Mathieu van der Poel overweegt WK Gravel: “Of ik zou winnen? Dat weet ik niet”
foto: Cor Vos
dinsdag 7 december 2021 om 15:43

Mathieu van der Poel overweegt WK Gravel: “Of ik zou winnen? Dat weet ik niet”

Mathieu van der Poel gaat deze winter op voor zijn vijfde wereldtitel in het veldrijden en ook in het wegwielrennen en het mountainbiken waagde hij zich aan het wereldkampioenschap. En mogelijk gaat de 26-jarige allrounder van Alpecin-Fenix in nog een discipline proberen de regenboogtrui te winnen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van der Poel heeft zijn oog namelijk laten vallen op het wereldkampioenschap gravelracen, dat vanaf volgend jaar op de UCI-kalender komt. Dat vertelde de Nederlander in gesprek met GCN. Aan hem werd gevraagd of hij overweegt het WK gravel te rijden. “Ja”, antwoordde hij zonder lang na te hoeven denken. “Of ik zou winnen? Dat weet ik niet. Ik heb nog nooit een gravelrace gedaan.”

In september werd bekend dat de UCI het gravelracen definitief omarmt: vanaf 2022 worden een UCI Gravel World Series en een wereldkampioenschap gehouden. De Gravel World Series wordt een massaevenement en tijdens deze wedstrijden kunnen renners zich plaatsen voor het WK. Van der Poel is niet de enige grote naam in de wielersport die wel oren heeft naar het gravelracen, ook bijvoorbeeld Peter Sagan heeft interesse.

De vraag over het WK gravelracen maakte deel uit van een hele rits vragen die Van der Poel werd voorgelegd. In antwoord op andere vragen zei Van der Poel dat hij denkt dat zijn ploeggenoot Tim Merlier sneller is dan Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step), als hij één discipline zou moeten kiezen het mountainbiken zou zijn en dat Tadej Pogačar het recordaantal eindzeges in de Tour de France kan breken.

Van der Poel duikt volgende week voor het eerst dit seizoen het veld in. De wereldbekerwedstrijd in Rucphen is op zaterdag 18 december de eerste cross voor de wereldkampioen.

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
7 december 2021 16:21
Hij zou in ieder geval een serieuze kans maken.
7 december 2021 16:26
Der moeten fietsen verkocht worden, dus ook de fietssponsoren zullen hier wel een vinger in de pap hebben.
7 december 2021 16:36
Natuurlijk kan hij winnen. Net zoals hij de komende 10 jaar iedereen rijles gaat geven, alle monumenten meerdere keren gaat pakken en misschien zelfs de Tour de France zal winnen en met speels gemak een olympische gouden plak gaat pakken in Parijs. Let op mijn woorden.
    7 december 2021 17:52
    Ik heb het genoteerd en spreek je weer op 7 december 2031.
    7 december 2021 17:53
    Dat heb jij ook al bij Evenepoel gezegd...
    7 december 2021 21:54
    ik denk dat je verward met iemand anders.
    7 december 2021 22:12
    @Dantiest verward past inderdaad bij je laatste bericht. En je eerste trouwens ook.
7 december 2021 16:40
Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Goeie instelling, gewoon gaan met die banaan.
7 december 2021 17:06
Eigenlijk al iets bekend over wanneer dat WK gravel dan zou zijn?
En de World Series events die als selectiewedstrijden zouden dienen?

Want dat zijn dan weer stukjes die aan de puzzel toegevoegd moeten worden
7 december 2021 17:11
Ik hoop dat hij het daadwerkelijk een paar keer probeert. Ongeacht of het hem lukt of niet, alleen al de poging om wereldkampioen te worden in vier disciplines is schitterend.
    7 december 2021 17:18
    Als wereldkampioen in slechts 3 verschillende disciplines zou hij bij het nietige tuig terecht komen. 4 is prima, maar dan wil ik ze wel allemaal is 2022 zien gebeuren.
7 december 2021 17:24
ik denk dat uit deze hele simpele vragen toch echt wel zijn liefde voor het fietsen op het onverharde naar voren komt. Zijn stelligheid over het gravelracen, zijn voorkeur voor het MTB-en...

