen nemen, want ik had niet de benen om op alles te reageren. Na die aanval was voor mijn gevoel ook niet direct een gelopen race, omdat we nog met een aantal goede renners samen zaten. Ik ben er wel in blijven geloven, maar plek vier was het hoogst haalbare.”

foto: Cor Vos

Kun je leven met die vierde plek?
“Ik ben zeker tevreden met mijn koers, ja. Vooral INEOS Grenadiers was onderweg indrukwekkend. Zij namen het overwicht. In de finale was het uiteindelijk moeilijk, omdat iedereen best veel naar elkaar keek. En ik ga ook niet op alles reageren, daar had ik ook de benen niet voor. Het werd daarna wat tactisch en toen moest ik een beetje gokken. En verloren, dus. Ik heb in ieder geval geen spijt van mijn keuzes. Ik was waar ik wilde zijn en ik ben blij dat ik weer van voren mee koerste.”

Wat heeft de conditie je geleerd zondag?
“Dat ik eigenlijk wel heel goed was. Maar de Amstel Gold Race ligt me niet net zo goed als de Ronde van Vlaanderen, denk ik. Maar ik was zeker weer in orde. Uiteindelijk heb je wel echt een superdag nodig om hier te kunnen winnen. Dit is lijkt toch net iets meer op klimmen, terwijl je de kasseihellingen in Vlaanderen meer zittend doet. Dat ligt me iets beter. Maar ik denk dat ik tevreden mag zijn. Het was plezant om voor eigen publiek te koersen en ik zag ook dat de ploeg heel goed was.”

En met het oog op Parijs-Roubaix?
“Niet veel, want dat is natuurlijk een heel andere koers. Ik weet dat de vorm nog niet weg is en dat ik zo moet blijven doordoen. Ik heb nog een week om hiervan te herstellen en daar naartoe te werken. Hopelijk heb ik dan weer een superdag. Na de Ronde van Vlaanderen voelde ik een beetje decompressie. Het is moeilijk om te zeggen of ik minder goed was, want de Amstel Gold Race is een andere koers en tegen andere renners. Maar hopelijk ben ik volgende week weer terug 100%.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Joop Zoetemelk 11 april 2022 om 09:18

Lastige koers om echt een verschil te maken als renner.
De amstel word snel een loterij onder de betere van de wedstrijd.

Roubaix is weer een koers van inhoud, macht (gewicht/wattage) en geluk. (Valpartijen/lekke banden)

0
Wheely 11 april 2022 om 09:24

Roubaix kan ook wel weer een soort loterij zijn maar dan op een andere manier, grilliger.

0
Michelangelo 11 april 2022 om 09:45

Jammer dat Mathieu zich gisteren mentaal niet helemaal op kon laden. Ik heb hem zelden zo “gelaten” zien koersen in een belangrijke wedstrijd.

Hopelijk gaat dat weer anders zijn in de ECHT BELANGRIJKE wedstrijd komende zondag. Als wielersadist hoop ik op een een beetje regen en gladde steentjes…. hoewel een stof-editie ook mooie plaatjes geeft.

0
wimvl 11 april 2022 om 12:02

Als hij zich mentaal niet kan opladen vraag ik me af waarom hij aan de start staat. Als hij het na een paar koersdagen al beu is, desondanks de schitterende resultaten, dan stel ik mij daar vragen bij. Als hij zondag goed is heeft hij de AGR alleen maar gereden om koersvorming op te doen. Zondag zullen we het weten.

0
uitdewaaier 11 april 2022 om 20:26

Ja klopt ik vond hem vrij passief.

0
Asje Menou 11 april 2022 om 21:57

Het lijkt mij duidelijk dat PR de koers is waar het om draait. In het verleden kon hij dat niet, maar dit jaar zien we een nieuwe Mathieu die zijn momenten pakt.

0
Jooop 11 april 2022 om 09:52

Dit zijn ook het soort koersen waar hij winst laat schieten omdat hij kiest voor een ploeg die niet het gewicht van de wedstrijd kan dragen. Staat dan weer tegenover dat hij ook nooit of zelden voor iemand anders uit de ploeg hoeft te werken.

0
Michelangelo 11 april 2022 om 10:23

De ploeg heeft de koers gedragen tot de finale. Toen de koers in de beslissende plooi viel zat iedereen alleen, behalve Ineos. Hij heeft zelf geen enkel gat dicht hoeven te fietsen op het moment dat anderen nog wel ploegmaten hadden.

Ik denk niet dat hij ten opzichte van de andere teams iets of iemand te kort is gekomen gisteren.

0
S'mon 11 april 2022 om 10:40

Wie weet, als Merlier weggaat komt er wat budget vrij. Lijkt me slim iemand te halen die ook finales kan rijden, dan kunnen ze met wat geluk ook met twee vanvoor koersen.

0
thorsen 11 april 2022 om 11:04

Sinds ze niet meer op de Cauberg finishen is de Amstel een heel open race geworden. Tactiek en gokken horen er dan bij. Van een wacht, wacht poef race a la Waalse Pijl, naar een open klassieker.

Toch was hij zo slecht nog niet, want hij heeft in de laatste 2km bijna 3 volle sprints gereden. 2x geprobeerd om Pidcock toch nog op een gaatje te rijden en dan hopen dat bv. een Asgreen meteen overpakt. Dat lukte net niet, maar ik was een beetje bang dat hij daar zijn kruit had verschoten, maar hij had dus nog genoeg over om alsnog een 3e sprint te rijden en die te winnen.

0
Comments 11 april 2022 om 11:11

Het was al duidelijk bij het opwaarderen van het team rond M.van de Poel dat het meer om de vorm dan om de inhoud ging. Bij de start allemaal Belgen uit de buurt. Driesje de Bondt bv. Wel handig voor het management. Maar mathieu had er geen flikker aan.

0
Kartouche 11 april 2022 om 11:12

Een eerlijk interview. Door een ploeg te kiezen, waar hij meer vrijheid heeft maar minder ondersteuning in de finale, kiest hij er ook voor om in bepaalde wedstrijden mogelijk te kort te komen om te kunnen winnen. Vooral als hij zich mentaal niet helemaal heeft opgeladen. Nu uitkijken naar volgende week met hopelijk een mooie strijd tussen hem, een volledig herstelde Van Aert en QSA blok. En van mij mogen de wegen er weer lekker nat en modderig bijliggen.

0
Taliesin 11 april 2022 om 14:44

Ik vond m sterk hoor. Het is alleen lastig om t verschil te maken in de nieuwe finale vind ik, en je ziet toch in zon groep men elkaar in de gaten houdt. Iedereen rijdt op zijn wiel en eigenlijk deden behalve MvP alleen Asgreen en Hirschi poging om t tempo hoog te houden of weg te komen. Denk dat als ie echt super is, hij op zich op de Geulhemmerberg nog wel eens kan vliegen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone