Mathieu van der Poel ploetert naar winst in Niel
Foto: Photopress.be
zaterdag 10 november 2018 om 16:01

Mathieu van der Poel ploetert naar winst in Niel

Mathieu van der Poel heeft de Jaarmarktcross in Niel gewonnen. De Europese kampioen wachtte tot de tweede helft van de wedstrijd om af te rekenen met Toon Aerts en Laurens Sweeck.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Aerts valt vlak voor tussensprint
Klassementsleider Toon Aerts kreeg in Niel waar hij al het hele veldritseizoen op wacht: regen en modder, kortom echte cross. Het werd geen zware ploeterpartij, maar de regen maakte het veld wel glibberig en zwaar. Aerts liet zich inspireren door de weersomstandigheden en maakte de snelste start.

Lang hield Aerts dat niet vol, want in de tweede ronde ging hij in een glibberige bocht onderuit. Nota bene vlak voor de tussensprint, waar hij belangrijke bonificatieseconden voor het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee kon pakken. Gelukkig voor Aerts verhinderde Michael Vanthourenhout – die wel ontketend leek in de openingsfase – dat topfavoriet Mathieu van der Poel de volle buit pakte.

Met de hulp van Lars van der Haar dichtte Aerts snel weer de kloof naar een kopgroepje van vier, dat zich intussen had losgerukt. Ook present, naast Vanthourenhout en Van der Poel: Corné van Kessel en een verrassend sterke Tom Pidcock. Na twaalf minuten koers had Van der Poel er genoeg van en schoot hij met een indrukwekkend manoeuvre naar de leidersplaats. Behalve Aerts ging iedereen erbij liggen.

Sweeck maakt indruk, maar plooit toch
Aerts kon Van der Poel vervolgens niet bijbenen en moest een tiental seconden prijsgeven. Wie wél indruk maakte, was Laurens Sweeck. De poulain van Niels Albert deed wat nog maar weinig crossers hem voor hebben gedaan: een kloof dichten op Van der Poel. Toen Sweeck de aansluiting maakte, hield Van der Poel de benen stil, waardoor ook nog Aerts en Van der Haar even terug konden komen.

Voor Sweeck was de aansluiting nog niet voldoende, want iets na half koers deed hij in de technische zone een poging om afstand te nemen van Van der Poel en co. Vijf seconden bij elkaar rijden, dat lukte, maar dan leek Sweeck zichzelf toch tegen te komen. Van der Poel counterde, op zijn Van der Poels, ijzersterk en de vogel was gaan vliegen. Een sterke Aerts kwam uiteindelijk nog het dichtst in de buurt.

DVV Verzekeringen Trofee 2018-2019
Uitslag manche 2: flag-be Niel

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) +10s
3. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) +36s
4. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) +45s
5. flag-de Marcel Meisen (Corendon-Circus) +1m18s
6. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Team Sunweb Development) +1m21s
7. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) +1m22s
8. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea Lions) in z.t.
9. flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus) in z.t.
10. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea Lions) +1m28s

 
17 Reacties
Sorteer op:
10 november 2018
Ik vind het prachtig hoor, mensen die doen waar ze zin in hebben en de vrijheid om dat te doen. Maar die beelden van beschonken lui om 4 u ‘s middags... het blijft een apart schouwspel op de achtergrond van een sport. In een tijd waar heilige huisjes omver geschopt dienen te worden.
  10 november 2018
  Ik zie het in elk geval liever dan mensen die op elkaars bek slaan, wat bij andere sporten dan soms het geval is.
  10 november 2018
  Dat is zeker waar. :-)
  10 november 2018
  Ach dat is ook een beetje de Vlaamse cultuur. Hier zie je dat niet vaak nee.
  10 november 2018
  4u is toch een prachtig tijdstip om beschonken te zijn? :-)
  10 november 2018
  Gezelligheid kent geen tijd! Voor de rest mooie cross gezien.
  10 november 2018
  Ach. Dat gebeurt toch overal bij 'volkse' sporten als wielrennen en voetbal. Het is ook een soort 'stapavondje' voor velen (vooral de wat 'oudere jeugd' haha). Zolang ze van de renners afblijven zie ik het probleem niet zo en ben ik blij dat dit in deze tijd van steeds verdergaande betutteling nog mogelijk is. Ikzelf (ook oudere jeugd haha) vind het ook wel eens leuk om met wat vrienden de bloemetjes buiten te zetten in een voetbalstadion of bij een koers/cross. Verder kom ik de deur ook amper meer uit
  11 november 2018
  Ik zie de cross als Vlaams Cultureel Erfgoed, daar horen typische kenmerken bij en 1 ervan is een feesttent waar de bierpomp volop loopt en men plezier maakt. Een randverschijnsel, maar het hoort er wel bij. Zoals Berenburg bij een schaatswedstrijd hoort en een potje bier bij het voetbal. Vrij onschuldig vermaak en ja soms gooit een dronkenlap wel eens wat bier over een renner heen en het zal vaak een Vlaming zijn die gooit en het "slachtoffer" is dan een Hollander. Ik til daar niet zo zwaar aan.
  11 november 2018
  Hahaha een biertje. Zeker niet gekeken? Leger van ladderzatte lui ja. Dat zag je. Kom op man, volledig van de wereld gezopen volk. Met hordes.
10 november 2018
Prachtige wedstrijd gezien ook bij de mannen. Van der Poel heeft altijd wel iets meer in de tank maar de andere gaven toch sterk partij.
10 november 2018
Snapt iemand de DVV stand? MvdP had vooraf 4.12 achterstand, wint met 10’’ voorsprong en pakt 10’’ boni. Volgens mijn berekening zou hij dan op 3’52 van Aerts staan. Ik lees in de stand echter 4’07. Ik probeer nog wat spanning in het klassement te krijgen....
  10 november 2018
  Misschien had Aerts 5 seconden bonificatie ??? Die 10 seconden boni van MvdP waren nog niet meegerekend.
  10 november 2018
  Ik vermoed dat Toon Aerts tijdens de Koppenbergcross de 15 bonificatiesecondes heeft gepakt. In dat geval had van der Poel dan wel een achterstand van 4,12 in de daguitslag, maar stond hij in de klassement eigenlijk op een achterstand van 4,27.
10 november 2018
Ik wou dat ik zo kon 'ploeteren'.
10 november 2018
Ik mis het klassement hier
10 november 2018
Ik vind het prachtig, mensen die op hun vrije zaterdag een biertje drinken bij een sport festijn. Maar dat er in de eerste reactie niet op het fietsen wordt ingegaan is ronduit belachelijk. Sweeck was sterk bezig, hopelijk houdt hij het een tijdje vol. Ging sierlijk langs Toon in de zandbak. Morgen weer cross en weer bier. Nee niet voor mij, ik werk dit weekend. Maar ik gun de lui die vrij zijn een top weekend.
11 november 2018
'In een tijd waar heilige huisjes omver geschopt dienen te worden'. Hoe zo: 'dienen'? Ben jij een groene ayatollah of zo?

Reacties zijn gesloten.