Mathieu van der Poel: “Schurter is mijn taaiste tegenstander ooit”

woensdag 17 juni 2020 om 18:27
Mathieu van der Poel: “Schurter is mijn taaiste tegenstander ooit”

Van der Poel en Schurter - Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Mathieu van der Poel heeft vaak met Wout van Aert de degens gekruist in het veldrijden. Toch is dat niet zijn lastigste tegenstander tegen wie de huidige wereldkampioen veldrijden ooit koerste, blijkt uit een interview met onderdelenfabrikant Shimano.

“Wout van Aert is denk ik mijn belangrijkste tegenstander, de renner tegen wie ik het altijd moest opnemen”, begint Van der Poel zijn antwoord op de vraag wie zijn beste tegenstander was in de drie disciplines waarin hij uitkomt. “Maar voor mij was Nino Schurter misschien wel de lastigste tegenstander om te verslaan. Omdat ik daar zo lang over deed. In zijn discipline, mountainbiken, steekt hij er echt bovenuit.”

De gevechten die hij leverde met de Zwitser blijven hem echt bij, gaat de Alpecin-Fenix-renner verder. “Die met Wout natuurlijk ook, maar voor mij was het verslaan van Nino…” Even zoekt hij naar de juiste woorden, om te vervolgen met: “In het mountainbiken is het vaak zo dat als je hem verslaat, dan win je de Wereldbeker. Dus dat zegt genoeg over zijn niveau. Het was erg gaaf om dat te doen.”

Amstel Gold Race
Ook werd Van der Poel gevraagd naar zijn top drie van mooiste overwinningen. “Dit is me al vaak gevraagd dus ik heb er al veel over nagedacht. Het blijft een moeilijke vraag, maar ik zet de Amstel Gold Race absoluut op één. Dan wordt het lastiger, want ik twijfel tussen mijn eerste wereldtitel in Tábor (2015) in mijn eerste jaar als prof of het WK dat ik recent won in Dübendorf, want dat was op een heel zwaar parcours en het was een van mijn beste dagen op de fiets.”

Op de derde plaats zet hij Nové Město, waar hij in 2019 na een felbevochten duel met Schurter zijn eerste cross-countrywedstrijd in de Wereldbeker mountainbike won. “Dat blijft een speciaal moment want ik probeerde al drie jaar een Wereldbeker te winnen – ik denk dat ik nooit zo lang heb moeten wachten op een overwinning in een bepaalde discipline.”

Om daar te komen moest de Nederlander een proces doormaken, vertelt hij. “Ik moest echt op een andere manier gaan trainen om vooral Nino Schurter te verslaan. Dat dát is gelukt was voor mij een langgekoesterde mijlpaal en iets waar ik nog altijd erg trots op ben.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

Franco Ballerini 17 juni 2020 om 18:35

Ik geniet enorm van van der Poel (logisch, alle wielerliefhebbers in binnen- en buitenland doen dat), maar de veruit taaiste tegenstanders gaat hij nu pas krijgen.

bomb ba 17 juni 2020 om 19:04

Toch bijzonder. Als die Amstel zo mooi was, waarom dan niet meer focus naar de weg? Op de weg zitten nog veel taaiere tegenstanders dan Schurter en er zijn nog veel meer mooie koersen om te winnen naast de AGR. Toch erg begrijpelijk dat hij in 3 disciplines WK wil worden. Is ongezien en ongelooflijk knap.

Merlinappa 18 juni 2020 om 15:53

Er is toch ook meer focus op de weg nu?

52voor11achter 17 juni 2020 om 19:16

Dit voorseizoen heeft Corona hem er toch onder gekregen. De enige manier om van der Poel af te stoppen is door de koers stil te leggen.

Ypuh 17 juni 2020 om 20:12

Dit moet bij far de langste periode zonder overwinning voor hem zijn.

SnellePelle 17 juni 2020 om 21:02

De overschatting dat MvdP obv inhoud het op de weg ook even gaat maken is typerend naïef van deze mensen.

Vergeet niet dat de meeste crossers voordeel hebben in het peloton door hun bravoure.

Voorlopig is hij de renner die er door gelegenheid wereldkampioen Pedersen op een lastig hellinkje werd afgereden. Een aantal weken ervoor in Noorwegen idem dito.

De grootste vijand van MvdP zijn de fanatisten die hem alle overwinningen aanmeten die er te rijden zijn. Matje bepaalt altijd nog zelf waar hij gaat winnen.

EricV 17 juni 2020 om 21:16

Wat moet hij gaan maken op de weg? Zit hij ook nog in de wegenbouw? Wow die man kan echt alles

Lord Melchett 17 juni 2020 om 21:50

Ja hij kan ook vluchtheuvels maken en erover heen fietsen. Multi Inzetbaar.

yo-eddy 17 juni 2020 om 22:14

@SnellePelle …. je laatste zin zegt alles.

Michelangelo 17 juni 2020 om 22:18

@Pelle,
Misschien voor de grap nog eens terug kijken naar de documentaire over de RONDE 2019. En hoe ploegleiders, die toch al veel hebben gezien, bijna uit hun autostoel vallen van verbazing.

En ploegleiders staan in tegenstelling tot wielerflitsers niet bekend om hun naiviteit als het gaat om wielerprestaties….

Lendilonus 18 juni 2020 om 10:40

Naast dat ik de opmerking over de meer dan terechte wereldkampioen Pedersen die na een enorm zware koers Trentin in een sprint op 5 lengtes rijdt nogal denigrerend vind, vergeet je even te vermelden dat Van der Poel daar gewoon een hongerklop had en die koers daardoor in een tempo uitreed dat de gemiddelde wielertoerist nog bij kan houden. Jij klinkt meer als de zure pessimist die vooral hoopt dat Mathieu zoveel mogelijk verliest dan dat de rest hier heel naïef overkomt. Denk dat niemand hier denkt dat MvdP een grote ronde of iets dergelijks gaat winnen maar de meesten hier zullen wel denken aan een palmares ergens tussen Sagan en Boonen in.

SnellePelle 18 juni 2020 om 13:06

Zeker geen pessimist. Ik kan ook enorm genieten van zijn prestaties. Maar ik gruwel van die naïveteit dat hij straks alles aan flarden gaat rijden wanneer hij voor de weg kiest.

Ik geef heel saillant aan dat hij grootse momenten heeft, maar per saldo hele typisch dalmomenten. Als belofte was hij niet heel erg te porren voor wegwedstrijden en heeft weinig laten zien in tijdrijden.

Zijn grootste krachten zijn bravoure, techniek en het vermogen om diep te gaan. Dat blijkt uit de geconsolideerde overwinningen in de MTB sprintraces in 2019. Er is nog nergens uit gebleken dat zijn duurvermogen past bij een professionele wegrenner. Hij loopt richting de verkeerde helft van de 20-ers en legt nog een jaar focus op zijn olympische mtb droom.
Om daarna nog een effectieve weg carrière uit te bouwen zal ook even tijd kosten. Waarschijnlijk gaat hij net als nu gewoon zijn momenten blijven pakken, en die uitgebreide carrière niet doen.

Dus eerst zien dan geloven dat hij de grootse wegrenner wordt.

Merlinappa 18 juni 2020 om 15:57

@Snelle
Ik denk het feit dat hij 4e wordt in de RVV na een crash, en de AGR op fenomenale wijze wint wel genoeg zegt over zijn duurvermogen op de weg. Laat staan de bizarre wattages die hij in de laatste kilometers van de AGR nog wegtrapt, na dik 250 kilometer. Die jongen heeft echt een grote motor hoor.
En wat zijn die 'typische dalmomenten' dan?