En blijkbaar wint hij liever Roubaix dan de regenboogtrui...
    7 december 2021 18:10
    Eerlijk is eerlijk, Roubaix is vaak leuker, maar het wk heeft DÉ TRUI. Roubaix is heroischer, het wk heeft internationaal meer aanzien. Ik vind hem lastig.
    7 december 2021 18:44
    Roubaix is sinds 3-10-2021 natuurlijk DE koers om te winnen voor MvdP en mijns inziens volledig terecht. Een WK heeft hij ook nog eens een pak meer tegenstand natuurlijk, redelijk ongeacht het parcours.
    7 december 2021 19:49
    Koers, Roubaix is voor meeste renners, ook MvdP niet leuker. Wel uitdagender, heroïscher en vaak fysiek zwaarder. Lijkt mij dat je dat bedoelt.

    En als je dan wint is dat leuk maar verder gezien kapotte handen, compleet kapot en week een pijnlijke rug en zeker bij Poeleke ontzettend bevredigend.
7 december 2021 17:39
Tegen Laurens ten Dam is hij bij voorbaat al kansloos... Doe die onzin als MTB en gravel lekker na een succesvolle wegcarrière, Mathieu!
    7 december 2021 18:11
    Kom kom, jij gaat toch ook gewoon kijken?
    7 december 2021 18:11
    Dat dan weer wel.
    7 december 2021 18:55
    Lol, omdat ten Dam gravel locos heeft gewonnen en 2e is geworden in unbound, denk ik niet dat die een kans maakt tegen van der Poel als die zich echt op gravelen gaat richten
7 december 2021 17:39
Mwoahkweenie

De Merckx - respons wanneer zijn grootheid scheid in Frage komt.

Ik ben met name nieuwsgierig hoe het gravelracen ingekleurd gaat worden, van a naar b is een winner maar stomme rondjes a la veldrijden / MtB gaat 0 animo los van een klein zwikje freaks krijgen.
    7 december 2021 20:41
    Juist. Het is de vraag of je daar de ‘die-hard’ gravelrijders mee aantrekt of juist de wegprofs die een uitstapje wagen.
7 december 2021 17:55
Hij kan er nog een aantal wereldtitels aan toevoegen door mee te doen op de piste aan de onderdelen puntenkoers, scratch, afvalrace en omnium. Kan Canyon nog meer fietsen verkopen.
    7 december 2021 18:11
    BMX kan er ook nog wel bij. Maar dan niet vergeten dat officials ontwijken daar ook onderdeel van uitmaakt. Zoals hij ook niet moet vergeten dat jumpen over plantenperkjes in de RVV onverstandig is, dat bij het veldrijden de bandkeuze belangrijk is omdat je anders om de haverklap lek rijdt, dat bij MTB de plankjes er in de wedstrijd niet meer liggen, dat er bij het gravel biken geen volgwagen is om je lekke band te verwisselen, dat een baanfiets geen remmen heeft...
    7 december 2021 18:41
    Zolang hij maar wegblijft bij het veldrijden, nietwaar....
    7 december 2021 19:35
    Momenteel kan niemand echt fietsen verkopen zo lijkt het.
7 december 2021 19:43
Klopt helemaal. Hij weet dat nu nog niet of hij kan winnen.

Laten we er data analyse software op los dan zal de uitkomst aangeven dat de kans een pakweg 70-100% is.
7 december 2021 22:04
Als de UCI dit van de grond wil laten komen denken ze maar beter vanuit een profstandpunt met wegverplichtingen en plant het geen 8 uur durende gravel race in Kansas zo ergens tussen de Tour en het WK in.

Stap 1: zoek de onaantrekkelijke races uit je eigen kalender
Stap 2: plan de gravelraces op die plaats met een redelijke afstand van waar de geïnteresseerde posterboys van het worldtourcircuit makkelijk heen kunnen na een goeie voorbereidingronde/wedstrijd.
    7 december 2021 23:19
    Ik hoop vooral dat ze de bestaande gravel scene omarmen en niet zelf een concurrend circuit uit de grond willen stampen en zo elke ziel eruit knijpen. Dus gewoon de races die er al zijn als selectiewedstrijd in die World Series opnemen.
    Dan moeten Matje en Sagan maar een keertje naar de States of zo om zich te meten met de specialisten en zich zo te kwalificeren voor het WK.
    8 december 2021 10:31
    Ik kan mij zo voorstellen dat ze er wel voor zorgen dat vdp zich ergens in het jaar zonder veel te reizen kan kwalificeren, want hij zorgt waarschijnlijk voor een boel extra kijkers. Mét vdp zou het wel eens in nl/be uitgezonden kunnen worden, zonder lijkt mij die kans veel kleiner. Al zou het niet misstaan op ES. Benieuwd ook naar de datum van het wk.

Reacties zijn gesloten.