Mathieu van der Poel herbeleeft Ronde van Vlaanderen 2019: “Ik had vooraan moeten opdraaien”

dinsdag 7 april 2020 om 15:40
Mathieu van der Poel herbeleeft Ronde van Vlaanderen 2019: “Ik had vooraan moeten opdraaien”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft een jaar na dato uitgebreid teruggeblikt op zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen. Samen met Sporza keek hij de documentaire Ronde 103, een blik achter de schermen bij Vlaanderens Mooiste.

Vorig jaar was Van der Poel een van de hoofdrolspelers in de Vlaamse klassieker. Een opmerkelijke val aan de voet van de Oude Kwaremont, een indrukwekkende achtervolging en daarna een aantal scherpe demarrages.

De Nederlanders van Alpecin-Fenix finishte uiteindelijk als vierde. “Ik had pas achteraf door dat ik de Kwaremont wel heel snel omhoog ben gereden”, blikt hij thuis op de bank terug. “Als ik die inspanning kan doen bij de laatste beklimming van de Oude Kwaremont, dan denk ik dat ik altijd mee ben met Bettiol.”

“Sowieso leer je hier ook iets uit. Ik had misschien niet moeten proberen om op te schuiven net voor de Oude Kwaremont. Maar dat wordt er zo ingehamerd: dat dat een belangrijk moment is en dat je daar bij de eerste tien moet opdraaien.”

“Bij de laatste beklimming van de Paterberg maakte ik eigenlijk dezelfde fout. Ik kwam in de top 5 boven op de Oude Kwaremont en draaide als een van de laatsten de Paterberg op. Ook omdat ik dacht dat ik mijn beste krachten al verspeeld had, maar ik kwam wel als eerste van dat groepje boven. Dat is een grote fout die ik gemaakt heb.”

De kopman van Alpecin-Fenix noemt Bettiol de verdiende winnaar. “Maar er waren mogelijkheden om erbij te geraken. Het is Bettiols verdienste dat hij is blijven rijden. Als je van de Oude Kwaremont alleen bent, dan kun je niet zeggen dat je de koers gestolen hebt.”

Dit artikel delen:

29 Reacties

bomb ba 7 april 2020 om 15:47

Matje is een van de beste ooit. De beste die op dit moment rondrijdt. Hoort bij de 5 beste wielrenners ooit.

SoloSlim 7 april 2020 om 16:12

Ooit?
Dat is wel heel straf.. Er zijn nog jaren geweest met echte toppers die erbovenuit staken.
Bij de top 5 van het moment, samen met een Alaphillippe en Bernal, zeer zeker!

WernerFranke 7 april 2020 om 16:25

Magere erelijst (op de weg) om hem bij de top 5 te plaatsen. Hij heeft het potentieel, zoveel is duidelijk, maar nu is het aan hem om het de volgende jaren keer op keer te bewijzen.

bomb ba 7 april 2020 om 16:26

Denk dat je MvdP wel in een rijtje met Merckx, Sagan, Hinault kan plaatsen. Misschien niet per se de beste, gezien zijn prijzenkast, maar wel tot de meest getalenteerde. Iedereen kan toch zien dat hij veel meer talent in zijn linkerteen heeft dan een Alaflip en Bernal in het lichaam? Moet wel zeggen dat hij waarschijnlijk nooit de beste ooit gaat worden, omdat hij zichzelf blijkbaar niet op het wegwielrennen durft te storten. Of hij het nou niet durft of niet wil, het zit hem in de weg om zijn talent om te zetten in een legendarische status. Hopelijk ziet hij ook dat hij het veldrijden lang genoeg heeft gedomineerd en zijn echte uitdagingen liggen op de weg en zolang hij nog geen gouden plak heeft, de MTB.

Ben het er dus mee eens dat zijn erelijst nog veel te klein is om hem de bij de beste te plaatsen, op basis van talent lijkt mij dat echter niet onterecht.

Limal 7 april 2020 om 17:19

In de tijd van Roger zou hij maar waterdrager geweest zijn.

(mijn bericht is natuurlijk evenzeer overdreven als dat hierboven, maar veel minder serieus bedoeld)

-Stijn- 7 april 2020 om 17:22

Veel meer talent dan Bernal? Leef maar lekker verder in je vdp wereldje.

Jacco van Stierop 7 april 2020 om 17:28

@bomb ba, écoute hein. Talent is niet genoeg, daarmee alleen kom je niet in de eregalerij. Over het algemeen kun je zelfs beter wat minder talent hebben.

En Sagan in hetzelfde rijtje als Merckx en Hinault? Geweldige renner maar mag vooralsnog hun schoenveters niet strikken.

Rendo 7 april 2020 om 17:44

Dat VDP super getalenteerd is over meerdere disciplines, dat is overduidelijk. Maar je kan best nog eens kijken wat een Boonen en Sagan voor hun 25ste gepresteerd hebben. En Bernal rijd Matje zoek op een col… en wacht nog even tot hij een monument heeft gewonnen (zeer grote kans) om te oordelen… Ik ben een fan van VDP, maar kan wel nog opzij kijken naar die andere super talenten!

girardengo 7 april 2020 om 17:45

Bij de beste vijf ooit. In het rijtje Merckx en Hinault. Erg overtrokken allemaal. Aan zo’n palmares is hij nog lang niet toe. Ooit Merckx en/of Hinault zien fietsen?

thorsen 7 april 2020 om 18:28

Wat hebben Merckx en Hinault ooit in het veld of op de montainbike bereikt? Juist ja…

Het heeft voorlopig gewoon vrij weinig zin om MvdP met pure wegrenners te vergelijken.

Hij heeft in ieder geval een uniek palmares (want weg + mountainbike + veld tegelijkertijd). Mountainbike + weg zien we wel vaker en veld + weg ook wel, maar meestal zelfs die twee al niet tegelijkertijd, om dan alle 3 te combineren is gewoon heel knap, maar op een andere manier knap dan het is om op je 23e de Tour te winnen.

Domestique 7 april 2020 om 18:29

Sagan? VDP? Hoeveel jaar kijk jij al naar de koers?

Romāns Vainšteins 7 april 2020 om 19:22

Slurp slerp, slep slep.

bomb ba 7 april 2020 om 19:50

Grappig dat mensen zo fel reageren. Ik geef gewoon mijn visie. Fijn dat jullie er allemaal zo ontzettend veel kaas van hebben gegeten, zoveel meer dan een ander. Dat er mensen zijn die MvdP en Alaphilippe in hetzelfde rijtje plaatsen, dat is pas lachwekkend! Mathieu slacht hem zelfs met een slechte dag. Bernal en van der Poel zijn op talent ook niet te vergelijken natuurlijk. Ook gek dat hier wordt gedaan alsof Sagan niet bij de beste ooit hoort, die vent heeft tijden gehad dat die lachend meereed in een peloton vol met professionals die aan het afzien waren. Dat hij de laatste jaren iets minder goed presteert doet daar niks aan af. Iemand die probleemloos de groene trui ophaalt is natuurlijk een fenomeen. Ik zou wel namen willen horen van wielrenners die zoveel beter dan Sagan zijn.

girardengo 7 april 2020 om 20:52

Je lokt deze reacties natuurlijk zelf uit als je zulke pretenties etaleert zonder de wielergeschiedenis te kennen.

bomb ba 7 april 2020 om 21:24

Weer hoor ik geen namen, ook van jou niet girardengo. Zeg mij dan wie er in de geschiedenis zoveel getalenteerder waren?

Gelei 7 april 2020 om 21:59

Hoe meet je talent? Hoe definieer je “beter zijn”? En dat op een objectieve manier zonder dat je voor waar genomen verwachtingen op de renner projecteert.

Uiteindelijk laat enkel het palmares toe daarover na de feiten iets te zeggen.

En wat mij betreft is het nog steeds een raadsel waarom Sagan, met het profiel dat hem wordt toegedicht, na 10 jaar als prof evenveel monumenten gewonnen heeft als Devolder.

Het laatste wat ik dan ook zou doen is hem in hetzelfde rijtje als Merckx en Hinault plaatsen. We zullen de komende jaren zien of hij uiteindelijk nog op de koffie mag met pakweg Boonen, Museeuw en Bettini.

Pizzi 7 april 2020 om 22:20

“Iedereen kan toch zien dat hij veel meer talent in zijn linkerteen heeft dan een Alaflip en Bernal in het lichaam?”

Rrrrrrrright. Ik zou de VO2max van Bernal even googelen als ik jou was. Want hoge VO2max = talent.

Romāns Vainšteins 7 april 2020 om 22:30

Dit is misschien wel het meest kansloze stukje mvdpdweperij ooit en dat is heel, heel, heel, heelheelheel knap om op je naam te hebben. Stukken indrukwekkender dan het palmares van Leo van Vliet.

Domestique 7 april 2020 om 22:43

Als je ‘hoort bij de beste 5 wielrenners ooit’ gebruikt, kan je toch niet verbaasd zijn dat je wat tegenwind krijgt?

Amstel en Brabantse Pijl gewonnen en dan maar meteen in een rijtje zetten met iemand die 11 grote rondes gewonnen heeft, 19 monumenten, 3x wereldkampioen enzovoort enzovoort?

Dat veldrijden is best leuk in de winter, maar stelt verder weinig voor. Je kan evengoed over het aantal zesdaagsen beginnen dat Rik Van Looy gewonnen heeft…

Een klein beetje perspectief voor je je aan dit soort uitspraken waagt, is wel handig.

bomb ba 8 april 2020 om 11:53

Speciaal voor jou, @Gelei, dit is de top 5 volgens het palmares: https://www.procyclingstats.com/rankings/me/special/all-time

Dus als we puur naar het palmares kijken is Sagan beter dan Boonen, Museeuw en Bettini. Dus alsjeblieft doe niet zo alsof het bij jou om het palmares draait.

Het is weer heel erg typisch dat renners vaak pas nadat zij gestopt zijn de credits krijgen die zij verdienen, Sagan is 3x op rij wereldkampioen geworden zonder ploeg, heeft de groene trui 7x(!!) gewonnen, staats sinds 2011 steevast in de top 10 qua statistieken, winnaar van PR, RVV, een stuk of 16 grote ronde overwinningen(+100en 2e plaatsen), meer dan 100 professionele overwinningen, de eerste Europees Kampioen, enzovoort, enzovoort. Dit is gewoon een hele grote meneer, veel groter dan Museeuw, Boonen en Bettini samen. Vervelend om te zeggen maar wel de waarheid.

Ik vind de reacties erg grappig eigenlijk, vooral omdat niemand ingaat op de vraag: noem 5 wielrenners met meer talent dan MvdP. Ik wacht nog steeds.

girardengo 8 april 2020 om 23:32

Als je dan per se wat namen wil zien, ik noem er in willekeurige volgorde zomaar een aantal: Merckx, Anquetil, Coppi, Binda, Van Looy, Indurain, Bartali, Van Steenbergen, Hinault, Gimondi, ikzelf (haha).

stalle 7 april 2020 om 16:39

Rustig.

Lalsacien 7 april 2020 om 19:27

De beste ooit?
Wel eens gehoord van François Faber?
Niet de beste maar wat een erelijst in tijden dat er maar weinig wedstrijden werden gereden….

bomb ba 7 april 2020 om 19:51

Nooit van gehoord eerlijk gezegd. Moet ik mij daarvoor schamen?

Botte de Bouilloire 8 april 2020 om 09:43

Wow, wat een verhaal, daar zouden ze een film over mogen maken.

Pietspeed 7 april 2020 om 22:14

Per generaties kun je volgens mij de besten kiezen. Het wielrennen heeft min of meer altijd geëvolueerd, en de rek lijkt me er nog niet uit. De concurrentie cq mondialisering en commercialisering neemt ook nog toe. Maar als je bijvoorbeeld ziet hoe VDP vorig jaar in het voorjaar en ook wel enigszins najaar, huis hield op de weg, en bijna alles won in de cross en mtb, dan kan hij mss wel een van de beste ooit worden. Maar nu heeft hij die prijzenkast a la Valverde, Sagan, Merckx, Kelly, Van Looij, Moser, Indurain, Coppi, Bartali, Cancellara, Armstrong, Anquetil, en nog zo veel meer, nog absoluut niet. En een paar grote Rondes winnen, lijkt erg lastig. En vergeet ene Remco niet!

bartp25 8 april 2020 om 08:26

Je kunt renners bijna niet vergelijken omdat er in het wielrennen verschillende disciplines zijn. Je kunt een ronde renner niet vergelijken met een klassiekerrenner. Je kunt een klimmer niet vergelijken met een sprinter dat maakt wielrennen ook zo mooi.

Botte de Bouilloire 8 april 2020 om 09:41

Eén van de beste kun je hooguit aan het einde van een carrière zeggen en dan moet je dat nog plaatsen in het licht van zijn tijd. Wel één van de meest vermakelijke, durf ik te zeggen…

Gr.R. 8 april 2020 om 14:33

Misschien is dit nog wel een van zijn sterkste kanten: zelfreflectie.

Hij heeft geluisterd, naar hoe te koersen. toegepast en gezien waar het beter kan. Geeft niemand de schuld, behalve zichzelf en erkent dat er iemand sterker was in de koers.

Die jongen komt er wel.

Headlines

Materiaalzone

Populair