Daarnaast doe je Pedersen veel te weinig eer aan, wat een klasbak is dat als je daar op die manier wint.

SnellePelle 18 juni 2020 om 18:13

@marlinappa

Volg je MvdP wel eigenlijk? Dan had je de dalmomenten wel geweten.

En prachtig hoe mensen happen op Pedersen. Die jaarlijkse eendagsvlieg.

Merlinappa 18 juni 2020 om 18:30

@snallepalle

Ah, het bekende ‘ik weet het zelf eigenlijk ook niet dus ik doe maar alsof jij dom bent dat je het niet weet’ argument. Als het zo obvious is, dan is het voor jou toch geen probleem om het te noemen?

Enneh, hoe zit het nou met inhoud? Heb je niet de inhoud van een wegprof als je de AGR kan winnen? Riddle me that.

$kedel 17 juni 2020 om 22:15

Ik schat Wout v Aert toch echt een stukje hoger in dan Schurter, maar de omschakeling naar mtb is natuurlijk niet makkelijk geweest.

yo-eddy 17 juni 2020 om 22:22

De MTB wedstrijd sport is veel internationaler dan de veldrij wereld. Daar rijden en reden mannen als Sagan, Evans etc
Schurter was, tot VdP hem na 3 seizoenen kon kloppen, ongenaakbaar, hem kloppen op zijn eigen specialiteit is van grootse klasse.

boenk 17 juni 2020 om 22:30

Het grote verschil is, dat Schurter het MTB domineerde, en dat Mathieu zich daar langzaam een weg omhoog heeft moeten knokken. Schurter had daar op alle vlakken een voorsprong, ervaring, techniek, en startplaatsen. Het was ook de enige sport waar die zich op toelegde.
Dat MTB internationaler is dan veldrijden, mag de laatste jaren wel best zijn, maar dat heeft verder weinig te maken met welke tegenstander (Schurter of van Aert) de meeste klasse heeft. Als Mathieu was grootgeworden in het MTB in plaats van in het veldrijden, en nadien de overstap had gemaakt, had hij waarschijnlijk het omgekeerde gezegd. Als je ziet hoe Schurter het ervan af brengt op de weg, is het duidelijk dat het geen groter talent is dan van Aert, maar misschien wel een betere specialist in zijn discipline, MTB, dan van Aert in het veldrijden.

$kedel 17 juni 2020 om 22:55

MTB is alles behalve internationaal.
Een paar zwitsers, fransen en een bonte verzameling die voor spek en bonen voor de sponsor rondrijd.
De 2 namen die je noemt zeggen al genoeg.. Sagan heeft enkel als junior wat MTB gedaan en Evans kende helemaal niemand voor hij wielrenner werd.
Ik krijg zelf altijd de indruk dat de downhill disciplines vele malen meer bekeken worden.

yo-eddy 17 juni 2020 om 23:15

@Skedel, MTB is veel meer een specialisme, het feit dat VdP daar zo lang over doet om te kunnen winnen zegt veel. Omdat het minder mainstream is dan weg wielrennen houdt niet in dat de rijders inferieur zijn. De “grote” Nijs kon ook geen potten breken op de weg of op de MTB
De prestaties van VdP in drie disciplines is echt enorm bijzonder en wordt soms makkelijk weggewuifd met de opmerking “dat de echte strijd op de weg plaats vindt” …

boenk 18 juni 2020 om 01:07

De “grote Nys” heeft een jaar of 3 geprobeerd, in volle EPO tijd. Dat zegt inderdaad genoeg. Er zijn trouwens ook al MTB’ers geweest die het geprobeerd hebben in het veldrijden, en er ook niet aan te pas kwamen, ja, ook tegen “de grote Nys”.

Je zegt elders iets over dat er te weinig respect te bespeuren valt in de reacties over Schurter en zijn palmares in zijn discipline, maar veel respect tov Nys bespeur ik in die van jou ook niet.

yo-eddy 17 juni 2020 om 22:17

Mooi ook die reacties waaruit geen enkel respect klinkt voor de enorme klasse van Nino Schurter ….. VdP weet wél waar hij over praat. Nino is een legende met een palmares dat ongeëvenaard is, een specialist op de MTB met weergaloze techniek en een hele grote motor.

miguelon 18 juni 2020 om 02:11

‘legende’ ‘ongeëvenaard’. Je vergeet Julien Absalon.

blix 17 juni 2020 om 23:01

Nino heeft zelf jaren moeten knokken om aan de top te geraken. Kwam steeds Julien Absalon tegen. Hij moest in 2005 als U23 al bij de profs aantreden (hij moet toen 19 jaar geweest zijn), en heeft ook een aantal jaar nodig gehad om de veelwinnaar te worden die hij nu is. Zijn 1e Wereldbekerzege kwam er (pas) in 2010 – toen was hij wel al wereldkampioen bij de profs.

willempie72 17 juni 2020 om 23:16

Ik vond de strijd MvdP vs. Schurter nagelbijtend spannend. Ik keek nooit naar MTB maar dit was te mooi om te missen. Een tiende verlies hier en winst daar en dan om en om die aanvallen. Heerlijk. Ik zag Wout weer als vergelijkingsmateriaal voorbij komen en dat is nergens voor nodig. Beiden zijn goede renners en de meet en het palmares zal over een aantal jaar bepalen wie nu echt de beste is geweest en tot die tijd strijden jullie maar lekker door over Wout, Remco en MvdP.

Boasson en Hagen 18 juni 2020 om 10:03

Serieuze vraag: wat is nu precies het verschil tussen veldrijden en mountainbike? Ik heb filmpjes bekeken, en het is allebei hard fietsen op lastig terrein met obstakels, bij MTB nog wat extremer. Maar waar ligt precies de grens, is er een duidelijke definitie?

Rsw85 18 juni 2020 om 14:06

In filmpjes vaak lastig te zien maar de hoogteverschillen bijvoorbeeld. Bij MTB veel meer hoogteverschillen en hoogtemeters dan bij veldrijden. Technische afdalingen met boomwortels, rotsen etc zie je in het MTB wel en bij veldrijden niet. Bijvoorbeeld een trappenafdaling is bij het veldrijden verboden op te nemen in het parcours.

Bij het veldrijden zijn er dan weer obstakels op het parcours die je op moet lopen terwijl je bij de MTB alles kunt fietsen.

Nu volg ik het MTB niet echt (meer) op de voet maar zoals ik weleens begrepen heb zijn de XCO wereldbeker wedstrijden zoals Mathieu nu rijdt de afgelopen jaren ook veel technischer geworden. Niet voor niks rijden deze rijders vaker op vol geveerde fietsen terwijl er zo'n 10-15 jaar geleden alleen met vering in de voorvork werd gereden.

Wil je eens zien wat Nino op een fiets kan https://www.youtube.com/watch?v=qU0k0ChL3Bc

@Boenk: vergeet ook niet dat Mathieu zijn eerste podium behaalde met een fiets die bijna 3 kg zwaarder was dan die van Schurter, de mechaniekers van Nino die na de wedstrijd de fiets van Mathieu vastpakten schrokken zich een hoedje..

chasse patat 18 juni 2020 om 12:41

Dit zegt mij meer over de focus die Mathieu heeft. Hij stelt zich doelen die hij fanatiek nastreeft en waar hij helemaal voor gaat. Dit doel heeft hem veel tijd gekost en denkwerk over trainingsmethoden. Het volgende doel heeft hij een jaar moeten opschuiven. Wat mij betreft is Mathieu vooral een kei in het nastreven van doelen en focus houden, nieuwe technieken en methoden van trainen uitproberen. Daarin is hij vernieuwend.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair